Największa radość, jaka nas spotkała

- The Most Fun We Ever Had
- 2024-09-25
- 2024-09-25
- 2019-06-25
Gdy Marilyn Connoly i David Sorenson zakochiwali się w sobie w latach siedemdziesiątych, byli beztrosko nieświadomi tego, co przyniesie im życie. Nie mieli pojęcia, że w 2016 roku ich cztery tak różne od siebie córki będą – każda na swój sposób – mocowały się z życiem. Młodo owdowiała Wendy koi się alkoholem i spotkaniami z młodszym mężczyznami. Violet – niegdyś prawniczka, teraz mama na pełen etat, zmaga się na co dzień ze swoimi lękami i mroczną przeszłością. Liza – neurotyczna nowo mianowana profesorka, dowiaduje się, że jest w ciąży, a nie jest pewna, czy chce je zatrzymać. I Grace – najmłodsza córka, która prowadzi życie, o które nikt z jej rodziny by jej nigdy nie podejrzewał.
Wraz z nieoczekiwanym pojawieniem się Jonah Brendta – dziecka oddanego do adopcji przez jedną z córek 15 lat temu – Sorensonowie będą musieli zmierzyć się z bogatą mozaiką ich przeszłości. Z okresem dojrzewania, niewiernością i urazami, ale też z chwilami wielkiej radości, dla których wszystko inne jest warte zachodu.
Kup Największa radość, jaka nas spotkała w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Największa radość, jaka nas spotkała
804 użytkowników ma tytuł Największa radość, jaka nas spotkała na półkach głównych- Chcę przeczytać 537
- 2025 32
- 2024 8
- Klub Czułej Czytelniczki 7

Opinie i dyskusje o książce Największa radość, jaka nas spotkała
Długa historia jednej rodziny. Opowiadana w czasach obecnych , walkami z przeszłości. Jest tam wszystko miłość, macierzyństwo siostrzane więzi. Długo sie czyta, ale przyjemny język.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDawno nie czytałam książki tak gorzkiej w odbiorze i z takim nagromadzeniem antypatycznych bohaterek. Historia pokazuje dobitnie, że bez względu, ile poświęcisz dla swoich dzieci oraz ile w nie zainwestujesz (czasu, miłości etc. ) i tak będziesz obwiniana, za każde ich niepowodzenie i nigdy jako matka (bo mało obecnego ojca bohaterki rozgrzeszają szybko w większości przypadków) nie będziesz dość. Absurdem dla mnie było to, że nawet jeśli córka uważała, że miała szczęśliwe dzieciństwo, to sam fakt, że w jej oczach rodzice tworzyli kochającą się parę, był przez nią oceniany negatywnie i demotywująco. Dobrze widać również roszczeniowość, egoizm i niedojrzałość emocjonalną dzieci wychowywanych w pełnej rodzinie z dużym zaangażowaniem emocjonalno-finansowym zestawioną z dojrzałością i brakiem oczekiwań osoby, która była w domach zastępczych w trudnych warunkach. I jest to jedyny bohater, który wzbudził moją sympatię.
Dawno nie czytałam książki tak gorzkiej w odbiorze i z takim nagromadzeniem antypatycznych bohaterek. Historia pokazuje dobitnie, że bez względu, ile poświęcisz dla swoich dzieci oraz ile w nie zainwestujesz (czasu, miłości etc. ) i tak będziesz obwiniana, za każde ich niepowodzenie i nigdy jako matka (bo mało obecnego ojca bohaterki rozgrzeszają szybko w większości...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO rodzinie, o relacjach rodzinnych, siostrzanych, małżeńskich, o wzlotach i upadkach, wielkich problemach i małych radościach. Epicka! Niby nic się nie dzieje, a jednak przekaz jest dosadny. Będę tęsknić za wszystkimi bohaterami. Myślę, że za jakiś czas wrócę do tej powieści.
Polecam czytać wolno, w skupieniu, nie w biegu.
Ta powieść otula swym ciepłem 💖
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam czytać wolno, w skupieniu, nie w biegu.
