Aveline Jones i przeklęty kurhan

- Aveline Jones (tom 3)
- 2024-09-25
- 2024-09-25
- Olga Szlachciuk
Aveline Jones na tropie tajemniczego zaginięcia!
Tym razem Aveline wsiada do pociągu i udaje się do Scarbury – wioski, na terenie której ponad dziesięć lat temu zaginął wujek Rowan. Czy te wszystkie plotki o tajemniczych zjawiskach w wiosce są prawdziwe? Jaki związek mają ze zniknięciem członka rodziny Jones?
Aveline, z pomocą swojego przyjaciela Harolda, stara się rozwikłać zagadkę zaginięcia swojego wujka, który pewnego grudniowego wieczoru wyszedł z domu i już nigdy nie wrócił. W trakcie poszukiwań dziewczyna odkrywa dziwne zjawiska i poznaje lokalne legendy, które zdają się ściśle powiązane ze zniknięciem mężczyzny. Aveline próbuje połączyć fakty i rozwiązać zagadkę, dużo bardziej skomplikowaną i niebezpieczną, niż mogłoby się wydawać…
Trzecia część intrygującej serii autorstwa Phila Hickesa zabiera czytelników do świata pełnego tajemnic, mrocznych zagadek i zimowych krajobrazów. Autor w mistrzowski sposób łączy elementy thrillera, grozy i nadprzyrodzonych wątków, tworząc atmosferę pełną napięcia i niepewności. Prawdziwa uczta dla wszystkich, którzy lubią się bać!
Kup Aveline Jones i przeklęty kurhan w ulubionej księgarni
Oceny książki Aveline Jones i przeklęty kurhan
305 użytkowników ma tytuł Aveline Jones i przeklęty kurhan na półkach głównych- Przeczytane 248
- 2024 27
- 2025 15
- Legimi 10
- Audiobooki 8
- Przeczytane 2024 7
- Literatura dziecięca 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Aveline Jones i przeklęty kurhan
Myślałam że nie jestem targetem tej serii dziecięcej ale jako fanka thrillerów świetnie się bawiłam przy całej serii i nawet był dreszczyk emocji
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJakie to było dobre! Mocno wciągająca, przyjemna i szybka historia. W sam raz na jedno popołudnie.
Prawdę mówiąc już nie pamiętam za bardzo pierwszej części, ale wiem, że równie przyjemnie się czytało. Sięgnęłam po trzecią część, nie po kolei, ponieważ bardziej mi pasowała do obecnej pory roku :) Naprawdę ciekawa seria dla nastolatków. Z reguły po taką nie sięgam, ale ta niesamowicie mi się podoba.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrawdę mówiąc już nie pamiętam za bardzo pierwszej części, ale wiem, że równie przyjemnie się czytało. Sięgnęłam po trzecią część, nie po kolei, ponieważ bardziej mi pasowała do obecnej pory roku :) Naprawdę ciekawa seria dla nastolatków. Z reguły po taką nie sięgam, ale ta...
Aveline Jones jest wielkim magnesem przyciągającym zjawiska paranormalne. Gdybym była dzieckiem, to z niecierpliwością czekałabym na każdy kolejny tom jej przygód.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny, szkoda, że ostatni, tom o przygodach Aveline Jones. Tym razem kurhan … i złowrogie elfy. Doskonałe połączenie. A do tego kurhan jest niedaleko domku, w którym mieszkał dawno temu zaginiony wujek. Ajaja. Żal nie skorzystać z okazji i nie zbadać. A okazja trafia się szybciej niż Ave przypuszcza.
Świetnie napisana książka. Chapeau bas (czyt. szapo ba) dla tłumacza bo tutaj odegrał ogromną rolę. Książka dla wczesnego nastolatka odważniachy, albo takiego co lubi się bać. Nastolatka obu płci. I dziewczęta i chłopcy znajdą tu coś dla siebie. Chociaż ja wiek nastoletnie, niestety, mam daleko w tyle za sobą, to też się świetnie bawiłam. I tylko szkoda. Szkoda, że to już koniec.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie napisana książka. Chapeau bas (czyt. szapo ba) dla tłumacza bo...
