Szach-mat

2024-05-15
2024-05-15
2023-11-07
Jacek Żuławnik
Rywale znad szachownicy rozgrywają pojedynek o uczucie.

Mallory Greenleaf twierdzi, że skończyła z szachami. Po tym, jak cztery lata wcześniej szachy doprowadziły jej rodzinę niemal do rozpadu, obecnie Mal skupia się na swojej mamie, siostrach i pracy zapewniającej jako taki byt bez perspektyw. Do dnia, w którym niechętnie zgadza się po raz ostatni wziąć udział w turnieju charytatywnym i beztrosko rozsmarowuje na szachownicy słynnego Nolana „Królobójcę” Sawyera, mistrza świata i niegrzecznego chłopca szachów.

Ta przegrana z nikomu nieznaną szachistką jest wstrząsem dla wszystkich. Jeszcze bardziej zdumiewa dążenie Nolana do rewanżu. Co mu chodzi po głowie? Co chce uzyskać? Najrozsądniej byłoby wstać od stolika i odejść. Zrezygnować. Poddać się.

Triumf otwiera Mallory drogę do tak bardzo pożądanych w jej sytuacji nagród pieniężnych, poza tym wbrew sobie Mal zaczyna czuć osobliwy pociąg do enigmatycznego przeciwnika…

Dziewczyna pnie się po szczeblach kariery szachowej i szybko uświadamia sobie, że gra toczy się nie tylko na szachownicy. Rywalizacja okazuje się wściekle ostra, przeciwnik zaś zabójczo… atrakcyjny, inteligentny i nieprzeciętnie doprowadzający do szału.

Kup Szach-mat w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oficjalne recenzje książki Szach-mat i

Opinia społeczności książki Szach-mati

Książki 469 Opinie 467

Oceny książki Szach-mat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szach-mat

Książke szybko czyta się. Idealna na coś lżejszego. Do tego ten motyw szachów - po serialu gambit mam do niego słabość. Chyba autorka stanie się jedną z moich ulubionych.

Love ittttt

Love ittttt

To była naprawdę przyjemna podróż. Taka historia „na raz”, bez emocjonalnego rollercoastera, ale za to z momentami, w których kącik ust sam unosi się w górę. Serce bije odrobinę szybciej – nie na tyle, by dostać zawału, ale wystarczająco, by poczuć ten charakterystyczny dreszcz. ✨

Bohaterowie są ciekawie zbudowani, choć przyznam, że postać Mallori jako mechanika (nawet jeśli tylko na początku) trochę mnie zaskoczyła – podświadomie bardziej pasowałaby mi do niej rola kelnerki. Rodzina Greenleaf to z kolei mieszanka wybuchowa: potrafią otwarcie rozmawiać o seksie przy obiedzie, a jednocześnie od roku milczą o prawdziwych uczuciach. Ta napięta atmosfera mocno rzutuje na Mal, która bierze na swoje barki zbyt dużą odpowiedzialność i niesłusznie obwinia się za trudne wydarzenia z przeszłości.

A Nolan Sawyer? To definicja „comfort book husband”. Opiekuńczy, ciepły, pełen szacunku i nienachalny, choć potrafi pokazać pazur po przegranej partii.

Najbardziej doceniam jednak samą tematykę. Miło było posłuchać o ambitnej rywalizacji innej niż hokej czy wyścigi. Ali Hazelwood porusza tu ważny temat stereotypów – tego, jak bardzo klatka z napisem „nie jestem wystarczająco dobra, bo świat tak uważa” potrafi nas ograniczać.

1600 użytkowników ma tytuł Szach-mat na półkach głównych
389 użytkowników ma tytuł Szach-mat na półkach dodatkowych

Okładka książki Star Wars: Z pewnego punktu widzenia. 40 opowieści na 40-lecie Powrotu Jedi Saladin Ahmed, Charlie Jane Anders, Tom Angleberger, K. Arsenault Rivera, Kristin Baver, Olivie Blake, Akemi Dawn Bowman, Emma Mieko Candon, Olivia Chadha, Gloria Chao, Mike Chen, Adam Christopher, Paul Crilley, Amal El-Mohtar, M. K. England, Jason Fry, Adam Lance Garcia, Lamar Giles, Max Gladstone, Thea Guanzon, Ali Hazelwood, Patricia A. Jackson, Alex Jennings, Mary Kenney, Jarrett J. Krosoczka, Sarah Kuhn, Danny Lore, Sarah Glenn Marsh, Kwame Mbalia, Marieke Nijkamp, Danielle Paige, Laura Pohl, Diana Schwartz, Tara Sim, Phil Szostak, Suzanne Walker, Hannah Whitten, Fran Wilde, Sean Williams, Alyssa Wong
Ali Hazelwood
Ali Hazelwood
Ali Hazelwood to pseudonim włoskiej profesor neurobiologii i pisarki romansów. Jej historie koncentrują się wokół kobiet w dziedzinach STEM i środowisku akademickim. Jej debiutancka powieść, "The Love Hypothesis", była bestsellerem New York Timesa.

