Bitwa o słowiański gród

- powieść historyczna
- Młodzi Wojowie (tom 1)
- 2024-05-07
- 2024-05-07
Zjazd w Gnieźnie ma stać się jedynym z najważniejszych wydarzeń w historii Polski. Jednak niemieccy spiskowcy pod wodzą potężnego grafa Ulricha knują, jak do niego nie dopuścić.
Cesarz Otton III śle poselstwo do księcia Bolesława. Posłowi niespodziewanie z pomocą przychodzą Leszek – młody woj ze słowiańskiego Bnina, niemiecki zbieg Janek oraz księżniczka Wikingów Dis. Nawet nie przypuszczają, że przyszłość zjazdu zależy teraz od ich odwagi i pomysłowości.
A to dopiero początek największej przygody ich życia…
Jak nasi pradziadowie wypiekali podpłomyki? Co to jest osiekaniec? Dlaczego wikińskie hełmy z rogami to mit? Wszystko to wyjaśni porywająca podróż w głąb czasu, w której historia splata się z fascynującą przygodą niezwykłych bohaterów.
Kup Bitwa o słowiański gród w ulubionej księgarni
Oceny książki Bitwa o słowiański gród
72 użytkowników ma tytuł Bitwa o słowiański gród na półkach głównych- Chcę przeczytać 44
- 2024 3
- Historyczne 2
- Współpraca 2
- Polska 1
- Serie 1
- Egzemplarz recenzencki 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bitwa o słowiański gród
Czy można przenieść się w czasie bez wehikułu, tylko za pomocą książki? Tomasz Kruczek udowadnia, że tak. „Młodzi Wojowie. Bitwa o słowiański gród” to opowieść, która przenosi nas w sam środek wczesnośredniowiecznego grodu, gdzie nic nie jest oczywiste, a dzieci muszą stać się bohaterami szybciej, niż zdążą zrozumieć, co się wokół nich dzieje. To historia pełna zagadek, intryg i emocji, ale też subtelna lekcja historii – podana z rozmachem i wyobraźnią. Dla młodego czytelnika? Tak. Ale gwarantuję, że dorośli też przepadną.
🏹
Akcja rozgrywa się w czasach wczesnopiastowskich i koncentruje się wokół przygotowań do Zjazdu Gnieźnieńskiego. Trójka młodych bohaterów, wikińska księżniczka Dis, słowiański wojownik Leszek oraz zbiegły niemiecki niewolnik Janek, zostaje wplątana w spisek, który może udaremnić to historyczne spotkanie. Muszą działać szybko, wykazując się odwagą i sprytem.
🏹
Dzięki pasji autora do rekonstrukcji historycznej i pedagogicznego podejścia, świat przedstawiony jest malowniczy, a detale (np. wypiek podpłomyków, życie codzienne młodych ludzi sprzed wieków) dodają wiarygodności. Wartka akcja, momenty napięcia i dramatycznych zwrotów wzmacniają historię, utrzymując zainteresowanie przez całą powieść.
🏹
Książka nie tylko bawi, lecz także subtelnie przekazuje historyczną wiedzę i wartości takie jak odwaga, solidarność czy znaczenie wspólnoty. A Dis, Leszek i Janek to postacie pełne energii, które w trakcie historii dojrzewają, ucząc się znaczenia przyjaźni, odpowiedzialności i wspólnego celu.
🏹
„Młodzi Wojowie. Bitwa o słowiański gród” to wartościowa powieść dla młodzieży, która łączy przygodę, historię i edukację w naturalny i fascynujący sposób. Plastyczne przedstawienie realiów epoki, sympatyczni młodzi bohaterowie i wartka fabuła czynią tę książkę idealną lekturą zarówno dla dzieci, jak i ich rodziców.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Bitwa o słowiański gród" to pierwszy tom serii dla młodszych czytelników, w którym autor przenosi nas do czasów piastowskich i zabiera w historyczną przygodę.
Muszę przyznać, że ta książka całkiem pozytywnie mnie zaskoczyła. Mamy tu młodych bohaterów, którzy są sympatyczni i zaradni, a autor wrzuca ich w przeróżne zawirowania - w tym wypadku mające wpływ na Zjazd w Gnieźnie. Dzięki kilku perspektywom i zgrabnie prowadzonej fabule mamy tu sporo akcji, której klimatu dodają słowiańskie oraz historyczne ciekawostki.
