ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać207
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać4
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać11
Skazani na Shawshank

- Different Seasons
- 2001-01-01
- 2001-01-01
- Zbigniew A. Królicki
UWAGA: Tom opowiadań później był wydawany w Polsce pt. "Cztery pory roku".
Zawiera cztery minipowieści: "Skazani na Shawshank", "Zdolny uczeń", "Ciało" i "Metoda oddychania".
Andy Dufresne odsiaduje karę dożywotniego więzienia za podwójne morderstwo, którego nie popełnił. W Shawshank rządzą sadystyczni strażnicy; dyrektor więzienia to hipokryta i oszust. Ale Andy jest sprytniejszy od każdego z nich; lata, jakie przyjdzie mu spędzić w celi, wykorzysta na przygotowanie misternego planu zemsty - tak zaskakującego, że zmyli nawet najbliższych współwięźniów...
Kup Skazani na Shawshank w ulubionej księgarnii
Skazani na Shawshank
Cztery minipowieści zupełnie się od siebie różniące, nie są to opowieści z dreszczykiem z jakich znany jest autor ale bardziej obyczajowe utwory, które nic nie odejmują od kunsztu autora: Skazani na Shawshank 9/10 - moją opinię znajdziecie tutaj: https://lubimyczytac.pl/ksiazka/skazani-na-shawshank/opinia/88782967 Pojętny uczeń 8/10 - moją opinię znajdziecie tutaj: https://lubimyczytac.pl/ksiazka/lato-zepsucia-pojetny-uczen/opinia/85213681 Ciało 7/10 - historia nastolatków wyruszających w tajemnicy przed rodzicami na "przygodę" poszukiwania ciała zaginionego nastolatka. Metoda oddychania 7/10 - krótka historia o niewinnym początku, ale z makabrycznym zakończeniem (nic więcej aby nie spojlerować) pierwsze 3 zostały sfilmowane, najbardziej znana oczywiście jest filmowa adaptacja "Skazani na Shawshank" i to opowiadanie jest w tym zbiorku najlepsze chociaż różni się od filmowej adaptacji. Wszystkie opowiadania są klimatyczne, sugestywne, niebanalne i zajmujące. Warto poświęcić im czas. Przenoszą nas każde gdzie indziej przenikając swoim klimatem i emocjami które autor chce przekazać.
Oceny książki Skazani na Shawshank
24329 użytkowników ma tytuł Skazani na Shawshank na półkach głównych- Przeczytane 16 343
- Chcę przeczytać 7 612
- Posiadam 3 899
- Stephen King 354
- King 114
- Horror 86
- 2014 63
Tagi i tematy do książki Skazani na Shawshank

Inne materiały dotyczące książki Skazani na Shawshank

Powrót „Podpalaczki” – książki Stephena Kinga, które stały się podstawą słynnych filmów i seriali

Święta grozy. Co strasznego przeczytać przy choince?

