Bitwa o słowiański gród

Okładka książki Bitwa o słowiański gród autora Tomasz Kruczek, 9788367867788
Okładka książki Bitwa o słowiański gród
Tomasz Kruczek Wydawnictwo: Replika Cykl: Młodzi Wojowie (tom 1) powieść historyczna
powieść historyczna
Młodzi Wojowie (tom 1)
2024-05-07
2024-05-07

Kup Bitwa o słowiański gród w ulubionej księgarnii

Oceny książki Bitwa o słowiański gród

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bitwa o słowiański gród

Czy można przenieść się w czasie bez wehikułu, tylko za pomocą książki? Tomasz Kruczek udowadnia, że tak. „Młodzi Wojowie. Bitwa o słowiański gród” to opowieść, która przenosi nas w sam środek wczesnośredniowiecznego grodu, gdzie nic nie jest oczywiste, a dzieci muszą stać się bohaterami szybciej, niż zdążą zrozumieć, co się wokół nich dzieje. To historia pełna zagadek, intryg i emocji, ale też subtelna lekcja historii – podana z rozmachem i wyobraźnią. Dla młodego czytelnika? Tak. Ale gwarantuję, że dorośli też przepadną.
🏹
Akcja rozgrywa się w czasach wczesnopiastowskich i koncentruje się wokół przygotowań do Zjazdu Gnieźnieńskiego. Trójka młodych bohaterów, wikińska księżniczka Dis, słowiański wojownik Leszek oraz zbiegły niemiecki niewolnik Janek, zostaje wplątana w spisek, który może udaremnić to historyczne spotkanie. Muszą działać szybko, wykazując się odwagą i sprytem.
🏹
Dzięki pasji autora do rekonstrukcji historycznej i pedagogicznego podejścia, świat przedstawiony jest malowniczy, a detale (np. wypiek podpłomyków, życie codzienne młodych ludzi sprzed wieków) dodają wiarygodności. Wartka akcja, momenty napięcia i dramatycznych zwrotów wzmacniają historię, utrzymując zainteresowanie przez całą powieść.
🏹
Książka nie tylko bawi, lecz także subtelnie przekazuje historyczną wiedzę i wartości takie jak odwaga, solidarność czy znaczenie wspólnoty. A Dis, Leszek i Janek to postacie pełne energii, które w trakcie historii dojrzewają, ucząc się znaczenia przyjaźni, odpowiedzialności i wspólnego celu.
🏹
„Młodzi Wojowie. Bitwa o słowiański gród” to wartościowa powieść dla młodzieży, która łączy przygodę, historię i edukację w naturalny i fascynujący sposób. Plastyczne przedstawienie realiów epoki, sympatyczni młodzi bohaterowie i wartka fabuła czynią tę książkę idealną lekturą zarówno dla dzieci, jak i ich rodziców.

"Bitwa o słowiański gród" to pierwszy tom serii dla młodszych czytelników, w którym autor przenosi nas do czasów piastowskich i zabiera w historyczną przygodę.

Muszę przyznać, że ta książka całkiem pozytywnie mnie zaskoczyła. Mamy tu młodych bohaterów, którzy są sympatyczni i zaradni, a autor wrzuca ich w przeróżne zawirowania - w tym wypadku mające wpływ na Zjazd w Gnieźnie. Dzięki kilku perspektywom i zgrabnie prowadzonej fabule mamy tu sporo akcji, której klimatu dodają słowiańskie oraz historyczne ciekawostki.

Podobało mi się, że opisywane tu wydarzenia są dostosowane do młodszego czytelnika, język jest przystępny, styl troszkę sztywny, ale w książce dla dzieci to nawet lepiej. Nie ma miejsca na wulgarność czy brutalność, ale jednoznacznie historia nie jest wygładzona czy przesłodzona - zostały zachowane realia. Czasami ktoś zostanie ranny, ktoś inny zdradzi czy zginie.

Jest to sympatyczna przygoda, pozbawiona elementów fantastycznych, ale z wartką akcją, która może wciągnąć zarówno młodszych, jak i starszych czytelników. Tekst mógłby być troszkę lepiej zaopiekowany pod względem technicznym, ale nie zwracałam na to szczególnie dużej uwagi, tylko po prostu dobrze się bawiłam 😉 myślę, że to fajna propozycja dla dzieciaków, które poszukują przygód w naszych rodzimych klimatach ❤️

„Bitwa o słowiański gród” to pierwszy tom serii Młodzi Wojowie – książka, która bawi, wzrusza i wciąga już od pierwszych stron. Choć została napisana z myślą o dzieciach, z przyjemnością sięgną po nią również dorośli. To idealna lektura dla całej rodziny.

Fabuła powieści częściowo oparta jest na wydarzeniach historycznych, i zasługuje na uznanie – o to wujek snuje opowieść swoim siostrzeńcom, przybliżając im losy ich przodków: dzielnych, młodych wojowników, którzy uczą się walki, wykazują się odwagą i stają do obrony swojej osady – Bnina.

Młodzi bohaterowie są odważni, impulsywni i stopniowo uczą się odpowiedzialności. Ich przygody ukazują siłę współpracy i solidarności. Postacie są naturalne i łatwe do polubienia, co sprawia, że młodzi czytelnicy z łatwością mogą się z nimi utożsamić.

„Bitwa o słowiański gród” to emocjonująca opowieść z pięknym przesłaniem. Prostym, ale mądrym językiem autor zachęca do rozmów o historii i wartościach. To książka, która doskonale nadaje się do wspólnego czytania i pozostaje w pamięci na długo.

72 użytkowników ma tytuł Bitwa o słowiański gród na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł Bitwa o słowiański gród na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Bitwa o słowiański gród

Tomasz Kruczek
Tomasz Kruczek
Pisarz, pedagog, muzyk i animator kultury. Wielbiciel średniowiecza. Członek grup rekonstrukcyjnych oraz zespołu Cithara Sanctorum, zajmującego się interpretacją wokalno-instrumentalną zapomnianych utworów średniowiecza i wczesnego renesansu. Autor książek dla dzieci i młodzieży, tłumaczonych m.in. na angielski, czeski, norweski i afrykanerski.

Cytaty z książki Bitwa o słowiański gród

Dodaj cytat z książki Bitwa o słowiański gród