Lubię litery! Książka do nauki alfabetu. Aktywne Czytanie

Okładka książki Lubię litery! Książka do nauki alfabetu. Aktywne Czytanie autora Anna Jankowska, 9788327107312
Okładka książki Lubię litery! Książka do nauki alfabetu. Aktywne Czytanie
Anna Jankowska Wydawnictwo: Papilon Seria: Aktywne czytanie opowieści dla młodszych dzieci
40 str. 40 min.
opowieści dla młodszych dzieci
Aktywne czytanie
2024-03-13
2024-03-13
40 min.

Kup Lubię litery! Książka do nauki alfabetu. Aktywne Czytanie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Lubię litery! Książka do nauki alfabetu. Aktywne Czytanie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Lubię litery! Książka do nauki alfabetu. Aktywne Czytanie

Wydanie ma grube kartonowe strony i to jest duży plus. Z książki można korzystać i korzystać, nie obawiając się o to, że szybko ona ulegnie zniszczeniu.

Białe tło, proste ilustracje i duży rozmiar literek - tak niewiele potrzeba, ale książka pozwalała dziecku się skupić na poznawaniu, utrwalaniu literek. I to właśnie znajdziemy w tej książce. Skojarzenie obrazka z daną literą to bardzo dobry pomysł. A ta cała prostota w sobie "edukacyjną moc".

Więcej w recenzji:

Nauka liter kojarzy nam się głównie ze wstępem do nauki czytania. Anna Jankowska przekonuje jednak, że może ona być doskonałą zabawą już dla małych dzieci, o ile nie będzie podsycana presją nauczenia się i przejścia do kolejnego etapu bez odpowiedniej gotowości.

W celu zapewnienia dzieciom dostępu do świata liter opracowała niezwykle prostą książeczkę, która może pomóc w zaspokajaniu dziecięcej ciekawości tymi znakami graficznymi i utrwalaniu ich znaczenia. „Lubię litery! Książka do nauki alfabetu” to po prostu zbiór wszystkich liter polskiego alfabetu (włącznie z tymi typowo polskimi posiadającymi znaki diakrytyczne i dwuznakami) ułożonych w porządku alfabetycznym. Układ publikacji jest przejrzysty dzięki białemu tłu i wyrazistej czerwieni i zieleni liter. Po lewej stronie znajdują się litery (1, 2 lub 3),na prawej zaś ilustracje obrazujące rzeczy na dane litery. Ilustracje Magdaleny Jakubowskiej są wyraźne, proste i bardzo przyjemne dla oczu, idealnie odwzorowują opisujące je słowa.

Książka poprzedzona jest niedługim wprowadzeniem dla rodzica/opiekuna, co jest atutem. Wydana została w formie całokartonowej, w niedużym formacie z zaokrąglonymi rogami, co potwierdza jego przeznaczenie dla najmłodszych czytelników. To naprawdę solidna publikacja, która powinna przetrwać wiele spotkań z ciekawskimi rączkami.

W przypadku kilku liter pojawiają się pytania do czytelników sugerujące przyjrzenie się różnicom pomiędzy literami, np. literą e i ę.

Jedyne co mi przeszkadza to fakt, że niektóre litery są osobno, a inne w grupach po 2-3. Ich zwielokrotnienie, np. w przypadku e i f może wprowadzić zamieszanie i utrudniać skupienie się na pojedynczej literze zwłaszcza, że towarzyszy im jeszcze ę.

Nie ma w tej książce nic odkrywczego, ani wyróżniającego ją spośród podobnych publikacji, jednak należy przyznać, że jest estetyczna i może okazać się pomocna. Jeśli więc szukacie czegoś w tym temacie, to warto zwrócić na nią uwagę.

