Nie Mogę Cię (Nie) Kochać Tom 2

- literatura obyczajowa, romans
- Nie mogę cię (nie) kochać (tom 2)
- Nie Mogę Cię (Nie) Kochać
- 2023-10-05
- 2023-10-05
Reed przekonuje się na własnej skórze, jak mroczny potrafi być świat jej chłopaka. Splot tragicznych wydarzeń sprawia, że Archer i jego przyjaciele z The Kings rozpoczynają walkę o przetrwanie. Jakby tego było mało, dziewczyna musi się zmierzyć z nowymi problemami. Ślub jej matki i Adama zbliża się nieubłaganie, to zaś oznacza, że osobiste szczęście nastolatki u boku Archera jest zagrożone. W jej sercu toczy się pojedynek między lojalnością wobec ukochanej mamy a tym, co sama czuje. Reed będzie zmuszona postawić wszystko na jedną kartę.
Czas pokaże, komu powinna zaufać, a kto jedynie udawał przyjaciela. Czy miłość wystarczy, żeby w jej życiu nareszcie zapanował spokój?
Kup Nie Mogę Cię (Nie) Kochać Tom 2 w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Nie Mogę Cię (Nie) Kochać Tom 2
Książka "Nie mogę Cię (nie) kochać Marioli Lorek zabiera nas do drugiego tomu cyklu o tej samej nazwie. W poprzedniej części książki doszło do porwania głównej bohaterki, czyli Reed Jennifer DiLaurentis. Matt niepokoi się o nią, ponieważ nie pojawiła się w szkole, a rano wyszła z domu. Na trop wpadają dzięki kamerom miejskim. Archer bardzo martwi się o Reed i zrobi wszystko, aby chronić dziewczynę. Dodatkowo zbliża się termin ślubu Adama Hale'a, ojca Archera i Jennifer, mamy Reed. Nie zabraknie podejrzeń o zdradę, dużo akcji, walk między wrogimi gangami oraz fabuła, która zaskoczy czytelników. Autorka zrobiła ogromny postęp, podrasowała swój warsztat. Miałam przyjemność przeczytać pierwszą wersję na Wattpad'zie. Nie trzeba dopatrywać się tu braku rozsądku czy spójności, bo to fikcja, a nas umysł i wyobraźnia może przyjąć wszystko. Z przyjemnością przeczytam inne książki autorki. To miło spędzony czas.
Oceny książki Nie Mogę Cię (Nie) Kochać Tom 2
190 użytkowników ma tytuł Nie Mogę Cię (Nie) Kochać Tom 2 na półkach głównych- Przeczytane 112
- Od wydawnictwa 2
- Kupić 1
- Czekam na polską premierę 1
- Kinda Wattpad 1
- 2023 1
Cytaty z książki Nie Mogę Cię (Nie) Kochać Tom 2
- Zaufanie to dziwna rzecz - stwierdziła matka miękko. - Tak naprawdę nigdy nie mamy stuprocentowej pewności, że ktoś nas nie zawiedzie. Cza...
RozwińPozwoliliśmy urodzić się temu uczuciu, jakbyśmy mieli przed sobą jakąkolwiek przyszłość.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nie Mogę Cię (Nie) Kochać Tom 2
Czytając tą książkę miałam wrażenie że czyta się ją jak książkę dla dzieci. Gangsterzy? Wygląda to na dziecinną zabawę a nie prawdziwych gangsterów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka która wywołała we mnie cały wachlarz emocji – od frustracji po absolutne uwielbienie. Kontynuacja historii Reed i Archera trzyma w napięciu, a Pani Mariola świetnie buduje atmosferę zagrożenia i niepewności.
Zacznę od Archera... Muszę przyznać, że momentami wydawał mi się lekko toksyczny (dalej to samo zdanie jak po pierwszym tomie). Jego zachowanie bywało trudne do zniesienia, a niektóre decyzje wzbudzały we mnie irytację. Ale jednocześnie nie mogłam go nie kochać – jego lojalność, zaborczość i determinacja sprawiają, że trudno mu się oprzeć. Reed z kolei pokazała ogromną siłę charakteru i dojrzalsze podejście do sytuacji, co bardzo mi się podobało.
Fabuła była intensywna, pełna zwrotów akcji, a niektóre momenty naprawdę rozdarły mi serce. Przyznaję – wylałam na tej książce łzy. Były chwile, w których czułam ból razem z bohaterami i musiałam na chwilę odłożyć książkę, żeby dojść do siebie. Ale to tylko dowód na to, jak dobrze autorka potrafi budować emocje i wciągnąć czytelnika w wir wydarzeń.