Podobało mi się, że opisywane tu wydarzenia są dostosowane do młodszego czytelnika, język jest przystępny, styl troszkę sztywny, ale w książce dla dzieci to nawet lepiej. Nie ma miejsca na wulgarność czy brutalność, ale jednoznacznie historia nie jest wygładzona czy przesłodzona - zostały zachowane realia. Czasami ktoś zostanie ranny, ktoś inny zdradzi czy zginie.
Jest to sympatyczna przygoda, pozbawiona elementów fantastycznych, ale z wartką akcją, która może wciągnąć zarówno młodszych, jak i starszych czytelników. Tekst mógłby być troszkę lepiej zaopiekowany pod względem technicznym, ale nie zwracałam na to szczególnie dużej uwagi, tylko po prostu dobrze się bawiłam 😉 myślę, że to fajna propozycja dla dzieciaków, które poszukują przygód w naszych rodzimych klimatach ❤️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMuszę przyznać, że ta książka całkiem pozytywnie mnie zaskoczyła. Mamy tu młodych bohaterów, którzy są sympatyczni i zaradni, a autor wrzuca ich w przeróżne zawirowania - w tym wypadku mające wpływ na Zjazd w...
„Bitwa o słowiański gród” to pierwszy tom serii Młodzi Wojowie – książka, która bawi, wzrusza i wciąga już od pierwszych stron. Choć została napisana z myślą o dzieciach, z przyjemnością sięgną po nią również dorośli. To idealna lektura dla całej rodziny.
Fabuła powieści częściowo oparta jest na wydarzeniach historycznych, i zasługuje na uznanie – o to wujek snuje opowieść swoim siostrzeńcom, przybliżając im losy ich przodków: dzielnych, młodych wojowników, którzy uczą się walki, wykazują się odwagą i stają do obrony swojej osady – Bnina.
Młodzi bohaterowie są odważni, impulsywni i stopniowo uczą się odpowiedzialności. Ich przygody ukazują siłę współpracy i solidarności. Postacie są naturalne i łatwe do polubienia, co sprawia, że młodzi czytelnicy z łatwością mogą się z nimi utożsamić.
„Bitwa o słowiański gród” to emocjonująca opowieść z pięknym przesłaniem. Prostym, ale mądrym językiem autor zachęca do rozmów o historii i wartościach. To książka, która doskonale nadaje się do wspólnego czytania i pozostaje w pamięci na długo.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła powieści częściowo oparta jest na wydarzeniach historycznych, i zasługuje na uznanie – o to wujek snuje...
Co by było, gdyby do Zjazdu Gnieźnieńskiego jednak nie doszło? Troje młodych ludzi zostaje wplątanych w intrygę, która ma nie dopuścić do tego wydarzenia. Hans (późniejszy Janek),Leszek i Dis postanawiają pokrzyżować plany grafa Ulricha. W czasie przygody czeka na nich wiele niebezpieczeństw, jednak to ich nie powstrzymuje przed podjęciem działań.
"Bitwa o słowiański gród" Tomasza Kruczka to wartościowa w słowiańskim klimacie powieść historyczna skierowana do młodego czytelnika, w której męstwo, przyjaźń i rodzina to najważniejsze wartości. W czasie lektury obserwujemy życie bnińskiej społeczności, w której wszyscy się znają, szanują i pomagają sobie nawzajem. Mieszkańcy Bnina są niczym jedna wielka rodzina, w której członkowie mogą na siebie liczyć.
Książka wciąga już od pierwszych stron i dużo się w niej dzieje. Znajdziemy w niej wartką akcję, dobrze zarysowane tło historyczne oraz wzruszające i chwytające za serce sceny. Dla mnie ta lektura to strzał w dziesiątkę zarówno pod względem treści, jak i przedstawionych w niej wartości. Opowiedziana w niej historia może zachęcić dziecko do odkrywania kolejnych faktów historycznych.
Gorąco polecam ją nie tylko młodym czytelnikom, ale i dorosłym. Gotowi na nową przygodę? W takim razie ruszajmy!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Bitwa o słowiański...
Nieczęsto trafia się książka, która jest jednocześnie zabawna, wzruszająca, pełna przygód i tak dobrze napisana, że pochłania się ją jednym tchem. „Bitwa o słowiański gród” Tomasza Kruczka to jednak właśnie taki przypadek – literacka perełka na półce z literaturą dziecięcą, która śmiało może stanąć również w dorosłej biblioteczce. Tak, dobrze przeczytaliście – dorośli także będą się tu świetnie bawić. A może nawet lepiej niż ich pociechy?