„Wielki marsz“ ma w końcu szansę trafić na duży ekran

Niesamowite wizje Stephena Kinga

Dwie nowe książki od Stephena Kinga

Literacki Horoskop LC – Książkowy Koziorożec
Cytaty z książki Skazani na Shawshank
O najważniejszych sprawach najtrudniej opowiedzieć. Są to sprawy, których się wstydzisz, ponieważ słowa pomniejszają je - słowa powodują, iż rzeczy, które wydawały się nieskończenie wielkie, kiedy były w Twojej głowie, po wypowiedzeniu kurczą się i stają się zupełnie zwyczajne. Jednak nie tylko o to chodzi, prawda? Najważniejsze sprawy leżą zbyt blisko najskrytszego miejsca twej duszy, jak drogowskazy do skarbu, który wrogowie chcieliby ci ukraść. Zdobywasz się na odwagę i wyjawiasz je, a ludzie dziwnie na ciebie patrzą, w ogóle nie rozumiejąc, co powiedziałeś, albo dlaczego uważałeś to za tak ważne, że prawie płakałeś mówiąc. Myślę, że to jest najgorsze. Kiedy tajemnica pozostaje niewyjawiona nie z braku słuchacza, lecz z braku zrozumienia.
Rozwiń ZwińNie ma nic złego w tym, by oczekiwać najlepszego, o ile jesteś przygotowany na najgorsze.
Nadzieja to dobra rzecz, może najlepsza ze wszystkich, a to, co dobre, nigdy nie umiera.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Skazani na Shawshank
Trzyma w napięciu!
Trzyma w napięciu!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSkazani na shawshank oraz pojętny uczeń to naprawdę godne polecenia rewelacyjne opowiadania jednak musiałam uciąć dwie gwiazdki tej książce ponieważ jak dla mnie pozostałe dwa już nie są tak bardzo wciągające i interesujące
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tym zestawie najbardziej podobał mi się Zdolny uczeń, a najmniej Ciało.
W tym zestawie najbardziej podobał mi się Zdolny uczeń, a najmniej Ciało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażde opowiadanie ma inny klimat, ale wszystkie trafiają w punkt. Dojrzałe, życiowe i bardzo prawdziwe.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarto przeczytać książkę przed filmem, uwielbiam film i tak samo uwielbiam tę książkę. Warta przeczytania
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCztery osobliwe, ciekawie uszyte historie. Każda o skrajnie różnej tematyce, a jednak to cztery perełki wsadzone w jedną obwolutę.
Powieść "Pojętny uczeń" zestawia zbrodniarza nazistowskiego z dzieckiem z "dobrego, amerykańskiego domu", co samo w sobie jest planem diabolicznym. Pokazuje jak rozwija się fascynacja złem i może przynosić odpowiedzi na pewne pytania dotyczące popełniania przestępstw przez dzieci.
Opowieści jesienna i zimowa rozwlekają się i bardziej urzekają klimatem. Trzeba po prostu cieszyć się samym nastrojem, w który nas wprowadza, czytać powoli.
W opowieści "Ciało", razem z bohaterami beztrosko wyruszamy w ostatnią podróż dzieciństwa.
"Metoda oddychania" to jak wstęp do dobrego thrillera. Jest to opowieść zamknięta w opowieści, piękna historia o determinacji ludzkiego ducha - młodej niezamężnej kobiety, która wpada w "tarapaty". Jednocześnie zagadkowa, bo dalej szukam odpowiedzi czym właściwie było miejsce, gdzie snuto tą opowieść.
"Ważna jest opowieść, nie opowiadający."
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDwa pierwsze opowiadania chłonie się szybko. Skazani na Shawshank to najlepsza historia o nadziei jaką czytałam. Wytrawni fani filmu znajdą w książce również dodatkowe smaczki.
Powieść "Pojętny uczeń" zestawia zbrodniarza nazistowskiego z...
Chyba najlepsza historia napisana przez Kinga, na pewno najlepsza krótka forma. Świetny film, świetna książka, nic dodać nic ująć
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo King bez potworów, ale wciąż mistrzowski.
Dla wielu fanów (i mnie też) – to najbardziej „męska” książka Kinga, bo mówi o tym, co w życiu naprawdę ważne: wolność, lojalność, honor, przyjaźń, odwaga.
To King bez potworów, ale wciąż mistrzowski.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażda nowela pokazuje inny wymiar człowieczeństwa – od nadziei, przez mrok, po dojrzałość i refleksję.
Nowele są pełne napięcia, a King doskonale buduje atmosferę grozy, nie rezygnując przy tym z głębszych, bardziej ludzkich tematów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCztery Pory Roku to cztery różne opowiadania, mniej lub bardziej rozwinięte.
Zdolny uczeń- tutaj byłam ogromnie zaskoczona pomysłami autora, gdyż fabuła jest nietuzinkowa i mi na przykład nie przyszłoby do głowy tak wielkie zło w takim niewinnym i niepozornym bohaterze.
Ciało- tutaj akurat opowiadanie nie przypadło mi do gustu. Ot, czwórka kumpli idzie szukać ciała innego chłopca i po drodze ma kilka przygód, ale ta historia nie zostawiła mi w głowie totalnie żadnych przemyśleń.
Metoda oddychania- Nie powiem, historia z dreszczykiem, ale samej akcji jest tam niewiele, gdyż autor zmarnował zbyt dużo stron na opisywaniu starszego człowieka któremu się w życiu nudzi i trafia do jakiegoś dziwacznego klubu. Wątek klubu jest rozwinięty niedostatecznie, aby zaciekawić (bo zaiste są tam pytania do zadania),a sama akcja, która jest historią opowiedzianą przez jednego z członków wyżej wymienionego- jest niewielka.
Cztery Pory Roku to cztery różne opowiadania, mniej lub bardziej rozwinięte.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSkazani na Shawshank- tego nikomu przedstawiać nie trzeba, gdyż film, nie odstający zbytnio od książki jest już klasyką filmową. Ale jeśli uchował się ktoś, kogo ten film ominął to polecam serdecznie książkę.