ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać388
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać14
LubimyCzytać12
Toudi z Sopotu i jego świat

- literatura dziecięca
- Toudi z Sopotu i jego świat
- 2024-06-05
- 2024-06-05
Czy jesteś gotowy na niesamowitą przygodę, podróż do świata, jakiego nigdy wcześniej nie widziałeś? Przedstawiam Ci książkę Toudi z Sopotu i jego świat autorstwa Moniki Koszewskiej; książkę, od której nie będziesz mógł się oderwać!
Wyobraź sobie, że możesz zobaczyć świat oczami psa. Tak, dokładnie takiego psa jak Toudi, biały owczarek szwajcarski, który jest gotowy stać się Twoim nowym najlepszym przyjacielem.
Toudi mieszka w Sopocie i każdego dnia przeżywa coś nowego i ekscytującego. Chce Ci opowiedzieć o swoich przygodach, spotkaniach z innymi zwierzętami i oczywiście o magii prawdziwej przyjaźni.
Co powiesz na spotkanie z yorkiem Magikiem, który stanie się najlepszym przyjacielem Toudiego? Razem z nimi będziesz mógł odkrywać tajemnice świata, nauczyć się, czym jest odwaga, i zrozumieć, jak ważne jest, aby mieć przyjaciół, na których można polegać w każdej sytuacji.
Toudi z Sopotu i jego świat to nie tylko zwykła książka. To wejście do świata pełnego zabawy, przygód i niezapomnianych emocji, które sprawią, że na Twojej twarzy zagości uśmiech. I jeszcze coś – dzięki tej książce poznasz, jak ważne jest, by być dobrym dla zwierząt i ludzi dookoła Ciebie.
Nie czekaj dłużej! Dołącz do Toudiego i jego przyjaciół w ich niesamowitej podróży. Odkryj, co znaczy prawdziwa przygoda, i naucz się patrzeć na świat trochę inaczej – wszystko to z pomocą jednej, niesamowitej książki.
Zapraszamy Cię do świata, w którym każda strona kryje coś, co sprawi, że nie będziesz mógł się oderwać od czytania. Toudi z Sopotu i jego świat czeka na Ciebie, by pokazać Ci, jak wielką przygodą może być życie – wystarczy tylko otworzyć książkę i zacząć czytać. Czy jesteś gotów? Bo przygoda właśnie się zaczyna!
Kup Toudi z Sopotu i jego świat w ulubionej księgarnii
Oceny książki Toudi z Sopotu i jego świat
56 użytkowników ma tytuł Toudi z Sopotu i jego świat na półkach głównych- Przeczytane 49
- 2025 3
- Audiobooki 1
- Z polecenia G. 1
- Dla KUBUSIA 1
- Recenzenckie 1
- Samodzielne 1
- Domowa biblioteczka 1
Tagi i tematy do książki Toudi z Sopotu i jego świat

Cytaty z książki Toudi z Sopotu i jego świat
Monika z rodziną pojechała do domu. Nie wiedziałem, czy się jej spodobałem. Miałem nadzieję, że tak, bo mnie ona przypadła do gustu. Anicie chyba też. Przynajmniej tak wynikało z tego, co mówiła po zamknięciu drzwi.
Monika z rodziną wsiadła do samochodu, a Anita, wkładając mnie do kojca, z uśmiechem na twarzy powiedziała;
– Trussardi, masz szczęście, to fajna rodzina, na pewno będzie ci u nich dobrze. Widać, że kochają zwierzęta.
„Też mi się spodobała! Jestem ciekaw tylko, jaki jest ten Magik. Czy mnie nie zje? Monika mówiła, że jest większy ode mnie”.
– Trussardi, masz szczęście, to fajna rodzin...

OPINIE i DYSKUSJE o książce Toudi z Sopotu i jego świat
Lubicie zwierzęta? Macie jakiegoś w swojej rodzinie? Jeśli na wszystkie pytania odpowiedzieliście jednogłośnie "tak", a dodatkowo macie dzieci (choć nie jest to obowiązkowe 😉) to polecam Wam gorąco historię o Toudim ❤️.
