Bagna. Fakty, wierszyki i inne wybryki

44 str. 44 min.
- wierszyki, piosenki
- 2025-06-01
- 2025-06-01
- 44 min.
Hasaliśmy po łące, odwiedziliśmy las, ale na tym edukacja młodych przyrodników się nie kończy. Kto chce naprawdę poznać tajniki natury, powinien dokładnie przyjrzeć się bagnom.
Od pradawnych czasów bagna, nazywane też mokradłami, budzą w ludziach ciekawość, ale i strach. Wyobraźnia podpowiada nam, że bagna są niebezpieczne…
Jednak w towarzystwie przyjacielskich krasnoludków możemy bez obaw zgłębić ten grząski temat! Poznamy najpiękniejsze bagienne rośliny i najciekawszych mieszkańców podmokłych krain.
I zakochamy się w mokradłach po uszy!
Kup Bagna. Fakty, wierszyki i inne wybryki w ulubionej księgarni
Oceny książki Bagna. Fakty, wierszyki i inne wybryki
50 użytkowników ma tytuł Bagna. Fakty, wierszyki i inne wybryki na półkach głównych- Przeczytane 36
- 2025 2
- Recenzenckie 1
- Dla dzieci 1
- Na prezent 1
- Nauka Mała 1
- Biblioteka 1
- Samodzielne 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bagna. Fakty, wierszyki i inne wybryki
Nie ma co ukrywać, bagna nie mają dobrej prasy. Mroczne, zasnute mgłą, wciągające, niebezpieczne… To pierwsze skojarzenia większości ludzi. Na pewno nie pomagają też te wszystkie horrory, których akcja toczy się właśnie na bagnach. Ale, jak to często bywa, boimy się tego, czego po prostu nie znamy. Bo bagna to magiczne miejsca! Tętniące życiem, feerią barw i siłą dzikiej natury.
Zapraszam Was w wyjątkową, książkową podróż po polskich bagnach! Jedyne, czego potrzebujecie to ciekawość i kalosze, bo obawiam się, że trampki szybko Wam przemokną. O resztę zadbają krasnoludki!
Na stronach tej pięknej książki spotkacie dostojnego łosia, kroczącego po dywanie z torfowca i wabiącą owady rosiczkę. Usłyszycie, unoszący się gdzieś w oddali krzyk żurawia i dostrzeżecie rumianą plamę żurawiny… Poznacie niezwykłe ptaki i mieszkające pod wodą pająki. Będziecie opędzać się od komarów i zachwycać różowym kobiercem wrzośca. Dowiecie się, czym jest żeremie bobrów i jak śpią wydry. A na koniec odkryjecie, jaki gość z Ameryki Północnej przywędrował na polskie bagna pod koniec lat 70. i solidnie tam teraz rozrabia.
Każda strona poświęcona jest tu jednej roślinie lub zwierzęciu (sporadycznie dwóm lub trzem). W sumie jest ich tu aż 38! Całość ma bardzo przejrzystą, przyjazną dzieciom strukturę. Ozdobnie pisany tytuł, tematyczny wierszyk i krasnoludki, które bardzo często trzymają transparenty z zabawnymi hasłami. Każda ma też pulę informacji, umieszczonych w ozdobnej ramce z żółtym tłem. Na końcu znajdziecie cenne rady dla miłośników bagien oraz elegancki „Zielnik i zwierzętnik”, czyli umieszczone na jednej rozkładówce wszystkie rośliny i zwierzęta z książki. Jest też, ułatwiający nawigację, spis treści.
Ogromną wartością tej książki są też przepiękne ilustracje. Klimatyczne, realistyczne, zachwycające. Można je oglądać całymi godzinami! Bajeczne!
Gorąco polecam Wam tę pozycję! Odczarujmy z nią BAGNA! Od 3 roku życia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBagna. Fakty, wierszyki i inne wybryki, to książka, która zachwyca od pierwszego spojrzenia. Przepięknie wydana, wielkoformatowa z przeuroczymi krasnoludkami ukrywającymi się na każdej stronie.