Już sama konstrukcja fabularna zasługuje na uznanie – oto wujek snuje opowieść swoim siostrzeńcom, opowiadając o ich przodkach, dzielnych i silnych młodzieńcach, którzy uczą się walki, wykazują się odwagą i stają do obrony swojej osady – Bnina. Ta ramowa narracja nie tylko nadaje całości bajkowego charakteru, ale również sprzyja refleksji – wszak każda dobra historia czegoś nas uczy.
Ogromnym atutem książki jest prosty, przystępny język, który jednak nie trąci banałem. Tomasz Kruczek potrafi pisać dla dzieci, nie infantylizując ich odbioru świata. Dzięki temu książkę czyta się niezwykle płynnie – czy to samodzielnie, czy wspólnie z dzieckiem. Dla mnie była to prawdziwa przyjemność – nie tylko jako czytelniczki, ale również jako mamy, która lubi wiedzieć, co trafia na dziecięcą półkę. A ta książka zasługuje na miejsce w samym jej centrum.
W „Bitwie o słowiański gród” znajdziemy wszystko to, czego szukamy w książce przygodowej: napięcie, humor, odrobinę wzruszenia i mnóstwo emocji. Bohaterowie – młodzi, impulsywni, ale uczący się odpowiedzialności – zostali wykreowani z dużą dozą autentyczności. Ich zachowania są zgodne z wiekiem, a jednocześnie na tyle uniwersalne, że młody czytelnik (lub czytelniczka!) może się z nimi łatwo utożsamić.
Warto też zwrócić uwagę na ważny wątek społeczny – mieszkańcy Bnina nie są jedynie zbiorem postaci, ale społecznością. Kruczek podkreśla wartość współpracy, wzajemnego szacunku i wspólnego działania. To piękny przekaz, który – ukryty w fabularnej opowieści – trafia do serca i zostaje tam na dłużej.
Na deser dostajemy słowniczek pojęć na końcu książki – bardzo przydatny element, zwłaszcza gdy dzieci chcą dopytać o detale z życia naszych słowiańskich przodków. To nie tylko dodatek edukacyjny, ale i znakomita okazja do rozmowy z dzieckiem o historii, kulturze i tym, skąd pochodzimy.
Podsumowując: „Bitwa o słowiański gród” to książka, którą serdecznie polecam wszystkim – i tym dużym, i tym małym. Świetna do wspólnego czytania, idealna na wieczorne przygody pod kocem i rozmowy o tym, co naprawdę ważne. Jeśli macie w domu młodego wojownika, łowczynię przygód lub po prostu ciekawe świata dziecko – ta książka stanie się strzałem w dziesiątkę. A i dorosły czytelnik znajdzie w niej coś dla siebie.
Przygotujcie się na wyprawę do czasów, gdy siła tkwiła we wspólnocie, a odwaga była codziennością. Bnin czeka – ruszajcie z bohaterami ku przygodzie!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA gdyby to od Twojej odwagi zależały losy całego królestwa — podjąłbyś wyzwanie?
Młody woj Leszek, niemiecki uciekinier Janek i księżniczka Wikingów Dis przypadkowo stają się kluczowymi postaciami w walce o przyszłość Polski. Gdy niemieccy spiskowcy próbują udaremnić planowany Zjazd w Gnieźnie, trójka bohaterów musi stawić czoła niebezpieczeństwom, by umożliwić poselstwu cesarza Ottona III dotarcie do księcia Bolesława. Od ich odwagi i sprytu zależy powodzenie jednej z najważniejszych misji w historii kraju – a to dopiero początek wielkiej przygody.
Już mnie trochę znacie i wiecie, że nie stronę od literatury dziecięcej. No i jestem ogromną fanką Zwiadowców Flanagana, więc... czy mogłam przejść obojętnie obok serii Młodzi Wojowie? No nie!
I co? Dobrze się bawiłam? ŚWIETNIE.
Jest tu wszystko, co w takim klimacie kocham najbardziej:
Przygoda? Jest.
Młodzi, dzielni, odważni bohaterowie? Są.
Przyjaźń? Jest.
Morał? Też się znalazł – o wybaczaniu, dawaniu drugiej szansy, nieocenianiu po pozorach i tym, że dobro zawsze wraca.
A wszystko to podane na tle naszej rodzimej historii.
Czytajcie, jeśli lubicie przygodówki z sercem i nutą historii!
