Historia Lukasa

- literatura obyczajowa, romans
- Zakręty losu (tom 3)
- 2023-10-11
- 2012-10-17
, bestsellerowa seria Agnieszki Lingas-Łoniewskiej, opowiada historie, w których próżno szukać czarno-białych bohaterów. Posłuchaj tej opowieści jeszcze raz i przekonaj się, czy na pewno każdy zasługuje na drugą szansę.
Łukasz miał być tym idealnym synem. Prawnikiem. Wzorem dla młodszego brata podziwianym przez całą rodzinę. Ale nadeszła mroczna noc, która zmieniła wszystko. Wtedy narodził się Lukas – najbardziej niebezpieczny człowiek w mieście. Jego nieodparty urok dawał mu władzę, pozycję, pieniądze i kobiety. Kiedy zrozumiał, że takie życie jest jedynie ułudą, było niemal za późno…
Teraz, gdy doczekał się szczęśliwego zakończenia, nadszedł czas na spowiedź. Podczas wieczoru kawalerskiego dzieli się z bratem swoją historią, choć nie oczekuje rozgrzeszenia… Czy znajdzie chociaż zrozumienie? A może są takie winy, których nic nie odkupi?
„Historia Lukasa” to trzeci tom serii . Poznaj perspektywę Łukasza Borowskiego i posłuchaj opowieści o tym, jak to się stało, że wrażliwy, kochający muzykę chłopak został bezwzględnym gangsterem, który zniszczył tylu ludzi.
Czy pod twardą skorupą cały czas kryło się wrażliwe wnętrze? Ta powieść nie tylko trzyma w napięciu i dostarcza ogromnej dawki emocji, ale też porusza do głębi.
Kup Historia Lukasa w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Historia Lukasa
Trzecia odsłona przygód braci Borowskich ma bardzo osobisty wymiar, wchodzimy w głąb psychiki Łukasza, poznając jego najmroczniejsze sekrety, od lat skrzętnie skrywane przed światem zewnętrznym. Miałam okazję w końcu w pełni zrozumieć historię miłości Gosi i Łukasza. Czytelnik powoli przechodzi przez kolejne etapy życia głównego bohatera, śledząc z boku jego szemrane interesy oraz miłosne podboje. W tej części żar został stłumiony, na rzecz głębszych uczuć, przyprawionych szczyptą nostalgii. Pozorny spokój oczywiście nie ma nic wspólnego z nudą, bo mimo, że mniej się dzieje, to nadal da się wyczuć ten elektryzujący, sensacyjny klimat. Historia Lukasa jest idealnym dopełnieniem dwóch pozostałych tomów i niejako pozwala nam zrozumieć wiele z pozoru popapranych wyborów głównego bohatera. Autorka świetnie zobrazowała proces powracania Lukasa na właściwą ścieżkę. Stykamy się z dylematami o charakterze moralnym i licznymi konfliktami natury psychicznej. Została oddana cała paleta uczuć, towarzysząca walce z demonami przeszłości. Dla mnie zdecydowanie najlepsza część.
Oceny książki Historia Lukasa
3353 użytkowników ma tytuł Historia Lukasa na półkach głównych- Przeczytane 2 356
- 2014 35
- 2019 24
- 2013 22
- Legimi 19

OPINIE i DYSKUSJE o książce Historia Lukasa
Spoko historia, może najsłabsza z całej serii, ale też się przy niej dobrze bawiłam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChyba najfajniejsza część. Lukas mimo że gangster to da się lubić i jego historia to potwierdza.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChyba najsmutniejsza i pozostawiająca najwięcej do refleksji. Czyta się jednym tchem
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak jak myślałam akcja z Tomu na Tom coraz bardziej mnie wciąga. Dobrze, że dałam szansę tej serii. W tym tomie pokazana jest cała historia od początku z tym, że nie tak szczegółowo i pokazana jest tym razem z punktu widzenia Łukasza i daje to obraz całości gdy w pierwszych tomach niektóre momenty nie były dość jasne, tu punkt widzenia bohatera rozjaśnia nam te wątki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsza moja myśl - po co tworzyć coś na siłę🤷♀️ z pewnością nudna będzie ta część znając zakończenie Lukasa.
My znaliśmy rozpuszczoną, histeryczna (jak matka) nastolatkę i już niestety ćpającą. Do tego równie histeryczna i apodyktyczna matka plus wytrącający się w to Borowski... Z tego niestety nie mogło wyjść nic dobrego.
