World of Warcraft: Smocza wojna

- World of Warcraft. War of the Scaleborn
- 2024-07-17
- 2024-07-17
- Dominika Braithwaite
Odkryj pełną historię Smoczej Wojny w oficjalnej powieści towarzyszącej grze World of Warcraft: Dragonflight.
Taką opowieść od wieków snuły smocze rody… ale nie jest to pełna historia.
Gdy Smocza Królowa i jej ród zaczęli przekształcać Azeroth, nie wszystkie smocze stworzenia postrzegały magię Ładu jako dar. Odrzucając wpływ tytanitów, grupa zbuntowanych proto-smoków zaczęła czerpać z mocy żywiołów planety i odrodziła się jako Wcielenia pod przewodnictwem Iridikrona. Wcielenia wierzyły, że smoczy rodzaj nie powinien być nikomu podporządkowany, i wznieciły bunt przeciwko Aspektom i wszystkiemu, co Aspekty reprezentują.
Mimo wysiłków Alexstrazy i jej przyjaciółki proto-smoczycy Vyranoth, starających się za wszelką cenę ocalić pokój, obie strony uciekają się do przemocy, a smoki stają przed wyborem: opowiedzieć się za którąś z frakcji czy zginąć w chaosie narastającego konfliktu. Smocza wojna wstrząsa fundamentami świata. Walczące ze sobą smoki zdają sobie sprawę, że będą musiały dokonać poświęceń, by zabezpieczyć przyszłość swojego rodzaju – poświęceń, których konsekwencje będą ponosić przez wieki.
Kup World of Warcraft: Smocza wojna w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
World of Warcraft: Smocza wojna
Lisia Wojna . Lisioł ponownie zanurzył się w świecie World of Warcraft za sprawą książki „Smocza Wojna” autorstwa Courtney Alamedy. Jest to spory kawałek lekkiej i przyjemnej fantastyki z dość przewidywalnymi elementami fabularnymi, posypanymi brutalnością wojny. W skrócie każda decyzja ma swoje konsekwencje. . Smoczyca Alexstraza marzy o zjednoczeniu smoków. W tym celu związuje się ze Strażnikami i magią ładu, stając się podporządkowaną. Dzięki temu sojuszowi powstaje wielkie królestwo (Wylęgowiska),na którego czele staje Alexa jako Królowa oraz jeden z pięciu Aspektów. Każdy Aspekt prowadzi jeden ze smoczych rodów. Mamy więc czerwone, czarne, zielone, spiżowe i niebieskie smoki. Po drugiej stronie tej wagi stoi Vyranoth, przyjaciółka Alexstrazy, która pozostała smokiem pierwotnym, czyli nieskrępowanym sojuszem ze Strażnikami. Jest jeszcze Iridikron – niezwykle przebiegły smok, który wchłonął moc żywiołu ziemi. Ten zabawny jaszczur na I (Irek?) nienawidzi Aspektów i tworzy Wcielenia, czyli smoki z mocą żywiołów, żeby zniszczyć wymarzone królestwo Alexstrazy. Typowy Irek. . Jak to wygląda w praktyce? Otóż wyobraźcie sobie światłego Lisioła pełnego wewnętrznego blasku, dobroci, miłosierdzia itp. Po drugiej stronie stoi zły kuzyn Lisioła, robiący wszystko tak, żeby światłość lisia została potraktowana jako ciemność. Wojna jest nieunikniona, nawet gdy dąży do niej tylko jedna ze stron. Odwieczna przyjaźń Vyranoth i Alexstrazy łamie się pod ciężarem niespełnionych obietnic. Alexstraza musi wybrać, co jest ważniejsze – bycie królową czy przyjaciółką? Do tego dochodzą wewnętrzne problemy, gdyż każdy z Aspektów ma swój własny pomysł na rozstrzygnięcie konfliktu i nawet Pan Czasu zaczyna widzieć coraz mniej światła w przyszłości. . Wojna wymaga trudnych decyzji i żadna ze stron nie wychodzi z niej czysta. Fabuła książki jest jednak przewidywalna. Mamy tutaj wyraźną linię konfliktu: jasność – ciemność, cywilizacja – dzikość. Nieco z góry wiadomo, kto wygra, niemniej jednak droga do zwycięstwa usłana jest kolcami. Ile zostanie ze światłości u kresu zmagań?
