Niebieskie pudełko tom 2

Okładka książki Niebieskie pudełko tom 2 autora Miura Kouji, 9788382426021
Okładka książki Niebieskie pudełko tom 2
Miura Kouji Wydawnictwo: Waneko Cykl: Niebieskie pudełko (tom 2) komiksy
komiksy
Niebieskie pudełko (tom 2)
アオのハコ Ao no hako
2024-01-06
2024-01-06
Michał Chodkowski

Kup Niebieskie pudełko tom 2 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Niebieskie pudełko tom 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niebieskie pudełko tom 2

Oglądałam anime więc niby wiem co będzie się działo w najbliższym tomach, ale i tak bardzo przyjemnie się czyta 😗

Całkiem nieźle trzyma poziom, postacie drugoplanowe są ciekawie rozwijane. Chociaż główny bohater trochę irytuje momentami, no ale tak to za szybko by się wszystko skończyło

POPKULTUROWY KOCIOŁEK: Fabuła „Niebieskiego pudełka” opiera się na dosyć prostym założeniu: dwójka nastolatków, uprawiających różne sporty, mieszka pod jednym dachem i mierzy się z wyzwaniami związanymi z licealnym życiem, sportem i rosnącymi coraz silniejszymi uczuciami. Jest jednak coś, co wyróżnia tę mangę z grona licznej konkurencji i jest to sposób, w jaki autorka prowadzi narrację. Miura zręcznie balansuje między komedią, romansem i dramatem, tworząc opowieść, która jest lekka, ale na swój sposób angażująca.

Dużym i mocno zauważalnym atutem tytułu, na pewno są jego bohaterowie. Taiki i Chinatsu to postacie z którymi łatwo będzie mógł się utożsamić nastoletni czytelnik.

Taiki to nastolatek, który zmaga się z niepewnością i brakiem pewności siebie, ale jednocześnie jest pracowity i oddany swojej pasji. Chinatsu z kolei to utalentowana sportsmenka, która mimo swojej popularności jest skromna i sympatyczna.

Całkiem nieźle wypadają również inne postacie, które poznajemy w miarę czytania tytułu. Większość z pojawiających się bohaterów, jest dość wyrazista i wnosi coś nowego do historii, nigdy jednak nie przyćmiewają oni głównej dwójki, będąc dla nich dobrym i zróżnicowanym tłem....

41 użytkowników ma tytuł Niebieskie pudełko tom 2 na półkach głównych
33 użytkowników ma tytuł Niebieskie pudełko tom 2 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Niebieskie pudełko tom 2

