Przegrana

Okładka książki Przegrana autorstwa Marek Stelar
Okładka książki Przegrana autorstwa Marek Stelar
Marek Stelar Wydawnictwo: Filia Cykl: Komisarz Iwona Banach (tom 2) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Komisarz Iwona Banach (tom 2)
2023-05-17
2023-05-17
Komisarz Iwona Banach wraca w szeregi policji, żeby ścigać człowieka, który w imię swoiście pojętego dobra złamał jej życie i karierę. Mateusz „Matt” Grzeliński, oficer CBŚP ściga zwyrodnialców korzystających z usług tajemniczego Klubu 526 i na własną rękę wymierza sprawiedliwość.

Klub już nie istnieje dzięki Iwonie, ale skutki jego działalności wciąż mają wpływ na jej życie. Wie, że kluczem do znalezienia „Matta” jest Krzysztof, jej zaginiony kilkanaście tygodni wcześniej partner. Jego i Grzelińskiego łączy tajemnica z przeszłości, a Iwona podążając ich śladem po całej Polsce, znów zanurza się w odmęty zła, które ludzie wyrządzają innym ludziom. I wie też, że cokolwiek się zdarzy, jej życie już nigdy nie będzie takie samo…

Jak daleko można się posunąć i co zrobić w imię przyjaźni? Gdzie jest granica: tam, gdzie kreśli ją prawo czy tam, gdzie ono nawet nie sięga?

Kup Przegrana w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Przegrana

8493 924

Oceny książki Przegrana

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przegrana

Przez " Przegraną" zarwałam mocno dwie noce. To kontynuacja losów komisarz Iwony Banach. To niesamowicie silna kobieta, która została zmanipulowana i wykorzystana. Wykorzystano jej wiedzę, umiejętności, sprawność, odporność na stres i moralność. Można rzec, że w dobrej sprawie ale chyba nikt nie lubi jak się nim manipuluje. Komisarz Banach to twarda, uparta i zdeterminowana kobieta, którą życie mocno doświadczyło strącając ją na samo dno. Nie każdy potrafi się od niego odbić, Iwonie się udało. Dużo zwrotów akcji, mroczna i gęsta atmosfera, rosnące cały czas napięcie i wulkan emocji sprawia, że książkę trudno jest odłożyć. Intrygująca historia i bardzo realistyczni i jednocześnie kontrowersyjni bohaterzy, trudno się nudzić podczas lektury. Najbardziej jednak uwiodło ale i usatysfakcjonowało mnie zakończenie. Bardzo chciałabym, żeby autor zechciał napisać kolejną powieść o Komisarz Iwonie Banach. Napisałam Komisarz z dużej litery, ponieważ uważam, że Iwonie za swoją pracę i postawę się to po prostu należy. Czytajcie.

Drugi tom wcale nie zwalnia tempa. Mam wręcz wrażenie, że jeszcze bardziej podkręca emocje i zostawia czytelnika z ogromną ochotą na dalszy ciąg. Wątki rozwijają się dynamicznie, a nowe informacje tylko komplikują sytuację bohaterów.
Bardzo polubiłam komisarz Iwonę Banach. To konkretna kobieta i twarda policjantka, która dobrze wie, że w tej pracy czasem trzeba podejmować trudne decyzje i balansować na granicy.
Teraz najbardziej ciekawi mnie jedno, jak poradzi sobie z tym, czego właśnie się dowiedziała. I właśnie dlatego tak bardzo czekam na następną część.

Iwona Banach już wie, że została wybrana a później wykorzystana i oszukana przez oficera CBŚ Mateusza „Matta” Grzesińskiego. Banach wie, że odnajdując „Matta” odnajdzie również Krzysztofa, swojego partnera. Te nikłe poszlaki, które ma doprowadzają ją do domu dziecka i wspólnej przeszłości obu mężczyzn. A prawda, która odkryje będzie dla niej niezwykle bolesna. Ta książka wciąga czytelnika w świat, gdzie ludzie są bezlitosnymi drapieżnikami i zrobią wszystko aby zaspokoić swoje rządze. W świat, w którym znikają ludzie a policja bywa bezsilna. W świat gdzie ludzie wymierzają sprawiedliwość na własną rękę. To książka, w której zarówno Iwona Banach jak i czytelnik musi odpowiedzieć sobie na pytanie, kto w tej historii jest zły, gdzie są granice między dobrem a złem, ile i co można poświęcić w imię przyjaźń? Polecam i mam nadzieję, że kiedyś Iwona Banach powróci.