Spotkajmy się w Central Parku Felicia Kingsley
Spotkajmy się w Central Parku
Felicia Kingsley
Na początku muszę zaznaczyć, że historię Victorii i Knighta poznałam w wersji audio i o ile często lektorzy potrafią zniszczyć mi wizję książki, tak jestem święcie przekonana, że Jakub Kamieński wykonał kawał dobrej roboty i swoim głosem dołożył kilka punktów do oceny całości. Nie wierzyłam, że kiedykolwiek to powiem, ale audiobook polecam serdecznie. Zwłaszcza, że fabuła to dość przewidywalne, ale poprawnie zbudowane enemies to lovers z zachowaniem całkiem przyjemnych proporcji. Propozycja idealna do tego, by towarzyszyć nam w słuchawkach podczas robienia kroków lub zmywania patelni. To komfortowa opowieść, w której konflikt bohaterów nie wydaje się sztuczny od samego początku, autorka nie mydli nam oczu wyssanym z palca problemem, za to wskazuje konkretne elementy, dzięki którym jesteśmy w stanie zrozumieć sedno sprawy. Jak to bywa w tego typu historiach, los zmusza nasze gołąbeczki do współpracy, a i sam powód, choć moim zdaniem z początku nieco niedopracowany w szczegółach, tak finalnie okazuje się całkiem solidny. Gdybym miała szansę wprowadzić kilka zmian, to mistyczne odliczanie do wielkiego dnia zero odwlekłabym nieco w czasie, jednak i w aktualnej formie wydaje się to całkiem zjadliwe. Reasumując: wrogowie - są, kochankowie - są, skrzydłowi - są, byli - są, przekaz poboczny - jest, plot twist - jest, szczęśliwe zakończenie? Absolutnie, bo jak twierdzą sami bohaterowie - to wszystko, to dopiero początek.
mamotonieja - awatar mamotonieja
oceniła na712 dni temu
Collide. Kolizja serc Bal Khabra
Collide. Kolizja serc
Bal Khabra
🅜🅞🅙🅐 ​ 🅡🅔🅒🅔🅝🅩🅙🅐 ▪️Sięgając po Collide byłam przekonana, że czeka mnie przyjemny, przewidywalny romans z hokeistą w roli głównej. Taki, który czyta się szybko i odkłada bez większych przemyśleń. Tymczasem ta historia okazała się czymś znacznie bardziej poruszającym. Zamiast schematów dostałam delikatność. Zamiast głośnych deklaracji otrzymałam ciszę pełną znaczeń. ▪️Największym odkryciem był dla mnie Aiden. Nie przypomina typowych bohaterów romansów sportowych. Nie musi dominować ani przyciągać uwagi za wszelką cenę. Jest opanowany, wyważony i uważny na drugą osobę. W jego sposobie bycia jest spokój, który daje poczucie bezpieczeństwa. To mężczyzna, który potrafi poczekać, wysłuchać i zrozumieć. Jego siłą nie są wielkie słowa, lecz konsekwentna obecność. I właśnie to sprawiło, że tak bardzo go polubiłam. ▪️Summer to zupełne przeciwieństwo tego spokoju. Jest żywiołowa, błyskotliwa i ostra w słowach. Jej sarkazm bywa tarczą, za którą chowa swoje wątpliwości i lęki. Z jednej strony wydaje się pewna siebie, z drugiej widać, jak bardzo boi się odsłonić. Nie jest idealna i nie próbuje taka być. Ma swoje trudne momenty, reaguje impulsywnie, czasem ucieka przed uczuciami. Dzięki temu jest prawdziwa. Łatwo dostrzec w niej człowieka z krwi i kości. ▪️Relacja między nimi rozwija się powoli i naturalnie. To historia budowana na drobnych gestach, spojrzeniach i rozmowach, które znaczą więcej niż wielkie deklaracje. Wszystko dzieje się spokojnie, bez przesadnych dramatów. Emocje dojrzewają, zamiast wybuchać. I w tej subtelności tkwi największa siła tej opowieści. ▪️Nie było tu łez wynikających z bólu. Było wzruszenie płynące z piękna i autentyczności. Ta książka nie roztrzaskuje serca, lecz je koi. Pozostawia po sobie ciepło i poczucie, że czasem najprostsze historie potrafią dotknąć najgłębiej. ▪️To opowieść dla tych, którzy szukają czegoś spokojnego, szczerego i pełnego emocji ukrytych między wierszami. Historia, która nie musi krzyczeć, by zostać w pamięci🩷🏒
rosa_nera_books - awatar rosa_nera_books
ocenił na81 miesiąc temu
Night Shift Annie Crown