Zdecydowanie moja ulubiona część tej serii! Najstraszniejsza, świetnie połączona ze wcześniejszymi tomami, jak również przedstawia nowe postacie, które mogą zostać świetnie użyte w następnych częściach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdy Twój wujek zaginął...
Trzecia odsłona przygód Aveline Jones!
A w niej:
- zaginiony archeolog
- nietypowy nagrobek
- tajemnicze istoty
Phil Hickes po raz kolejny popuścił wodze swojej wyobraźni. I to popuścił mocno! Bowiem mam wrażenie, że „...przeklęty kurhan” to najmroczniejsza z dotychczasowych odsłon przygód Aveline! A z pewnością najbardziej iluzoryczna…
Tom trzeci trzyma poziom, posiadając wszystkie elementy, które tak oczarowują w serii o Aveline – rezolutnej, odważnej dziewczynce uwielbiającej mroczne opowieści. Autor zaprasza czytelników, by wraz z Aveline i jej przyjacielem Haroldem zagłębić się w kurhanowy labirynt. Labirynt pełen mylnych zaułków, przerażających portretów i postaci zmieniających wygląd…
„Aveline Jones i przeklęty kurhan” to kolejna świetna opowieść autora. Opowieść wciągająca i przerażająca. I choć fabularnie mi najbardziej podpasował poprzedni tom – Wiedźmi Krąg, to i przy przeklętym kurhanie bawiłam się przednio!
Polecam zarówno dla młodszych jak dorosłych czytelników.
Moja ocena: 7,5/10
PS. Nie mogę się już doczekać kolejnej odsłony przygód Aveline!
Gdy Twój wujek zaginął...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzecia odsłona przygód Aveline Jones!
A w niej:
- zaginiony archeolog
- nietypowy nagrobek
- tajemnicze istoty
Tom...
Cała seria o Aveline Jones jest według mnie pięciogwiazdkowa. Bardzo podobają mi się wątki magiczne i paranormalne w tej książce, mimo że za paranormalnymi wątkami nie przepadam, to tutaj są opisane świetnie. Jest to powieść kierowana do czytelników 9+, i mimo że mam więcej to niekiedy sama czułam niepokój, czytając tą książkę. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFerie świąteczne okazały się dla Aveline Jones i jej rodziny czasem porządków. Niby nic specjalnego, ale jej mama i ciocia zostały zmuszone zamknąć dość smutną rodzinną sprawę. Dziesięć lat temu zaginął Rowan, wujek Aveline. Bohaterki jadą do Scrabury, aby przygotować jego dom do sprzedaży. Jednak Aveline ciągle ma nadzieje i razem ze swoim przyjacielem Haroldem próbuje znaleźć jakiś ślad wujka. Tropy prowadzą ich na stary kurhan.
Cykl o Aveline Jones to powieści grozy dla dzieci. I przyznam wam, że Phil Hickes bardzo dobrze rozumie ten typ literatury. Śledztwo prowadzone przez dzieci jest może nieco „kulawe”, ale jak na standardy tego typu książek wystarczające. Ma ono za zadanie zarysować sprawę i doprowadzić bohaterów do kurhanu. Natomiast, kiedy już się tam znajdą, ich sytuacja wydaje się beznadziejna. Trudno sprzeciwić się istocie, z którą będą musieli się zmierzyć. Przyjdzie im „(…) błąkać się od pomieszczenia do pomieszczenia, stawiając czoła okropnym koszmarom, które czaiły się w ciemnych zakamarkach (…) umysłu (…)”[1]. Bohaterowie będą musieli walczyć z tym, co ich najbardziej przeraża, podczas makabrycznych spektakli reżyserowanych przez demonicznego lorda.