Ta powieść otula swym ciepłem 💖
Skuszona dobrymi opiniami zakupiłam książkę. Jednak ze względu na jej grubość odkładałam rozpoczęcie czytania w czasie.... Spory to był błąd, ponieważ historia rodziny opisana przez autorkę - wciąga jak nie jeden kryminał mimo, że to obyczajówka. Przez parę dni zaczęłam żyć życiem tych bohaterów, a przez następne dni po zakończeniu czytania czułam coś w rodzaju kaca, który nie pozwolił mi o nich zapomnieć.
Bardzo polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to3,5⭐️
3,5⭐️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam bardzo mieszane odczucia, przez pierwsze godziny miałam wrażenie, ze czytam erotyk, a nie rodzinną sage. Im dalej wlazł tym bardziej obyczajowo. Owszem książka porusza trudy zycia
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tocodziennego jak i rodzinnych relacji, jednakże nie mogłam sie w nią wciagnąc. Kompletnie nie zwiazalam sie z bohaterami. Spodziewałam sie czegoś o wiele lepszego. Z braku laku można przeczytac.
Ta książka to debiut literacki, o którym zrobiło się głośno po tym, jak Reese Whiterspoon wzięła ją na tapet w swoim słynnym klubie książki. Dla niewtajemniczonych, Reeses’s Book Club raz na miesiąc wybiera jedną książkę, której główną bohaterką lub autorką jest kobieta. Taki tytuł jest następnie szeroko omawiany i promowany, co pozostaje nie bez wpływu na jego sukces sprzedażowy i ewentualną ekranizację. Trudno więc wyobrazić sobie lepszą książkową reklamę niż działania Reese. Sądzę jadnak, że ta powieść nawet bez jej wstawiennictwa zdobyłaby uznanie. Jest po prostu bardzo dobra i pokuszę się o stwierdzenie, że mimo iż zaliczana jest do literatury kobiecej, może w równym stopniu spodobać się mężczyznom.
Ostrzegam jednak, że to prawdziwy grubasek (ponad 700 stron w polskim tłumaczeniu),więc jest to bezprzecznie propozycja dla tych, którzy są gotowi poświęcić jej sporo czasu.
Akcja powieści rozgrywa się wokół rodziny Sorensonów – małżeństwa Marilyn i Davida oraz ich czterech dorosłych córek: Wendy, Violet, Liza i Grace.
Narracja przemieszcza się czasowo między latami 70., kiedy Marilyn i David się poznają, a czasem współczesnym, ukazując jak decyzje i relacje z przeszłości wpływają na życie całej rodziny.
Przełomowym momentem dla całej szóstki jest pojawienie się nastoletniego chłopca – syna jednej z córek, adoptowanego wcześniej i teraz ponownie zaangażowanego w życie rodziny. Ta sytuacja prowokuje do ujawnienia długo skrywanych sekretów i namiętności. A tych zdecydowanie tu nie brakuje, bo każda z córek zmaga się z przeróżnymi dylematami. Najbardziej przez los doświadczona zostaje najstrasza z rodzeństwa- Wendy- która mimo to zachowuje życiowy optymizm i luz. Dialogi, jakie prowadzi z następną w kolejności siostrą - Violet- to jeden z głównych powodów, dla których warto sięgnąć po ten tytuł. Są cudownie sardoniczne i szczerze zabawne, nie tracąc przy tym nic z autentyczności.
Psychologiczna głębia i doskonale zilustrowane relacje między rodzeństwem sprawiają, że to jeden z lepszych tytułów, jakie czytałam w tym roku.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażda rodzina jest misterną konstrukcją ze skomplikowaną i delikatną siatką powiązań pomiędzy jej członkami. Pojawienie się nowego elementu w tym dobrze funkcjonującym mechanizmie powoduje, że siatka zaczyna się rozrastać, a kolejne połączenia zmieniają swoje miejsce, czasami pękają, nie wytrzymując napięcia i zmian. Żadna rodzina nie jest jednak monolitem- zawsze dochodzi w niej do roszad, wynikających z naturalnych procesów, czyli narodzin i umierania.