Czy historia jest idealna? Nie. Czy i tak ją kocham? Zdecydowanie tak. To jedna z tych książek, które zostają w głowie na długo po zakończeniu. Polecam każdemu, kto lubi emocjonalne historie z wyrazistymi bohaterami i dużą dawką dramatyzmu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZacznę od Archera... Muszę przyznać, że momentami wydawał mi się lekko toksyczny (dalej to samo zdanie jak po pierwszym tomie). Jego zachowanie bywało trudne...
Akcje a książce trochę nie pasuja do wieku bohaterów. Ale fajnie sue czyta. Może ciut gorzej od 1 części Ale czas na 3 części.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przewidywalna fabuła...
Bardzo przewidywalna fabuła...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzyma poziom pierwszej części. Dobrze się czytało.
Trzyma poziom pierwszej części. Dobrze się czytało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Uśmiechnęłam się smutno, zmierzając do drzwi. Nie zatrzymał mnie. Serce w mojej piersi z każdą sekundą się rozpadało."
"Jeśli raz wejdziesz do tego świata, wyjdziesz z niego dopiero wtedy, kiedy twoje serce przestanie bić."
Pierwsza część mnie zachwyciła, druga kompletnie rozłożyła na łopatki. Czy może być coś piękniejszego niż jeszcze lepsza kontynuacja książki?
On był mrokiem, ciemną ulicą, złem. Ona była jego ratunkiem, oddechem, cierpieniem. Była tym co mogło wznieść go na powierzchnię, albo spaść z nim na samo dno.
Ta historia to nie tylko brudny świat i zło czające się dookoła. To opowieść o trudnej miłości, której przeszkadza przeszłość i przyszłość, która musi wybierać między lojalnością wobec matki a uczuciem własnego szczęścia. Jedno i drugie wymaga od Reed poświęcenia. To również przyjaźń, braterska więź, wyścigi samochodowe, zakłady o wszystko, nawet o życie. To też ważny przekaz, że nie zawsze każdy jest tym za kogo się podaje, a zdrada najbliższych boli najbardziej...
W tej części bolało mnie serce, popłakałam sobie z nadmiaru bólu i trudnych emocji, z powodu straty i ogromnego żalu, z tej niesprawiedliwości. Tu niestety wyszło kto jest kim, mimo ostrzeżeń było ciężko zaakceptować prawdę, niestety dla kogoś okazała się końcem...
Czy Reed i Archer mają szansę na spokój i miłość? Czy dojdzie do ślubu ich rodziców? Czy walka na śmierć i życie będzie ich ostatnią?
Bardzo polecam! I już nie mogę się doczekać kolejnej części.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Nie mogę cię kochać. - Otworzyła oczy, a jej wzrok utkwiony w mojej twarzy kazał mi stać w miejscu, mimo że miałem ochotę uciec. - Ale jednocześnie nie mogę cię nie kochać."
"Jeśli raz wejdziesz do tego świata, wyjdziesz z niego dopiero wtedy, kiedy...
Historia ciekawa jak rowniez zwroty akcji, bohaterowie super przedstawieni. Książkę szybko się czyta. Idealna na popołudnie z kawką/ herbatką
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Moje życie zostało naznaczone brudnym, bezlitosnym półświatkiem. Każdy ruch, gest czy słowo mogły sprawić, że jego zimne macki wciągną mnie w jeszcze mroczniejszą otchłań."
"Nie mogę cię (nie) kochać" @autorka_mariola to drugi tom serii o tej samej nazwie.
Po przeczytaniu pierwszej części nie mogłam się doczekać, aż w moje ręce trafi kontynuacja i będę mogła się dowiedzieć, co dalej się zadzieje u Reed i Archera.
Ta dwójka podbiła moje serce w pierwszym tomie, chociaż z głównym bohaterem bywało różnie.
Mariola stworzyła nietuzinkową historię, która pochłonęła mnie do takiego stopnia, że pomimo ilości stron ja ją wciągnęłam jedną nocą. Tak nocą, ponieważ dla niej ją zarwałam. Nim się obejrzałam, a już czytałam zakończenie i przez kilka dni historia siedziała w mojej głowie. Najlepiej to jak bym miała trzeci tom na JUŻ! A nawet na wczoraj!
"Nie mogę cię (nie) kochać" jest to kolejna świetna historia pełna emocji, wrażeń i wzruszeń, napięcia, pikanterii oraz trudnych wyborów. To powieść, która powoduje wachlarz emocji, a czasem nawet palpitacje serca.
Polecam z całego serca tę powieść, a autorce życzę dużo sukcesów i kolejny świwtnych historii. Mi nie pozostaje nic tylko czekać na kolejny tom. Już się nie mogę doczekać co autorka wymyśliła.
PS Zdjęcie do tej recenzji robiłam miesiąc, ponieważ żadne mi się nie podobało 🥴. Czy wy też tak macie? 🤦♀️Nie mówiąc o tym, że byłam pewna, iż po zrobieniu zdjęcia dodałam post...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to.
"Najtrudniejszą rzeczą w życiu, to nauczyć się, które mosty przekraczać, a które palić." ( D.R.)
