Odurzeni. Naziści, CIA i sekretna historia psychodelików

Okładka książki Odurzeni. Naziści, CIA i sekretna historia psychodelików autora Norman Ohler, 9788368158984
Okładka książki Odurzeni. Naziści, CIA i sekretna historia psychodelików
Norman Ohler Wydawnictwo: Wydawnictwo Poznańskie reportaż
reportaż
2024-08-14
2024-08-14
Monika Kilis

Kup Odurzeni. Naziści, CIA i sekretna historia psychodelików w ulubionej księgarnii

Oceny książki Odurzeni. Naziści, CIA i sekretna historia psychodelików

OPINIE i DYSKUSJE o książce Odurzeni. Naziści, CIA i sekretna historia psychodelików

Książka bardzo pobieżnie traktuje wszystkie tematy których dotyka. Po przeczytaniu mam wrażenie, że wszystkie wątki urwały się w trakcie ich opisywania. Tak jakby autor stracił zainteresowanie w trakcie, a ponieważ tekstu było zbyt mało do publikacji dodał prywatne dygresje.

Co do tej książki „Odurzeni. Naziści, CIA i sekretna historia psychodelików” mam bardzo mieszane odczucia. Norman Ohler z pewnością wykonał ogrom pracy badawczej, sięgając do licznych archiwów i opracowań, by przedstawić historię syntezy oraz późniejszych losów substancji psychoaktywnej LSD. Autor rzetelnie opisuje odkrycie związku przez Alberta Hofmanna w laboratoriach firmy Sandoz w Szwajcarii oraz jego – pośrednie i bezpośrednie – powiązania z nazistowskimi Niemcami. W kolejnych rozdziałach śledzimy rozwój LSD i jego zastosowania w Stanach Zjednoczonych, gdzie substancja ta stała się obiektem badań, eksperymentów, a później także środkiem używanym do manipulacji psychicznej.
Ciekawym wątkiem jest opis ekonomicznego tła – szwajcarscy rolnicy, którzy z czasem przekwalifikowali się, by dostarczać sporysz, kluczowy surowiec do produkcji LSD. Autor pokazuje również, jak z substancji laboratoryjnej LSD przekształciło się w narzędzie wykorzystywane w eksperymentach nad „praniem mózgu” i torturami, aż w końcu wydostało się na rynek i zyskało popularność jako narkotyk rekreacyjny. W tej części książki Ohler szczegółowo opisuje również charakterystyczne plasterki LSD z wybitym symbolem Sandoz – element, który wprowadza interesujący detal historyczny. Choć materiał źródłowy i tematyka są niezwykle interesujące, niestety książka momentami sprawia wrażenie chaotycznej. Narracja często przeskakuje między wątkami – od opisów archiwalnych poszukiwań autora po naukowe tło syntezy LSD, co utrudnia śledzenie głównego toku opowieści. Momentami można odnieść wrażenie, że autor nieco zatraca się w szczegółach dotyczących własnych badań, zamiast utrzymać spójną narrację.
Szczególnie rozczarowujące okazało się dla mnie to, że – wbrew temu, co może sugerować tytuł – wątek narkotyków w III Rzeszy został potraktowany bardzo pobieżnie. Ohler jedynie sygnalizuje pewne powiązania i hipotezy, nie rozwijając ich w sposób, który zaspokoiłby oczekiwania czytelnika zainteresowanego tym okresem.
Podsumowując, „Odurzeni…” to pozycja, która ma ogromny potencjał i bez wątpienia dostarcza wielu ciekawych faktów o LSD i jego historii, jednak jej konstrukcja i sposób narracji mogą pozostawić pewien niedosyt. To książka bardziej dla osób zainteresowanych historią farmakologii i badań nad LSD, niż dla tych, którzy liczą na dynamiczną i spójną opowieść o roli narkotyków w czasie II wojny światowej. W mojej ocenie – poprawna, ale rozczarowująca.
📚 Wpadasz na Bookstagrama?
Jeśli lubisz książki i scrollowanie Insta w poszukiwaniu czytelniczych perełek – to zapraszam @mikroczytelnia :)

Sięgnęłam po tę książkę przeczytawszy "Trzecią Rzeszę na haju". "Odurzeni" zdecydowanie odbiega od swojej poprzedniczki. Mam wrażenie, że autor goni za sensacją, a gdyby nie opis jego poszukiwań materiałów lub rodzinnych spotkań/rozmów książka straciłaby zdecydowanie na swojej objętości.

Widać tutaj zdecydowany spadek formy pisarza.

Widać tutaj zdecydowany spadek formy pisarza.

136 użytkowników ma tytuł Odurzeni. Naziści, CIA i sekretna historia psychodelików na półkach głównych
35 użytkowników ma tytuł Odurzeni. Naziści, CIA i sekretna historia psychodelików na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Odurzeni. Naziści, CIA i sekretna historia psychodelików

Cytaty z książki Odurzeni. Naziści, CIA i sekretna historia psychodelików

Dodaj cytat z książki Odurzeni. Naziści, CIA i sekretna historia psychodelików