Łąka. Fakty, wierszyki i inne wybryki

- wierszyki, piosenki
- 2024-05-15
- 2024-05-15
- 44 min.
Łąka. Fakty, wierszyki i inne wybryki to pięknie ilustrowany – trochę zielnik, a trochę leksykon – dla dzikich dzieci, które chcą wiedzieć więcej! Małgorzata Strzałkowska ponownie zachwyci Was w książce, w której nie zabraknie ani wybornych wierszy, ani fachowych informacji, ani… krasnoludków!
Ta książka ma w sobie wszystko: porządne wiersze, zabawne slogany, kopalnię informacji, piękne ilustracje, śmieszne krasnoludki, powiew świeżego powietrza, mnóstwo zieleni i miłość do natury…
Można ją czytać i recytować, można przyglądać się pełnym detali ilustracjom – jednocześnie realistycznym, ale też trochę bajkowym. Można też wziąć ją pod pachę, wyjść na łąkę i przekonać się samodzielnie, czy nie rośnie tam wrotycz, jaskier, wiechlina, czy nie chowa się zaskroniec, kret albo zając. To propozycja dla wszystkich dzikich dzieci, wolnych umysłów, które potrzebują czegoś więcej niż pisanie szlaczków pośród czterech ścian, a zamiast tego chcą żyć, próbować, doświadczać…
Jeśli pragniemy rozkochać nasze dzieci w przyrodzie i w polszczyźnie, właśnie takie książki musimy im czytać.
Kup Łąka. Fakty, wierszyki i inne wybryki w ulubionej księgarni
Oceny książki Łąka. Fakty, wierszyki i inne wybryki
35 użytkowników ma tytuł Łąka. Fakty, wierszyki i inne wybryki na półkach głównych- Przeczytane 21
- Biblioteczka 1
- 2024 1
- Na prezent 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Łąka. Fakty, wierszyki i inne wybryki
"Wietrzyk wieje, brzęczą pszczoły,
w górze ptaszek trele śpiewa,
a tu - łąka ogromniasta,
od stóp chyba aż do nieba!" 💚
Wybierzmy się dzisiaj na wyprawę na łąkę 💚
Cudowny, kolorowy ekosystem, który nieustannie zachwyca 🌼
A jeśli chcecie bliżej poznać mieszkańców łąki, jej roślinność i klimat, koniecznie zajrzyjcie do książki "Łąka. Fakty, wierszyki i inne wybryki" 📖
Znajdziecie w niej mnóstwo ciekawostek na temat życia, jakie się toczy na łące.
Czy wiedzieliscie, że mniszek i mlecz to dwie rośliny?
Albo, że istnieje roślina, która kiedyś była stosowana jako okłady na rany?
Czy też, że istnieje roślina, która ma w sobie aż 10000 nasion?
Albo jakiej rośliny boją się kleszcze?
Który zwierz klekocze, który rechocze, a który jest zmorą ogrodników?
Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedzi w najpiękniejszej książce świata!
Przyroda sama w sobie jest przepiękna, pełna cudów, uroku, ale dzięki takim pozycjom staje się jeszcze doskonalsza 💚 "Łąka" to wartościowa książka, napisana prostym językiem. Wierszowane opowieści o roślinach i zwierzętach przeplatane są notatkami naukowymi, a także wstawkami małych, psotnych krasnali 💚
A to wszystko w towarzystwie wspaniałych ilustracji, dzięki którym książka staje się prawdziwym dziełem sztuki 💚
Ja jestem nią oczarowana i polecam Wam z całego serca ❤️
"Wietrzyk wieje, brzęczą pszczoły,
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tow górze ptaszek trele śpiewa,
a tu - łąka ogromniasta,
od stóp chyba aż do nieba!" 💚
Wybierzmy się dzisiaj na wyprawę na łąkę 💚
Cudowny, kolorowy ekosystem, który nieustannie zachwyca 🌼
A jeśli chcecie bliżej poznać mieszkańców łąki, jej roślinność i klimat, koniecznie zajrzyjcie do książki "Łąka. Fakty, wierszyki i inne wybryki"...
Książka dzięki której dziecko może bawić się w detektywa?