Oczywiście poza wizualnymi walorami książka niesie ze sobą również ogrom wiedzy przedstawionej w bardzo przystępny sposób. Na każdej stronie znajdziemy genialne wierszyki, odpowiednią dawkę informacji na temat roślin i zwierząt żyjących na bagnach i krótkie rymowanki prezentowane przez krasnoludki. Dowiemy się m.in. skąd wzięła się nazwa rosiczka okrągłolistna i co dzieje się z tą rośliną jesienią. Czym żywi się żaba moczarowa i kiedy samce mają intensywny niebieski kolor. Skąd i kiedy do Polski przywędrował szop pracz.
Książkę można przeczytać od razu całą, albo dawkować sobie wiedzę. Ja z chłopakami przeczytałam ją na raz a teraz chętnie wracamy sobie do wybranych informacji. Sama dowiedziałam się bardzo wielu rzeczy o których nie miałam pojęcia. A serca nas wszystkich skradły krasnoludki i ich rymowanki ❤️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOczywiście poza wizualnymi walorami książka niesie ze sobą również ogrom wiedzy przedstawionej w bardzo przystępny sposób. Na każdej stronie znajdziemy genialne wierszyki,...
Wiecie, że czytanie wierszyków poprawia pamięć oraz koncentrację? Jeśli przy okazji możemy się czegoś nauczyć to tylko lepiej! Dziś pokażę Wam książkę, która zabierze nas niezwykle fascynującą podróż po bagnach, zachwyci wierszykami i zaintryguje faktami o tych podmokłych terenach 😉 to oczywiście książka "Bagna. Fakty, wierszyki i inne wybryki" ❤️
W tej przepięknie zilustrowanej książce znajdziemy wierszyki oraz informacje na temat roślin i zwierząt występujących na mokradłach. Będziemy mogli przeczytać o ptakach tam gniazdujących, niebieskich żabach czy roślinnych drapieżnikach przemierzających tamte wody. Brzmi intrygująco?
Podziwiając ilustracje natkniemy się także na wesołe krasnoludki z ciekawymi planszami 😉 Niejednokrotnie zaciekawią oraz skłonią do dbania o przyrodę ❤️
U nas książka wywołała duże zainteresowanie 😊 Młody był bardzo zaintrygowany tematem i ciekawym ekosystemem, który jest nam bardziej potrzebny niż mogłoby się wydawać. To książka, która wiele was nauczy, a przy okazji rozbawi i skłoni do myślenia. My serdecznie polecamy ❤️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tej przepięknie...
Słowo "bagno" nie ma w polszczyźnie najlepszej reputacji – kojarzy się z czymś brudnym, niebezpiecznym i beznadziejnym. Tymczasem prawdziwe bagna to jedni z najcenniejszych sprzymierzeńców w walce ze zmianami klimatu. Czas spojrzeć na nie inaczej i docenić ich rolę w ekosystemie!
🦆
W literaturze dziecięcej różnorodność publikacji jest ogromna. Ale uwierzcie mi, takiej książki jeszcze nie widzieliście. Małgorzata Strzałkowska zaskakuje po raz kolejny. Tym razem zabiera nas w bardzo inspirującą podróż pełną kolorów, refleksji i oczywiście mokradeł😊.
🦆
„ Bagna. Fakty, wierszyki i inne wybryki” to lektura obok, której nie możecie przejść obojętnie. Łączy w sobie walory edukacyjne, literackie i estetyczne. Zaufajcie mi. Wasze dzieci będą zachwycone! Bowiem każda strona to uczta dla oka i przy okazji nauka w jednym. Cudowne wierszyki, szumne hasła, garść wiedzy o najpiękniejszych bagiennych roślinach i najciekawszych mieszkańcach podmokłych krain, a nawet krasnoludki, które dzielnie oprowadzają nas po wszystkich zakątkach mokradeł. Do tego przepiękne, pełne detali, bajecznie kolorowe i niesamowicie przyciągające uwagę ilustracje stworzone przez Joannę Kencką, które idealnie zachęcają do lektury oraz pobudzają dziecięcą wyobraźnię. A to wszystko podane w sposób przystępny, zwięzły oraz ciekawy, pozwalający bliżej poznać unikalne walory przyrodnicze tych miejsc oraz docenić ich niepowtarzalne piękno.
