Marvel: The Legendary Graphic Novel Collection: Volume 28: Inhumans - Part II

Okładka książki Marvel: The Legendary Graphic Novel Collection: Volume 28: Inhumans - Part II autora Paul Jenkins, Jae Lee,
Paul JenkinsJae Lee Wydawnictwo: Hachette Book Group Cykl: Marvel Legendary Collection (tom 28) komiksy
komiksy
Marvel Legendary Collection (tom 28)
2023-04-23
2023-04-23
angielski

Kup Marvel: The Legendary Graphic Novel Collection: Volume 28: Inhumans - Part II w ulubionej księgarnii

Oceny książki Marvel: The Legendary Graphic Novel Collection: Volume 28: Inhumans - Part II

OPINIE i DYSKUSJE o książce Marvel: The Legendary Graphic Novel Collection: Volume 28: Inhumans - Part II

Ocena finału i zarazem całości historii rozpoczętej w 13. tomie "Kolekcji Legendarnych Komiksów Marvela" nie będzie odbiegać od tego, jaką wystawiłem po pierwszym spotkaniu z Inhumans w opowieści graficznej Paula Jenkinsa i Jae'a Lee.

Jenkins przedstawił oryginalną opowieść, dalece wybiegającą poza większość znanych historii o superbohaterach, która ukazała nadludzką rasę i struktury tej odizolowanej od świata społeczności, w wielu odcieniach. Będący doskonałymi pod wieloma względami i dysponujący nadludzkimi możliwościami, okazują się Inhumans dalece niedoskonali. Są postaciami z wszechstronnie zarysowaną głębią psychologiczną i emocjonalną, skłonnymi do popełniania kardynalnych grzechów i, kosztujących życia i cierpienie setek istnień, błędów. Uwięzionymi w ramach niesprawiedliwych i krzywdzących, uświęconych tradycją zasad i praw. Opowiedziana tu historia przebija mrocznym tonem i fatalistyczną atmosferą niemal wszystko, z czym do tej pory miałem do czynienia, jeśli chodzi o komiksy z uniwersum Marvela.

Dopełnieniem tej wizji są niesamowite, wyraziste i pełne ekspresji rysunki Jae'a Lee, podobnie jak treść, zostawiające dalece w tyle większość marvelowskich standardów. Kadry pełne detali, często popadające w surrealizm i podbijające dramaturgię dzięki grze cieniem i kontrastem, to z pewnością równorzędny - względem fabularnego - powód, aby uznać tę serię za jeden z najważniejszych komiksów "superbohaterskich" XXI wieku. Polecam!

Tagi i tematy do książki Marvel: The Legendary Graphic Novel Collection: Volume 28: Inhumans - Part II

Okładka książki Inhumans Paul Jenkins, Jae Lee
Inhumans Paul Jenkins, Jae Lee
Okładka książki Mity Paul Jenkins, Paolo Rivera
Mity Paul Jenkins, Paolo Rivera
Okładka książki Hellblazer. Paul Jenkins 2 Paul Jenkins, Sean Phillips, Warren Pleece, Paul Pope
Okładka książki Spawn Compendium Volume 6 Greg Capullo, Clayton Crain, Paul Jenkins, Szymon Kudrański, Erik Larsen, Todd McFarlane, Jonboy Meyers, Jerome Opeña, Scott Snyder, praca zbiorowa
Okładka książki Miasto Latarni. Tom 2 Bruce Boxleitner, Trevor Crafts, Matthew Delay, Paul Jenkins, Carlos Magno, Mairghread Scott
Okładka książki Alien: Black, White and Blood #2 Michael Dowling, Paul Jenkins, Collin Kelly, Jackson Lanzing

Cytaty z książki Marvel: The Legendary Graphic Novel Collection: Volume 28: Inhumans - Part II