I to podczas wspólnych spacerów? 🤭
Jasne! Istnieje taka ! 🥰
Dzięki niej dziecko nawiąże lepszy kontakt z naturą.
Zainteresuje się bardziej fauną i florą.
Zdobędzie trochę cennej wiedzy, ale również nauczy się rozróżniać podstawowe rośliny i zwierzęta będące wokół nas.
A podczas odpoczynku na ławce, możecie przeczytać fantastyczne wierszyki, które jak będziecie chcieli możecie nauczyć się na pamięć 🤭
Ta książka idealnie sprawdzi się dla dzieci, które lubią spędzać czas na świeżym powietrzu. Troche nauki przez zabawę nie zaszkodzi 🤭
Książka dzięki której dziecko może bawić się w detektywa?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI to podczas wspólnych spacerów? 🤭
Jasne! Istnieje taka ! 🥰
Dzięki niej dziecko nawiąże lepszy kontakt z naturą.
Zainteresuje się bardziej fauną i florą.
A podczas odpoczynku na ławce, możecie...
Znajdź mnie na Instagramie:
Letni spacer wśród zapachu kwiatów, szumu traw, rechotu żab i śpiewu ptaków? Od teraz to możliwe zawsze, gdy w Wasze ręce trafi przepiękna, ah, jaka ona jest cudowna, książka Małgorzaty Strzałkowskiej "Łąka..". Arcydzieło, które niemal pozwala nam poczuć zapach Stokrotek czy dotknąć małego zajączka, gdy przeglądamy jego strony.
Jeśli pragniecie rozkochać swoje dzieci w pięknie natury i przyrody, ta książka jest dla Was. Znajdziecie tu wszystko - przepiękne wiersze jednej z moich ulubionych pisarek dla dzieci, ciekawe fakty, które warto poznać i które nie raz Was zaskoczą, bajeczne ilustracje Pani Joanny Kenckiej, zabawne powiedzenia i hasła, które rozbawią Wasze dzieci oraz, jak to na łące bywa, maleńkich jej obrońców czyli krasnoludki!
Czy może być coś lepszego? Każdy element tej książki zachwyca:
🔆przepiękna okładka z delikatnie tłoczonymi i błyszczącymi kropelkami rosy i babim latem (totalnie mnie to urzekło!)
🔆Dobrej jakości papier, nasycone barwy a na końcu podsumowanie mieszkańców łąki, jakich spotkaliśmy wcześniej.
🔆Nawet wyklejka jest tu przemyślana i dopracowana w każdym detalu.
Uwielbiam takie książki, widać w nich bowiem prawdziwą miłość twórcy. Możecie zabrać ją ze sobą na spacer i wyszukiwać kwiatów i traw, możecie uczyć się wierszyków, wymyślać piosenki, rysować piękne krajobrazy a może nawet wypatrywać małych skrzatów?
Na naszej półce zajmuje szczególne miejsce, myślę, że byłaby doskonałym prezentem dla dzieci, które kochają przyrodę oraz dla takich, które wciąż bronią się przed jej urokiem.
Znajdź mnie na Instagramie:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttps://www.instagram.com/ela_cotusieczyta/
Wspaniała książka, która zachwyci nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Autorka w przystępny sposób przedstawia informacje o roślinach, zwierzętach i innych elementach przyrody, które możemy spotkać na łące, a do tego dodaje urocze wierszyki i zabawne krasnoludki, które sprawią, że czytanie staje się jeszcze bardziej interesujące.
Ilustracje są niezwykle piękne i pełne detali, co pozwala czytelnikowi zanurzyć się w magicznym świecie natury. Dodatkowo, książka skłania do interakcji z dzieckiem – można razem wyruszyć na spacer i sprawdzić, czy rzeczywiście można znaleźć na łące opisane rośliny czy zwierzęta.
„Łąka. Fakty, wierszyki i inne wybryki” to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy pragną poznać i pokochać naturę. Gorąco polecam tę książkę – gwarantuję, że dostarczy wiele radości i wiedzy, a przy okazji umili wspólne czytanie!
IG: bajkowa_ksiazkazamiastkwiatka
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIlustracje są niezwykle piękne i pełne detali,...