🦆
Ta książka to również apel o ochronę cudownych bagiennych terenów, dzięki którym możemy przeżywać radość z obcowania z nieujarzmioną, ale niekoniecznie wrogą nam, przyrodą.
🦆
Naprawdę warto sięgnąć po tę pozycję. Gwarantuje wam, że się nie zawiedziecie. Pozostało nam tylko zabrać ją na naszą wspólną rodzinną wyprawę na te tajemnicze tereny, gdzie przy okazji rozpoznawania różnych roślin i zwierząt tam mieszkających możemy wyrecytować jeden z wielu pięknych wierszyków, którymi autorka nas uraczyła.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🦆
Przychodzę dzisiaj do Was z polecajką przepięknej książki dla dzieci. Kiedy tylko zobaczyłam jej zapowiedź, wiedziałam, że ten tytuł musi się znaleźć w biblioteczce mojej córeczki. “Bagna. Fakty, wierszyki i inne wybryki” to książeczka dla mnie początkowo nieoczywista – bo czy bagno może być odpowiednim tematem powieści dla dzieci? Otóż okazuje się, że tak! I to w dodatku tematem bardzo wdzięcznym na bazie, którego powstało niezwykłe wydanie, pięknie zilustrowane, zapewniające mnóstwo zabawy, a jednocześnie wartościowe i edukacyjne.
Kolejnym powodem, dla którego nie mogłam przejść obok tej książeczki obojętnie jest jej Autorka. Małgorzata Strzałkowska to twórczyni między innymi cudownej Złotej Kolekcji Bajek Disneya, którą już nie raz Wam tutaj polecałam. Wiem, że każde jej dzieło, to strzał w dziesiątkę przy wyborze dziecięcej literatury. “Bagna…” jedynie potwierdzają moje przekonanie.
W swojej publikacji Autorka wspaniale odczarowuje to, co pierwsze przychodzi nam na myśl, gdy słyszymy “bagno”. Bagno przedstawione jej oczami to kraina różnorodna, kolorowa, pełna życia, wręcz magiczna. Sama byłam zaskoczona mnogością zwierząt, owadów i roślin, które możemy tu spotkać. To niezwykle interesujący ekosystem, idealny do odkrywania dzięki tej książeczce przez małych fascynatów przyrody (i nie tylko małych!).
Ta książeczka łączy wszystko to, co cenię w literaturze dziecięcej – piękne wydanie, wartościową treść oraz świetną zabawę. Sama fantastycznie spędziłam czas, zapoznając się z dziełem Małgorzaty Strzałkowskiej. Bardzo, bardzo polecam Wam po nie sięgnąć razem z Waszymi maluchami!
IG: lexywish_bookstagram
[współpraca reklamowa z wydawnictwem]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Bagna. Fakty, wierszyki i inne wybryki” to ciekawa pozycja dla młodych miłośników przyrody i nie tylko. Jako dziecko uwielbiałam poznawać sekrety natury i zostało mi to do dziś - w końcu jestem biologiem (eksperymentalnym co prawda, ale nadal biologiem :D ). Dlatego widząc tę pozycję od razu zapragnęłam pokazać ją mojej bratanicy i zaszczepić w niej odrobinę miłości do flory i fauny.
W tej książeczce znajdziemy mnóstwo ciekawych informacji o mikrosystemie bagiennym. Na każdej stronie znajdziemy ciekawy wierszyk, który nie tylko wpada w ucho, ale zawiera także garstkę ciekawostek na temat różnych roślin i zwierząt żyjących na bagnach. Prócz tego w ramkach mamy także dużo bardziej szczegółowe informacje o danym gatunku napisane już poważniejszym językiem. Dzięki temu zarówno młodsze jak i starsze dzieci mają szansę odnaleźć się w lekturze książki. Co więcej, także rodzice mogą uaktualnić i poszerzyć swoją wiedzę!
Oprócz wierszyków i ramek informacyjnych znajdziemy tutaj także różne porozrzucane po całej książce rymowanki. Niektóre mogą stanowić świetne łamańce językowe i służyć do ćwiczenia wyraźnego wymawiania słów. Moim zdaniem jest to świetne urozmaicenie.
