Kraków 1914

- historia
- Historyczne Bitwy
- 2023-03-15
- 2023-03-15
Przebieg i znaczenie bitwy o Kraków, jaka rozegrała się na przedpolach miasta w listopadzie i grudniu 1914 roku, jest znane niewielu Polakom. To tu, na przedpolach Krakowa, wojska austro-węgierskie powstrzymały główny impet jesiennej rosyjskiej ofensywy. Taktyczny sukces nie ograniczył się tylko do uratowania miasta przed wojskami rosyjskimi. Bitwa krakowska stworzyła grunt do strategicznych zwycięstw w bitwach pod Limanową (2-12 grudnia 1914) i pod Gorlicami (2-12 maja 1915),dzięki którym walki na froncie wschodnim I wojny już nigdy nie powróciły pod Kraków, przeniosły się do Gaklicji Wschodniej, na Litwę i Wołyń.
Była to pierwsza znacząca wygrana bitwa przez wojska austro-węgierskie. Po stronie zysków oprócz odzyskania inicjatywy strategicznej, należy zapisać odzyskanie poczucia wartości bojowej, podniesienie ducha bojowego żołnierzy. Zwycięstwo wpłynęło dodatnio na spoistość wielonarodowej armii, podniosło jej szacunek w oczach niemieckiego sojusznika i zahamowało defetystyczne nastroje, które panowały szczególnie w polskim społeczeństwie Galicja. Dla Austro-Węgier oznaczała ocalenie na jakiś czas przed katastrofą przegranej wojny.
Kup Kraków 1914 w ulubionej księgarni
- LISTA ZAKUPÓW 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kraków 1914
Chociaż autor stara się jak może, historii nie zmieni -
Chociaż autor stara się jak może, historii nie zmieni -
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKraków podczas Wielkiej Wojny to nie był ani Przemyśl ani Verdun, więc nigdy nie stanie w tym samy szeregu batalii (może i dobrze, dzięki temu ostało się sporo fortów austro-węgierskiej twierdzy). Epizod raczej mało znany, więc niewątpliwy plus za to, że Henryk Łukasik podjął temat.
Po książce profesora Chwalby o Fenstung Krakau przyszła pora na książkę opisującą działania wojenne podczas Wielkiej Wojny obejmujące Twierdzę Kraków i okolice.
Kształt tej pozycji jest ciut inny, do jeśli taki istnieje kanonu HB, jak dla mnie ciekawy i wciągający, ale tutaj wydaję się przez autora nie do końca dopracowany. Całość wymaga dopieszczenia, choć plusem jest dodanie rosyjskich źródeł których, często autorzy pomijają lub nie mają dostępu, powiązanie tychże dzienników z dziennymi opisami walk był ciekawy ale troszkę jednostronny.
Z tego co udało mi się do tej pory dowiedzieć pan Henryk Łukasik nie jest historykiem a wielkim pasjonatą Twierdzy Kraków i choćby za to należy mu się podziękowanie, że podjął się tego zadania, dlatego ocena 7/10
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW moje ręce wpadła Kraków 1914 z popularnej serii Historyczne Bitwy( tutaj mała dygresja DLACZEGO nie ma podobnej pozycji o bardziej "sławnej" i o dużo większym znaczeniu Twierdzy Przemyśl?? )
Kształt tej pozycji...
Ta książka jest inna niż typowy "HBek". Nie ma w niej zbyt dużej ilość typowej dla tej serii opisów uzbrojenia, czy rozbudowanego tła historycznego. Jest za to krótka historia z powodami powstania i rozbudowywania Twierdzy Kraków. Ci, co mieszkają w Krakowie mogą sobie pochodzić, tam gdzie kiedyś stały mury, czy były prowadzone walki. Drugą rzeczą są wzmianki prasowe przeplatane między relacją bitewną podzieloną na dni, czyli kto gdzie kiedy i jaki był rezultat. A ten był, bo twierdza dwukrotnie zatrzymała Rosjan. Czy polecam? Sam pomysł na wykorzystanie prasy jest całkiem nowatorski, ale brakowało odpowiedniej prowadzonej narracji, gdzie artykuły te były taką wisienką na torcie.