Toudi, albo raczej Trussardi to bielusieńki jak śnieg i przesłodki owczarek szwajcarski, który opowiada nam o swoim życiu z perspektywy psa, czyli zwierzęcia o sercu większym niż on sam 🥰. Jak to wygląda na codzień? Rodzinne więzi, pierwsze zwierzęce i ludzkie przyjaźnie i ta ogromna ciekawość świata i ciągłej zabawy - o tym jest ta książka 🥰. Pierwsze spotkanie z dzikiem, łabedziem, nauka dobrych manier, życie z kotem, a na koniec spotkanie z królową, z któr¡ zabawa jest lepsza niż z innymi ... cała masa wydarzeń, które sprawiają że Toudi uczy się czym jest rodzina, posłuszeństwo, odpowiedzialność i bezgraniczna miłość ❤️.
Świetnie i szybko się ją czyta, ma wieksze litery, więc jesli Wasze Pociechy dobrze radzą sobie z alfabetem to na pewno będą się świetnie bawić podczas lektury 🥰. Przyznaję, że pierwsze o czym pomyślałam gdy zobaczyłam naszego bohatera to to, że bardzo chciałabym go wygłaskać i przytulić, aż łapki mnie łaskoczą 🥰.
Trzymamy kciuki za kolejne przygody tego ogromnego słodziaka 🥰🥰🥰.
Dziękujemy za egzemplarz z dedykacją ❤️ ślemy mnóstwo głasków dla Toudiego! ❤️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toToudi, albo raczej Trussardi to bielusieńki jak śnieg i przesłodki owczarek szwajcarski, który opowiada nam o swoim życiu z perspektywy psa, czyli...
Pies w roli głównej? Na początku byłem sceptyczny, ale ta książka ma w sobie coś urokliwego. Świetna do czytania wraz z wnukiem. Toudi to postać, która rozładowuje stres. Lekka, zabawna, idealna, jeśli szukasz czegoś, żeby kreatywnie spędzić czas z najmłodszym czytelnikiem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZupełnie niezrozumiałe są dla mnie tak wysokie oceny dla tej książki. Jak patrzę na noty innych książek tej pisarki to widzę dużo 10/10 i mega przeciętne noty typu 3/10, 4/10, 5/10. Raczej 10/10 to podejrzane, bo tą o piesku książkę oceniam bardzo przeciętnie a nawet słabo. Plusy za obrazki dziecka które są w książkę chodź jest ich mało a reszta to ewidentnie sztuczna inteligencja. Treść o psach tez czasami jak by z chata albo Wikipedii a nie opisane jak dla dzieci. Są drętwe dialogi i nieśmieszny humor. Książka jest raczej o autorce a nie o pieskach, ciagle czyta się w co się ubiera pańcia, czym jeździ, jaki ma styl i klasę. Brak klasy i chyba jakiś problem takie pisanie o sobie w książce dla dzieci.
Zupełnie niezrozumiałe są dla mnie tak wysokie oceny dla tej książki. Jak patrzę na noty innych książek tej pisarki to widzę dużo 10/10 i mega przeciętne noty typu 3/10, 4/10, 5/10. Raczej 10/10 to podejrzane, bo tą o piesku książkę oceniam bardzo przeciętnie a nawet słabo. Plusy za obrazki dziecka które są w książkę chodź jest ich mało a reszta to ewidentnie sztuczna...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKupiłam książkę "Toudi z Sopotu i jego świat" dla mojej córki, która bardzo chciała mieć psa. Byłam ciekawa, czy ta lektura pomoże jej lepiej zrozumieć, co to naprawdę znaczy opiekować się zwierzakiem. Muszę przyznać, że książka spełniła swoje zadanie. Córka z wielkim zaangażowaniem śledziła przygody Toudiego, sympatycznego psa, i szybko zaczęła zauważać, że opieka nad psem to coś więcej niż tylko zabawa.
Autorka świetnie pokazała, że pies to nie tylko przyjaciel, ale też odpowiedzialność. W książce są poruszone codzienne sprawy, takie jak karmienie, spacery, czy wizyty u weterynarza, co pomogło mojej córce zrozumieć, że posiadanie psa to obowiązek, który wymaga czasu i uwagi.
Dzięki tej książce, mogliśmy porozmawiać o tym, jak ważne jest, żeby dobrze zastanowić się przed podjęciem decyzji o adopcji psa. Córka zaczęła się zastanawiać, czy naprawdę jest gotowa na taki krok, co bardzo mnie ucieszyło, bo chciałam, żeby decyzja o psie była świadoma i przemyślana.
Jeśli Wasze dzieci też marzą o psie, "Toudi z Sopotu i jego świat" to świetna książka, żeby pomóc im zrozumieć, że pies to nie tylko przyjemność, ale także duża odpowiedzialność. Dzięki tej lekturze, moja córka zrozumiała, że opieka nad psem to coś więcej niż tylko wspólne zabawy – to także codzienne obowiązki, które trzeba wykonywać z miłością i troską. Polecam ją każdemu rodzicowi, który chce w przystępny sposób pokazać dziecku, co to znaczy mieć psa.
