Samochodem na weekend z Polski

Okładka książki Samochodem na weekend z Polski autora Patryk Korbel, 9788328907270
Okładka książki Samochodem na weekend z Polski

Oceny książki Samochodem na weekend z Polski

OPINIE i DYSKUSJE o książce Samochodem na weekend z Polski

Super

Super

Nie każda książka podróżnicza zaczyna się od pytania: „A może by tak gdzieś pojechać… ale bez stresu, bez lotniska, bez tłumów?” — ale ta właśnie tak. „Samochodem na weekend z Polski” to przewodnik dla tych, którzy nie chcą już słuchać znajomych opowiadających o swoich spontanicznych wypadach do Rumunii, tylko sami chcą wreszcie ruszyć w trasę. I najlepiej zrobić to bez konieczności tłumaczenia się komukolwiek.

Autor, Patryk Korbel, nie sili się na poetyckie opisy ani filozoficzne rozważania o sensie podróży. Zamiast tego dostajemy konkret: dziewięć krajów, które można odwiedzić w jeden weekend, jeśli tylko ma się sprawne auto, trochę wolnego czasu i odrobinę odwagi. Niemcy, Czechy, Słowacja, Węgry, Rumunia, Austria, Litwa, Łotwa i Estonia — brzmi jak lista z lekcji geografii, ale w tej książce to gotowe scenariusze podróży. Każdy z nich opisany jest z taką dokładnością, że nawet najbardziej zagubiony kierowca powinien dotrzeć do celu. O ile nie zapomni ładowarki do telefonu, bo wtedy nawet najlepszy przewodnik nie pomoże.

Cała recenzja: https://paulapisze.pl/nie-trzeba-daleko-zeby-bylo-pieknie/

Jak wiecie uwielbiamy wycieczki i ogólnie podróże zarówno te małe jak i duże.
Dziś chciałam Wam pokazać kolejną świetną książkę od wydawnictwa @wydawnictwo_bezdroza 🤩

Samochodem na weekend z Polski 🤩
Znajdziecie w niej wspaniale miejsca które można i warto zwiedzić zarówno w weekend jak i na dłuższy pobyt. Jak wiadomo jest wielu miłośników jesiennej aury więc tym bardziej ją Wam polecam bo widoki z wakacji jak i teraz to zupełnie inna bajka. Dzięki niej zwiedzicie Niemcy, Czechy, Austrie, Słowację, Węgry, Rumunie, Litwę, Łotwe i Estonie.
Dodatkowo książka zawiera ogrom kodów qr, które zawierają przydatne informacje które przydadzą się Wam na danym terenie.
Piękne zdjęcia które ukazują co możecie odkryć w danej miejscowości 📷
Rozpiski i charakter tras 🛣️, gdzie łatwo znaleźć nocleg🛌, gdzie dokładnie i łatwo można przekroczyć granice.
Niezbędne dokumenty, winiety, obowiązkowe wyposażenie samochodu ( a nie każdy o tym pamięta 🙈)
Gdzie dobrze zjemy 🍽️ i jakie ciekawostki znajdziemy w danym mieście czy pomniejszych miasteczkach 🏰
Piękne widoki, widoki górskie i morskie, wody termalne, skalne miasta, wodospady, jaskinie, zamki, twierdze i co tylko byście chcieli zobaczyć 🤩
Trasy zaplanowane są tak by każdy zakamarek ciekawych miejsc Wam nie umknął.
Mam nadzieję że skusicie się na tą książkę, która mam nadzieję zabierze Was w niesamowitą podróż po dziewięciu państwach Europy Środkowo - Wschodniej 🧳🚗

Jak wiecie uwielbiamy wycieczki i ogólnie podróże zarówno te małe jak i duże.