"Łąka. Fakty, wierszyki i inne wybryki" to dzieło niezwykle wyjątkowe, które z subtelnością i precyzją łączy w sobie cechy zielnika, leksykonu i poetyckiego zbioru, otwierając przed młodymi czytelnikami bramy do świata przyrody pełnego tajemnic i cudów, w którym każda roślina oraz każde zwierzę opowiadają swoją własną, unikalną historię.
Ilustracje zachwycają bogactwem detali, które niczym baśniowe mozaiki łączą w sobie realizm z odrobiną magii. Rzeczywistość splata się z fantazją sprawiając, że zwykła łąka staje się sceną niesamowitych wydarzeń.
To prawdziwa kopalnia wiedzy, która w sposób przystępny i fascynujący przekazuje informacje o roślinach i zwierzętach zamieszkujących łąki. To książka, która kusi, by wziąć ją pod pachę i wyjść na zewnątrz, by samodzielnie poszukiwać skarbów natury.
W czasach, gdy ekran komputera często zastępuje kontakt z przyrodą, książka "Łąka. Fakty, wierszyki i inne wybryki" przypomina, jak ważne jest bezpośrednie doświadczenie świata. To pozycja, która budzi w dzieciach ciekawość, pobudza wyobraźnię i miłość do natury, inspirując do wypraw w poszukiwaniu przygód. Zatapiając się w poetyckich utworach pełnych melodyjnych rymów i dowcipnych zwrotów czytelnicy będą mieli niepowtarzalną okazję odkryjć, co kryje się w trawie, zasłuchać w szumie liści oraz poczuć zapach wiosennych kwiatów.
Nie pozostaje więc nic innego, jak wziąć tę niezwykłą książkę pod pachę, wyjść na łąkę i pozwolić dzieciom na samodzielne odkrywanie jej tajemnic. Przekonajcie się sami, że najpiękniejsze historie kryją się tuż obok, czekając tylko na to, by je odkryć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIlustracje zachwycają bogactwem...
Czy macie w okolicy łąkę? Jeśli czujecie, że chcecie ją
lepiej poznać, nawet bez wychodzenia z domu to mam dla Was wyjątkową książkę, która w pełni odda urok życia na łące. Poznacie ją bliżej, zobaczycie, co na niej żyje, co rośnie, co zasługuje na naszą szczególną atencję. Gwarantuję Wam, że poczujecie pokusę, aby wybrać się na łąkę i podziwiać ją na żywo. Kryje tyle piękna, o którym często zapominamy w biegu życia.
Wierszyki oraz wiedzę przyrodniczą lekko się czyta, przy okazji lepiej poznając ciekawostki o roślinach i zwierzętach. Nie obyło się tutaj bez krasnoludków, które są naszymi wiernymi towarzyszami i pojawiają się na kartach tego przepięknego wydania.
Przeczytamy o krecie - mistrzu budowania tuneli i kopców, zaskrońca czy ślimaku, a także o stokrotce, mniszku czy skrzypie, to jedynie niekiczni przedstawiciele tego mini kompenium. To prawdziwy zielnik i zwierzętnik w jednym, który sprawia, że razem z bohaterami chcemy, aby “mieć milion takich łąk”.
Na co warto zwrócić tu uwagę to dopracowane w każdym szczególe, barwne i bajeczne ilustracje. Przyglądałam się nim z ogromnym zainteresowaniem i za każdym razem, gdy czytaliśmy tę książkę, zauważyliśmy w niej coś nowego. Po lekturze spacer na łące stanie się obowiązkowym punktem każdego spaceru.
Czy macie w okolicy łąkę? Jeśli czujecie, że chcecie ją
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tolepiej poznać, nawet bez wychodzenia z domu to mam dla Was wyjątkową książkę, która w pełni odda urok życia na łące. Poznacie ją bliżej, zobaczycie, co na niej żyje, co rośnie, co zasługuje na naszą szczególną atencję. Gwarantuję Wam, że poczujecie pokusę, aby wybrać się na łąkę i podziwiać ją na żywo. Kryje tyle...