Kupiłam książkę "Toudi z Sopotu i jego świat" dla mojej córki, która bardzo chciała mieć psa. Byłam ciekawa, czy ta lektura pomoże jej lepiej zrozumieć, co to naprawdę znaczy opiekować się zwierzakiem. Muszę przyznać, że książka spełniła swoje zadanie. Córka z wielkim zaangażowaniem śledziła przygody Toudiego, sympatycznego psa, i szybko zaczęła zauważać, że opieka nad psem...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCześć, #Zaczytani!
Tytuł: „Toudi z Sopotu i jego świat”
Autorka: Monika Koszewska
Jak nietrudno się domyślić jej głównym bohaterem jest przeuroczy #owczarekszwajcarski, który zgodnie z zapowiedzią zawartą w tytule wabi się Toudi (tak jak pewien przesympatyczny ogr z #Gumisie) i mieszka w urokliwym #Sopot. To właśnie czworonóg 🦮ukazuje czytelnikom świat 🌏 widziany swoimi oczami 👁️👁️
Wspólnie z nim poznajemy kulisy hodowli psów rasowych, zaglądamy do gabinetu weterynarza, psiego żłobka i przedszkola oraz … domu 🏠samej autorki. Zwiedzamy także plażę 🏖️🌊oraz klimatyczne (z psiego punktu widzenia) zakątki Trójmiasta. Jeżeli chcecie się dowiedzieć jakie przygody Toudiego wiążą się z pokrywkami, żaluzją oraz skarpetkami 🧦 albo poznać jego rodzeństwo (także to przyszywane 🪡) to koniecznie sięgnijcie po tę książeczkę 📚😉
Sympatycznym i zarazem wartościowym urozmaiceniem są zwierzęcy 🦢🐇🐕🦺🐶🐈 i ludzcy przyjaciele, którzy uczą prawidłowych zachowań względem braci mniejszych.
Książka urzeka przepięknymi ilustracjami, z których 3️⃣ zostały wykonane przez niesamowicie zdolną 🔟- letnią artystkę - Marysię❤️
Jako mama i pedagożka nie mogę przejść obojętnie obok języka dostosowanego do wieku odbiorców oraz dużej i wygodnie rozstrzelonej czcionki , która nie męczy dziecięcych oczu👀. Ponadto wychwalam walory edukacyjne odnoszące się do wiedzy związanej z opieką nad pupilami i doceniam ogrom informacji przyrodniczych.
Monikę znam z jej twórczości dla dorosłych. Ta historia ukazała jej inne oblicze: empatyczne oraz cierpliwe nastawienie do małych czytelników i zwierząt. Wspólnie z córką oraz psiakami jesteśmy pod ogromnym wrażeniem ❤️
Książka pachnie morską bryzą, kabanosami oraz suszoną wołowiną 😉 Nasz Franio nie ostrzy sobie na nią ząbków, by z książki jeszcze mogli korzystać inni domownicy. Warto jednak zaznaczyć, że jego ślinianki pracowały podczas wieczornej lektury na wysokich obrotach😉 W rezultacie mój buldog poleca ją wesołym szczeknięciem i liczy w przyszłości na harce na plaży 😉
Dziękujemy Monice za zaufanie oraz przekazanie egzemplarza recenzenckiego ❤️ To była niesamowita czytelnicza psijemność 🐶📚
Cześć, #Zaczytani!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDzisiaj witamy się z Wami dodatkowo podwójnym szczeknięciem🦮, bo prezentujemy Wam psiantastyczną lekturę (nie tylko) dla najmłodszych:
Tytuł: „Toudi z Sopotu i jego świat”
Autorka: Monika Koszewska
Książka "Toudi z Sopotu i jego świat" autorstwa Moniki Koszewskiej to urocza opowieść dla dzieci, która wprowadza czytelników w fascynujący świat widziany oczami psa. Toudi, biały owczarek szwajcarski, przeżywa w Sopocie codzienne przygody, ucząc się odwagi, przyjaźni i życzliwości wobec innych. Każda strona książki jest pełna ciepła, humoru i niezapomnianych emocji. Ta lektura nie tylko bawi, ale również uczy, jak ważne jest szanowanie zwierząt i ludzi wokół nas. To idealna książka na wspólne czytanie z dziećmi.