Samochodem na weekend z Polski 🤩

51 użytkowników ma tytuł Samochodem na weekend z Polski na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Samochodem na weekend z Polski na półkach dodatkowych

Dyplomatyczna ratatouille. Dokładka Tomasz Orłowski
Dyplomatyczna ratatouille. Dokładka
Tomasz Orłowski
Czy myśleliście, aby wybrać się w podróż do Francji, zajadać crossanty i zapijać je cappuccino ? A może pierwsze co, to podążać śladem pięknych zabytków i skosztować winna z najlepszych winiarni ? Dziś zapraszam Was w niezwykłą podróż, gdzie zobaczycie Francję oczami człowieka głęboko zakochanego w jej urokach. To dyplomata, który przez lata żył w tym kraju, zwiedzał jego malownicze zakątki, poznawał fascynujących ludzi i zanurzał się w bogactwie kultury oraz historii. Teraz, w swojej książce, stara się przekazać całą zgromadzoną wiedzę, tworząc literacką mozaikę, która przeniesie Was prosto do serca Francji. W tej pozycji każdy znajdzie coś dla siebie. Smakosze odkryją sekrety francuskiej kuchni, od wyrafinowanych potraw po regionalne przysmaki, które kryją w sobie duszę Francji. Miłośnicy pięknych widoków zanurzą się w przepiękne fotografie, dopełnione sugestywnym tekstem, który pozwoli poczuć magię przedstawionych miejsc. Każde zdjęcie, każde zdanie jest niczym okno otwierające się na różnorodne krajobrazy, pełne historii, tętniące życiem i niezwykle urokliwe. Wyobraź sobie spacer wzdłuż lazurowego wybrzeża, gdzie słońce igra z krystalicznie czystą wodą, a nadmorskie miasteczka tętnią życiem i kulturą. Tutaj, wśród urokliwych plaż poczujesz, jak rytm życia zwalnia, a każdy moment nabiera magicznego znaczenia. Następnie podróż przeniesie Cię do miasta miłości – Paryża, gdzie na nowo odkryjesz jego nieznane zakątki. Podróż ta nie byłaby kompletna bez wizyty w słynnych francuskich winnicach. Zajrzyj do regionu Bordeaux lub Burgundii, gdzie poznasz proces tworzenia win, które są synonimem doskonałości. Przechadzając się po winnicach, gdzie rzędy winorośli ciągną się po horyzont, poczujesz zapach ziemi i winogron dojrzewających w słońcu. Nie zapomnij o emocjonującej wspinaczce na najwyższy szczyt Francji, Mont Blanc. Ta majestatyczna góra oferuje nie tylko wspaniałe widoki, ale także poczucie triumfu, które towarzyszy każdemu zdobywcy jej szczytu. Wreszcie, odkrywaj paryskie zakątki, których z pewnością wcześniej nie znałeś. Od ukrytych ogrodów po małe butiki z unikalną modą, Paryż ma wiele tajemnic, które czekają na odkrycie. Podróż, w którą zabiera nas autor, to prawdziwa uczta dla zmysłów i ducha. To wspaniała okazja, by odkryć Francję na nowo, zanurzyć się w jej historii, kulturze, smakach i zapachach, a także poznać jej mieszkańców i ich codzienne życie. Ta książka to nie tylko zbiór opowieści, ale także inspiracja do własnych podróży i odkryć, zachęta do tego, by samemu wyruszyć w drogę i doświadczyć wszystkiego, o czym autor tak pięknie nam opowiada.
Mania_ksiazkowania - awatar Mania_ksiazkowania
oceniła na81 rok temu
Szlaki rowerowe Polski. 70 najpiękniejszych tras na jeden i na kilka dni Daniel Sienkiewicz
Szlaki rowerowe Polski. 70 najpiękniejszych tras na jeden i na kilka dni
Daniel Sienkiewicz Aleksandra Szczepańska