1778 użytkowników ma tytuł Przegrana na półkach głównych
345 użytkowników ma tytuł Przegrana na półkach dodatkowych

Marek Stelar
Marek Stelar
Marek Stelar - rocznik 1976, z wykształcenia architekt, z pasji modelarz architektoniczny. Miłośnik muzyki rockowej i elektronicznej, kryminału i szeroko pojętej grozy w wydaniu literackim i filmowym. Rozdarty wewnętrznie konfliktem między przygnębiającym uczuciem zaniku wiary w ludzkość, a desperacką nadzieją na istnienie jednostek moralnie doskonałych. „Szczeciner” silnie związany z przygranicznym regionem północno-zachodniego skraju Polski. Laureat Nagrody Wielkiego Kalibru 2023 za książkę "Krzywda" oraz zwycięzca w Plebiscycie Nagrody Czytelników Wielkiego Kalibru 2024 za książkę "Milczenie".

Burza Mieczysław Gorzka
Burza
Mieczysław Gorzka
Mieczysława Gorzkę znam z fenomenalnej serii "Cienie przeszłości", więc i tym razem oczekiwałam świetnego kryminału. Okazało się jednak, że to thriller w połączeniu z science fiction, a nawet - co zrozumiałam z niektórych źródeł - horror. Niezbyt lubię horrory, więc nie do końca byłam przekonana co do wyboru, ale okazało się, że jest to lektura dość przyjemna. Sam pomysł na historię jest interesujący – ma w sobie coś niepokojącego i intrygującego, co od początku przyciąga uwagę i budzi ciekawość. To jeden z tych konceptów, które mają ogromny potencjał i spokojnie mogłyby zostać poprowadzone jeszcze odważniej. Niestety w pewnym momencie coś przestaje się kleić, co zresztą zauważa sama główna bohaterka - Justyna. Na początku nie mogłam zrozumieć, co mi nie gra, ale wreszcie to odkryłam - moim zdaniem ta historia powinna zostać odwrócona o sto osiemdziesiąt stopni. Wtedy zarówno historia Oskara, jak i kolejne wydarzenia miałyby większy sens i mocniej by wybrzmiały. W obecnej formie historia nie do końca do mnie przemawia, szczególnie zakończenie. W moim odczuciu początek był bardzo dobry i rozwijał się w odpowiednim tempie. Szybko wciągnęłam się w historię i samodzielnie próbowałam połączyć fakty. Dopiero spotkanie Justyny z Oskarem sprawiło, że coś zaczęło zgrzytać. Narracja traci swoje naturalne tempo, historia przyspiesza, gubi swoją płynność i pewność kierunku. "Burza" to książka z potencjałem, ale nie do końca dobrze wykorzystanym.
Annalynne - awatar Annalynne
Za granicą Wojciech Chmielarz
Za granicą
Wojciech Chmielarz
Moja zasada jest prosta: jak widzę nazwisko Chmielarza, od razu sięgam po książkę. Ten autor nigdy mnie nie rozczarowuje. Choć żadna z jego książek nie pobije już cyklu o Bezimiennym, który zawsze będzie miał w moim sercu szczególne miejsce, „Za granicą” utrzymuje wysoki poziom. Bohaterowie są wyraziści i różnorodni, ich motywacje są przekonujące. Dotyczy to nie tylko głównej bohaterki, Darii, ale także jej męża Marka, Very i pozostałych postaci. Chmielarz ma niepodważalny talent do kreowania bohaterów, którzy fascynują niezależnie od tego, czy odgrywają główną rolę, czy pojawiają się tylko epizodycznie. Co do samej lektury: już pierwsze strony wciągają i pozostawiają czytelnika z pytaniami i lekkim szokiem, by później powoli rozwijać opowieść o małżeństwie jadącym na wakacje do Chorwacji i ich wewnętrznych problemach. Tempo narastania napięcia jest przemyślane — powolne rozkręcanie historii nie nuży, lecz buduje klimat i pozwala lepiej poznać bohaterów. Czytając początek tej książki, cały czas czekałam na zwrot akcji — w końcu wiedziałam czyją powieść czytam. Nie zawiodłam się. Wartkie, dobrze skonstruowane zwroty akcji to jeden ze znaków rozpoznawczych tego autora. Świetne są też opisy Chorwacji i wprowadzenie Very, którą poznajemy przede wszystkimi oczami Darii. Ciekawe są tu kontrasty. Kontrast między osobowościami obu pań, kontrast między tym, jak różnie Verę odbierają Daria i Marek, oraz kontrast między zachowaniem Darii na początku powieści a jej decyzjami pod koniec — widać wyraźny rozwój postaci. No i sama Vera, która z trochę irytującej dziewczyny okazuje się finalnie mastermindem zbrodni. Kwestia budowania postaci to zresztą coś, co zawsze fascynuje mnie u Chmielarza. Autor ten posiada niesamowita zdolność do pisania z perspektywy kreowanych przez siebie bohaterów. Nawet jeśli bohater czy bohaterka różnią się ode mnie diametralnie, a taka właśnie jest Daria, autor ten pisze tak, że bez problemu wczuwam się w jej perspektywę. Ba! Nawet jestem ciekawa co też Daria pomyśli sobie kilka stron dalej i jak zareaguje w kolejnych sytuacjach, w które Chmielarz ją wrzuci. Podoba mi się także umiejętne operowanie momentami erotycznymi — wplecione są w historię naturalnie, bez sztucznego „podkręcania” napięcia. Fajnie, że występują. Fajnie, że nie na siłę. Na uwagę zasługuje również samo zaangażowanie autora w research do książki: w sprawy rybołówstwa w Chorwacji czy pochodzenia Very i jej męża. Do tego są też rozmowy biznesowe między tym ostatnim a Darią, które brzmią wiarygodnie, dodając fabule głębi oraz wymyślne plany zbrodni, których nie sposób przewidzieć. Świetna książka, świetny autor. Nic dodać, nic ująć.
Valkyrja1024 - awatar Valkyrja1024
Dzień gniewu Bartosz Szczygielski
Dzień gniewu
Bartosz Szczygielski
Kilka dni przed pierwszymi świętami wielkanocnymi po pandemii dochodzi do tragedii. W jednym z warszawskich centrów handlowych ktoś rozpędzonym samochodem wjeżdża do środka, taranując ludzi. Wiele osób zostaje rannych, a kilka ginie. Wśród ofiar śmiertelnych jest również sprawczyni zdarzenia, starsza kobieta prowadząca samochód. Media początkowo mówią o ataku terrorystycznym, później pojawiają się pytania, czy osobom starszym powinno się odbierać prawo jazdy. Jedną z poszkodowanych jest Lilianna. Dziewczyna trafia do szpitala w Pruszkowie z zanikiem pamięci, która nie wie, kim jest ani co się wydarzyło. Wierzy jednak, że jest córką sprawczyni tragedii, choć nikomu o tym nie mówi. Młodszy aspirant Krystian Batel, który tego dnia przebywa na urlopie, marzy o awansie, więc nic dziwnego, że pojawia się na miejscu zdarzenia. To on znajduje Liliannę i przekazuje ją ratownikom medycznym. Dziewczyna gubi fotografię, którą odnajduje policjant i to właśnie ten drobny szczegół zaczyna mieć znaczenie. Książka ma konstrukcję przeplataną: raz śledzimy losy Lilianny, innym razem zaglądamy do życia Krystiana. Dzień gniewu to psychologiczny thriller, który potrafi zaskoczyć i skłania do refleksji: jak my zachowalibyśmy się w podobnej sytuacji? Nie chcę zdradzać zbyt wiele, żeby nie spoilerować. Niestety momentami pojawiają się dość „dziecinne” rozwiązania fabularne oraz powolne tempo akcji, przez co tym razem książki Bartosza Szczygielskiego nie mogę ocenić na 10/10.
CPK - awatar CPK

