Piotruś Pan

Okładka książki Piotruś Pan autora Małgorzata Strzałkowska, 9788328243415
Okładka książki Piotruś Pan
Małgorzata Strzałkowska Wydawnictwo: Hachette Polska Cykl: Disney Złota Kolekcja Bajek (tom 10) bajki
24 str. 24 min.
bajki
Disney Złota Kolekcja Bajek (tom 10)
Piotruś Pan
2023-03-28
2016-11-02
24 min.

Kup Piotruś Pan w ulubionej księgarnii

Oceny książki Piotruś Pan

OPINIE i DYSKUSJE o książce Piotruś Pan

"Piotruś Pan" to ponadczasowa opowieść o chłopcu, który nie chciał dorosnąć i zamieszkał w Nibylandii. Małgorzata Strzałkowska w swojej adaptacji dla dzieci oddała magię tej historii, jednocześnie dodając jej lekkości i humoru.
Książka Strzałkowskiej to idealna lektura dla najmłodszych czytelników. Barwny język, wciągająca fabuła i sympatyczni bohaterowie sprawiają, że dzieci z łatwością przenoszą się do magicznego świata Piotrusia Pana. Razem z nim i jego przyjaciółmi przeżywają niezapomniane przygody, walcząc z piratami, odkrywając tajemnice Nibylandii i ucząc się, czym jest przyjaźń i odwaga.
"Piotruś Pan" w wersji Małgorzaty Strzałkowskiej to nie tylko wspaniała rozrywka, ale również wartościowa lekcja dla dzieci. Książka pokazuje, jak ważne jest pielęgnowanie w sobie dziecięcej radości i wyobraźni, a także uczy, że dorastanie to naturalny proces, który niesie ze sobą nowe wyzwania i możliwości.

Książka „Piotruś Pan” Małgorzaty Strzałkowskiej zabiera nas do dziesiątego tomu cyklu Disney’a Złota Kolekcja Bajek wydanego przez Hachette.
Cała seria została wydana w twardej oprawie.
Kolekcja została wydana z okazji 100 – lecia Disney’a.
„Piotruś Pan” opowiada nam o chłopcu, który nie chce dorosnąć. Życie w Nibylandii na fantastycznej wyspie jest pełne przygód. Oczywiście pojawia się czarny charakter.
Przyznam szczerze, że to nie jest najlepszy przykład dla małych dzieci. Kiedyś czytałam lepsze adaptacje tej bajki.

Cała seria została wydana w twardej oprawie.
Kolekcja została wydana z okazji 100 – lecia Disney’a.

Wcześniej kojarzyłam tylko Piotrusia Pana jako postać wykreowaną przez Disneya. Po tej bajce niespecjalnie polubiłam się z tą postacią i wykreowaną osobowością. Piotruś Pan jest symbolem młodego mężczyzny, który w życiu rob to, co i jak chce, oczekuje, że ktoś go wyręczy - tutaj, czytaj Wanda, a najbardziej uderzyły mnie słowa, w których Piotruś jest przedstawiony jako chłopiec, który nie chce dorosnąć i można to dostrzec po jego gestach albo fragmentach, że pojawia się w ostatniej chwili, a kiedy trzeba podziałać, jest się skazanym na samego siebie.

Nie spodobało mi się również samo porównanie, że Niby-landia kojarząca się z marzeniami, spokojem ducha, jest także miejscem, kiedy nie chce się dorosnąć, co w mojej ocenie ma negatywny wydźwięk dla młodego Czytelnika.

69 użytkowników ma tytuł Piotruś Pan na półkach głównych
23 użytkowników ma tytuł Piotruś Pan na półkach dodatkowych

Okładka książki Bagna. Fakty, wierszyki i inne wybryki Joanna Kencka, Małgorzata Strzałkowska
Bagna. Fakty, wierszyki i inne wybryki Joanna Kencka, Małgorzata Strzałkowska
Okładka książki Las. Fakty, wieszyki i inne wybryki Joanna Kencka, Małgorzata Strzałkowska
Las. Fakty, wieszyki i inne wybryki Joanna Kencka, Małgorzata Strzałkowska
Okładka książki Wędrówka owieczki Olena Bugrenkova, Małgorzata Strzałkowska
Wędrówka owieczki Olena Bugrenkova, Małgorzata Strzałkowska
Okładka książki Łąka. Fakty, wierszyki i inne wybryki Joanna Kencka, Małgorzata Strzałkowska
Łąka. Fakty, wierszyki i inne wybryki Joanna Kencka, Małgorzata Strzałkowska
Małgorzata Strzałkowska
Małgorzata Strzałkowska
Urodziła się w Warszawie, gdzie skończyła szkołę podstawową i średnią, a w Łodzi studiowała Bibliotekoznawstwo i Informację Naukową .Pracowała w Bibliotece Publicznej miasta Warszawy, a później w Instytucie Głuchoniemych.Pisanie zaczęła od wierszyków dla swojego syna Michała.

Okładka książki Nieustraszony strach na wróble Maria Giemza, Grzegorz Majchrowski
Nieustraszony strach na wróble Maria Giemza, Grzegorz Majchrowski
Okładka książki Śmiechu warte Agnieszka Frączek, Maciej Szymanowicz
Śmiechu warte Agnieszka Frączek, Maciej Szymanowicz
Okładka książki Królewna Śnieżka i siedmiu krasnoludków Jacob Grimm, Wilhelm Grimm
Królewna Śnieżka i siedmiu krasnoludków Jacob Grimm, Wilhelm Grimm

Cytaty z książki Piotruś Pan