The House of Doors

- 2023-10-17
- 2023-10-17
- angielski
- 9781639731930
From the bestselling, Booker Prize-shortlisted author of The Garden of Evening Mists, a spellbinding novel about love and betrayal, colonialism and revolution, storytelling and redemption.
The year is 1921. Lesley Hamlyn and her husband, Robert, a lawyer and war veteran, are living at Cassowary House on the Straits Settlement of Penang. When “Willie” Somerset Maugham, a famed writer and old friend of Robert's, arrives for an extended visit with his secretary Gerald, the pair threatens a rift that could alter more lives than one.
Maugham, one of the great novelists of his day, is Having long hidden his homosexuality, his unhappy and expensive marriage of convenience becomes unbearable after he loses his savings-and the freedom to travel with Gerald. His career deflating, his health failing, Maugham arrives at Cassowary House in desperate need of a subject for his next book. Lesley, too, is enduring a marriage more duplicitous than it first appears. Maugham suspects an affair, and, learning of Lesley's past connection to the Chinese revolutionary, Dr. Sun Yat Sen, decides to probe deeper. But as their friendship grows and Lesley confides in him about life in the Straits, Maugham discovers a far more surprising tale than he imagined, one that involves not only war and scandal but the trial of an Englishwoman charged with murder. It is, to Maugham, a story worthy of fiction.
A mesmerizingly beautiful novel based on real events, The House of Doors traces the fault lines of race, gender, sexuality, and power under empire, and dives deep into the complicated nature of love and friendship in its shadow.
Kup The House of Doors w ulubionej księgarni
Oceny książki The House of Doors
1098 użytkowników ma tytuł The House of Doors na półkach głównych- Chcę przeczytać 786
- 2025 24
- 2024 21
- Literatura piękna 7
- Powieść 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce The House of Doors
Akcja powieści rozgrywa się na wyspie Penang w czasach Imperium Brytyjskiego i kręci się wokół prawdziwych wydarzeń historycznych. Jednym z głównych bohaterów jest słynny pisarz, Somerset Maugham, który podczas swoich azjatyckich wojaży zatrzymuje się na wyspie Penang, w odwiedzinach u przyjaciela z czasów młodości. Ale to nie ich przyjaźń i wspominki są tematem tej powieści, lecz historia opowiedziana przez żonę przyjaciela i koncentrująca się na wydarzeniach z 1910 roku, kiedy to wyspę Penang odwiedził chiński rewolucjonista Sun Yat Sen, dążący do obalenia dynastii Qing. W tym samym czasie brytyjska społeczność zaabsorbowana była skandalem towarzyskim, jakim było morderstwo popełnione przez Ethel Proudlock. Obrona własna czy morderstwo z zimną krwią? Fakt, że zarówno Ethel jak i zabity przez nią mężczyzna należeli do brytyjskiej społeczności, wzbudzał niedowierzenie i sensację. Takie wypadki mogły zdarzać się wśród tubylców, ale nie wśród ludzi ich klasy.
Autor zgrabnie łączy wątki historyczne z fikcyjnymi, tworząc fascynującą powieść o różnych rodzajach miłości, o konwenansach, kłamstwach i zdradzie, a przy tym maluje bogate tło historyczne egzotycznego zakątka świata. Napisana prostym językiem, w spokojnej tonacji, zarówno treścią, jak i stylem nawiązuje do dobrej, klasycznej literatury.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUrzekła mnie nie tylko sprawnie napisana historia ale też oddanie ducha kolonii brytyjskich z całym rasizmem, homofobią i moralnością tamtego społeczeństwa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku umknęło mi gdzieś, że jest to powieść oparta na prawdziwych wydarzeniach... Co i tak pozwoliło mi całkowicie się wciągnąć w malezyjski klimat ówczesnych czasów. Z niezwykłą ciekawością czekałam na to, jak potoczą się losy Lesley i jej przyjaciół... Ta historia ma coś w sobie. Polecam 😉
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNominacja do Nagrody Bookera 2023.
Obronił się tylko koloryt malajskiej wyspy.
Mocno przeciętna.
Nominacja do Nagrody Bookera 2023.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna książka nominowana do Nagrody Bookera, która zupełnie nie przypadła mi do gustu . Byłam już w połowie, a jeszcze nic do niej nie czułam, nie urzekła mnie jej treść, nie poruszyła historia bohaterów. I tak pozostało do ostatniej strony . Książka kompletnie ze mną nie rezonowała. Niby spokojna, a jakoś przekombinowana.
Obronił się...
Dziś proponuję kolejną książkę, która nie należy do literatury LGBT, ale jest powieścią z tzw. "reprezentacją". "Dom Drzwi", autorstwa Tana Twana Enga, to fascynująca, oparta na prawdziwych wydarzeniach opowieść, dość egzotyczna i wciągająca. Akcja dzieje się w Penangu w Malezji, a historia rozgrywa się na kilku płaszczyznach czasowych.
Główną bohaterką jest Lesley Hamlyn, która razem z mężem Robertem mieszka w Penangu. Tam odwiedza ich przyjaciel Roberta, a zarazem słynny pisarz William Somerset Maugham (postać autentyczna) wraz ze swoim sekretarzem (i kochankiem) Geraldem. Pisarz, uwikłany w nieszczęśliwe małżeństwo, jest jednocześnie w trudnej sytuacji, bo właśnie stracił wszystkie swoje oszczędności. Wybawieniem może być dla niego kolejna książka, a inspiracją do jej napisania – historia Lesley. Tylko czy pisarz zdecyduje się wyciągnąć na światło dzienne skrzętnie ukrywane sekrety, co może zakończyć się poważnym skandalem obyczajowym?