Claire Lombardo w swojej powieści o wiele mówiącym tytule „Największa radość, jaka nas spotkała” stworzyła wielki hymn na cześć rodziny. W tym celu powołała do życia z pozoru zwyczajną rodzinę Sorensenów, której trzonem jest David i Marilyn, kochające się małżeństwo. Mają oni cztery dorosłe córki, które borykają się ze swoimi problemami. Ich życie jest typowe dla rodzin z amerykańskiej klasy średniej: mają duży dom, nie trapią ich problemy finansowe, po latach pracy jako lekarz David właśnie przeszedł na zasłużoną emeryturę. I nie byłoby o czym pisać, gdyby nie fakt, że ta błoga stabilizacja zostaje nagle rozsadzona od środka przez niespodziewane pojawienie się 15-letniego Jonaha, który jest oddanym do adopcji synem jednej z córek Sorensenów, o którym prawie nikt nie wiedział. Ten tułający się wcześniej po rodzinach zastępczych chłopak zmusza wszystkie siostry do porzucenia wygodnych póz i odgrywanych przez nie ról i zmierzenia się z prawdą na swój temat.
Autorka tworzy tu znakomite portrety czterech kobiet, które wychowane przez kochających rodziców bez większych trosk i wrzucone w dorosłość nie zawsze potrafią sobie z nią poradzić. Najstarsza Wendy zapija rozpacz spowodowaną śmiercią męża i córki winem z najlepszych winnic; druga z kolei- Violet- porzuciła dobrze zapowiadającą się karierę prawniczki i została mamą na pełen etat, a jednocześnie nie umie poradzić sobie z błędami przeszłości, które do niej wracają i upominają się o uporządkowanie; Lisa ugrzęzła w związku z mężczyzną pogrążonym w głębokiej depresji, który nie wspiera jej w trudach dnia codziennego i nieplanowanej ciąży; najmłodsza Grace ukrywa przed rodziną pewien sekret, wstydząc się tego, że nie sprostała oczekiwaniom rodziców. Obserwujemy relacje pomiędzy siostrami, które naznaczone są miłością, ale i rywalizacją. Bohaterki bardzo chcą bowiem dorównać swoim rodzicom, którzy ustawili poprzeczkę bardzo wysoko. Z zewnątrz wydają się parą idealną: zawsze razem, zapatrzeni w siebie, rozumiejący się w pół słowa. Jednak i oni miewali w swojej historii momenty kryzysu. Stworzyli jednak wokół siebie legendę, a ich córki czują się w obowiązku jej sprostać. Dlatego miotają się w życiu, uważając, że nigdy nie są dość dobre.
Wspomniany już nastoletni Jonah bezpośrednimi pytaniami i uwagami obnaży ten frustrujący wszystkich teatr i doprowadzi do tego, że wszelkie tajemnice i niedopowiedzenia wyjdą na jaw, co oczyści atmosferę w rodzinie i da Sorensenom miejsce na oddech, na bycie sobą.
Bardzo podobała mi się ta powieść. Pobrzmiewa w niej echo książek Franzena, którego bardzo cenię. To znakomity kawał literatury obyczajowej w najlepszym wydaniu, bez czułostkowości, naiwności i banalnych rozwiązań. A jednocześnie ta powieść podnosi na duchu. Pokazuje, że nawet najbardziej irytująca rodzina może być wsparciem, a więzi pomiędzy rodzeństwem, choć bywają trudne stanowią linę, na której zawsze ktoś nas doholuje do brzegu.
Polecam wielbicielom wielkich powieści rodzinnych.
Każda rodzina jest misterną konstrukcją ze skomplikowaną i delikatną siatką powiązań pomiędzy jej członkami. Pojawienie się nowego elementu w tym dobrze funkcjonującym mechanizmie powoduje, że siatka zaczyna się rozrastać, a kolejne połączenia zmieniają swoje miejsce, czasami pękają, nie wytrzymując napięcia i zmian. Żadna rodzina nie jest jednak monolitem- zawsze dochodzi...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCudowna książka☺️zazdroszczę wszystkim którzy są jeszcze przed😍😍 płakałam,śmiałam się i naprawdę dobrze bawiłam czytając ta historię
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOdejmuję dwie gwiazdki za straszną językową kalkę w tytule. Sama historia też nie porywa... Takie tam