VAT w jednostkach sektora finansów publicznych

- biznes, finanse
- Sektor publiczny w praktyce
- 2021-01-01
- 2021-01-01
Opis książki
Spis treści Pliki do pobrania
Kompleksowe i praktyczne omówienie zagadnień związanych z VAT w całym sektorze publicznym.
Zebrane w jednym miejscu wszelkie informacji o nowościach prawnych oraz wytycznych ministerialnych, urzędów skarbowych czy sądów w zakresie podatku od towarów i usług dotyczących jednostek sektora finansów publicznych.
Do najważniejszych kwestii omówionych w publikacji zaliczyć należy:
- Opodatkowanie dostaw towarów dokonywanych poza terytorium Polski
- Korekty dotyczące podatku naliczonego
- Ewidencję sprzedaży w formie JPK
- Deklaracje VAT oraz JPK VDek
- Dotacje oraz subwencje a prawo do odliczenia VAT
- Odpowiedzialność karna osób zajmujących się finansami w jednostkach sektora finansów publicznych.
Generalnie jednostki sektora finansów publicznych, które pełnią funkcje organów władzy publicznej oraz urzędów obsługujących te organy, nie są podatnikami VAT, w zakresie w jakim wykonują zadania publiczne, do których zostały powołane. Wyjątek od tej zasady stanowią czynności wykonywane w ramach zawartych umów cywilnoprawnych. Wobec czego, JSFP wykonując zadania publiczne nie będą stanowić podatników VAT, w związku z czym nie będą odprowadzać podatku należnego, oraz nie będą uprawnione do odliczenia podatku naliczonego. JSFP mogą wykonywać zarówno działalność opodatkowaną podatkiem VAT, jak i działalność znajdująca się poza systemem VAT. Aby prawidłowo określić czy w stosunku do danej czynności JSFP jest podatnikiem, należy każdorazowo przeanalizować charakter prawny wykonywanych czynności. W publikacji przedstawiono zestaw takich czynności i procedury postępowań podatkowych z tym związanych.
Do nowych zagadnień dotyczących VAT w JSFP zaliczamy nową matryce stawek. Do dnia 30 czerwca 2020 r. system powoływania stawek VAT opierał się o Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług (PKWiU) 2008, której symbole były wykorzystywane do identyfikacji towarów i usług, co na potrzeby ustawy o VAT przekładało się również na problematykę stosowania odpowiedniej stawki podatku VAT (właściwa klasyfikacja towaru czy usługi do kody PKWiU pozwalała na opodatkowanie tegoż to towaru czy usługi odpowiednią stawką podatku VAT).
Kup VAT w jednostkach sektora finansów publicznych w ulubionej księgarni

OPINIE i DYSKUSJE o książce VAT w jednostkach sektora finansów publicznych