Aveline Jones i Wiedźmi Krąg

- 2024-02-21
- 2024-02-21
- 2021-09-16
- Olga Szlachciuk
Odkryj tajemnice Wiedźmiego Kręgu i dowiedz się, czy czarownice istnieją naprawdę!
Aveline Jones to prawdziwa łowczyni przygód! Żadna opowieść o duchach, upiorne miejsce oraz podejrzani mieszkańcy nie umkną jej uwadze. Dlatego gdy jej mama wynajmuje letni domek w Norton Wick – wiosce, która słynie z tajemniczej kamiennej konstrukcji, nazywanej Wiedźmim Kręgiem, musi się o niej koniecznie dowiedzieć czegoś więcej! W jakim celu powstał krąg i co ma wspólnego z wiedźmami? Czy było to miejsce odprawiania magicznych rytuałów? Aveline zaczyna bliżej przyglądać się tej zagadkowej budowli.
W tym czasie poznaje Hazel, intrygującą miejscową dziewczynę, która zaskakująco dużo wie na temat wiedźm, kamiennego kręgu oraz… magii. Dziewczyny wspólnie badają Wiedźmi Krąg i spędzają razem czas. Aveline jednak zaczyna dostrzegać, że jej nowa koleżanka znacznie różni się od innych osób, które do tej pory poznała. Jej tajemniczość wzbudza w dziewczynie coraz większy niepokój. Kim tak naprawdę jest Hazel i jakie skrywa sekrety? Co ma wspólnego z Wiedźmim Kręgiem?
Daj się wciągnąć w niezwykłą przygodę i odkryj tajemnice skrywane od tysięcy lat. Sprawdź, co się wydarzy, gdy nieoczekiwanie prawda zacznie wychodzić na jaw!
Seria o Aveline Jones to przepełnione upiornym klimatem opowieści dla wszystkich młodych czytelników, którzy podczas lektury uwielbiają czuć dreszczyk emocji! Poznaj również pierwszy tom: „Aveline Jones i duch z Malmouth”.
Kup Aveline Jones i Wiedźmi Krąg w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Aveline Jones i Wiedźmi Krąg
Jeśli mam porównywać do pierwszej części to dla mnie ta jest nieznacznie gorsza. Mniej czułam tutaj klimat z pierwszej. Tam nastrój jednocześnie mnie straszył i otulał. Tutaj trochę mi tego brakowało. Natomiast ogólnie jako fajna opowieść dla dzieci, dalej spełnia swoją rolę. Mimo że książka jest krótka, nie mam wrażenia pospieszania akcji. Wszystko dzieje się w odpowiednim tempie. Czas spędziłam miło.
Oceny książki Aveline Jones i Wiedźmi Krąg
463 użytkowników ma tytuł Aveline Jones i Wiedźmi Krąg na półkach głównych- Przeczytane 367
- 2024 58
- Legimi 18
- 2025 15
- Audiobooki 10
- Literatura dziecięca 8
- Przeczytane 2024 8

OPINIE i DYSKUSJE o książce Aveline Jones i Wiedźmi Krąg
Jak już pewnie niejednokrotnie wspominałam – drugie części serii rzadko kiedy mi podchodzą, rzadko kiedy wysoko oceniam. Czy to moje, czy uniwersalne – tego nie wiem. OCZYWIŚCIE – nie mówimy tu o serii Harry Potter 😉
Ale tak na poważnie, to kontynuacje nie mają tej świeżości, nowości, często są wtórne, dość rzadko rozwijające, a czasem wręcz przystankiem między początkiem a końcem. Z przygodami Aveline było właśnie dość wtórnie i nierozwijająco. Wezmę na karb, że jest seria przygód bez głównego storyline dążącego do finału i są to powieści skierowane do młodszych.
Pozostały cudne ilustracje (lekko zmiennie z każdym rozdziałem),zostały dodane również na koniec dodatkowe z cytatami i przedmiotami z danej części. Klimat młodzieńczo-groteskowy jest, humor i ciepłe relacje między bohaterami są, a nawet pewna brytyjska folkowość – mówimy tu o kręgach kamiennych i polowaniach na czarownice. Cicho przyznam, że na pierwszej części bałam się bardziej! Tu za to był dreszczyk emocji, lekkiej akcji i pościgu.
