Karnawał

- 2024-01-24
- 2024-01-24
- 9788383194714
To miała być wspaniała zimowa noc na Mazurach. Zmieniła się jednak w koszmar.
Amelia cudem ocalała z tragedii, która rozegrała się w 2002 roku na wyspie Czarci Ostrów. W domu letniskowym zamożnych rodziców jej znajomej panował szampański nastrój imprezy karnawałowej – do czasu, aż w trzcinach nad lodowatymi Śniardwami znaleziono ciało. Śmierć gwałtownie pochłaniała kolejne ofiary, a odcięci od świata młodzi ludzie nie mieli szans na ratunek. Za oknami migała tylko czarno-biała maska oprawcy.
Dwie dekady później upiory powracają. Pewnego dnia Amelia dostaje list z zaskakującą zawartością, który w jednej chwili zmienia wszystko. Od tej pory musi walczyć o swoje życie – tak jak przed laty. Bo dla kogoś czarci karnawał wciąż trwa.
„Ależ się znakomicie bawiłem przy tej książce! Karnawał to thriller, który mrozi krew w żyłach, zaskakuje i zapiera dech w piersiach. Alicja Sinicka znakomicie żongluje popularnymi tropami, osadza je w polskich realiach i w rezultacie daje nam opowieść, od której trudno się oderwać”. Wojciech Chmielarz
„Thriller doskonały! Karnawał potwierdza, że każda kolejna powieść pióra Alicji Sinickiej jest coraz lepsza. To historia o tym, że wcale nie trzeba nosić karnawałowej maski, żeby ukryć swoje najmroczniejsze oblicze”. Marta Bijan
Kup Karnawał w ulubionej księgarni
- Audiobooki 31
- Kryminał 17
- Przeczytane 2024 15

OPINIE i DYSKUSJE o książce Karnawał
Na pewno nie można zaprzeczyć, że jest to porządny thriller. Od pierwszych stron wyczuwamy napięcie i atmosferę grozy, która towarzyszy bohaterom. Od początku wiemy czego dotyczy zbrodnia, ale stopniowe dochodzenie do szczegółów jej przebiegu buduje klimat strachu z elementami klaustrofobii, choć wyspa na jeziorze to niby otwarta przestrzeń.
Moje zastrzeżenie budzi jedynie konstrukcja literacka fabuły, którą zastosowała autorka. Przekazując zdarzenia z dwóch przestrzeni czasowych, odległych od siebie o 20 lat, formą krótkich rozdziałów wytracała napięcie, towarzyszące opisywanym sytuacjom. No chyba że był to zabieg celowy, mający zapobiec ewentualnym zawałom wśród czytelników. Kiedy akcja koncentruje się w czasie współczesnym bohaterom, emocje zdecydowanie wzrastają. Samo zakończenie jest dość kontrowersyjne, ale nie pozbawione logiki i do zaakceptowania. Dla wielbicieli thrillerów to kawał dobrej lektury. Osobiście wolę kryminały, ale "Karnawał" przeczytałam z zapartym tchem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoje zastrzeżenie budzi jedynie...
Zakończenie zaskakuje a jednocześnie rozczarowuje.Taki to dla mnie paradoks .
Zakończenie zaskakuje a jednocześnie rozczarowuje.Taki to dla mnie paradoks .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo mi się podobało! Sinicka sięgnęła w tej powieści wyżyn. Cały czas czytałam z zapartym tchem, bo nie było fragmentów nudnych. Niczego mi nie zabrakło. Skończyłam książkę tej nocy o 5.30, bo nie mogłam się oderwać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka pełna mrocznych zagadek, wciągająca już od pierwszych stron 🙂
Zaskakujące zakończenie.
Książka pełna mrocznych zagadek, wciągająca już od pierwszych stron 🙂
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaskakujące zakończenie.
Po czytaniu od dłuższego czasu w zasadzie Mroza... Bardzo przyjemna odmiana. Rozdziały pisane tak, że wciagają i człowiek nie potrafi się od książki oderwać
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKilka dobrych lat temu, gdy szukałam tanich książek na aplikacji z używanymi rzeczami, natrafiłam na kilka tytułów tej autorki. Zaciekawiona jednym z nich, który zinterpretowałam na swój sposób, od razu je zamówiłam i przeczytałam. Mimo że pierwszy tom bardzo mi się spodobał, do dziś nie miałam okazji sięgnąć po kolejne części. Skusiłam się za to na inne książki Alicji, ale już o zupełnie innej tematyce.
Ten tytuł zbiera w Internecie wiele pozytywnych opinii i wcale mnie to nie dziwi. Zaczęłam czytać go wieczorem, co, jak się okazało, było małym błędem. Były momenty, w których czułam autentyczny niepokój, a jednak byłam zbyt wciągnięta i zafascynowana historią, by ją odłożyć i wrócić do niej za dnia. Rzadko zdarza mi się przeczytać książkę w jeden wieczór, niezależnie od gatunku, dlatego byłam w szoku, gdy niemal niepostrzeżenie dotarłam do podziękowań.
