Dyplomatyczna ratatouille. Dokładka

Okładka książki Dyplomatyczna ratatouille. Dokładka autora Tomasz Orłowski, 9788383380681
Okładka książki Dyplomatyczna ratatouille. Dokładka
2024-03-26

Kup Dyplomatyczna ratatouille. Dokładka w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dyplomatyczna ratatouille. Dokładka

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dyplomatyczna ratatouille. Dokładka

Czy myśleliście, aby wybrać się w podróż do Francji, zajadać crossanty i zapijać je cappuccino ? A może pierwsze co, to podążać śladem pięknych zabytków i skosztować winna z najlepszych winiarni ?

Dziś zapraszam Was w niezwykłą podróż, gdzie zobaczycie Francję oczami człowieka głęboko zakochanego w jej urokach. To dyplomata, który przez lata żył w tym kraju, zwiedzał jego malownicze zakątki, poznawał fascynujących ludzi i zanurzał się w bogactwie kultury oraz historii. Teraz, w swojej książce, stara się przekazać całą zgromadzoną wiedzę, tworząc literacką mozaikę, która przeniesie Was prosto do serca Francji.

W tej pozycji każdy znajdzie coś dla siebie. Smakosze odkryją sekrety francuskiej kuchni, od wyrafinowanych potraw po regionalne przysmaki, które kryją w sobie duszę Francji.

Miłośnicy pięknych widoków zanurzą się w przepiękne fotografie, dopełnione sugestywnym tekstem, który pozwoli poczuć magię przedstawionych miejsc. Każde zdjęcie, każde zdanie jest niczym okno otwierające się na różnorodne krajobrazy, pełne historii, tętniące życiem i niezwykle urokliwe.

Wyobraź sobie spacer wzdłuż lazurowego wybrzeża, gdzie słońce igra z krystalicznie czystą wodą, a nadmorskie miasteczka tętnią życiem i kulturą. Tutaj, wśród urokliwych plaż poczujesz, jak rytm życia zwalnia, a każdy moment nabiera magicznego znaczenia. Następnie podróż przeniesie Cię do miasta miłości – Paryża, gdzie na nowo odkryjesz jego nieznane zakątki.

Podróż ta nie byłaby kompletna bez wizyty w słynnych francuskich winnicach. Zajrzyj do regionu Bordeaux lub Burgundii, gdzie poznasz proces tworzenia win, które są synonimem doskonałości. Przechadzając się po winnicach, gdzie rzędy winorośli ciągną się po horyzont, poczujesz zapach ziemi i winogron dojrzewających w słońcu.

Nie zapomnij o emocjonującej wspinaczce na najwyższy szczyt Francji, Mont Blanc. Ta majestatyczna góra oferuje nie tylko wspaniałe widoki, ale także poczucie triumfu, które towarzyszy każdemu zdobywcy jej szczytu. Wreszcie, odkrywaj paryskie zakątki, których z pewnością wcześniej nie znałeś. Od ukrytych ogrodów po małe butiki z unikalną modą, Paryż ma wiele tajemnic, które czekają na odkrycie.

Podróż, w którą zabiera nas autor, to prawdziwa uczta dla zmysłów i ducha. To wspaniała okazja, by odkryć Francję na nowo, zanurzyć się w jej historii, kulturze, smakach i zapachach, a także poznać jej mieszkańców i ich codzienne życie. Ta książka to nie tylko zbiór opowieści, ale także inspiracja do własnych podróży i odkryć, zachęta do tego, by samemu wyruszyć w drogę i doświadczyć wszystkiego, o czym autor tak pięknie nam opowiada.

Chcecie poznać zakątki Paryża? Poznać pyszne przepisy tamtejszej kuchni? Poznać muzea, zabytki które warto odwiedzić. To wszystko poznacie w tej książce.

Bardzo ciekawe, wciągające, barwne, fascynujące.

Bardzo ciekawe, wciągające, barwne, fascynujące.

Ostatnio pokazywałam Wam bardzo fajną książkę o Francji pod tytułem "Nasz zakochany przewodnik po Francji" Tomasza Orłowskiego a obecnie ukazała się jego dokładka pod tytułem"Dyplomatyczna ratatouille. Dokładka. Jest to świetne uzupełnienie poprzedniej części. Autor po raz kolejny oprowadza nas po zakątkach Francji. Smakujemy z nim pyszne potrawy takie jak tarta tatin i delektujemy się ulubionymi winami z Bordeaux. Gdy już pojemy i popijemy udamy się do Paryża - stolicy mody. Zastanawialiście się kiedyś czy Bretania naprawdę jest ojczyzną fasolki?Gdzie znajduje się sabaudzkie Zakopane? Na te i wiele innych pytań odpowie nam tutaj autor. Z chęcią udałabym się śladami tej książki i krok po kroku odhaczała zaliczone rozdziały i zobaczone miejsca. Polecam gorąco obie części.

44 użytkowników ma tytuł Dyplomatyczna ratatouille. Dokładka na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Dyplomatyczna ratatouille. Dokładka na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dyplomatyczna ratatouille. Dokładka

Okładka książki Dzikie Tatry. Poznaj prawdziwe oblicze tatrzańskiej przyrody Władysław Bętkowski, Jan Krzeptowski-Sabała
Okładka książki Miedzianka. Przewodnik po mieście, którego nie ma Łukasz Michewicz, Jarosław Szczyżowski
Okładka książki Zabytki techniki. Polska z pomysłem Beata Pomykalska, Paweł Pomykalski
Zabytki techniki. Polska z pomysłem Beata Pomykalska, Paweł Pomykalski
Okładka książki Polska na weekend Mikołaj Gospodarek, Anna Piernikarczyk, Magdalena Stefańczyk
Polska na weekend Mikołaj Gospodarek, Anna Piernikarczyk, Magdalena Stefańczyk
Okładka książki Szlaki rowerowe Polski. 70 najpiękniejszych tras na jeden i na kilka dni Daniel Sienkiewicz, Aleksandra Szczepańska

Cytaty z książki Dyplomatyczna ratatouille. Dokładka

Tomasz Orłowski Dyplomatyczna ratatouille. Dokładka Zobacz więcej