Night Shift
Annie Crown
,,Życie jest zdecydowanie zbyt krótkie, żeby nie skorzystać z szansy poczucia się jak bohaterka romansu”.- piękny cytat z książki Night Shift” jest to jedna z luźniejszych książek, która wciąga od samego początku. Sam styl pisania jest przyjemny, szybko się czyta, dzięki temu jest to idealna pozycja na jeden wieczór dużo scen romantycznych i scen erotycznych, książka dla fanów banalnych romansideł Kendall - książkara, która piątkowe wieczory poświęca swojej pracy w bibliotece uniwersyteckiej. Jak przystało na książkarę, w każde możliwe miejsce zabiera ze sobą książkę 📖 Vincent - totalne przeciwieństwo Kendall, akademicka gwiazda koszykówki, imprezowicz, ale w sercu bardzo uczuciowy chłopak 🏀 Ich drogi się krzyżują w momencie kiedy Vincent przychodzi do biblioteki po książkę na zajęcia, od początku między nimi zaczyna iskrzyć🧨 ujście emocji znajduje się kiedy zostali sami miedzy regałami książek, Historia Kendall i Vincenta pokazuje nam, jak ważna jest komunikacja w relacjach międzyludzkich. Brak komunikacji między nimi skutkowało nie miłe i nieprzyjemne sytuacjami, które mogły się w ogóle nie wydarzyć…gdyby ze sobą rozmawiali, książkę czyta się szybko idealna na nudny wieczór lub południe z uwielbioną kawą czy tam herbatą polecam książka jest lekka, słodka, zabawna, trochę spiny, ale zawiera też słowa, które powinna przeczytać praktycznie każda młoda dziewczyna mająca około osiemnaście lat. Te starsze też, bo czasem zapominamy o tym, co ważne książka zawiera wiele scen erotycznych i romantycznych
ALam32 - awatar ALam32
The Right Move Liz Tomforde
The Right Move
Liz Tomforde
Zdecydowanie lepszy tom od pierwszego. Ryan - bliźniak Stevie od dawna jest typem człowieka, który poświęca się swojej pracy w 100%. Nic go nie rozprasza, nie wytrąca z równowagi, jego dzień ma określony schemat, którego nic nie zaburzy. Indy jest najlepszą przyjaciółką Stevie i jej pozornie poukładane i zaplanowane życie nagle przestaje być faktem, ponieważ nakrywa swojego faceta w łóżku z inną kobietą. Dziewczyna potrzebuje na szybko taniego lokum i nowego planu na życie. Z pierwszym problemem może jej pomóc przystojny koszykarz, który wcale nie ma na to ochoty. Ta dwójka miała swoją scenę w pierwszym tomie i już wtedy wiedziałam, że coś jest na rzeczy. Mamy tu oczywiście sytuację przewidywalną. Pomimo niezaskakującego motywu fake dating, podobało mi się to, w jaki sposób został poprowadzony. Również sama postać Ryana - w pierwszej części, dla mnie, zupełnie bezbarwna i bezcharakterna, zostaje zastąpiona konkretnym bohaterem, który na każdej stronie pokazuje kolejne zakamarki swojej osobowości. Podobnie Indy - nagle stała się dla mnie dziewczyną z krwi i kości. Relacja tej dwójki jest ciekawa i dużo lepiej się to czytało niż historię Zandersa i Stevie. Dzięki temu na pewno sięgnę po kolejny tom. Oczywiście to nie musiałoby mieć tylu stron i pewne rzeczy mogłyby być pominięte, ale czytało się szybko i w wielu miejscach dobrze się bawiłam i szczerze śmiałam. Jak to romans - ma swoje lepsze i gorsze miejsca, ale to wpisuje się w ten gatunek. Pewnie dla niejednej czytelniczki Ryan Shay jest nowym ulubionym książkowym chłopakiem. Ogólnie polecam.
Ladyyoung - awatar Ladyyoung
ocenił na714 dni temu
Twoja aż po grób Ivy Fairbanks
Twoja aż po grób
Ivy Fairbanks