A gdyby tak rzucić wszystko i wsiąść na rower? Jak tylko kupicie tę książkę, gwarantuje, że nabierzecie na to ochoty. Daniel Sienkiewicz i Aleksandra Szczepańska stworzyli zestaw aż 70 propozycji na rowerowe wypady - długie i krótkie, trudne i proste, spokojne i pełne wrażeń. Mamy do wyboru 3 kategorie: Długodystansowe szlaki rowerowe. Chcesz się sprawdzić? Zobaczyć porządny kawał Polski? A może potrzebujesz oderwania od rzeczywiście na dłużej? Te propozycje będą dla Ciebie. Krótkie szlaki rowerowe. Wypad z rodziną? Plany na weekend? A może prosta przejażdżka poobiednia? Może dopiero zaczynasz przygodę z trasami rowerowymi? Tutaj znajdziesz coś dla siebie. Wycieczki rowerowe. Niezwykle cennym jest, aby w podróży dużo zobaczyć. Zamki, morskie fale, parki narodowe, atrakcje turystyczne i wiele innych. To wszystko oferują Ci autorzy do zobaczenia, jeśli wybierzecie się w zaproponowane przez nich trasy. No wszystko to wygląda super, ale co z praktyką? O to także autorzy zadbali. Każda propozycja zaczyna się od informacji praktycznych. Długość szlaku, przebieg, rodzaj nawierzchni, oznakowanie, trudność, ukształtowanie terenu, czas przejazdu, rodzaj roweru, udogodnienia... I do tego jeszcze mapa trasy w postaci wygodnego kodu QR. Czego więcej chcieć? Motywacji? Jak zobaczycie piękne zdjęcia ze szlaków w tej książce to aż poczujecie zew rowerowy. Autorzy spisali się na 5+, a Wydawnictwo Bezdroża po raz kolejny wydało perełkę w przecudnej odsłonie, bo jakość ich książkę nigdy nie przestaje mnie zachwycać. Polecam serdecznie! Lećcie pompować opony i w drogę!
pliszka_literacka - awatar pliszka_literacka
oceniła na91 rok temu
Zabytki techniki. Polska z pomysłem Beata Pomykalska
Zabytki techniki. Polska z pomysłem
Beata Pomykalska Paweł Pomykalski
Noworoczny prezent od ebookpoint. Kolejna książka z serii Polska z pomysłem. Pierwsza rzecz, o której mam przyjemność wspomnieć, to przepiękne zdjęcia, które wręcz zachwycają. Aż się chce te wszystkie miejsca zwiedzić. Cieszę się, bo część z nich widziałem, jak Mosty Stańczyki, Twierdza Boyen w Giżycku, Muzeum Zamkowe w Pszczynie, Centrum Nauki Kopernik w Warszawie. Cieszę się, że chociaż tutaj nie pominęli województwa podlaskiego, tam też są perełki turystyczne. Osobiście polecam Suwalszczyznę. Suwałki, Sejny, piękne okolice. Muszę kiedyś koniecznie zobaczyć Kanał Augustowski. Moją uwagę zwróciły też Dźwigozaury w Szczecinie i tamtejsza fabryka motocykli, które powstały po drugiej wojnie światowej. Zobaczyłbym też chętnie muzeum motoryzacji w Oławie. Jakie mają tam perełki! Tak w ogóle nie wiedziałem, że nazwa kultowego serka, którym się delektowałem za dziecka, czyli ,,Bieluch" ma związek z pewną legendą. Bardzo ciekawe. Powtórzę, co mówił nie raz w reklamie napojów Helena Kuba Wojewódzki: cudze chwalicie, a swojego nie znacie! Polska, jaka piękna jest! Tyle ciekawych miejsc, które czekają tylko na to, by je zobaczyć. Krajowe wakacje też mogą być atrakcyjne! No i jeszcze chętnie bym zobaczył Bielsko-Białą. Tamtejsze muzeum Malucha. Pewnie jeszcze jakieś atrakcje by się znalazły i szlaki turystyczne! Także w końcu zobaczyć Muzeum w Sztutowie. Lekcja historii. Nadrobimy kiedyś!
bARTosz - awatar bARTosz
Europa city break. 30 pomysłów na weekend pełen wrażeń Anna Konecka
Europa city break. 30 pomysłów na weekend pełen wrażeń
Anna Konecka
Cały przewodnik podzielony jest na 30 rozdziałów, z których każdy zatytułowany jest nazwą miasta polecaną przez autorkę na weekendowy tour. Każdy z rozdziałów podzielony jest na sekcje, z których dowiesz się o miejscach, które warto zobaczyć, znajdziesz informacje w pigułce (język, waluta, dokumenty),jak wygląda dojazd do miejscowości/wyspy, jak działa komunikacja miejska, gdzie najlepiej wybrać nocleg, jakie lokalne dania są warte uwagi i jak wygląda życie nocne. Szczerze mówiąc, dla mnie jako żółtodzioba w takich wypadach to skarbnica wiedzy, którą skrzętnie wykorzystam. Poza tym nie ukrywam, że swoje pierwsze podróże zacznę planować po rozdziałach "Skosztuj, będąc w…", gdzie podane są nazwy regionalnych