⬇️
"Nie mogę Cię (nie) kochać" tom 2
Autor: Mariola Lorek @autorka_mariola
Wydawnictwo: @wydawnictwo_miraz
Reed i Archer to przybrane rodzeństwo. Ich rodzice bardzo się kochają i szykują się do ślubu. Problem tkwi w tym, że nastolatkowie są w sobie po uszy zakochani. Ukrywają swój związek przed światem.
Wizja zbliżającej się ceremoni, budzi w nich lęk, bo wiedzą,że to co ich połączyło, wraz z datą ślubu, musi się zakończyć. Jest jednak światełko w tunelu. Dziewczyna widzi na mieście przyszłego ojczyma z rudowłosą pięknością. Zdrada? Czy to dobry, czy zły znak?
W świecie Archera, pojawiają się problemy, a lampka ostrzegawcza w ich głowach, zapala się zbyt późno. Muszą stoczyć walkę na śmierć i życie.
Książka jest kontynuacją historii, której opis znajdziecie w moim poprzednim poście. Cieszę się, że mogłam od razu zabrać się, za czytanie drugiej części. Ta książka różni się od pierwszego tomu. Historia jest pokazana z perspektywy kilku osób, co daje nam wgląd w uczucia innych, poznajemy ich od drugiej strony, co może zmienić nasze postrzeganie wobec nich. Tutaj nastolatkowie są nieco poważniejsi, ich zachowanie się zmieniło ale charakter mają wciąż ten sam. Biorą odpowiedzialność za błędy i starają się wszystko naprawić. Nie zniknął gangsterski świat, lecz wchodzimy w sam środek konfliktu i jesteśmy świadkami spięć, wrogości, niebezpiecznych zagrywek i wojny, przy której serce wali jak szalone ze strachu. Autorka w tej powieści stawia przede wszystkim na kwestię zaufania. To podstawa każdej relacji, to uczucie bezpieczeństwa i prawdomówność. Tylko czas może pokazać, kto jest wart zaufania. Utracone raz, nigdy nie powróci na swoje miejsce i ciężko jest odbudowac to uczucie. Powieść trzyma w napięciu, są chwilę grozy, ale też szczęśliwe momenty. Historia pełna lęku, niepewnosci,miłości odbierającej dech i śmierci depczącej po piętach. Książka zawiera elementy przemocy seksualnej, zaburzeń odżywiania,agresji i problemów alkoholowych, o czym ostrzeżono już na początku. Brawa za wstawienie apelu dotyczącego ludzi potrzebujących pomocy I wsparcia.
meggi.books
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to⬇️
"Nie mogę Cię (nie) kochać" tom 2
Autor: Mariola Lorek @autorka_mariola
Wydawnictwo: @wydawnictwo_miraz
Historia Reed i Archera od samego początku mi się podobała. Autorka ma bardzo fajny styl, widać, o czym pisze i nie ciągnie na siłę historię. Autorka wie, jak zaciekawić czytelnik.
Reed jest bardzo silną kobietą, ile ona musiała przeżyć ciężkich sytuacji. Bolało mnie to jak ona, musiała okłamywać swoją mamę, żeby wreszcie była szczęśliwa i wyszła za wspaniałego mężczyznę. Dlatego wolała zrezygnować ze swojej miłości i dać szczęście swojej mamie. Nasza bohaterka, kiedy chcę być już być wszystko zmienić i chcę być szczęśliwa, to jej los nie pomaga i wszystko obraca się o 180 stopni i traci sens życia.
W tej części widzimy zmianę zachowania Archera. Widać, że obok Reed chce być inny, ale też chce ją chronić. Ma poczucie winy, że jak już z kimś jest, to niszczy wszystko i pragnie tylko bezpieczeństwa. Archer lubił manipulować Reed, jak coś mu się nie podobało, to umiał tak inaczej powiedzieć, żeby bohaterka uwierzyła. Smutno mi było, jak wyżywał się na ojca i nie chciał z nim porozmawiać o śmierci mamy.
Duży plus, że jego zachowanie się bardzo zmieniło.
Mega fajnie, że autorka daje nam perspektywy przyjaciół Archera, dowiadujemy się, jak oni widzą sytuację i jakie mają emocje. Kocham tych wariatów, widać jak się wspierają i każdemu pomogą w każdej złej sytuacji.
Historia naszych bohaterów do samego trzyma w napięciu. Czy będzie szczęśliwe zakończenie? Muście sami sprawdzić!
Bardzo zachęcam WAS do przeczytania tej książki!!
I czekam na koleją część!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toReed jest bardzo silną kobietą, ile ona musiała przeżyć ciężkich sytuacji. Bolało mnie to jak ona, musiała okłamywać swoją mamę, żeby wreszcie była szczęśliwa i wyszła za wspaniałego mężczyznę....