ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać436
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać8
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać16
LubimyCzytać13
Duch w Tobie

- komiksy
- Reckless (tom 4)
- 2024-03-05
- 2024-03-05
- Maria Lengren
Poznaj Ethana Recklessa. Twoje kłopoty to jego specjalność... i jego kumpeli, Anny Keller.
W latach sześćdziesiątych Ethan był rewolucjonistą, czego dowodem jest kilka blizn, których się wtedy dorobił. Dziś jest po trochu windykatorem, po trochu prywatnym detektywem, ale przede wszystkim wrakiem człowieka.
W czwartym tomie serii RECKLESS Ethan przebywa poza miastem, więc jego przyjaciółka i powierniczka Anna musi przejąć jego obowiązki. Kiedy dawna gwiazda kina klasy B prosi ją o przeprowadzenie śledztwa w sprawie dziwnych zjawisk zachodzących w odziedziczonej przez nią hollywoodzkiej posiadłości, Anna trafia na ślad tajemnicy sprzed kilku dekad. Tajemnicy, która może zabijać. Okazuje się bowiem, że w czasach niemego kina dom okrył się złą sławą i wcale nie ma ochoty wyjawić kryjących się w nim sekretów.
Ed Brubaker i Sean Phillips – cenieni autorzy serii takich jak PULP, WSZYSCY MOI BOHATEROWIE TO ĆPUNY, CRIMINAL czy ZAĆMIENIE i zdobywcy nagrody Eisnera za najlepszą powieść graficzną – powracają z kolejną opowieścią o kłopotach na zamówienie w Los Angeles lat osiemdziesiątych, ukazując typowych pulpowych bohaterów w zupełnie nowym świetle.
„Lektura tego albumu jest jak seans najlepszego filmu noir. Brubaker mistrzowsko portretuje kryminalny półświatek i jego wpływ na średniej klasy śledczych. Jeśli podobały się wam Sokół maltański, Długie pożegnanie i Rockford Files, będziecie zachwyceni”.
– Kareem Abdul-Jabbar
„Niekończące się odniesienia kulturowe, zagłębianie się w lata osiemdziesiąte na Wschodnim Wybrzeżu Ameryki i nakreślanie nowej formuły prawości i bohaterstwa sprawiają, że czytelnicy z niecierpliwością czekają na kolejną przygodę markotnego Ethana”.
– Publishers Weekly
„O rany, ten album zwolnił w mojej głowie wszystkie zapadki spod znaku powieści kryminalnej... Błogość”.
– Patton Oswalt
- Komiksy 2
- Egzemplarze recenzenckie od wydawnictw 1
- Papierowa 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Duch w Tobie
Czy Baker i Phillips wyprawili Ethana na krótkie wakacje po to, by trochę odpocząć od postaci? Niewykluczone, chociaż z tym odpoczynkiem jest też tak, że panowie autorzy, stęsknieni najwyraźniej za tytułowym bohaterem, wprowadzają go na arenę w kluczowym momencie. To nie spoiler, to obowiązująca zasada w "Reckless". Zło jest perfidne, nawet jeżeli rani i zabija, to ostatecznie samo bez szwanku ze starcia nie wyjdzie. A do tego potrzebny jest Ethan.
Z tymi wakacjami Ethana jest tak, że ktoś musiał przejąć firmę. De facto Ethan nie jest oczywiście na jakimś tam urlopie wypoczynkowym, a po prostu w delegacji, na robocie w San Francisco. Kino El Ricardo i sprawy firmowe obsługuje Anna. Poznaliśmy ją już we wcześniejszych tomach. To ważna postać, przyjaciółka, istotna dla prowadzenia fabuły, ale jednak trochę w cieniu. Nie tym razem.
"Duch w tobie" jako tytuł może sugerować wiele. Metafora, dosłowność, jest tu wszystko. Anna odbiera ten jeden telefon od klientki i przyjmuje zlecenie. Zostaje wynajęta przez byłą gwiazdę filmów klasy B by zbadać dziwne zjawiska, które mają miejsce w odziedziczonej przez nią posiadłości.
Dlaczego właściwie Anna przyjmuje zlecenie? Och, to bardzo proste. Anna jest zagorzałą miłośniczką dobrego kina, rasową kinofilką, uczęszcza na konwenty, zbiera autografy, Zresztą repertuar w prowadzonym przez nią El Ricardo jasno wskazuje, że mamy tu do czynienia z koneserami X muzy. Na afiszach "Straż przyboczna", "Blue Velvet", można spędzić w sali kinowej cały dzień.
"Duch w tobie" to najlepszy dowód na to, że "Reckless" (a przede wszystkim duet Brubaker i Phillips) potrafi wciąż zaskakiwać. Prawdopodobnie panowie mogli by zrobić one-shot o dowolnej postaci pobocznej, a i tak wyszłoby to zgrabnie. Liczy się styl, zawieszenie bohatera w tym nieprzyjaznym środowisku.