Książka jest przepiękna i dopracowana w każdym szczególe – twarda oprawa posiada połyskujące, wypukłe akcenty przypominające krople rosy; wyklejka kojarzy się z rycinami z dawnych książek; a na końcu, w podobnym stylu znajduje się zielnik i zwierzętnik z roślinami i zwierzętami, które można znaleźć na stronach książki.
Część tekstowa jest wielowarstwowa. Z młodszymi dziećmi można czytać wesołe, krótkie rymowanki np. „Pewną babkę spod Babkowa, od myślenia boli głowa, głowi bowiem się nierzadko, czyją jest właściwie babką” (s.7),tym starszym i bardziej zainteresowanym tematem warto czytać napisane prozą ciekawostki np. o występowaniu i wyjątkowych właściwościach roślin czy owadach.
Autorką ilustracji jest Joanna Kencka i zasługuje na ogromne brawa. Zmalowana przez nią łąka jest pełna życia – latają motyle i pszczoły, rosną barwne kwiaty i zioła, ale to nie wszystko. Radośnie po łące biegają krasnoludki i dzielą się swoimi mądrościami np. Siała baba mak, szedł za babą ptak, w łapie trzymał bób i pakował w dziub! "Łąka" to zachwycająca lektura, która zachęca do znajomości roślin i patrzenia pod nogi.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzęść tekstowa jest wielowarstwowa. Z młodszymi...
Podobno łąka to uśmiech Matki Ziemi! Dzika, wolna, tętniąca życiem i kojąca jednocześnie. Niezwykłe miejsce, w którym królują kolory i zapachy. Dom dla wielu stworzeń, prawdziwe wytchnienie dla ludzi…
Aż się ma ochotę na spacer, prawda? To idziemy? I nie martw się, że akurat jest późny wieczór, albo masz daleko. Bo dzisiaj zapraszam Cię na spacer przez najpiękniejszą, KSIĄŻKOWĄ łąkę tego roku. Pozycję, która nie tylko zachwyci Cię swoimi ilustracjami, ale także rozbawi, nauczy czegoś nowego i zachęci do troski o dziką przyrodę.
Trawy, kwiaty, zioła, motyle, biedronki, pszczoły, ślimaki… Ta książka ma w sobie uroczy miszmasz łąki. Znajdziecie tu, zarówno melodyjne wiersze, jak i ciekawostki naukowe. Będą zabawne i ekologiczne slogany, a na końcu elegancki zielnik i zwierzętnik. Barwne, pełne życia ilustracje z klimatyczną scenerią. Wręcz będzie można poczuć poranną rosę, unoszącą się nad łąką mgłę, czy ciepło południowego słońca. I jest też szczypta magii, bo wśród mieszkańców łąki zobaczycie krasnoludki!
Jeśli myślicie jednak, że panuje tu chaos, nic z tych rzeczy. Podobnie, jak na prawdziwej łące, tutaj też, wszystko ma swoje miejsce. Każda strona tej książki poświęcona jest jednej, konkretnej roślinie lub zwierzęciu (w sumie jest ich aż 34!). Ma swój tytuł, tematyczny wiersz i swoje krasnoludki, trzymające transparenty z zabawnymi hasłami. Każda ma też pulę informacji, umieszczonych w ozdobnej ramce.
Spacerując przez kolejne strony dowiecie się na przykład, czym różni się mlecz od mniszka i dlaczego pokrzywa parzy? Jaka roślina z polskich łąk, przed milionami lat, dorastała do 30 metrów i jakie, bardzo popularne, zwierzę w ogóle nie ma narządu słuchu? Poczytacie o balonowaniu pająków i dowiecie się, dlaczego nasi przodkowie darzyli biedronki szczególną sympatią i szacunkiem. Tego typu ciekawostek jest tu całe mnóstwo!
Jeśli szukacie przepięknie zilustrowanej, KOMPLETNEJ książki, polecam gorąco!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAż się ma ochotę na spacer, prawda? To idziemy? I nie martw się, że akurat jest późny wieczór, albo masz daleko. Bo dzisiaj zapraszam Cię na spacer przez najpiękniejszą,...