specjałów oraz informacja, co pod tajemnym słowem się kryje. Lubię dobrze zjeść, a w moim odczuciu nic tak nie definiuje regionu jak lokalne smaki. Jeśli myślisz, by zacząć samodzielnie organizować podróże, ale nie bardzo wiesz, jak się do tego zabrać, ta książka jest zdecydowanie dla ciebie. Nie rzucisz się na głęboką wodę, nie pojedziesz całkiem zielony/a, a odpoczniesz w nowym miejscu i, co najważniejsze, nabierzesz doświadczenia oraz pewności siebie. To prawdziwy poradnik dla podróżniczych żółtodziobów, którzy małymi krokami i cierpliwie w końcu staną się zdobywcami świata. Zaczniemy od europejskich weekendów z Anną Konecką.
Paula - awatar Paula
oceniła na81 rok temu
Bieszczady. Trek&Travel Tomasz Habdas
Bieszczady. Trek&Travel
Tomasz Habdas
Przewodnik "Bieszczady" autorstwa Tomasza Habdasa to niezbędna lektura dla wszystkich miłośników górskich wędrówek i pięknych krajobrazów. Ta obszerna publikacja kusi bogactwem informacji o niezwykłych miejscach, trasach trekkingowych i atrakcjach regionu Bieszczad. Habdas przybliża czytelnikom zarówno popularne szlaki, jak i mniej znane ścieżki, prowadzące przez majestatyczne połoniny, dzikie ostępy oraz urokliwe schroniska. Wszystko to sprawia, że podróżowanie po Bieszczadach staje się fascynującą przygodą, a obrazy bezkresnych widoków wiodących z połonin oraz urokliwych siedlisk przybliżają prawdziwą magię tego regionu. Książka nie ogranicza się jednak tylko do opisów tras. Autor wprowadza czytelnika w świat historii, kultury i przyrody Bieszczad, dzieląc się cennymi wskazówkami dotyczącymi przygotowań do wędrówek, a także poradami na temat bezpieczeństwa w górach. Bogate ilustracje, mapy, profile wysokości oraz szczegółowe opisy miejsc noclegowych i gastronomicznych sprawiają, że trek&travel staje się kompletnym przewodnikiem dla każdego, kto planuje wycieczkę w to magiczne miejsce. Dla osób, które cenią sobie spokój i kontakt z naturą, Bieszczady są prawdziwym rajem. W przewodniku Habdasa odnajdziemy wszystko, co potrzebne, aby nasza wyprawa była udana i pełna niezapomnianych przeżyć. Bez względu na to, czy jesteśmy doświadczonymi wędrowcami czy dopiero rozpoczynamy swoją przygodę z górami, "Bieszczady" stanowi nieocenioną pomocą i inspirację do odkrywania tajemnic tego wyjątkowego regionu. Zachwycające opisy, praktyczne porady i pasjonujące relacje z wędrówek sprawiają, że przewodnik Habdasa staje się nieodłącznym towarzyszem podróży do Bieszczad. Dzięki niemu każdy z nas może poczuć magię tych niezwykłych gór i zanurzyć się w ich pięknie, zachwycić się ich urodą i odkryć ich niezwykłe bogactwa. Polecam tę książkę wszystkim, którzy pragną przeżyć niezapomniane chwile w sercu Bieszczad!
Anna Szymczak - awatar Anna Szymczak
Slow przewodnik. Bieszczady Peter Zralek
Slow przewodnik. Bieszczady
Peter Zralek
Po pierwsze, z jednej strony zabrakło mi opisów typowych i nazwijmy to wprost, komercyjnych atrakcji turystycznych w Bieszczadach, w których też już byłam, ale doceniłam później ten zabieg, że właśnie autor skupił się na tych mniej odwiedzanych miejscach, o których mniej się mówi. Bo jeśli zależy nam na tym, aby odnaleźć te faktycznie popularniejsze miejsca, wystarczy wyszukać je w internecie. Autor zaś skupił się właśnie na tych mniej docenianych, a do tego zaangażował  w swoich rozmowach tubylców, miejscowych rzemieślników i tych, którzy z ciepłem i wręcz miłością opowiadają się za bieszczadzkim klimatem. Autor zdecydowanie podążał śladami historii i dawnych mieszkańców bieszczadzkich wiosek i miast, chętnie nawiązywał, popierając konkretnymi źródłami do historii i kultury Łemków i Bojków. Nie