Wiecie, co z perspektywy rodzica najbardziej mi się podobało? To, że – w przeciwieństwie do innych młodych bohaterów – Aveline i Harold nie wymykają się się z domu. Pytają się opiekunów, czy mogą iść na kurhan. To, jak antagonista, zmanipulował dorosłych potęguję grozę i pokazuje jego potęgę. Rewelacyjne rozwiązanie fabularne.
Ja bardzo lubię książki o Aveline Jones właśnie za to, że autor zaadaptował horror dla młodych czytelników. Mamy tu wręcz przeszywającą atmosferę grozy, ale młodzi bohaterowie są niczym światełko w ciemności. Jest w nich jakaś beztroska i nadzieja na to, że wszystko dobrze się skończy. Również język, ewentualne dopowiedzenia, wytłumaczenia sprawiają, że to właśnie młodsza młodzież, która lubi historie z dreszczykiem najlepiej odnajdzie się w tych powieściach.
[1] Phil Hickes, „Aveline Jonej i przeklęty kurhan”, przeł. Olga Szlachciuk, wyd. Świetlik, Białystok 2024, s. 198.
Ferie świąteczne okazały się dla Aveline Jones i jej rodziny czasem porządków. Niby nic specjalnego, ale jej mama i ciocia zostały zmuszone zamknąć dość smutną rodzinną sprawę. Dziesięć lat temu zaginął Rowan, wujek Aveline. Bohaterki jadą do Scrabury, aby przygotować jego dom do sprzedaży. Jednak Aveline ciągle ma nadzieje i razem ze swoim przyjacielem Haroldem próbuje...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie tak miały wyglądać ferie świąteczne Aveline Jones… Zamiast beztrosko spędzać czas na jedzeniu czekoladek i oglądaniu filmów, dziewczyna musi rozwiązać kolejną tajemniczą sprawę…
Ten tom książki podoba mi się bardzo. W tym tomie można poczuć dreszczyk emocji , Głowna bohaterka musi pokonać swoje leki i koszmary .
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem Aveline wsiada do pociągu i udaje się do Scarbury – wioski, na terenie której ponad dziesięć lat temu zaginął wujek Rowan.
Ten tom książki podoba mi się bardzo. W tym tomie można...
Aveline Jones znowu wkracza na mroczne tereny, pełne legend oraz okrytych tajemnicą zawiłych i niewyjaśnionych historii. Tym razem jednak sprawa, którą zajmie się Eveline będzie miała dla niej większe znaczenie, nie tylko związane z jej fascynacją duchami i całym światem paranormalnym, ponieważ będzie ona dotyczyć kogoś bliskiego.
Bohaterka przybywa do miasteczka, w którym jeszcze niedawno mieszkał jej wujek. No właśnie... mieszkał, ponieważ kilka lat wcześniej zaginął w niewyjaśnionych okolicznościach. Gdy mama i ciocia Aveline zajmują się kwestiami prawnymi związanymi z domem po wujku, ona i jej przyjaciel postanawiają wyjaśnić tajemnicze okoliczności zniknięcia wujka. Punktem kluczowym jest oczywiście starożytny i przeklęty kurhan, z którym wiążą się również inne, tajemnicze zniknięcia.
To będzie ogromne wyzwanie dla Aveline- spotkanie twarzą w twarz z największymi lękami i strachem, koszmarami z przeszłości, które miała nadzieję mieć już za sobą.
Kolejny tom serii to doskonała lektura dla Halloween, dla tych którzy lubią poczuć dreszczyk emocji i mają ochotę na porządną dawkę uczuć błąkających się gdzieś między strachem, napięciem i nerwowym wyczekiwaniem. To również historia o przyjaźni i rodzinnej bliskości, które stawiają czoła największym strachom.
Polecam gorąco całą serię.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBohaterka przybywa do miasteczka, w którym...