ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać388
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać13

- 2024-01-31
- 2024-01-31
- Andrzej Polkowski
- Ekranizacje:
- Harry Potter i Książę Półkrwi (2009)
Szósty tom bestsellerowego cyklu w poważnej, "dorosłej" okładce.
Po nieudanej próbie przechwycenia przepowiedni Lord Voldemort jest gotów uczynić wszystko, by zawładnąć światem czarodziejów. Organizuje tajemny zamach na swego przeciwnika, a narzędziem w jego ręku staje się jeden z uczniów. Czy jego plan się powiedzie? Tom szósty przygód Harry'ego Pottera przynosi cenne informacje o matce Voldemorta, jego dzieciństwie oraz początkach kariery młodego Toma Riddle'a, które rzucą nowe światło na sylwetkę głównego antagonisty Pottera.
Na czym polega sekret nadprzyrodzonej mocy Czarnego Pana? Kto będzie nowym nauczycielem obrony przed czarną magią? Jaki jest cel tajemniczych i niebezpiecznych wypraw Dumbledore'a? Kto będzie wybranką serca Harry'ego? I wreszcie, kto jest tytułowym Księciem Półkrwi i jaką misję ma on do spełnienia?
Kup Harry Potter i Książę Półkrwi w ulubionej księgarnii
Harry Potter i Książę Półkrwi
Kiedy trzymam "Harry'ego Pottera" w rękach, książka ta dosłownie wciąga mnie do środka. Cały rzeczywisty świat gdzieś ucieka i zostaję tylko ja, Hogwart i magia . Walki dobra ze złem pojawiały się już w każdym tomie, ale dopiero w "Księciu Półkrwi" zaczyna się prawdziwa wojna. Jestem po stronie dobra.. Dobro zawsze zwycięża! "Ale w końcu zrozumiał, co Dumbledore próbuje mu powiedzieć. Chodziło o różnicę, między daniem się zaciągnąć na arenę, by stoczyć na niej śmiertelny bój, a wkroczeniem na arenę z podniesioną głową. Niektórzy być może powiedzieliby, że to niezbyt wielka różnica, ale Dumbledore wiedział, a teraz wiem i ja – pomyślał Harry z nagłym poczuciem dumy – i wiedzieli to moi rodzice, że to największa różnica pod słońcem".
Oceny książki Harry Potter i Książę Półkrwi
98020 użytkowników ma tytuł Harry Potter i Książę Półkrwi na półkach głównych- Przeczytane 91 385
- Chcę przeczytać 6 316
Tagi i tematy do książki Harry Potter i Książę Półkrwi

Inne materiały dotyczące książki Harry Potter i Książę Półkrwi

Harry Potter kończy 41 lat! Tego mogliście o nim nie wiedzieć

Harry Potter znany i nieznany, czyli 20 lat magii w Polsce

Gdzie czytać w stolicy? Miniprzewodnik po miejscach i książkach, czyli Warszawa da się lubić
Cytaty z książki Harry Potter i Książę Półkrwi
Wielkość wzbudza zawiść, zawiść rodzi złość, złość sprzyja kłamstwom.
Wielkość wzbudza zawiść, zawiść rodzi złość, złość sprzyja kłamstwom.
Każdy z nas wierzy, że to co ma do powiedzenia, jest o wiele ważniejsze od tego, co mógłby powiedzieć drugi.
-Czy pamiętasz, jak mówiłem, że ćwiczymy zaklęcia NIEWERBALNE, Potter?
-Tak.
-Tak, proszę pana.
-Nie ma potrzeby zwracania się do mnie per pan, panie profesorze.
-Czy pamiętasz, jak mówiłem, że ćwiczymy zaklęcia NIEWERBALNE, Potter?
-Tak.
-Tak, proszę pana.
-Nie ma potrzeby zwracania...

OPINIE i DYSKUSJE o książce Harry Potter i Książę Półkrwi
Udana kontynuacja serii o Harrym Potterze. Czyta się szybko i przyjemnie. Akcja wciąga. Każda kolejna książka tej serii jest lepsza od poprzedniej:)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJakoś lepiej się słuchało tą część, pewnie przez moją odwieczną sympatie do Severusa.... Widać, że autorka poprawia warsztat z książki na książkę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBezzmiennie dobre
Bezzmiennie dobre
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna, przedostatnia część w której dużo się dzieje, robi się mroczniej, brutalniej i poznajemy Voldemorta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChyba najmroczniejsza ze wszystkich części do tej pory. Świetnie się bawiłam przy słuchaniu audionooka .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOcena z perspektywy osoby dorosłej, jak masz 12-16 lat dodaj tam sobie 3-4 gwiazdki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKocham ta książkę;)
Kocham ta książkę;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWOW!
WOW!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodsumowanie serii znajduje się przy siódmym tomie.
Podsumowanie serii znajduje się przy siódmym tomie.
Podsumowanie serii znajduje się przy siódmym tomie.