Łąka to cudowne miejsce kryjące w sobie mnóstwo tajemnic. Choć na pierwszy rzut oka może wyglądać niepozornie, warto jej się przyjrzeć nieco bliżej 🔎
Rośnie tu wiele gatunków roślin, a każda z nich potrafi zaskoczyć swoimi właściwościami. Czy wiecie, że babka zwyczajna służyła kiedyś jako okłady na rany i oparzenia lub ukąszenia, a mocny zapach wrotyczu skutecznie odstrasza owady? Łąka mieni się wszystkimi kolorami, a bujna roślinność przyciąga zwierzęta, a nawet maleńkie krasnoludki, które mają tu swoje schronienie i domy. Warto o tym pamiętać i dbać o takie miejsca 😊
"Łąka. Fakty, wierszyki i inne wybryki" autorstwa Małgorzaty Strzałkowskiej to niebanalna książka dla wszystkich małych odkrywców ciekawych otaczającego nas świata. To także kopalnia wiedzy na temat roślin, owadów i zwierząt. Znajdziemy tu łatwo wpadające w ucho wierszyki, zabawne slogany, które prezentują na swoich transparentach krasnoludki oraz mnóstwo wiedzy i ciekawostek przyrodniczych. Każda rozkładówka jest pełna zieleni i po brzegi wypełnia wnętrze książki malowniczymi ilustracjami, od których ciężko oderwać wzrok.
Dzięki tej książce nawet bez wychodzenia z domu można przenieść się na wspaniałą kolorową łąkę 🍀
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRośnie tu wiele gatunków roślin, a każda z nich potrafi zaskoczyć swoimi właściwościami. Czy wiecie, że babka zwyczajna służyła kiedyś jako okłady na rany i oparzenia lub ukąszenia, a mocny zapach wrotyczu skutecznie...
Macie ochotę na spacer? 🙂 Na piękną, ukwieconą łąkę pełną roślin, owadów i małych stworzeń. 🧚♀️ Może nawet spotkamy krasnoludki? Zabieram Was na krótką wycieczkę, razem z wydawnictwem @mediarodzina.wydawnictwo , które wydało książkę "Łąka. Fakty, wierszyki i inne wybryki". 🍀
Patrzcie pod nogi! To tam ukryte są prawdziwe skarby łąki. Mniszek, babka, mak i dzwonek. Stokrotka, jaskier czy pokrzywa. 🌿 Czy znacie je wszystkie? A ich właściwości? O! Jest nawet szczęśliwa koniczynka. ☘️ Jakieś marzenie do spełnienia? Spacer po łące raz po raz zaskakuje. Ciiii.... widzicie zająca schowanego za zaroślami? 🐇 A tam nad stawem? Czy to żaba? 🐸 Tak! Spójrzcie w górę, bocian! Miłe dla ucha cykanie świerszcza i bzyczenie os sprawia, że czas mija szybko i przyjemnie. To się nazywa prawdziwy odpoczynek. 🙏
Łąka Małgorzaty Strzałkowskiej uwodzi kolorami, dźwiękami i zapachami. Krótkie rymowanki wprawiają mniejszych i większych czytelników w doskonały humor i przenoszą na pełną tajemnic łąkę. 🌾 To jednak nie wszystko. Książka ""Łąka. Fakty, wierszyki i inne wybryki" ma też wymiar edukacyjny. Poznacie liczne ciekawostki na temat roślin i zwierząt zamieszkujących na łące. 🐁 Uroku całości dodają krasnoludki, które przez cały czas dotrzymują towarzystwa książkomaniakom. 📗 Czeka na Was też niespodzianka! Zielnik i zwierzętnik (jak ze szkolnej książki do biologii). 😍
Wielkoformatowa książka, w twardej okładce (z kroplami rosy!),z bajkowymi ilustracjami Joanny Kenckiej to lektura w sam raz na wiosnę i lato. ☀️ Nie tylko dla miłośników przyrody! 🌱 Polecam szczególnie, kiedy za oknem pada deszcz lub zbliża się burza. Ta lektura przeniesie Was na ulubioną łąkę. Tego możecie być pewni! 👌
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPatrzcie pod nogi! To tam ukryte są prawdziwe skarby łąki. Mniszek, babka, mak i dzwonek....