Tak jak księżyc. Poetycki żywot Jerzego Harasymowicza

Okładka książki Tak jak księżyc. Poetycki żywot Jerzego Harasymowicza autorstwa Alan Weiss
Alan Weiss Wydawnictwo: Fundacja na rzecz Kultury i Edukacji im. Tymoteusza Karpowicza biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2019-01-01
2019-01-01
Tak jak księżyc. Poetycki żywot Jerzego Harasymowicza”- to biografia narracyjna jednego z najważniejszych (dziś właściwie zapomnianych) liryków wielkiej formacji polskiej poezji, który wszedł na scenę naszej kultury w przełomowym roku 1956. Alan Weiss pieczołowicie, rzetelnie i z dbałością o literackie walory swojej debiutanckiej książki snuje opowieść o pisarzu pogranicza, odkrywającym i jednocześnie konstruującym swoją wielokulturową tożsamość, nie tylko na marginaliach głównego nurtu życia społecznego swojej epoki, lecz także – pod prąd popularnych tendencji politycznych i artystycznych.Biografia jest bogato udokumentowana materiałami z licznych archiwów instytucjonalnych.

Nie mniej istotne okazały się rozmowy przeprowadzone z kilkudziesięcioma osobami związanymi z Jerzym Harasymowiczem. Wszystko to tworzy portret wielokrotny poety zapomnianego, a w najlepszym razie obecnego tylko w kręgach miłośników poezji pejzażowej. W „-Tak jak księżyc”- weryfikowane są sądy krytyczne, które przylgnęły do twórczości Harasymowicza. Konfrontowane są one z odnalezionymi materiałami i pokazywane na tle historyczno-społecznym drugiej połowy XX wieku.Książka Alana Weissa z uwagą, wnikliwością oraz wigorem przybliża postać i twórczość tego zapomnianego klasyka.

"Godna uznania jest skrupulatność autora w ustalaniu faktów i gromadzeniu materiałów […-]. Wbrew temu, co mógłby sugerować tytuł książki, nie ma ona charakteru hagiograficznego, mimo iż autor nie ukrywa sympatii do swojego bohatera. Czyta się ją z wielkim zainteresowaniem, bo Weiss pisze ze swadą literacką i nie zamula narracji zbyt pogłębionymi analizami tekstów.–- prof. dr hab. Janusz DeglerWeiss nie stara się oceniać ani życiowych wyborów Harasymowicza, ani tez nie szuka jednoznacznego werdyktu estetycznej ewolucji jego pisarstwa –- raczej skrupulatnie gromadzi dane i przenikliwie analizuje konsekwencje dla egzystencjalnych i twórczych wyborów. Widzimy więc przejmujący obraz dziecka wchodzącego w życie w epoce grozy drugiej wojny światowej, przygnębiającą młodość poety osamotnionego, niezdolnego do stadnych form życia epoki totalitarnej- człowieka znajdującego swoje miejsce w obszernej poezji, po kompromitacji socrealizmu stającej się na krótki czas przestrzenią względnej swobody dla jednostkowej, apolitycznej egzystencji nastawionej na ekspresje intymnego doznawania zarówno wewnętrznych, jak i naturalnych pejzaży". dr hab. Jarosław Fazan

Kup Tak jak księżyc. Poetycki żywot Jerzego Harasymowicza w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Tak jak księżyc. Poetycki żywot Jerzego Harasymowicza

Opinie i dyskusje o książce Tak jak księżyc. Poetycki żywot Jerzego Harasymowicza

5 użytkowników ma tytuł Tak jak księżyc. Poetycki żywot Jerzego Harasymowicza na półkach głównych
7 użytkowników ma tytuł Tak jak księżyc. Poetycki żywot Jerzego Harasymowicza na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Tak jak księżyc. Poetycki żywot Jerzego Harasymowicza

Dodaj cytat z książki Tak jak księżyc. Poetycki żywot Jerzego Harasymowicza