Dandadan #1 Yukinobu Tatsu
Dandadan #1
Yukinobu Tatsu
[opinia zbiorcza o serii] Nie chciałem czytać tej mangi. Po tym, jak ogłosiło ją Studio JG i ludzie zaczęli pisać, że o mój jeżu anaszpanie na tapczanie, jakie dobre, sięgnąłem po nią... I odpuściłem czytanie, gdy zobaczyłem roznegliżowaną nastolatkę na krześle ginekologicznym. Pomyślałem sobie - no i pięknie, kolejny fanserwis, bujaj się, panie Tatsu, ja po bakemonogatari mam dość - a chciałem tylko czegoś paranormalnego!. Coś jednak sprawiło, że do tej mangi wróciłem... Mianowicie, zainteresował mnie los demona zaklętego w kotka oraz rozmawiającej z nią babci, nie starzejącej się i wyglądającej jak Bayonetta. A później poszło już jak z płatka. Tak, ta manga jest dziwna, jest absurdalna, jest przy tym głupia, dobra i ciekawa jednocześnie, potrafi nawet wzruszyć... To specyficzne połączenie jest prawdopoodbnie wynikiem wcześniejszej pracy autora Dandadan z autorem Chainsawmana... I tak się zdarzyło, że gdy Yukinobu Tetsu stworzył coś swojego, ludzie to łyknęli - a ja, po czasie, razem z nimi. No bo hej... Chłop, co stracił jaja? Kosmici są na Ziemi i walczą z demonami? Co więcej, Tatsu naczytał się komiksów shoujo, by zrozumieć emocje licealistów, bo czym przerobił to po swojemu i świetnie mu to wyszło! Czytając tę mangę, należy mieć na uwadzę, że będziecie skakali z kwiatka absurdu na kwiatek głupoty i odwrotnie. Niemniej jednak, może, tak jak ja, będziecie się jednak świetnie bawić. Ja się przekonałem.
Kosiarz - awatar Kosiarz
My hero academia - Team up missions tom 1 Kōhei Horikoshi
My hero academia - Team up missions tom 1
Kōhei Horikoshi Yoko Akiyama
POPKulturowy Kociołek: My Hero Academia: Team up mission to spin-off głównego cyklu zbierający krótkie niekoniecznie powiązane ze sobą historie rozgrywające się w tym samym przedziale czasowym co „podstawka”. Ich autorem jest Yoko Akiyama, będąca wieloletnim asystentem Kohei Horikoshi, a więc znająca serię od podszewki. Dość jasno pokazuje to, że pozycja ta dedykowana jest największym fanom marki. Nie znajdziemy tutaj bowiem niczego nowego a schemat poszczególnych rozdziałów/misji oparty jest na sprawdzonych i doskonale znanych podstawach. Zresztą nie bójmy się być bardziej dosadni w pewnych określeniach. Team up mission to bowiem nic innego jak marketingowy wypełniacz czerpiący pełnymi garściami z popularności serii. Nie należy jednak tytułu momentalnie skreślać z listy pozycji do przeczytania, zwłaszcza jeśli jest się fanem MHA i chce się oddać chwili intensywnej mangowej rozrywki z dobrze znanymi sobie bohaterami. Jak sam tytuł wskazuje, historia skupia się tu na misjach drużynowych. Młodzi herosi po uzyskaniu tymczasowej licencji bohatera rozdzieleni zostali na grupy, gdzie pod czujnym okiem starszych bohaterów będą oni nabierać potrzebnego doświadczenia, aby w przyszłości stać się obrońcami sprawiedliwości. Jak zostało wspomniane, poszczególne misje oparte są na prostych i sprawdzonych schematach. Autorka wie więc jak połączyć widowiskowość i humor, aby zaangażować czytelnika i znacząco umilić mu czas spędzony z mangą. Pod tym względem tytułowi naprawdę nie można niczego zarzucić i czyta się go naprawdę przyjemnie. Nie znajdziemy tu jednak niczego, co mogłoby bardziej rozwinąć świat MHA, a tym samym stać się dopełnieniem głównego cyklu. Jedyną wyróżniającą się wartością mangi jest skierowanie uwagi czytelnika na kilka mniej znanych postaci, które w podstawce albo nie występowały, albo były zaprezentowane gdzieś na marginesie. Niestety poszczególne rozdziały są bardzo krótkie (kilkanaście/kilkadziesiąt stron) co nie pozwala na zbyt mocne rozwinięcie ich charakterów. Zresztą zbyt często stanowią one tu raczej rodzaj dodatku do szeregu o wiele lepiej znanych postaci.... https://popkulturowykociolek.pl/my-hero-academia-team-up-mission-tom-1-recenzja-mangi/
PopKulturowy - awatar PopKulturowy
Marriagetoxin #2 Joumyaku
Marriagetoxin #2
Joumyaku Mizuki Yoda
🌷 Poszukiwania kandydatki na żonę nadal trwają i póki co nie zapowiada się, żeby była to łatwa misja. Bo oprócz tego, że Gero wykonuje zlecenia i spotyka na swojej drodze specjalistów, z którymi musi walczyć na śmierć i życie, to dodatkowo musi stoczyć walkę na polu sercowym, która jak się okazuje jest znacznie trudniejsza. Bo jeśli chodzi o sprawy sercowe, to główny bohater jest przypadkiem beznadziejnym. Nawet jeśli ma u swojego boku Kinosakiego 😅 🌷 W każdym tomie pojawia się nowa kandydatka na potencjalną żonę dla Gero. Ale pomimo natłoku postaci nie zlewają się one w jedno, bo każda z dziewczyn ma wyrazisty charakter i coś, co ją definiuje. Co za tym idzie, każda z nich zapada w pamięć na dłużej. Dzięki temu każdy może znaleźć swoją faworytkę, chociaż ja akurat kibicuję komuś, kogo główny bohater nawet nie bierze pod uwagę, bo w końcu jest mężczyzną… 🌷 Dużym plusem jest też to, że historia nie skupia się tylko na (niezbyt udanych) podbojach miłosnych Gero i ratowaniu dam z opresji. Przybliżona zostaje również hierarchia wśród specjalistów, jak i ich profesja 👏🏻 Bardzo się cieszę, że ten wątek nie jest potraktowany po łebkach i można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy, które nadają jeszcze więcej charakteru całej historii. Do tego między rozdziałami pojawiają się notatki, które szczegółowo wyjaśniają niektóre kwestie m.in. czym jest to całe zoo oraz na czym dokładnie polegają zdolności specjalistów. 🌷 Jeśli chodzi o komedię, to zazwyczaj trafia do mnie bardziej w formie ekranizacji, ale Marriagetoxin jest jednym z nielicznych przypadków, gdzie naprawdę świetnie bawię się podczas czytania! Bo nie zabraknie momentów, które: niesamowicie mnie bawią, które mnie wzruszają i takich, które sprawiają, że się rumienię i wzdycham. No i tak bardzo uwielbiam głównego bohatera i jego dwie strony: tę bezwzględnego zabójcy oraz tę, za którą kryje się nieporadny Gero, gdy w grę wchodzą relacje damsko-męskie. 🌷Dlatego chyba nikogo nie zdziwi, jeśli napiszę, że uwielbiam tę mangę za poczucie humoru, dynamiczne walki i barwnych bohaterów. A jeszcze bardziej uwielbiam Gero, bez którego nie byłoby tego wszystkiego. W końcu to on jest motorem napędowym całej historii. Przysięgam na miejscu dziewczyn od razu dałabym sobie wsunąć pierścionek na palec. W końcu Gero bardzo często wypowiada słowa, które potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. I już po przeczytaniu zaledwie 3 tomów chcę go wrzucić do swojej topki postaci! Więc jeśli szukacie jakiejś komedii do przeczytania, to wiecie co robić 🌚
_asyl_ - awatar _asyl_

Cytaty z książki Niebieskie pudełko tom 2