Oceny książki World of Warcraft: Smocza wojna
175 użytkowników ma tytuł World of Warcraft: Smocza wojna na półkach głównych- Przeczytane 89
- World of Warcraft 6
- 2024 4
- Warcraft 3
- Fantastyka 3
- Fantasy 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce World of Warcraft: Smocza wojna
Alextraza:)
Alextraza:)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka mogłaby być bardzo dobra, gdyby wyciąć z niej 90% bełkotu pseudomilitarnego i szczegółowych opisów wojny i walki. To osłabia jakikolwiek ładunek emocjonalny. Zdecydowanie zbyt wiele jest też kompletnie zbędnych nazwanych postaci dowódców, nazw oddziałów itp. A to, że praktycznie wszyscy bohaterowie są smokami sprawia, że ich bycie smokami przestaje robić jakiekolwiek wrażenie, a jedynie nudzi. Smok robi wrażenie tylko wtedy, kiedy jest umiejętnie i oszczędnie dawkowany.
Książka mogłaby być bardzo dobra, gdyby wyciąć z niej 90% bełkotu pseudomilitarnego i szczegółowych opisów wojny i walki. To osłabia jakikolwiek ładunek emocjonalny. Zdecydowanie zbyt wiele jest też kompletnie zbędnych nazwanych postaci dowódców, nazw oddziałów itp. A to, że praktycznie wszyscy bohaterowie są smokami sprawia, że ich bycie smokami przestaje robić...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper
Super
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytało mi się bardzo dobrze. Przedstawiona historia jest wciągająca i została dobrze opowiedziana przez autorkę.
Co do samej fabuły to tylko kilka słów, by nie robić z tego streszczenia.
Zostajemy wprowadzeni w historię najstarszej rasy zamieszkującej Azeroth, jesteśmy świadkami powstania Wielkich Aspektów oraz konfliktu, jaki to wywołuje w smoczej społeczności. Zachęcam do przeczytania, bo warto.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo do samej fabuły to tylko kilka słów, by nie robić z tego streszczenia.
Lisia Wojna
Lisia Wojna
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to.
Smoczyca Alexstraza marzy o zjednoczeniu smoków. W tym celu...
Historia "Smoczej wojny" jest taka...nawet nawet. Początkowo autorka mocno nas wciąga w wydarzenia za czasów Aspektów. Podobały mi się również zabiegi skracające zbędne kwestie, oczywiście nie w chamski sposób, a ciągnące jednak opowieść do przodu. Finał lekko nudnawy. Gdzieś od 400 strony mógłby już on nastąpić bo dochodzi do "przeciągania mięsa" i niestety mamy spalony stek. Nie ukrywam, że nie jest to szmira i przyjemnie się czytało, ale wybitne dzieło to to nie jest.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSmocza wojna.
Książki oparte fabularnie o wątki z popularnych franczyz ze świata gier wychodzą, generalnie, różnie. Często są to niewypały, a czasem są to tylko literackie popłuczyny obliczone na odcinanie kuponów i maksymalizację zysku. Rzadko zdarza się, że taki projekt wypada dobrze. "World of Warcraft: Smocza wojna" zdaje się być jednak wyjątkiem. Dzięki książce odkryjemy pełną historię Smoczej Wojny w oficjalnej powieści towarzyszącej grze World of Warcraft: Dragonflight.
