USA. Część zachodnia

- turystyka, mapy, atlasy
- 2024-06-30
- 2024-06-30
Zachód Stanów Zjednoczonych - to tutaj z jednej strony wkracza się do tętniących życiem miast pełnych drapaczy chmur, a z drugiej łapie oddech w parkach narodowych ukazujących najpiękniejsze miejsca na świecie.
Zapraszamy w podróż od wybrzeża Pacyfiku, przez Góry Skaliste, po Wielkie Równiny - aby odkryć niepowtarzalne piękno, które charakteryzuje te rozległe tereny. Zabierzemy Cię do największych metropolii, prezentując urokliwe San Francisco, pełne parków rozrywki i kultowych miejsc Los Angeles oraz słynące z kasyn i luksusowych hoteli Las Vegas. Odwiedzimy zagłębia nowych technologii takie jak kalifornijska Dolina Krzemowa, a także zajrzymy do miasteczek pamiętających czasy gorączki złota, wśród nich opuszczonych osad, nad którymi unoszą się duchy dawnych kopalni.
Pokażemy też kiedy najlepiej pojechać do USA, na co zwrócić uwagę, gdzie nocować, jak wynająć samochód i jak przemieszczać się na miejscu, czyli wszystko, co potrzebne, aby dobrze zaplanować wyjazd.
Kup USA. Część zachodnia w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki USA. Część zachodnia
35 użytkowników ma tytuł USA. Część zachodnia na półkach głównych- Chcę przeczytać 27
- O USA 1
- Przewodniki 1
- 2024 1
- Zakupione 1
- Z biblioteki 1
- Dla mnie 1

Opinie i dyskusje o książce USA. Część zachodnia
Ciekawie napisany przewodnik po zachodniej części USA. Wiele zawartych w nim informacji wydaje się bardzo przydatnych. Sporo fajnych i zachęcających zdjęć. spokojnie przeczytałbym nie tylko 300stron ale co najmniej 200 więcej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam czytać książki podróżnicze. Są one dla mnie oknem na świat i dzięki nim mogę choć trochę poznać różnorodną mentalność, kulturę, tradycje i obyczaje panujące nie tylko w naszym kraju, ale i na całym świecie. "Zwiedzić" zabytki, wyobrazić sobie smak, barwę i zapach danego kraju czy regionu- jest to dla nie zawsze cenna lekcja, a gdy jeszcze autor danej książki opowiada o historii danego miejsca, nie ubarwia i nie koloryzuje, zachowuje neutralność i dystans co do wydarzeń które działy się w tym miejscu, a w zamian intryguje, rozbudza wyobraźnię, a przy tym jeszcze nie przynudza masą zbędnych dat (które za chwilę i tak zapomnę) jestem wielce uradowana i z radością wyruszam w kolejną "podróż"... W tym przypadku także nie mamy do czynienia ze zbiorem suchych faktów i wytycznych, gdzie trzeba koniecznie pojechać i co zobaczyć, ale z doskonale napisaną opowieścią pełną wskazówek inspiracji, przydatnych informacji, którą się genialnie czyta.
Autorzy na początek serwują garść istotnych i praktycznych informacji i zaraz zabierają nas w wyjątkową podróż od wybrzeża Pacyfiku, przez Góry Skaliste, po Wielkie Równiny - razem z nimi odkrywamy różnorodność i piękno, które charakteryzuje te rozległe tereny. Trafiamy do największych metropolii, takich jak urokliwe San Francisco, pełne parków rozrywki i kultowych miejsc Los Angeles oraz słynące z kasyn i luksusowych hoteli Las Vegas. Odwiedzamy zagłębia nowych technologii takie jak kalifornijska Dolina Krzemowa, i zajrzymy do miasteczek pamiętających jeszcze czasy gorączki złota.
Wszystkie te miejsca są nie tylko dokładnie opisane, ale i pokazane na przepięknych zdjęciach, które chce się oglądać bez przerwy. Autorzy włożyli w tę książkę dużo pracy i naprawdę to zaangażowanie widać na każdym kroku. Przewodnik czyta się momentami fenomenalnie, a barwne opisy łatwo pozwalają wyobrazić sobie przedstawiane miejsca.
Jestem zauroczona tym przewodnikiem, pięknym wydaniem i mnóstwem merytorycznej wiedzy i całą masą przydatnych wskazówek. Bardzo się cieszę, że na nią trafiłam, czy kiedyś wybiorę się do opisywanych miejsc? Być może, jeśli tak, to ta książka na pewno będzie mi towarzyszyć.
Czy polecam?
Zdecydowanie tak. Przewodnik "USA. Część zachodnia" to kompendium wiedzy, które zadowoli każdego, zarówno doświadczonego podróżnika, który już zna stany Zjednoczone, jak i laika, który dopiero planuje swą pierwszą podróż w ten rejon świata.
Uwielbiam czytać książki podróżnicze. Są one dla mnie oknem na świat i dzięki nim mogę choć trochę poznać różnorodną mentalność, kulturę, tradycje i obyczaje panujące nie tylko w naszym kraju, ale i na całym świecie. "Zwiedzić" zabytki, wyobrazić sobie smak, barwę i zapach danego kraju czy regionu- jest to dla nie zawsze cenna lekcja, a gdy jeszcze autor danej książki...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka "USA. Część zachodnia" Kamili i Pawła Florczak to inspirujący przewodnik po zachodnich Stanach Zjednoczonych, który łączy w sobie szczegółową wiedzę turystyczną z pasją do podróżowania. Autorzy prowadzą czytelnika przez najbardziej fascynujące miejsca tego regionu, oferując zarówno praktyczne porady, jak i barwne opisy atrakcji.