wiem, kto ostatecznie wybierał i decydował o wyborze grafik wzbogacających i uzupełniających omawiane treści, niemniej, miałam nieodparte wrażenie,  że niektóre z nich były pustym i losowym wypełnieniem strony, a szkoda, bo można było wybrać autentycznie pasujące do omawianego zagadnienia. Po prostu mogłaby zostać dokonana lepsza selekcja niektórych kadrów, zwłaszcza tych, które zajmowały całą stronę. Przynajmniej mnie to tak uderzało. W przewodniku Czytelnik zapozna się z opisem takich wsi i miast jak: Sanok, Zagórz, Lesko, Komańcza, Ustrzyki Dolne i Górne, Muczne, Cisna, Wetlina, Dwernik, Chrewt, Czarna, Nowosiółki, Hoczew, Baligród, wokół Jeziora Solińskiego. Zabrakło mi bardziej czytelnego zobrazowania opisów bieszczadzkich górskich szlaków. Abym mogła je samodzielnie zwizualizować, musiałam wspomóc się wirtualnymi mapami w internecie. Samo wyobrażenie przestrzenne na podstawie zdawkowego opisu, na nic się zdało. Podsumowując, w tym przewodniku Czytelnik zdecydowanie nie znajdzie typowej turystycznej rozpiski topowych atrakcji do odhaczenia, a bardziej odnajdzie bieszczadzkie inspiracje mniej znanych i uczęszczanych miejsc, w których można uważniej rozejrzeć się wokół, odetchnąć, zaznać spokoju i pokontemplować piękno bieszczadzkiej natury i jej nietypowych uroków z daleka od miejskiego zgiełku w kompletnej głuchej ciszy i nocy. Autor przedstawił i zaproponował wiele miejsc i punktów, w których warto się zaszyć zgodnie ze słowami dywizy rzucenia wszystkiego i pojechania w Bieszczady. Także ta propozycja okazuje się szeroką w atrakcje, ale i w pełni uzupełniającą w dotychczas znane i zwiedzone. Ta książka może stanowić kompletnie dopełnienie atlasów turystycznych, w których właściwie w większej mierze kładziony jest nacisk na omówienie poszczególnych górskich szlaków w Bieszczadach.
Kinga Ortyl - awatar Kinga Ortyl
Spacer po Trójmieście Ewa Kowalska
Spacer po Trójmieście
Ewa Kowalska
„Trójmiasto” to oficjalna nazwa zespołu trzech nadmorskich miast – Gdańska, Sopotu i Gdyni, która funkcjonuje od 2007 r. Miasta te „są połączone wodami Zatoki Gdańskiej, morenowymi wzgórzami Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego i Szybką Koleją Miejską. Każde z tych miast ma swoją specyfikę. Gdańsk jest miastem o ponadtysiącletniej historii, Sopot to uzdrowisko, a Gdynia – nowoczesny portowy ośrodek”. „Spacer po Trójmieście” to bardzo ładnie wydany spacerownik opatrzony licznymi zdjęciami atrakcji turystycznych oraz mapkami. Autorka stworzyła 16 tras, dzięki którym możemy poznać najbardziej znane atrakcje Gdańska, Sopotu i Gdyni oraz te mniej oczywiste. Wszystkie te atrakcje zostały opisane w ciekawy i przystępny sposób. Dzięki załączonym mapkom możemy poznać dokładny przebieg trasy i miejsca, które warto odwiedzić. Wśród atrakcji wartych uwagi znalazły się m.in. bramy, fontanny, kamienice, pomniki, dwory, kościoły i parki. Autorka prezentuje też ciekawe murale. Znajdziecie tutaj także restauracje i kawiarnie, w których można odpocząć i coś zjeść. Autorka książki jest gdańszczanką, która od lat z wielką pasją wędruje po ulicach, ścieżkach i leśnych duktach Gdańska, Sopotu i Gdyni. Czytając tę książkę można zauważyć z jaką pasją i miłością opowiada o niezwykłości i wyjątkowości Trójmiasta. Serdecznie polecam Wam ten spacerownik. Dzięki niemu być może odkryjecie nowe, urokliwe miejsca i zakątki, których jeszcze nie znacie. W tej serii ukazały się także spacerowniki po innych, pięknych miastach: Poznaniu, Wrocławiu, Warszawie i Krakowie.
Monika kilka_slow_o_ksiazkach - awatar Monika kilka_slow_o_ksiazkach

Cytaty z książki Samochodem na weekend z Polski