Aveline Jones jako bohaterka sama w sobie jest urocza. Odważna, mądra, ciekawa, zasobna, empatyczna – nie bojąca się sięgać po pomoc, a czasem bardziej ekstremalne rozwiązania.
Wyzwanie LC 2026 – styczeń: przeczytam książkę z imieniem w tytule (przypadkowo!)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle tak na poważnie, to kontynuacje nie mają tej świeżości, nowości, często są wtórne, dość rzadko rozwijające, a czasem wręcz przystankiem między początkiem...
Trochę gorsza niż poprzednia część
Trochę gorsza niż poprzednia część
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAhh nadeszła jesień to i czas na Aveline. Przesłuchałam na raz. Świetna. Chociaż dostarczyła mi mniej dreszczy niż pierwszy tom to i tak uwielbiam ❤️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsza część podobała mi się ciut lepiej. Ta taka fajna lekka bajka dobra na relaks
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdy spotykasz wiedźmę…
„Aveline Jones i Wiedźmi Krąg” to drugi tom przygód rezolutnej dziewczynki Aveline, uwielbiającej historie z dreszczykiem. Tym razem Aveline wyjeżdża z mamą na wakacje, a tuż obok domu, w którym się zatrzymały znajduje się krąg służący setki lat wcześniej wiedźmom. Aveline spotyka w jego okolicy Hazel – dziewczynkę w podobnym wieku, która sporo wie o Wiedźmim Kręgu…
Drugi tom serii poziomem przewyższa nawet tom pierwszy! Mroczne, krótkie wstępy do rozdziałów, angażująca akcja z wiedźmami, magią, zaklęciami ochronnymi i złudzeniowymi. Akcja w domu Hazel – pierwsza klasa!
Dzięki sprawnemu pióru Hickesa oraz plastycznym opisom wykreowany tu klimat czuje się w postaci dreszczyku emocji. To niepokojąca opowieść o tym, by nie ufać obcym, ucząca dziecko, by w trudnych chwilach poszukiwać pomocy u innych oraz asertywności.
Autor podchodzi do docelowego czytelnika, czyli dziecka, w sposób poważny i to czuć podczas lektury. Przemyca, pod płaszczykiem opowieści grozy, nieco informacji historycznych, które przekazuje w tak interesujący sposób, że nie zdziwiłabym się, gdyby dziecko po lekturze Wiedźmiego Kręgu zaczęło szukać dodatkowych informacji o procesach czarownic…
To co jest również ogromną zaletą serii o Aveline to jej uniwersalność. Będzie świetną lekturą zarówno dla dzieci czy młodszej młodzieży, ale również zachwyci dorosłego czytelnika, czego ja jestem przykładem.
„Aveline Jones i Wiedźmi Krąg” to porywająca historia z dreszczykiem. Historia o wiedźmach, magii i tajemniczym kręgu. To historia nawiązująca do średniowiecznych procesów czarownic. Świetna dla młodszej młodzieży jak i dorosłych czytelników!
Polecam!
PS. Świetny audiobook.
Gdy spotykasz wiedźmę…
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Aveline Jones i Wiedźmi Krąg” to drugi tom przygód rezolutnej dziewczynki Aveline, uwielbiającej historie z dreszczykiem. Tym razem Aveline wyjeżdża z mamą na wakacje, a tuż obok domu, w którym się zatrzymały znajduje się krąg służący setki lat wcześniej wiedźmom. Aveline spotyka w jego okolicy Hazel – dziewczynkę w podobnym wieku, która sporo wie o...
Książka bardzo podobała się mojej 8 letniej córce. Szybko się czyta, chociaż momentami odnosi się wrażenie, że skończył się pomysł i akcja zostaje skrócona.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNadal bardzo dobra, ale troszeczkę gorsza i zdecydowanie mniej straszna niż pierwsza część.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOk książka szału nie było. 1 tom straszniejszy .
Ok książka szału nie było. 1 tom straszniejszy .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajne, ale mniej straszne niż pierwszy tom
Fajne, ale mniej straszne niż pierwszy tom
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest to aż tak dobre jak poprzedni tom, ale nadal daje radę i fajnie spędzić z nią czas dla rozrywki. Nie ma tutaj już takiej grozy, choć mroczny klimacik nadal panuje. Wydawałoby się, że książki z tej serii są krótkie, a jednak jest to wystarczające dla takiej fabuły. Bardzo dobrze pisane :)