Sama historia bardzo mi się podobała, jednak zawsze daję sobie kilka dni po lekturze, by móc wystawić szczerą i przemyślaną ocenę. Chcę sprawdzić, jakie emocje pozostaną we mnie po czasie. Niestety w tym przypadku moje odczucia uległy zmianie. Po dłuższym zastanowieniu zaczęłam inaczej patrzeć na zakończenie. Trudno było mi uwierzyć w wiarygodność wydarzeń z finału, przez co mój początkowy entuzjazm nieco osłabł.
Mimo wszystko jestem z siebie dumna. Po raz pierwszy od dłuższego czasu sama sięgnęłam po książkę z innego gatunku niż romans i nie potrzebowałam do tego żadnej zachęty. Choć zakończenie pozostawiło we mnie lekki niedosyt, nie zniechęca mnie to do sięgania po kolejne książki tej autorki. Wręcz przeciwnie, jestem ciekawa, czym jeszcze może mnie zaskoczyć.
Kilka dobrych lat temu, gdy szukałam tanich książek na aplikacji z używanymi rzeczami, natrafiłam na kilka tytułów tej autorki. Zaciekawiona jednym z nich, który zinterpretowałam na swój sposób, od razu je zamówiłam i przeczytałam. Mimo że pierwszy tom bardzo mi się spodobał, do dziś nie miałam okazji sięgnąć po kolejne części. Skusiłam się za to na inne książki Alicji, ale...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli szukacie thrillera, który sprawi, że dwa razy sprawdzicie zamki w drzwiach przed snem, ta historia jest strzałem w dziesiątkę. Autorka zabiera nas w podróż do mrocznego serca Mazur, gdzie lód na jeziorze jest równie gruby, co warstwy kłamstw skrywanych przez bohaterów.
Wyspa Czarci Ostrów, odcięcie od świata i szalejąca zima to klasyczne motywy, które tutaj działają bezbłędnie. Poczucie klaustrofobii towarzyszy czytelnikowi od pierwszych stron, nie ma dokąd uciec, a pomoc nie nadejdzie.
Przeskok o dwadzieścia lat pozwala nam zobaczyć, jak głębokie blizny zostawiła tamta noc w psychice Amelii. To nie tylko krwawy slasher, ale też studium traumy, która powraca w najmniej oczekiwanym momencie pod postacią tajemniczego listu.
To, co wyróżnia tę książkę, to tempo. Historia nie bierze jeńców, od karnawałowej zabawy z 2002 roku przechodzimy do walki o przetrwanie, która wydaje się nie mieć końca. Autorka umiejętnie dawkuje informacje, sprawiając, że do ostatnich stron nie jesteśmy pewni, kto tak naprawdę stoi za "czarcim karnawałem".
Ta książka to wyśmienita propozycja dla fanów mrocznych zagadek, w których przeszłość puka do drzwi w najmniej odpowiednim momencie. Książka trzyma w napięciu do ostatniego tchu, a finał dostarcza satysfakcjonującego uderzenia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWyspa Czarci Ostrów, odcięcie od świata i szalejąca zima to klasyczne motywy, które tutaj działają...
🌸 𝚁𝚎𝚌𝚎𝚗𝚣𝚓𝚊 🌸
🅃🅈🅃🅄🄻: Karnawał
🄰🅄🅃🄾🅁: Alicja Sinicka
🅆🅈🄳🄰🅆🄽🄸🄲🅃🅆🄾: @wab
🄾🄲🄴🄽🄰: 5/10⭐️
48/2025📚
Kryminały to gatunek, od którego oczekuje albo oryginalności, albo ogromnej zabawy i zaangażowania przy czytaniu. Tutaj mi zabrakło po trochę każdej z tych rzeczy.
Zacznijmy od drugiego punktu, który wymieniłam. Nie byłam w tą historię w ogóle zaangażowana. Słuchałam jej w audiobooku i wolałam obejrzeć filmik na yt, niż słuchać tę książkę. Nie czułam się w nią kompletnie zaangażowana. Niby pomysł ciekawy i wciągający, ale coś mi nie zagrało. Miałam wrażenie, że jest to trochę płytkie i autorka nie miała do końca pomysłu na bohaterów, przed co ma się wrażenie, że jedynym celem autorki jest pokazanie nam co to za tajemnice skrywają bohaterowie i co się wydarzyło na wyspie. Ważnym jest tutaj to, że nie czułam tego zaangażowania ze strony bohaterów, a jedynie od autorki.
Motyw zamknięcia na wyspie, odcięcia od świata na noc i rozgrywająca się tam tragedia, jest tak oklepany i często używany, że aż po prostu nudny, a nie niepokojący czy przerażający.
Jedynie plot twist, był realnie ciekawy i spowodował, że dostałam gęsiej skórki.
Bardzo średnia książka w mojej ocenie niestety.
🌸 𝚁𝚎𝚌𝚎𝚗𝚣𝚓𝚊 🌸
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🅃🅈🅃🅄🄻: Karnawał
🄰🅄🅃🄾🅁: Alicja Sinicka
🅆🅈🄳🄰🅆🄽🄸🄲🅃🅆🄾: @wab
🄾🄲🄴🄽🄰: 5/10⭐️
48/2025📚
Początek wciagający , trochę jak slasher, ale póżniej im dalej tym gorzej zaczynało nudzić a po odkryciu sprawcy czytałam juz tylko zeby to skończyć...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie napisana książka trzyma w napięciu do końca
Świetnie napisana książka trzyma w napięciu do końca