"Twoja aż po grób" Ivy Fairbanks to książka, która wzbudziła we mnie dość mieszane, ale raczej stonowane emocje. To jedna z tych lektur, które czyta się sprawnie i z pewnym zainteresowaniem, ale bez większych skoków zaangażowania. Na pewno doceniam klimat, jaki autorka próbuje stworzyć — jest w nim coś niepokojącego, momentami dusznego, co dobrze buduje napięcie emocjonalne. To nie jest lekka, beztroska historia i to akurat działa na jej korzyść. Czuć, że miała być bardziej intensywna i trochę mroczniejsza w odbiorze. Styl jest przystępny i raczej niewymagający, co sprawia, że przez książkę się płynie. Jednocześnie momentami miałam wrażenie, że język mógłby być bardziej dopracowany albo wyrazisty — wszystko jest poprawne, ale niekoniecznie zapadające w pamięć. Brakuje mi tu czegoś, co wyróżniłoby tę historię na tle innych podobnych tytułów. Nie do końca przekonało mnie też tempo — bywało nierówne. Są fragmenty, które wciągają i faktycznie budują napięcie, ale zdarzają się też takie, które wydają się trochę rozwleczone albo nie do końca wykorzystują swój potencjał. Przez to moje zaangażowanie w trakcie czytania falowało, zamiast utrzymywać się na stałym poziomie. To książka, która ma swój klimat i pewne mocne momenty, ale nie do końca wykorzystuje to, co mogłaby zaoferować. Nie jest to rozczarowanie, ale też nie coś, co szczególnie mnie zachwyciło. Myślę, że dobrze sprawdzi się u osób, które lubią bardziej emocjonalne, lekko mroczne historie, ale nie oczekują czegoś bardzo oryginalnego czy przełomowego. Dla mnie to raczej „okej” lektura — taka, którą się czyta i odkłada bez większego żalu, ale też bez potrzeby wracania do niej myślami.
ZaczytanaBestia - awatar ZaczytanaBestia
oceniła na67 dni temu
Twój na zawsze Abby Jimenez
Twój na zawsze
Abby Jimenez
„Twój na zawsze” Abby Jimenez to historia dwójki bohaterów, którzy na pierwszy rzut oka kompletnie do siebie nie pasują… a jednak coś ich do siebie przyciąga. . Dr Briana Ortiz ma w życiu totalny chaos — rozwód, ciężko chory brat potrzebujący dawcy nerki i awans, który prawdopodobnie przejdzie jej koło nosa na rzecz nowego lekarza. Z kolei Dr Jacob Maddox… cóż, on ledwo radzi sobie sam ze sobą. Wycofany, niezrozumiany, po koszmarnym dyżurze dostaje łatkę „Doktora Śmierci”, a chwilę później jego świat wali się jeszcze bardziej. I kiedy wydaje się, że nic dobrego z tego nie będzie — pojawia się… składzik płaczu. A potem list. Długi, ręcznie napisany list, który trochę zmienia wszystko. . To, co bardzo lubię u Abby Jimenez, to sposób, w jaki porusza trudne tematy — bez koloryzowania, bez przesady. Ta miłość jest prawdziwa, momentami niewygodna, ale dzięki temu tak dobrze się ją czyta. Duży plus za narrację z perspektywy obojga bohaterów — można ich lepiej zrozumieć i wejść w ich emocje. . Są też smaczki dla czytelników innych książek autorki (tak, pojawiają się nawiązania 👀),a sama historia jest częścią serii, choć spokojnie można ją czytać osobno (co potwierdzam na własnym przykładzie XD). . Nie obyło się jednak bez minusów — pod koniec Briana zaczęła mnie momentami irytować do tego stopnia, że miałam ochotę wejść do książki i trochę nią potrząsnąć 😅 No i klasycznie — główny bohater jest niemal bez wad. Nawet jeśli ma swoje problemy, to i tak jest wykreowany trochę na ideał. . Podsumowując: bardzo przyjemna, emocjonalna historia z głębią, ale nie idealna.
wybitnamarzycielka - awatar wybitnamarzycielka
oceniła na72 dni temu

Cytaty z książki Szach-mat

– Szachy to zły pomysł.
– Czemu?
– Zobacz, do czego mnie doprowadziły.
– Doprowadziły cię tutaj. Do mnie.

– Szachy to zły pomysł.
– Czemu?
– Zobacz, do czego mnie doprowadziły.
– Doprowadziły cię tutaj. Do mnie.

Ali Hazelwood Szach-mat Zobacz więcej

Chyba nie powinnaś przeklinać w obecności dwunastolatki. Pani Vitelli mówi, że nadal mam bardzo chłonny mózg. Jeśli powiesz jeszcze jedno przekleństwo, pewnie skończę w poprawczaku albo gdzieś.
– Kurwa.
– I już po kolejnej obiecującej młodej kobiecie”.

Rozwiń
Ali Hazelwood Szach-mat Zobacz więcej

Możesz zostać, kim tylko zechcesz, ale to musi być twoja decyzja. Twój wybór, wolny od wszelkich nacisków.