Opad

Okładka książki Opad autora František Kotleta, 9788365558701
Okładka książki Opad
František Kotleta Wydawnictwo: Silesia Progress Cykl: Opad (tom 1) Seria: Najlepsza Czeska Fantastyka fantasy, science fiction
e-book
2023-09-24
Ilona Gwóźdź-Szewczenko

Kup Opad w ulubionej księgarnii

Oceny książki Opad

František Kotleta to znany i ceniony czeski pisarz sci-fi. Już czytałam na L:egimi jego “Underground” ("Rebelia" jeszcze przede mną, bo zdązyłam dodać nim wydawnictwo pożegnało się z Legimi). Jego proza jest twarda, brutalna, często mająca miana męskiej - ja osobiście bardzo taką lubię. Nie przeszkadzają mi krwawe opisy, brutalne sceny czy wulgarny język. Do tego trzeba dodać, że literatura czeska jest specyficzna - zresztą tak jak sami Czesi, osobiście trochę ich poznałam, bo mieszkam o rzut beretem od Ostravy. Szkoda mi, że wydawnictwa nie ma na Legimi, bo oprócz Františka Kotleta mają i inne ciekawe pozycje.

“Opad” to postapo - ja kocham, zresztą sci-fi jest mi bardzo bliskie. Tutaj świat jest super wykreowany (tak jak lata temu universum Metro Gołkowskiego). Ni eukrywam, że mi żal, że mam tylko jedną część, ale co zrobić. W “Opadzie” mamy rok 2050, jednak wstawki opisuja cała wojnę nuklearną i to co się działo po niej. A wszystko zaczęło się od roku 2025, gdy Rosja napadła na Ukrainę. Tamtego świata już nie ma, nie ma Państw i rządów jakie znamy. Kilka miast w Europie nadal istnieje - w tym Praga, z której wyruszają nasi bohaterowie. Komunikacji międzynarodowej już nie ma - wiadomo, że Japonia nie przystąp iła do wojny i to ją ocaliło, jednak jest przeludniona i odizolowana. Prawdopodobnie podobnie Australia. To takie miejsca mity, gdzie każdy chciałby się znaleźć.
Głowny bohater - weteran wojenny prowadzi bar w Pradze, w wyniku zamieszania traci go i wyrusza odszukać córkę byłego dowódcy, wobec którego czuje się winny i chcę ją do niego odstawić. Ale Hana nie ma tego w planach. A wszyscy chcą ją mieć - nikt nie wie dlaczego. Dziewczyna jest charakterna, uparta. Znika. No i nasz bohater wraz z kilkoma towarzyszami rusza jej na ratunek wbrew jej woli. Ale nic nie idzie tak jak powinno, gdy po raz kolejkny Hana trafia w ręce najemników. Grupa naszego bohatera się trochę powiększa i wyruszają w pogoń na Pustkowie. Tu dodam, że Praga to taka jakby enklawa. Otaczają ją Pustkowia, gdzie żyją ludzie, ktrórzy nie mieli łatwo - niektórzy tworzą wioski, inni wręcz plemiona, a życie ludzkie jest tu niewiele warte - czasem tyle ile waży jako karma dla innych.
Jak zwykle nie zawiodłam się, dostałam to co chciałam. Pierwszy tom zostawił u mnie pewnien niedosyt, bo chciałabym wiedzieć jak się to wszystko zakończy. Podziwiam styl autora, wykreowany świat i bohjaterów - mimo iż w wielu wypadkach są bardzo negatywnymi osobami to nie da się ich nie lubić ;) Moja ocena to takie 9/10, więc jak dla mnei to książka prawie idealna ;) P{olecam każdemu fanowi postapo oraz sci-fi.

bang, tup tup tup, cygaro, tup tup, bum bum, cygaro, tup tup, cygaro, bang bang, tup tup, cygaro, bum bum.. Mało postapo w tym postapo.

Ot czytadło na nudną podróż.
Nie jest tragicznie, szczególnie jeśli ktoś się chce przenieść do klimatu filmów postapo z lat 80-tych.
Niemniej nie można autorowi odmówić zdolności przewidywania rozwoju konfliktów. (koniecznie przeczytajcie wstęp "To miała być tylko fikcja" do polskiego wydania z 2023, biorąc pod uwagę, że czeski oryginał wydany był w 2016 roku).

Ot czytadło na nudną podróż.

164 użytkowników ma tytuł Opad na półkach głównych
46 użytkowników ma tytuł Opad na półkach dodatkowych

František Kotleta
František Kotleta
František Kotleta to pseudonim byłego dziennikarza Leoša Kyša. Jest pisarzem science-fiction i fantastyki, porównywanym z Jiřím Kulhánkem. Już pierwsza powieść tego autora „Bratrstvo krve” uczyniła z niego najpoczytniejszego pisarza czeskiej fantastyki. Pomysły Kotlety bywają naprawdę szalone. Dla przykładu w powieści „Bratrstvo krve” o władzę nad Ziemią wojują wampiry i kosmici, z kolei w „Perunova krev” oddział mafiosów przeciwstawia się słowiańskim bóstwom. Niekiedy fabuła bywa mniej skomplikowana, jak w serii „Spad”. Tam grupa weteranów po trzeciej wojnie światowej musi stawić czoło szalonemu kultowi Měnitelů (Zamieniaczy),którzy chcą położyć kres istnieniu ludzkości. Książka "Underground" była najpoczytniejszą powieścią fantastyczną roku 2020 w Czechach.

Cytaty z książki Opad

Dodaj cytat z książki Opad