Z biegiem fabuły Gośka nabiera nowych cech- rozwydrzona, egoistyczna i oszukańcza, która chciała być niezależna ale jej to nie wyszło. Chciała wszystko na raz, a Łukasz ani nikt nie mógł jej tego zapewnić, nie mógł jej nańczyć i też nie chciał czego się nie dziwię, on uważał ja za miłość, a ona była tylko problemem dla niego. Ona traktowała go jak zabawkę przepustkę do łatwego życia co zresztą mu powiedziała i to przeważyło na wszystkim.
Podobała mi się lekcja Łukasza dla Gośki co się stanie gdy się nie ogarnie z dragami. Było to brutalnie ale potrzebne i jak widać w rezultacie nawet to nie pomogło.
Postac Matki Gośki- Anki, nie lubiłam jej, ona na wszystkich zwalała problem córki, a poprostu nie radziła sobie z nią jako matka, wszyscy byli winni tylko nie ona. Tu by się sprawdziło przysłowie, "niedaleko pada jabłko od jabłoni"
Co mnie troszkę uwierało?- źle odmieniona osoba w zwierzeniach Łukasza, nie zwracał się do niego , tylko opowiadał swoje życie. I jak dla mnie za barwne opisy scen seksualnych jak dla brata 😏🫢
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku uważałam, że miłość Łukasza do Gośki była przerysowana... upiększona w tej książce no i w sumie zostało tak do końca, chociaż on później umiał przyznać jaka ona była naprawdę i w sumie jej matka.
My znaliśmy rozpuszczoną, histeryczna (jak matka)...
Świetna w swoim gatunku. Druga twarz, albo wiele twarzy, mrocznego chłopca, mężczyzny, kochanka. Lukas intrygował, jego historia wyjaśnia kilka niejasnych wątków.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOh....no cudnaaaa, cała seria super. Ta część też w sobie miała to coś... POLECAM, to nie żadne pitu pitu, fajny pomysł, by pokazać dlaczego i jak ... Ci co czytali wiedzą, co mam na myśli :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIdealne uzupełnienie poprzednich części. Chociaż do przewidzenia. Skoro bohaterowi, który ma ciemną stronę dajemy drugą szansę to coś musi usprawiedliwić jego zło.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKocham 🫶
Kocham 🫶
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJakie to życie potrafi być pokrętne. Historia Lukasa to nic innego jak wyznanie Łukasza Borowskiego - byłego gangstera, który zniszczył życie wielu osób, ale na swojej drodze uratował też kilka. To wyznanie bez cenzury, bez wybielania się, bez lukru. Bolesne, brutalne i szczere.
Wieczór kawalerski Łukasza to moment gdy decyduje się na szczerą rozmowę z bratem. To czas wyznania swoich win, ale to też opowieść o chłopaku z wielkimi marzeniami, który zmienił się nie do poznania, przez jedną, głupią decyzję...
To opowieść o tym, jak decyzje bliskich mogą zmienić życie człowieka.
Łukasz jako młody chłopak pełen pasji...
Moment przełomowy i udział jego ojca w tym wszystkim.
Pierwsze kroki w gangsterce.
Narodziny Lukasa.
Pierwsze zauroczenie i miłość.
Małgośka i jej etapy...
Złamane serce.
Bezlitosny potwór...
Kłopoty.
Braterska miłość.
Błędy i konsekwencje.
Próba odkupienia win.
Miłość i dojrzałość.
Mamy tu wszystko... I choć poznaliśmy wiele z tych wydarzeń w poprzednich książkach to jednak ta jest inna. To rodzaj spowiedzi...
Poznajemy też całą gamę uczuć Łukasza. Widzimy jak zamykał je pod warstwą chłodu i wrogości. Jak to wszystko w nim się zmieszało...
Ale dojrzał....
To książka o tym...
...że każdy może się zmienić.
... że nie ma ludzi tylko złych, lub tylko dobrych.
... że jedna decyzja rodzina może zaważyć za życiu dziecka.
... że warto kochać.
A przede wszystkim - warto przeczytać.
Może kiedyś zabiorę się za Młode pokolenie, ale nie przepadam za takimi kontynuacjami serii. Zobaczę czy ten tom wpadnie mi kiedyś w ręce..
Jak do tej pory - POLECAM Zakręty Losu <3
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWieczór kawalerski Łukasza to moment gdy decyduje się na szczerą rozmowę z bratem. To czas...