Uśpione

Jacek Giszczak

Kup Uśpione w ulubionej księgarnii

Oceny książki Uśpione

OPINIE i DYSKUSJE o książce Uśpione

Sięgnęłam po tę książkę głównie przez jej ulokowanie geograficzne: gdzieś między Włochami a Francją, Nieceą a małymi (tu bezimiennymi) francuskimi miasteczkami.

Dopiero później przyszedł temat: biograficzna historia rodziny Autora, która mierzy się z rodzinnym smutkiem. To po trosze opowieść o obowiązku (ojciec Passersona, który wziął na siebie odpowiedzialność za utrzymanie rodziny i podtrzymanie tradycji zawodowej),o wolności i dezynwolutrze stryja Desire, a także o odwadze, na którą zdobył się Autor, by podzielić się najtrudniejszą rodzinną historią, w której śmierć i choroba dotknęły zbyt wiele osób.

Rozdziały o rozwoju AIDS czyta się jak wciągający scenariusz filmowy, choćby ze względu na zaangażowanie i bezprecedensowe działania francuskich lekarzy. Przeplatane są one historią stryja, która już od początku miała znane wszystkich czytającym zakończenie - wiemy jakie będzie, a mimo to trudno się z nim pogodzić.

Tradycje rodzinne, silny konserwatyzm, przywiązanie do tradycji, i takichże ról społecznych, budowanie pozycji w społeczności lokalnej poprzez wartości, normy społeczne znane i szanowane od lat, oto krótka charakterystyka rodziny, w której wychował się stryj.

Ciekawości Anthony'ego towarzyszy szacunek i zrozumienie, empatia i chęć podtrzymania pamięci, o tych, których odebrała nieuleczana choroba. Zwraca uwagę na problemy społeczne, jakie miały miejsce w latach 80., na uzależnienia, brak świadomości społecznej i medycznej, na to jak jednostkowa historia mocno obrazuje lawinę i tragedię choroby, która w tamtych czasach była dopiero rozpoznawana i dokumentowana.

Ta książka to przykład oddania, szacunku i troski o pamięć i o rodzinną ciągłość.

Spodziewalm sie opowiesci rodzinnej , a fabuly jest tu tyle co kot naplakal. Jakby ten pomysl rozwinac to mogloby powstac cos fajnego. 3/4 ksiazki to “poboczna” opowieść o AIDS, jesli nic nie wiesz o tym jak od poczatku wszystko sie dzialo to moze cie zaciekawic. Niestety dla mnie to bylo nudne

Anthony Passeron opowiada w swojej książce o trudnej, długo skrywanej historii rodzinnej. Przenosi czytelnika do małego miasteczka położonego na granicy Francji i Włoch, gdzie życie toczy się wokół ciężkiej pracy w masarni i codziennych obowiązków. Najważniejsze miejsce w tej opowieści zajmuje brat ojca autora, Désiré. W rodzinie jego imię pojawia się niezwykle rzadko, a jeśli już się pojawi, rozmowa natychmiast cichnie. Nikt nie chce wracać do tego tematu.

Désiré był uzależniony od heroiny i to właśnie jego doświadczenia z tą chorobą oraz późniejsza walka z AIDS stają się głównym wątkiem książki. Passeron łączy losy swojej rodziny z wydarzeniami lat osiemdziesiątych, kiedy to naukowcy z Francji i Stanów Zjednoczonych próbowali ustalić przyczynę nowego, śmiertelnego wirusa atakującego układ odpornościowy. Opisuje te badania i odkrycia w sposób przystępny i poruszający, dzięki czemu trudna tematyka staje się zrozumiała także dla osób niezwiązanych z medycyną.

Rodzina Désirégo, podobnie jak wiele innych, musiała stawić czoła sytuacji, której nie rozumiała. AIDS budziło lęk i poczucie bezradności, a reakcje otoczenia były bardzo różne. Niektórzy próbowali pomóc, inni odwracali wzrok. Choroba na zawsze odcisnęła piętno na relacjach rodzinnych.

Książka Passerona to poruszające świadectwo oddania, bliskości i rodzinnych więzi. Opowieść o osobistej tragedii splata się z historią medycznego odkrycia, tworząc przejmującą i ważną społecznie narrację. To historia, którą czyta się z zapartym tchem, bo mówi o bólu, walce, ale i o niezwykłej sile miłości.

392 użytkowników ma tytuł Uśpione na półkach głównych
64 użytkowników ma tytuł Uśpione na półkach dodatkowych