Cytaty z książki Przegrana

Lu­dzie rzad­ko zdają sobie spra­wę, że kon­se­kwen­cje ich uczyn­ków nigdy nie do­tkną wy­łącz­nie ich. Są jak roz­cho­dzą­ce się po wo­dzie kręgi po wrzu­co­nym do niej ka­mie­niu, które do­cie­ra­ją da­le­ko i ko­ły­szą wszyst­kim, co się na niej unosi. I zanim tafla na po­wrót się uspo­koi i znie­ru­cho­mie­je, mija dużo czasu.

Tylko w przy­pad­ku kon­se­kwen­cji jest istot­na róż­ni­ca.

Tu już nic nigdy się nie wy­gła­dzi i nie uspo­koi.

Rozwiń
Marek Stelar Przegrana Zobacz więcej

(...) jego uścisk był mocny, męski, ale nie do prze­sa­dy. Wiele razy spo­ty­ka­ła się z niedź­wie­dzi­mi uści­ska­mi męż­czyzn, któ­rzy w ten za­baw­ny spo­sób pró­bo­wa­li po­ka­zać jej może nie tyle prze­wa­gę, ile swoją atrak­cyj­ność.

Rozwiń
Marek Stelar Przegrana Zobacz więcej

(...) każdy czło­wiek na­praw­dę do­brze, wręcz na wylot, zna tylko jedną osobę. Sie­bie. Wszy­scy po­zo­sta­li będą za­wsze ob­cy­mi.