Album jest prowadzony niespiesznie. Jest klasyczne śledztwo, tym razem z nutką grozy. Nad komiksem unosi się ta delikatna aura nostalgii, Phillips rysuje pastelowymi barwami, kolory są lekko przygaszone, to również dodaje uroku.
Dostajemy również wgląd w życie Anny. To rozwija uniwersum i buduje bohaterów. Dowiemy się sporo o jej rodzinie, życiu prywatnym. Pojawi się matka Anny, czyli kolejne problemy do rozwiązania. No i nie możemy zapomnieć o głównej sprawie, która jest jednocześnie fajnym wtrętem i hołdem dla tych wszystkich miejskich legend i hollywoodzkich duchów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoi Drodzy
➡️Anna przewijała się praktycznie w każdej części tej genialnej serii, ale czy udźwignęła ciężar postaci pierwszoplanowej?
➡️Po pierwsze tym razem mamy historię w trzeciej, a nie pierwszej osobie. Po drugie - chodzi o nawiedzony dom. I o ile wolę Ethana i jego pierwszoosobowe, gorzkie przemyślenia, tak nawiedzony dom przyspieszył mi leciutko puls. Zatem idziemy dalej.
➡️Ethan jest nieobecny, zatem Anna decyduje się zająć sprawą, gdyż klientką jest jej ukochana z czasów dziecięcych "scream queen" filmów grozy klasy B. I tak to się zaczyna.
➡️Chociaż czyta się jak zawsze Brubakera, czyli świetnie, to jednak wolę zmarnowanego życiem i ironicznego do bólu Ethana, niż młodą, choć również z doświadczeniami Annę. Zabrakło mi tu neo-noir, zabrakło tego podskórnego brudu i wyrzutów sumienia, które zawsze towarzyszą Ethanowi. Dlatego już teraz cieszę się, że Reckless powróci do głównej roli w kolejnym tomie.
➡️Nie przeczę, zmiana bohaterki i punktu widzenia okazała się w pewnym sensie odświeżająca, jednak w ogólnym rozrachunku w mojej opinii Ethan wypada znacznie lepiej.
➡️Rysunki Seana jak zawsze pozornie niedbałe, jednak wraz ze zmianą bohaterki zniknął gdzieś ten charakterystyczny brud i mrok.
➡️Podsumowując - jest to dobra historia i dla fanów serii zdecydowanie konieczna (mua) jednak jeśli ktoś chce rozpocząć swoją znajomość z Recklessem - polecam wcześniejsze historie. Moja ocena 7/10, bo to nadal bardzo dobra opowieść.
PS. Historia owego nawiedzonego domu rozpoczynająca się w 1921 - znakomita
Moi Drodzy
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to➡️To już piąty tom uwielbianej przeze mnie serii komiksowej RECKLESS. Tym razem jednak zmienia się nam bohater i nie jest to już Ethan. Tym razem Ed skupił się na współpracowniczce Recklessa - Annie. Jak to wypadło?
➡️Po pierwsze tym...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem prostym człowiekiem. Kiedy widzę na okładce nazwisko Brubaker, biorę komiks do ręki, siadam i czytam. To prawdziwy znak jakości, autor, który nie zwykł rozczarowywać, zwłaszcza kiedy mówimy o późnym etapie jego bibliografii. Na czwarty tom „Reckless”, który wylądował chwilę temu na księgarskich półkach, czekałem z niecierpliwością, bo seria przyzwyczaiła mnie do wysokiego poziomu. „Duch w tobie” przynosi pewne innowacje, co w przypadku cyklu o statusie „ongoing” potrafi być czasami dość ryzykowne. O tym, jak było tym razem, piszę poniżej.
Podczas gdy Ethan przebywa chwilowo poza miastem, jego obowiązki przejmuje Anna Keller. Młoda kobieta podejmuje się wyjaśnienia sprawy rzekomego nawiedzenia pewnej posiadłości w Hollywood. Czy faktycznie w grę wchodzą zjawiska nadprzyrodzone? Rozwiązując zagadkę, Anna trafi na ślady niezwykle niebezpiecznej tajemnicy z przeszłości, której rozwikłanie może być zagrożeniem dla życia i zdrowia jej samej oraz kilku innych osób.
Cały cykl sygnowany jest nazwiskiem jego głównego bohatera, Ethana Recklessa. To były rewolucjonista i agent FBI, a obecnie ktoś w rodzaju prywatnego detektywa. To postać bardzo interesująca, niejednoznaczna i przykuwająca uwagę, zatem nietrudno się domyślić, że byłem lekko zaniepokojony na wieść, że w „Duchu w tobie” praktycznie w ogóle jej nie uświadczymy. Miejsce Recklessa zajmuje jego asystentka i przyjaciółka, Anna. Brubaker zagłębia się w jej przeszłość oraz opisuje dzieciństwo i nie potrzebuje wielu stron, żeby wiarygodnie nakreślić to, dlaczego bohaterka jest nieco zgorzkniała i nie do końca ufa ludziom. Bagaż niesionych przez nią doświadczeń wyraźnie wpływa na jej życie – nie bez powodu od kilku lat nie ma na przykład kontaktu z matką. Paradoksalnie, rzeczony bagaż jest zarazem czymś, co może pomóc Annie stać się zarówno lepszym człowiekiem, jak i dobrym detektywem, kimś kto będzie w przyszłości dla Ethana nie tylko pomocnikiem, ale i podporą, może nawet powiernikiem. Brubaker świetnie gra na poziomie emocjonalnym – nie byłby w stanie tego dokonać, gdyby nie właśnie wiarygodna psychologia postaci.