Nauka liter to bardzo ważny etap w życiu każdego małego dziecka. Im szybciej je przyswoją tym prościej będzie im później rozpocząć naukę czytania. Z pewnością również szybciej do tego dojdzie, ale oczywiście wszystko w swoim czasie. Jak to mówią - na wszystko przyjdzie odpowiednia pora, nie można robić nic na siłę. Sama zauważyłam, na przykładzie moich dzieci, że im bardziej ja chce aby zaczęły czytać, tym mniejsza jest ich motywacja do tego, a czasem nawet spotykam się z ogromnym buntem z ich strony. Także po czasie odpuściłam, przeszłam do nauki samych liter, a z czasem zaczęłam zauważać, że moje dziewczyny same od siebie próbują złożyć proste słowo. Także - nic na siłę, same litery można przedstawiać w różny sposób, a nawet tworzyć różnego rodzaju zabawy z ich wykorzystaniem, co, wierzcie mi, w końcu zaprocentuje 😉

Jest wiele sposobów na naukę liter. Dziś chciałam Wam przedstawić jedną z takich właśnie propozycji. A mianowicie wspaniałą książkę autorstwa Anny Jankowskiej (naszej cudownej mamy znanej na instagramie pod nazwą @ksiazki_aktywneczytanie 😍, największej marki społecznościowej dla rodziców z książkami dla dzieci). Pani Ania stworzyła coś idealnego dla małych dzieci, coś jakże prostego, a jednocześnie konkretnego i skupiającego się na tym jednym aspekcie jakim jest właśnie nauka liter. Na każdej stronie tej książki mamy dość sporej wielkości litery alfabetu, które dodatkowo są wykorzystane w prostych obrazkach, które również znane są każdemu małemu dziecku. Są to np owoce z którymi z pewnością miały już styk, zwierzęta czy też proste przedmioty z życia codziennego. W podpisach tych przedmiotów, innym kolorem napisana jest dana literka, na której w danym momencie się skupiamy, także dziecko może w fajny sposób kojarzyć w późniejszym czasie jak wygląda dana literka w określonym słowie. Dodatkowo w przypadkach literek, które są do siebie podobne, a jednakże czymś się od siebie różnią, autorka zadaje dodatkowe pytania, dzięki którym można w ciekawy sposób porozmawiać z dzieckiem i wytłumaczyć mu różnice między tymi dwiema literkami - np a i ą, czy e i ę etc. Na końcu książki mamy również dwuznaki, które mogą sprawiać dziecku z początku więcej problemu, ale kwestia czasu i będą rozróżniać i je 😏

Główną zaletą tej książki jest jej prostota, przez co dziecko skupia się dokładnie na tym na czym powinno. Duże litery, proste i czytelne podpisy, wyraźne i konkretne ilustracje, białe tło, dzięki któremu uwaga naszego maluszka nie rozprasza się przez natłok informacji, czy rzeczy które odwracałby jego uwagę od głównego zamiaru tej książki i naszego celu - całokształt tej książki, tworzy z niej pozycję idealną dla naszej małej pociechy. Kartonowe strony dodatkowo pozwolą naszemu maluszkowi w samodzielnym ich "kartkowaniu" oraz nie pozwolą o żadne skaleczenie małych paluszków. "Lubię litery! Książka do nauki alfabetu" to z pewnością pozycja, która pozwoli spędzić z naszym maluszkiem czas, będący czymś jakże potrzebnym i niezastąpionym w zdrowym dorastaniu małego człowieka, także jeśli Wasze dziecko wykazuje jakiekolwiek zainteresowanie literkami, to warto sięgnąć po tę książkę i rozbudzić w nim jeszcze większą ciekawość poprzez zabawę z ich używaniem.

21 użytkowników ma tytuł Lubię litery! Książka do nauki alfabetu. Aktywne Czytanie na półkach głównych
12 użytkowników ma tytuł Lubię litery! Książka do nauki alfabetu. Aktywne Czytanie na półkach dodatkowych

Anna Jankowska
Anna Jankowska
Nazywam się Anna Jankowska. Jestem pedagożką, trenerką szkoleń, autorką książek i mamą. Na co dzień łączę pasję do literatury dziecięcej z wychowaniem wspierającym, dzieląc się pomysłami i przemyśleniami na blogu AktywneCzytanie.pl. Wierzę, że odpowiednio dobrane książki mogą pomóc dzieciom lepiej zrozumieć siebie i otaczający świat. Nie siadam do czytania bez kubka dobrej kawy, a wolny czas poświęcam na hodowanie pomidorów. Każdy krzaczek jest inny i wymaga dużo troski… zupełnie jak dzieci!

Cytaty z książki Lubię litery! Książka do nauki alfabetu. Aktywne Czytanie

Dodaj cytat z książki Lubię litery! Książka do nauki alfabetu. Aktywne Czytanie