Kiedy świat był młody, wszystkie zasiedlające go formy życia drżały przed potęgą Galakronda, ogromnego nienasyconego proto-smoka. Pięcioro proto-smoków stanęło wówczas u boku wykutego przez tytanitów Strażnika Tyra, by stawić czoła tej bestii. Po rozpaczliwej walce Galakrond ostatecznie padł od odniesionych ran, a pięcioro zwycięzców zostało obrońcami Azeroth. Tytanici obdarzyli Nozdormu, Yserę, Alexstrazę, Malygosa i Nelthariona magią Ładu, przekształcając ich w Aspekty: potężne smoki władające czasem, naturą, życiem i magią. Inne proto-smoki podążyły ich ścieżką, a nasycone mocą tytanitów smocze rody stanęły u boku swoich przywódców, by kształtować świat i służyć Aspektom. Taką opowieść od wieków snuły smocze rody… ale nie jest to pełna historia.
Jak wyszło? Wydaje mi się, że co najmniej poprawnie. Jednak jeśli nie znacie gry, to odbiór książki może być różny... Autorka stara się pewne rzeczy naświetlić i wyjaśnić, a przez to pomóc czytelnikowi w zagłębieniu się w książkowy świat. Moje odczucia są pozytywne, jednak swój werdykt musicie wydać sami.
Insignis - dzięki!
#worldofwarcraft #smoczawojna #courtneyalameda #insignis #cosnapolce #bookstagram #bookreview #czytamksiazki #bookstagrampolska #recommendedbooks #instabooks #instabookspoland
Smocza wojna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążki oparte fabularnie o wątki z popularnych franczyz ze świata gier wychodzą, generalnie, różnie. Często są to niewypały, a czasem są to tylko literackie popłuczyny obliczone na odcinanie kuponów i maksymalizację zysku. Rzadko zdarza się, że taki projekt wypada dobrze. "World of Warcraft: Smocza wojna" zdaje się być jednak wyjątkiem. Dzięki książce...
Poza jednym, moim zdaniem mało udanym filmem, nie jestem zbytnio rozeznany w uniwersum War of Warcraft. Poprzednie książki z tego cyklu też jakoś omijałem. Ale bardzo lubię smoki, więc kiedy nadażyła się okazja, by przeczytać Smoczą wojnę, stwierdziłem, że zaryzykuję swój czas i już mogę powiedzieć, że się opłaciło. To porządne fantasy, gdzie bohaterami są tytułowe smoki, podzielone na dwie frakcję: tych, którzy przyjeli magię Ładu i smoki pierwotne takową odrzucające i pragnące pozostać wolnymi. Oba bieguny reprezentowane są przez licznych bohaterów jednak na pierwszy plan wybijają się królowa smoków Alexstraza i jej przyjaciółka Vyranoth, bo trzeba to też powiedzieć jest to książka o przyjaźni i jak łatwo ją zbudować i utracić, będąc wiernym swoim ideałom. To też historia o odpowiedzialności za swoje czyny i mimo że chodzi tu o potężne, prastare gady, łatwo odnieść to do naszego gatunku, bo zwyczajnie smoki w tej książce mają cechy ludzkie. Tak samo ulegają emocjom i namiętnością jak my, z tą różnicą, że dysponują magią, a z paszczy zionie im ogień. Akcja powieści rozgrywa się na przestrzeni stuleci, wiadomo i niechybnie zmierza do konfliktu. Sceny walk zostały opisane bardzo szczegółowo i można użyć stwierdzenia, że zapierają dech w piersiach. Widać, że autorka, która sama gra w WoW, ma wyobraźnie i zna się na tym świecie, bo jest w swoich opisach bardzo wiarygodna i rzetelna. To jest naprawdę 500 stron czystej zabawy, która trafi do każdego, nawet kogoś tak opornego w temacie gier komputerowych jak ja. Naprawdę bawiłem się przednio czytając Smoczą wojnę i mogę ją szczerze i mocno polecić, co też robię!
Za książkę dziękuję @insignis_media
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Smocza Wojna” to kolejna odsłona serii World of Warcraft autorstwa Courtney Alamedy, zagłębia się w skomplikowaną historię Azeroth, oczarowując zarówno doświadczonych podróżników, jak i nowicjuszy. Osadzona na tle następstw złowrogiej obecności Galakronda, ogromnego nienasyconego proto-smoka, saga odsłania opowieść pełną intryg i męstwa. Autorka ukazuje nam czas, kiedy świat był jeszcze młody, kształtował się, a zasiedlające go formy życia obawiały się wielkiego proto-smoka. Trzeba było aż pięcioro proyo-smoków, aby stawić czoła Galakrondowi u boku Strażnika Tyra. Była to wielka bitwa, w której potężny smok został pokonany.