Powieść, ukazująca dość brutalną, choć barwną rzeczywistość czasów kolonialnych, jest fikcją, ale sporo postaci i wydarzeń zostało zaczerpniętych z historii (między innymi wspomniany pisarz lub Sun Jat-sen – rewolucjonista, a następnie prezydent Republiki Chińskiej, który przez pewien czas ukrywał się w Penangu). Jednocześnie jest opowieścią o miłości, zwłaszcza tej zakazanej, i to w różnych aspektach (więcej nie chcę pisać na ten temat, by nie zdradzać fabuły). Książkę czyta się dobrze i szybko, a poza tym jest napisana ładnym, w miarę prostym językiem. W sumie jedynym minusem są słowa w oryginalnym języku, które tłumaczka zdecydowała się pozostawić (wprowadzają niepotrzebne zamieszanie). W każdym razie polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówną bohaterką jest Lesley Hamlyn,...
Magiczna, zmysłowa
Magiczna, zmysłowa
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety nie rozumiem zachwytów nad tą książką. Niepotrzebne opisy, filozoficzne, ale irytujące stwierdzenia i wtrącenia w oryginalnym języku ( dodane przez tłumaczkę). To wszystko powoduje, że książka nie wciąga, ale odrzuca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW dusznym, rozedrganym od upału pejzażu kolonialnej Malezji, wszystko pulsuje napięciem — emocjami, które unoszą się w powietrzu jak ciężki zapach kwitnących kwiatów i gnijących owoców. To nie tylko tło powieści, to jej esencja. Hipokryzja białego świata, układy, pozory, niedopowiedzenia — wszystko to buduje gęstą atmosferę, która wręcz hipnotyzuje.
Narracja jest mistrzowska: zmysłowa, nasycona detalami, które budują intymność i tajemnicę. Historia wciąga niepostrzeżenie, jakby szeptała do ucha. Każde zdanie zdaje się przemyślane, nabrzmiałe od znaczeń, ale nieprzeładowane. Powieść płynie — dosłownie. Przenosi w czasie i przestrzeni bez wysiłku, prowadząc czytelnika przez świat piękny i zepsuty zarazem.
Rok 1921, egzotyczna posiadłość pośród plantacji, milczenie i wspomnienia, które drapią pod powierzchnią elegancji i konwenansu. Relacje między postaciami są pełne napięcia i niedopowiedzeń, a język — zmysłowy, ale subtelny — idealnie oddaje atmosferę skrywanej namiętności i żalu. To historia o pamięci, zdradzie, żałobie i niemożliwej miłości.
To jedna z tych książek, których się nie czyta — ją się odczuwa. Każda strona koi i rani jednocześnie. "Dom Drzwi" to powieść kompletna — nastrojowa, głęboka, literacko dopracowana. Długo zostaje w głowie i pod skórą.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNarracja jest...
2.5, ale zaokrąglam w górę, bo serce mi pęka
2.5, ale zaokrąglam w górę, bo serce mi pęka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo podróż do brytyjskiej kolonii w Sfederowanych Stanach Malajskich lat 20. XX wieku. Autor (Malezyjczyk pochodzenia chińskiego) nadaje książce autentycznego smaku i pozwala zanurzyć się w klimat orientu i kolonializmu.
Miałam z nią nietypową relację: początek był okej, środek lekko zanudził, ale końcówka była dobra. Czuję, że to dość nierówna pozycja - bywały momenty, kiedy czytałam z zapałem, i takie, gdy myśli mi uciekały. Historia Ethel Proudlock wzbudziła we mnie najwięcej emocji, choć przyznam, że moja wiedza o brytyjskim kolonializmie jest zbyt mała, by w pełni docenić wszystkie niuanse.
To fikcyjna relacja z podróży Williama Somerseta Maughama, który w Penang przebywał ze swoim sekretarzem (i kochankiem) zatrzymując się u brytyjskich emigrantów. Pisarz zaprzyjaźnia się z Lesley, a ta powierza mu swoje sekrety, które staną się inspiracją dla jego twórczości. Dzieli się z nim m.in. historią chińskiego rewolucjonisty Sun Jat-sena i opowiada o procesie swojej przyjaciółki, oskarżonej o morderstwo w 1911 roku (ta historia stała się później materiałem źródłowym dla opowiadania Maughama z 1926 roku "List" i była wielokrotnie adaptowana!).
Książka jest napisana pięknym językiem, przenosi nas prosto do gorącej Malezji i oddaje klimat kolonialnej rzeczywistości - pełnej hipokryzji, pogardy dla rdzennych mieszkańców i sekretów ukrytych pod fasadą dobrych manier. Porusza także tematy homofobii tamtych czasów, podkreślając ukrywanie orientacji seksualnej poprzez małżeństwa z rozsądku.
Mimo tych plusów, nie było to dla mnie dzieło wybitne. Momentami miałam wrażenie, że to historia o uprzywilejowanych "białasach", którzy z nudów urozmaicają sobie życie w absurdalny sposób. Opowieść bywa czasami zbyt wolna i "napuszona", a niektóre wątki "rozwadniają" główną historię. Jest to jednak solidna powieść historyczna, która z pewnością spodoba się fanom gatunku lub tym, którzy chcą zanurzyć się w egzotyczną kulturę (ale w cieniu Imperium).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiałam z nią nietypową relację: początek był okej, środek lekko zanudził, ale końcówka była dobra. Czuję, że to dość nierówna pozycja - bywały momenty,...