Autor buduje opowieść w sposób, jaki doskonale znamy z poprzednich części, ale w ogóle nie przeszkadza to w cieszeniu się lekturą. Dlaczego? Bo po prostu wszystko nadal gra. Zawiązanie akcji skonstruowano po Hitchcockowsku, a później wcale nie jest mniej zajmująco. Na przestrzeni całego albumu Brubaker rozrzuca kolejne wskazówki i tylko od wnikliwości czytelnika zależy, czy połączy kropki nieco wcześniej, czy raczej bliżej zakończenia. Jakkolwiek by nie było, lektura przynosi sporo satysfakcji, bo intryga angażuje. W komiksie opartym na kryminalnej intrydze, jest to niezwykle istotny, być może nawet kluczowy element.
Bardzo dobrze funkcjonuje to, co od samego początku jest jedną z większych zalet „Reckless”, czyli hipnotyzująca retropulpowość (to chyba dobre określenie) całej serii. Tak się po prostu dzisiaj nie pisze, ale w żadnym razie nie jest to zarzut, bo nic tu nie trąci myszką. Brubaker kłania się klasykom kryminału i sensacji, konstruując „Ducha w tobie” z dbałością o najmniejsze szczegóły. Myli tropy, używa zasłon dymnych, a urok snutej przez niego opowieści zasadza się na błyskotliwym łączeniu pozornie niepowiązanych elementów fabularnych w sensowną i fascynującą całość. Z kolei warstwa „pulp” to nieco przerysowana momentami przemoc (która pasuje tu jak ulał),a także ciekawe nawiązania popkulturowe, tu do tzw. screaming queens, czyli aktorek grających w tanich horrorach. To wszystko buduje przy okazji odpowiednie tło i zwiększa wiarygodność historii.
Same pochwały należą się jak zwykle Seanowi Phillipsowi. Artysta nie schodzi nigdy poniżej określonego, najczęściej najwyższego poziomu i dokładnie tak jest także tym razem. Każdy kto zasmakował w pracach Amerykanina, będzie zachwycony smakowaniem zdobiących „Ducha w tobie” ilustracji.
Czwarty tom „Reckless” to komiks nieco inny niż poprzednie części. Ani gorszy, ani lepszy, jedynie odrobinę inaczej rozkładający fabularne akcenty. W teorii da się go czytać bez znajomości poprzednich odsłon serii, ale o wiele lepiej je znać – wtedy wyłapie się wszystkie nawiązania i lepiej zrozumie niektóre sceny. Choć w „piątce” na arenę wydarzeń powróci już jako główny bohater sam Ethan Reckless, to miło było doświadczyć tak jakościowego skoku w bok, jakim niewątpliwie był „Duch w tobie”.
Rcenzja do przeczytana także na moim blogu - https://zlapany.blogspot.com/2024/06/reckless-tom-4-duch-w-tobie-recenzja.html
oraz na łamach serwisu Szortal - https://www.facebook.com/Szortal/posts/pfbid0tCoQebJ9A7ebSaftud29QP56WNtMfoy26kjtoW3sgrMqUPYDindSbHsHDkiL4oK4l
Jestem prostym człowiekiem. Kiedy widzę na okładce nazwisko Brubaker, biorę komiks do ręki, siadam i czytam. To prawdziwy znak jakości, autor, który nie zwykł rozczarowywać, zwłaszcza kiedy mówimy o późnym etapie jego bibliografii. Na czwarty tom „Reckless”, który wylądował chwilę temu na księgarskich półkach, czekałem z niecierpliwością, bo seria przyzwyczaiła mnie do...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo tej pory bohaterem komiksów z serii "Reckless" był Ethan Reckless, tym razem Ed Brubacker postawił na jego przyjaciółkę Annę Keller, która pod nieobecność Ethana przyjmuje zlecenie. I chociaż trochę z początku wątpiłem w ten wybór, ale okazał się być zaskakująco dobry. Anna rozpracowuje z pozoru prostą sprawę, która z każdym krokiem coraz bardziej się gmatwa. Historia wciągnęła mnie momentalnie i to na ten moment mój ulubiony album z serii "Reckless".
Do tej pory bohaterem komiksów z serii "Reckless" był Ethan Reckless, tym razem Ed Brubacker postawił na jego przyjaciółkę Annę Keller, która pod nieobecność Ethana przyjmuje zlecenie. I chociaż trochę z początku wątpiłem w ten wybór, ale okazał się być zaskakująco dobry. Anna rozpracowuje z pozoru prostą sprawę, która z każdym krokiem coraz bardziej się gmatwa. Historia...