The Designs of Lord Randolph Cavanaugh

Okładka książki The Designs of Lord Randolph Cavanaugh autora Stephanie Laurens, 9780778368816
Okładka książki The Designs of Lord Randolph Cavanaugh
Stephanie Laurens Wydawnictwo: Mira Cykl: The Cavanaughs (tom 1) powieść historyczna
powieść historyczna

Kup The Designs of Lord Randolph Cavanaugh w ulubionej księgarnii

Oceny książki The Designs of Lord Randolph Cavanaugh

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Designs of Lord Randolph Cavanaugh

[...]
Coraz częściej w dzisiejszych czasach mężczyzn takich jak Rand oceniano na podstawie ich osiągnięć. Urodzeni pomagało, ale osiągnięcia miały większe znaczenie.

𝐒𝐔𝐒𝐏𝐄𝐍𝐒 𝐖 𝐖𝐈𝐈𝐊𝐓𝐎𝐑𝐈𝐀Ń𝐒𝐊𝐈𝐌 𝐒𝐓𝐘𝐋𝐔, 𝐖 𝐄𝐑𝐙𝐄 𝐍𝐀𝐉𝐖𝐈Ę𝐊𝐙𝐘𝐂𝐇 𝐖𝐘𝐍𝐀𝐋𝐀𝐙𝐊𝐎́𝐖. 𝐙 𝐔𝐑𝐎𝐂𝐙𝐘𝐌 𝐑𝐎𝐌𝐀𝐍𝐒𝐄𝐌 𝐖 𝐓𝐋𝐄 !
Pierwsza seria, po którą sięgnęłam tej Autorki, okazała się dla mnie wspaniałym kąskiem czytelniczym. Intrygująca fabuła wciągnęła mnie praktycznie od początku i utrzymała moje, wręcz rosnące zaciekawienie, aż do epilogu. W którym to znajduje się piękne wprowadzenie do kolejnej książki. Nie mogę się doczekać, żeby przeczytać tę z Kitem i panną Sylvią Buckleberry, daleką kuzynką i przyjaciółką z dzieciństwa Felicii.
To była niezwykłą przyjemność, możliwość zapoznawania się z procesem powstawania wynalazku. Ilość technikaliów, znanych historycznych szczegółów była imponująca. Autorka zdecydowania odrobiła pracę domową i zdecydowania doskonale odnalazła się w tej konwencji. Połączenie suspensu, tajemnicy, odrobiny zagrożenia oraz rodzącego się uczucia pomiędzy głównymi bohaterami była w odpowiednio wywarzonych proporcjach. A to zdecydowanie przyczyniło się do mojego pełnego zadowolenia z lektury.
Bardzo mi się podobała ta część, dlatego sięgam po kolejną.
𝐒𝐙𝐂𝐙𝐄𝐑𝐙𝐄 𝐏 𝐎 𝐋 𝐄 𝐂 𝐀 𝐌 !

𝐂𝐨 𝐃𝐨 𝐏𝐨𝐬ł𝐮𝐜𝐡𝐚𝐧𝐢𝐚 𝐏𝐨𝐝𝐜𝐳𝐚𝐬 𝐂𝐳𝐲𝐭𝐚𝐧𝐢𝐚 : 🎶🎧👩💗

𝐂𝐇𝐑𝐎𝐍𝐎𝐋𝐎𝐆𝐈𝐀 𝐂𝐙𝐘𝐓𝐀𝐍𝐈𝐀 𝐙 𝐙𝐀𝐂𝐇𝐎𝐖𝐀𝐍𝐈𝐄 𝐏𝐑𝐙𝐄𝐃𝐙𝐈𝐀Ł𝐔 𝐂𝐙𝐀𝐒𝐎𝐖𝐄𝐆𝐎 𝐊𝐒𝐈ĄŻ𝐄𝐊 𝐒𝐓𝐄𝐏𝐇𝐀𝐍𝐈𝐄 𝐋𝐀𝐔𝐑𝐄𝐍𝐒
The Cynster, Bastion Club, Barnaby Adair, The Cavanaughs, Black Cobra Quartet and Roscoe

Nie przeszkadzało mi to, że zaczęłam praktycznie od środka.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
𝐃𝐋𝐀 𝐂𝐈𝐄𝐊𝐀𝐖𝐒𝐊𝐈𝐂𝐇 :
𝐖𝐢𝐞𝐤 𝐩𝐚𝐫𝐲 - ang. steam age, określenie XIX wieku, nawiązujące do rewolucji przemysłowej, która miała wtedy miejsce, zwłaszcza w Wielkiej Brytanii i powszechnie stosowanej wtedy maszyny parowej jako źródła napędu.
Wiek pary nadał nazwę steampunkowi, kierunkowi w fantastyce.
𝗦𐌉𝗟𝖭𐌉𝙆 𝝦𝖠𝙍𝝤𝘞𝝪 - napędzany parą, najczęściej parą wodną.
𝝡𝖠𝗦𝘡𝝪𝖭𝖠 𝝦𝖠𝙍𝝤𝘞𝖠 :
𝙍𝗘𝘞𝝤𝗟ꓴⲤᒍ𝖠 𝝦𝙍𝘡𝗘𝝡𝝪𝗦ł𝝤𝘞𝖠 :
𝘞𐌉𝗘Ⲥ𝘡𝖭𝗘 𝝦𐌉𝝤́𝙍𝝤 - W 1884 roku Lewis Waterman (założyciel firmy Waterman) opracował system „zasilania kanalikowego”, który zapobiegał robieniu kleksów dzięki regulacji dopływu atramentu. Ważnym etapem w rozwoju produkcji piór było wynalezienie nowych materiałów, które posłużyły do wytwarzania korpusu pióra (były to m.in. ebonit (w 1839 roku) i celuloid (w 1870 roku),oraz opracowanie przez firmę Parker systemu uniemożliwiającego samorzutne ściekanie atramentu ze stalówki.

𝗢𝗦𝗧𝗥𝗭𝗘𝗭𝗘𝗡𝗜𝗘 𝗗𝗢𝗧𝗬𝗖𝗭𝗔𝗖𝗘 𝗧𝗥𝗘𝗦𝗖𝗜 : 𝟭𝟴+

[...]