Przede mną jeszcze dwa tomy? Już nie mogę się doczekać!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDzięki uprzejmości wyd. Replika miałam okazję zapoznać się z książką "Bitwa o Słowiański Gród" Tomasza Kruczka.
„Bitwa o Słowiański Gród” to wciągające bez końca opowiadanie, które pewien Mnich opowiada swoim siostrzeńcom.
Jednak nie każdy jest zadowolony z takiego obrotu spraw i graf Urlich stara się pokrzyżować plany Cesarza.
W całą tę historię wplątani zostają młody woj Leszek, Janek, który ucieka z cesarstwa i wraca do swoich, oraz wikińska księżniczka Dis. Ich ścieżki krzyżują się i tak postają niesamowite przyjaźnie, które przetrwają wiele przygód.
Niesamowita opowieść pełna dynamiki i zwrotów akcji idealnie sprawdzi się dla dziecka, które chce poczuć się jako rycerz czy też księżniczka. Wierzę, że dorosłym również się spodoba 🤭
Dzięki niej można się przenieść w czasie i poczuć jakby żyło się w pradawnym grodzie.
Tło historyczne, splecione z fikcją tworzą piękną historię, która chce się czytać i nie można się od niej oderwać. Chłonąć kartka po kartce, chce się więcej i więcej. Trzyma się kciuki za bohaterów, by nic im się nie stało.
Książka jest pierwsza częścią serii „Młodzi Wojowie”.
Posiada na ostatnich stronach słowniczek wyrażeń dawnych i informacji ciekawych, które pomogą dzieciom w lepszym zrozumieniu tekstu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tych opowieściach przenosimy się do czasów historycznych, gdzie Chrześcijaństwo dopiero zaczyna się rozwijać, a w niedalekiej przyszłości ma odbyć się Zjazd Gnieźnieński.
"Bitwa o słowiański gród" Tomasza Kruczka to pierwsza część cyklu Młodzi wojowie, w której poznajemy Hansa – Janka, Leszka i Dis. Hans jest synem niewolnicy, usynowionym przez okrutnego Johana. Jego prawdziwy ojciec zaginął gdzieś w świecie. Pewnego dnia chłopiec ucieka przed przemocą ojczyma i trafia do słowiańskiej osady Bnin, gdzie znajduje go rówieśnik Leszek, marzący o zostaniu wielkim wojownikiem. Dis, córka wikińskiego jarla, również pragnie bohaterskich czynów i wielkich wypraw.
Losy całej trójki splatają się w niespodziewany sposób. Hans, po przyjęciu do osady, przyjmuje imię Janek, a Leszek zakochuje się w Dis pierwszą, młodzieńczą miłością. Gdy zbójcy planują napaść na posłańca cesarza Ottona do księcia Bolesława, dzieci przypadkiem odkrywają ich zamiary i postanawiają udaremnić spisek. Informują o wszystkim żupana grodu Bnin, co pozwala wojom przygotować się do bitwy, której wynik może znacząco wpłynąć na przyszłość Polski.
Kruczek barwnie przedstawia walki Słowian i Wikingów, zarysowując tło historyczne i polityczne epoki. Autor nie unika trudnych tematów – dzieci w tamtych czasach musiały szybko dorastać, a zbójcy nie oszczędzali ich w walce. Ta opowieść, choć osadzona w dawnych realiach, pobudza wyobraźnię młodych czytelników, przenosząc ich w świat pełen przygód, odważnych czynów i historycznych intryg. "Bitwa o słowiański gród" to doskonała lektura dla młodych miłośników historii i przygód.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPokusiłam się o stworzenie jednej recenzji dla całej serii Młodzi Wojowie, mimo iż każdy tom przestawia inną historię. Seria napisana jest przez Tomasza Kruczka i skierowana jest do młodzieży. Ukazała się nakładem Wydawnictwa Replika i miałam przyjemność ją czytać. Nie są to typowo historyczne książki, mimo iż treści historyczne zawierają wraz z prawdziwymi postaciami. Jednak nie przytłaczają i są wolne od tej powagi sytuacji, którą czujemy przy czytaniu stricte historycznych pozycji. Opowiadają historię o historii. Trochę masło maślane, ale chcę Wam przez to powiedzieć, że są ciekawe i warte uwagi.Seria ma trzy tomy takie jak: ,,Bitwa o słowiański gród", ,,Wśród spalonych osad", ,,Ostatnia wyprawa Wikingów".Nie będę pisać Wam o każdej książce