Główną bohaterką książki autorstwa Courtney Alamedy pod tytułem „Smocza Wojna” jest Królowa Smoków Alexstraza. Tytanici ofiarowali smokom, nazwanym obrońcami Azeroth Nozdormu, Yserę, Alexstrazę, Malygosa i Nelthariona magię Ładu. To właśnie one imiały kształtować świat i służyć ich Aspektom. Jeśli już o nich mowa to potężne smoki potrafiły władać czasem, życiem, magią i naturą. Nie wszystko jednak mogło iść lekko, niektóre smoki nie uważały, że magia Ładu jest darem. Doszło do rozłamu, a buntownicze smoki zaczęły czerpać z mocy żywiołów planety, co zaowocowało odrodzeniem się pod przewodnictwem Irdikrona. Bunt przeciwko Aspektom i wszystkiemu co one reprezentują nabierał na sile, z jakim skutkiem? Czy w takich warunkach pokój jest jeszcze możliwy?
Wierna swojemu tytułowi, „Smocza Wojna” zanurza czytelników w sercu bitwy, malując żywe panoramy epickich starć i bohaterskich wysiłków. Żywe opisy Courtney Alamedy tchną życie w legendarne smoki, przywołując symfonię wyobraźni, która rezonuje z każdym przewróceniem strony. Książka zawiera doskonałe opisy bitew smoków, w pełni oddaje dynamiczną akcję i taktyczną strategię. Styl pisania autorki jest piękny, emocjonalny i ekscytujący. Trzeba było mieć niesamowitą wyobraźnię, aby opisać w taki sposób jeden z największych konfliktów Azerothu. „Smocza Wojna” to wciągająca historia, która przekracza granice fantazji. Dzięki bogatej wiedzy i niesamowitych postaci oferuje podróż, która jest równie spełniająca, co niezapomniana.
„Smocza Wojna” to kolejna odsłona serii World of Warcraft autorstwa Courtney Alamedy, zagłębia się w skomplikowaną historię Azeroth, oczarowując zarówno doświadczonych podróżników, jak i nowicjuszy. Osadzona na tle następstw złowrogiej obecności Galakronda, ogromnego nienasyconego proto-smoka, saga odsłania opowieść pełną intryg i męstwa. Autorka ukazuje nam czas, kiedy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAkcja powieści dzieje się krótko po tym, jak Tyr powołał smocze Aspekty, a Alexstraszę na ich Królową.
Aspekty zaczęły rozbudowywać swoje ziemie. Jednak wiele smoków, zwanych Pierwotnymi nie poddały się przyjęciu magii Ładu, a wśród niech jeden – Iridikron, wręcz sięgnął po moc Żywiołów. Smoki natchnięte magią Ładu nie przejawiają wrogości w kierunku swoich Pierowtnych kuzynów, jednak te z kolei uważają te pierwsze za wynaturzenie. Konflikt wisi w powietrzu, a czarę goryczy przeleje utracona przyjaźń.
Przedstawiony okres, oraz sama historia smoczych rodów jest bardzo ciekawa, jednak na tak prostą historię, książka wydaje się być rozwleczona. Otrzymujemy całą masę dialogów i scen, które są tak naprawdę zbędne i nie wnoszą nic do opowieści, a jedynie stopują akcję. Z drugiej strony smocze tereny są pięknie opisane, podobają mi się opisane wydarzenia, pomimo, że czytając taki prequel tak naprawdę wiemy kto wygra :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAspekty zaczęły rozbudowywać swoje ziemie. Jednak wiele smoków, zwanych Pierwotnymi nie poddały się przyjęciu magii Ładu, a wśród niech jeden – Iridikron, wręcz sięgnął po moc Żywiołów. Smoki natchnięte magią Ładu nie przejawiają wrogości w kierunku swoich Pierowtnych...