Przy książkach dla dzieci zawsze zwracam uwagę na ilustracje. Zawarte w „Bagnach” rysunki są obszerne, wyraziste i dość szczegółowe, co bardzo mi się podobało. Przyciągają wzrok, intrygują i zachęcają do dalszego zgłębiania wiedzy poprzez zabawę. Stanowią idealne uzupełnienie treści.
Serdecznie polecam Wam tę pozycję i mam nadzieję, że Wasze dzieci ją pokochają. Dajcie koniecznie znać, czy Wasze pociechy kochają przyrodę tak jak ja!
„Bagna. Fakty, wierszyki i inne wybryki” to ciekawa pozycja dla młodych miłośników przyrody i nie tylko. Jako dziecko uwielbiałam poznawać sekrety natury i zostało mi to do dziś - w końcu jestem biologiem (eksperymentalnym co prawda, ale nadal biologiem :D ). Dlatego widząc tę pozycję od razu zapragnęłam pokazać ją mojej bratanicy i zaszczepić w niej odrobinę miłości do...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZgłębić wiedzę na temat zwierząt i roślin bagiennych, to tylko z tą książką. Już dawno nie widziałam tak pięknie wydanej książki, która w prosty i ciekawy sposób przekazuje ogrom wiedzy młodszym czytelnikom (ale i nie tylko).
Kiedy tylko otworzycie tę książkę, przeniesiecie się w niesamowicie piękny bagienny świat, otoczony przeróżnymi gatunkami zwierząt i roślin. Poznacie zarówno te większe zwierzęta zamieszkałe na bagnach, jak np.: łoś euroazjatycki, czy mniejsze bobry czy wydry. Poznacie bagienne ptaki, płazy i owady. Dowiecie się jaka jest kokoszka, czym żywi się czapla, lub na przykład jaki pająk żyje pod wodą. Bagna to także idealne miejsce do życia wielu roślin. Dzięki tej książce poznacie wiele ich przeróżnych gatunków. Dowiecie się jak zwabia do siebie owady piękna rosiczka, będziecie wiedzieć gdzie znaleźć zachwycające wodne pałki. W tym wszystkim pomogą wam malutkie krasnoludki, które umilą wam czytanie swoimi cudownymi rymowankami.
Książka zachwyca zarówno bogatą treścią, ale i również wspaniałymi ilustracjami. Kiedy czytam dzieciom ,, Bagna. Fakty, wierszyki i inne wybryki” to one natychmiast wyszukują dane zwierzę czy roślinę na stronach książki. Zadają wiele pytań, są bardzo zaangażowane i zaciekawione. Książka nam się bardzo spodobała i chętnie poznamy inne książki z tej serii.
Jest to książka, po która zdecydowanie warto sięgnąć. Bardzo polecamy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy tylko otworzycie tę książkę, przeniesiecie się w niesamowicie piękny bagienny świat, otoczony przeróżnymi gatunkami zwierząt i roślin. Poznacie...
Bagna skryte nieboraki
Kryją w sobie barwne światy
Spotkasz łosia, żaby, ptaki
A wśród trawy piękne kwiaty.
Kto zawitał w te rejony
Ten wykrzyczy wnet „o rety!”
Bo gdzie kaczki, wydry, kruszczyk
W echu czają się sekrety…
Ta piękna książka jest nie tylko ciekawą, edukacyjną pozycją, z której m.in. możemy dowiedzieć się czym jest paludologia, anser anser czy przęstka, ale jest także ucztą dla dziecięcej wyobraźni.
Barwne ilustracje sprawiają, że z radością wpatrujemy się w najmniejsze szczegóły, chcąc poznać nieznane zakamarki bagiennego świata.
Mali przewodnicy, którzy prowadzą nas przez książkę dopełniają opowieść, nadając jej lekkiego tonu, bez którego niektóre informacje mogłyby wydać się zbyt trudne dla malucha, a tak są miłą ciekawostką.
Polecam dla dużych i małych, szczególnie teraz, w perspektywie wakacyjnych, leśnych wędrówek.
Bagna skryte nieboraki
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKryją w sobie barwne światy
Spotkasz łosia, żaby, ptaki
A wśród trawy piękne kwiaty.
Kto zawitał w te rejony
Ten wykrzyczy wnet „o rety!”