oddzielnie, bo wydaje mi się to bez sensu. Pozycje są krótkie i czyta się je naprawdę szybko. Streszczenie tego, co znajdziecie w tych pozycjach, zepsuje całą przygodę. Dlatego też skupie się na moich odczuciach.Język, którym posługuje się autor, jest prosty, płynny i przystępny dla dzieci i młodzieży. Dodatkowo sam fakt, że bohaterami są dzieci, które biorą udział w wydarzeniach, są magnesem przyciągającym uwagę młodych czytelników. Pan Tomasz wykreował swoich bohaterów na bardzo odpowiedzialne postacie, które mimo młodego wieku podejmowały trudne, ale dojrzałe decyzje. Akcja w każdej z książek jest wartka, dzieje się naprawdę dużo. Zmieniają się lata, bohaterowie stawiają czoła kolejnym wyzwaniom, niektórymi kieruje chęć zemsty. Druga część ma mocniejszy wydźwięk, ale nie jest brutalna ani bardzo krwawa. Zarówno pierwszy, jak i drugi tom to snute opowieści, a trzeci jest już jakby odrębną historią, mimo iż bohaterowie ci sami z dodatkiem oczywiście nowych i ciekawych postaci. Trzecia część również wprowadza w fabułę Wikingów, których na ogół bardzo lubię.Podsumowując, każda część niesie za sobą wiedzę historyczną, w tym wiele ciekawostek, które dla młodych czytelników przybliżą między innymi czasy wczesnopiastowskie i nie tylko. To wszystko wplecione w ciekawą opowieść, od której nie można się oderwać. Ta seria to przygoda pełna niebezpieczeństwa, ekscytacji, emocji uwzględniająca wartości bliskie człowiekowi, którymi odznaczali się bohaterowie. Nie nudzi, nie przygniata opisami, czy też czystymi faktami historycznymi, wręcz przeciwnie wzbudza ogromną ciekawość w czytelniku. Mimo iż dla dorosłych będzie to zbyt prosta historia, to jestem pewna, że na młodym czytelniku wywrze ogromne wrażenie. Szczerze, to ciężko było mi pożegnać się z bohaterami tychże książek. .Polecam dla Waszych pociech i na pewno sięgnę po kolejne książki autora. Jego pióro jest bardzo przyjemne i nawet uwzględnione wydarzenia historyczne mają przyjemniejszy wydźwięk niż na lekcji historii. 😁
Pokusiłam się o stworzenie jednej recenzji dla całej serii Młodzi Wojowie, mimo iż każdy tom przestawia inną historię. Seria napisana jest przez Tomasza Kruczka i skierowana jest do młodzieży. Ukazała się nakładem Wydawnictwa Replika i miałam przyjemność ją czytać. Nie są to typowo historyczne książki, mimo iż treści historyczne zawierają wraz z prawdziwymi postaciami....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toByliście kiedyś w skansenie? Ja miałam okazję odwiedzić słowiański gród w Wolinie i rety, jakie to było klimatyczne miejsce! 🕯Można było się poczuć jak w czasach średniowiecza i zobaczyć życie ludzi w dawnej osadzie. Jakim cudem nigdy nie czytałam książki inspirowanej tymi czasami historycznymi?🫢
Zmieniło się to, gdy poznałam serię Tomasza Kruczka. Napisał kilka tomów o dzieciach, które żyją w czasach wczesnopiastowskich. Każdy tom jest odrębną opowieścią, więc można czytać nie po kolei. Łączy się jedynie osobą mnicha, który opowiada niesfornym chłopcom historie sprzed lat.
Pierwsza z opowieści opisuje losy trojga bohaterów- wikińskiej księżniczci Dis, syna zaginionego woja Leszka i Janka, zbiegłego niewolnika z Niemiec. Zostają uwikłani w spisek, który ma zapobiec... Zjazdowi Gnieźnieńskiemu, dobrze nam znanemu z kart historii.
Autor opiera się na faktycznych wydarzeniach, serwując czytelnikowi idealną mieszankę fikcji i wiedzy. Używa wielu sformułowań typowych dla Słowian, czyniąc lekturę jeszcze bardziej dopasowaną do klimatu pierwszych piastów.
Czy wiecie co to imacz, krajka, osiekaniec lub tonsura? Ha! Macie okazję się dowiedzieć 😎
Wyruszcie na przygodę z młodymi wojami! 💚
Ja bawiłam się świetnie i szybko przeczytałam każdy tom serii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZmieniło się to, gdy poznałam serię Tomasza Kruczka. Napisał kilka tomów o...