Książka jest starannie podzielona na sekcje, które pozwalają łatwo odnaleźć interesujące nas informacje. Każdy rozdział poświęcony jest innemu obszarowi lub miastu, co umożliwia czytelnikowi zaplanowanie podróży krok po kroku. Odwiedzamy tutaj zarówno wielkie metropolie, jak San Francisco, Los Angeles, czy Las Vegas, jak i mniejsze, historyczne miasteczka, pamiętające czasy gorączki złota.
Wartościowym elementem książki są szczegółowe opisy parków narodowych, takich jak Yellowstone, Bryce Canyon, czy Zion. Autorzy nie tylko prezentują najważniejsze atrakcje tych miejsc, ale również dzielą się praktycznymi wskazówkami dotyczącymi najlepszych szlaków turystycznych, punktów widokowych oraz logistyki zwiedzania.
Styl pisania Florczaków jest lekki i przystępny, co sprawia, że książkę czyta się z przyjemnością. Opisy miejsc są barwne i pełne szczegółów, co pomaga wyobrazić sobie atmosferę danego miejsca jeszcze przed wizytą. Dodatkowo, autorzy wzbogacają swoje relacje anegdotami i ciekawostkami, co nadaje tekstowi osobistego charakteru.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest starannie podzielona na...
Stany Zjednoczone to dość różnicowane miejsce na naszej planecie. Jest to region pełen kontrastów, ogromnych aglomeracji miejskich i ciekawej historii. Znajdują się tutaj również piękne i zapierające dech w piersiach parki narodowe, które mam nadzieję kiedyś odwiedzić.
Wraz z przewodnikiem „USA część zachodnia” zwiedzimy bezkresne pustynie, majestatyczne góry, imponujące kaniony, potężne wodospady i wiele więcej.
Dla tych którzy wolą zwiedzać miasta również znajdzie się spora dawka propozycji. Urokliwe San Francisco, Los Angeles, w którym pełno jest parków rozrywki oraz Las Vegas słynące z kasyn i luksusowych hoteli.
Na początku przewodnika znajdziemy garść przydatnych informacji zanim wyruszymy w podróż po USA. Bardzo fajnym pomysłem jest podział tego przewodnika. Każdy rozdział poświęcony jest danemu, większemu mieście oraz tego jakie parki można znaleźć w ich pobliżu.
Uzupełnieniem treści są przepiękne ilustracje, które przykuwają wzrok i sprawiają, że ma się ochotę już teraz wybrać do USA. Autorzy nie zapomnieli o ważnych informacjach tj. o godzinach zwiedzania danych obiektów czy o odniesieniu do strony internetowej, co bardzo lubię w papierowych przewodnikach.
Wszystko to sprawia, że podróżowanie z tym przewodnikiem jest bardzo łatwe i przyjemne. Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWraz z przewodnikiem „USA część zachodnia” zwiedzimy bezkresne pustynie, majestatyczne góry, imponujące...
"USA. Część zachodnia" to przewodnik, który w mistrzowski sposób przedstawia fascynujący i zróżnicowany krajobraz zachodnich Stanów Zjednoczonych. Autorzy zabierają czytelników w podróż przez różnorodne regiony - od tętniących życiem metropolii, poprzez majestatyczne parki narodowe, aż po historyczne miasteczka, które wciąż noszą ślady gorączki złota.
Podróż rozpoczyna się od wybrzeża Pacyfiku, gdzie urokliwe San Francisco z jego charakterystycznymi wzgórzami i mostami, pełne parków rozrywki i kultowych miejsc Los Angeles, a także tętniące życiem Las Vegas, słynące z kasyn i luksusowych hoteli, stanowią idealny wstęp do eksploracji. Autorzy nie zapominają także o technologicznej potędze Doliny Krzemowej, gdzie przyszłość staje się teraźniejszością.
Jednak książka ta to nie tylko metropolie. Przewodnik prowadzi również przez zapierające dech w piersiach parki narodowe, gdzie natura prezentuje swoje najpiękniejsze oblicze. Góry Skaliste, Wielkie Równiny i inne niesamowite tereny są opisywane z taką szczegółowością, że czytelnik niemal czuje chłód górskiego powietrza i widzi nieskończone przestrzenie dzikiej przyrody.
Co więcej, autorzy zadbali o praktyczną stronę podróży. W książce znajdziemy cenne wskazówki dotyczące najlepszych terminów na wyjazd, miejsc noclegowych, wynajmu samochodu oraz poruszania się po Stanach. Dzięki tym informacjom, planowanie podróży staje się prostsze i bardziej efektywne.
Przewodnik "USA. Część zachodnia" to kompendium wiedzy, które zadowoli zarówno doświadczonych podróżników, jak i tych, którzy dopiero planują swoją pierwszą wyprawę na Zachód USA. Zawiera on nie tylko informacje praktyczne, ale także bogate opisy miejsc, które inspirują i zachęcają do odkrywania. To książka, która z pewnością stanie się niezastąpionym towarzyszem każdej podróży, oferując czytelnikom zarówno przygotowanie teoretyczne, jak i praktyczne wskazówki, niezbędne do pełnego doświadczenia piękna Zachodnich Stanów Zjednoczonych.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodróż rozpoczyna się...