Bo gdzie kaczki, wydry, kruszczyk
W echu czają się sekrety…
Współpraca barterowa z @mediarodzina.wydawnictwo
”Bagna. Fakty, wierszyki i inne wybryki” to ciekawa propozycja dla najmłodszych czytelników. Możemy tu poznać bliżej tytułowe bagna, Które raczej dobrze się nie kojarzą. Są one miejscem akcji w mroczniejszych pozycjach, przeważnie do tego dochodzi gęsta mgła i juz mamy jakiś horror czy thriller. A dodać do tego potwory czy inne stwory. Aż ciarki przechodzą. Wracając jednak do książki. Autorka postanowiła przedstawić bagna w innej atmosferze. Odczarowuje to miejsce. I tak możemy poznać bogate w faunę i florę miejsce, które nie musi być takie straszne. Poznajemy łosia, owady, żaby czy pływające pająki. Ale to nie wszystko. W książce znajdziemy wiele ciekawostek, które i mnie zainteresowały. Wiedzieliście, że kaczki śpią z jednym okiem otwartym ? Gdzie żyją bobry oraz z jakich materiałów buduje swoje domy? Wiecie ile waży czajka ? To i wiele, wiele innych ciekawostek znajdziemy wwlasnie w książce. Tekst jest w formie rymowanki a przez całą lekturę towarzyszą nam krasnoludy. Patrząc, ze teraz jestem we Wroclawiu i szukamy kransali , to idealna lektura właśnie na ten czas. W środku znajdziemy też przepiękne ilustracje. Książka nie tylko bawi, ale też i uczy. Wśród mokradeł mieszka wiele zwierząt, rośnie roślinność, i to jest ich dom. Książka uczy szacunku, uważności a także ciekawości. Pełne humoru wierszyki przeplatają się z faktami, i tak dostarczamy dzieciom dodatkową wiedzę. Książka odkrywa tajemnice przyrody, zachęca do wspólnych rozmów i poznania nieznanych dotąd tematów.
Książka jest swietna. Warto wybrać sie z nią na łąkę i wspólnie czytać , a może zorganizować taką lekcje przygody. Jak widać bagna wcale nie muszą być takie straszne. Polecam.
Współpraca barterowa z @mediarodzina.wydawnictwo
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to”Bagna. Fakty, wierszyki i inne wybryki” to ciekawa propozycja dla najmłodszych czytelników. Możemy tu poznać bliżej tytułowe bagna, Które raczej dobrze się nie kojarzą. Są one miejscem akcji w mroczniejszych pozycjach, przeważnie do tego dochodzi gęsta mgła i juz mamy jakiś horror czy thriller. A dodać do tego potwory czy...
"Bagna. Fakty, wierszyki i inne wybryki" autorstwa niezrównanej Małgorzaty Strzałkowskiej to książka, która zabiera dzieci (i dorosłych!) w pełną uroku wyprawę na tereny podmokłe. I niech Was nie zwiedzie tytuł – tu nie ma nudy ani smętnego chlupania!
Z humorem, rytmem i lekkością autorka pokazuje, że bagna to nie tylko błoto i komary, ale prawdziwe bogactwo natury: gęsi, bobry, tajemnicze rośliny i… krasnoludki! Tak, dobrze czytacie – w tej książce to właśnie krasnoludki oprowadzają nas po fascynującym świecie mokradeł. 🧙♂️🌾
Wierszyki bawią, fakty uczą, a ilustracje Joanny Kenckiej (znanej z profilu @asia_ilustruje) przyciągają wzrok i zatrzymują na dłużej. Każda strona to zaproszenie do odkrywania, obserwowania i… zadawania pytań. To książka, która nie tylko rozwija wiedzę przyrodniczą, ale też wyobraźnię i słownictwo. Idealna do wspólnego czytania, recytowania i przeglądania!
Jeśli szukasz książki, która rozbudzi w dzieciach miłość do natury i pokaże, że nawet najbardziej niedoceniane miejsca mają swój urok – ta pozycja będzie strzałem w dziesiątkę. 💚
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ humorem, rytmem i lekkością autorka pokazuje, że bagna to nie tylko błoto i komary, ale prawdziwe bogactwo natury: gęsi,...