Dogonić siebie

Katarzyna Ryrych Wydawnictwo: Butterfly literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
2024-01-01
2024-01-01

Kup Dogonić siebie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dogonić siebie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dogonić siebie

strasznie słaba książka. Źle się to czyta-autorka na siłę wciska przekleństwa tam, gdzie nie pasują a w kolejnym zdaniu wyraża się w elokwentny sposób. Bardzo wszystko się tu gryzie, a potencjał fabuły nie został wykorzystany.

Nie do końca są zrozumiałe problemy bohatera, ale strata matki, brak relacji z ojcem tyranem, poczucie odrębności od reszty uczniów w liceum, którzy imprezują i ćpają, sąsiadka – przyzwoita i mądra prostytutka, nowo poznana koleżanka – tańczący Wieloryb. Nie czyta się źle, ale niezbyt mnie ta książka przekonuje. Nie wiem, czy jest w stanie przekonać do siebie młodego czytelnika.

12 użytkowników ma tytuł Dogonić siebie na półkach głównych
4 użytkowników ma tytuł Dogonić siebie na półkach dodatkowych

Katarzyna Ryrych
Katarzyna Ryrych
Polska pisarka, poetka, nauczycielka i malarka. Córka krakowskiej poetki Alicji Pochylczuk i dziennikarza Sylwestra Dzikiego. Ukończyła anglistykę na Uniwersytecie Jagiellońskim. Zadebiutowała w 1981 roku tomikiem poezji "Zapiski pewnej hipiski". Od tamtej pory wydała wiele książek dla starszych i młodszych, m.in. Pamiętnik Babuni, Niebajki, Wiersze z pazurkiem, Philo, kot w drodze oraz Siedem sowich piór – mądre, wzruszające opowiadanie, nominowane do tytułu „Książka Roku 2009” polskiej sekcji IBBY. W II Konkursie Literackim im. Astrid Lindgren, w którym Wyspa mojej siostry przyniosła jej pierwszą nagrodę, otrzymała także wyróżnienie za książkę Łopianowe pole. Mieszka w Wieliczce, gdzie pracuje jako nauczycielka, a wolne chwile spędza w swojej krakowskiej pracowni. Maluje, gra na wiolonczeli i fortepianie. Ma dwóch synów. Kocha zwierzęta, podróże i dobrą książkę.

Cytaty z książki Dogonić siebie

Dodaj cytat z książki Dogonić siebie