Utkane królestwo

Okładka książki Utkane królestwo autorstwa Tahereh Mafi
Okładka książki Utkane królestwo autorstwa Tahereh Mafi
Tahereh Mafi Wydawnictwo: We need YA Cykl: Utkane królestwo (tom 1) fantasy, science fiction
Utkane królestwo (tom 1)
This Woven Kingdom
2023-04-12
2023-04-12
2022-02-01
Aleksandra Weksej
Wrogie imperia, zakazany romans i dawno zapomniana królowa, której przeznaczeniem jest ocalenie swego ludu. Pasjonująca opowieść inspirowana perską mitologią!

Alizeh dla wszystkich jest po prostu służącą. Nikt jednak nie wie, że jest ona dawno zaginioną spadkobierczynią starożytnego królestwa, zmuszoną do ukrywania się.
Kamran, następca tronu, słyszał proroctwa przepowiadające śmierć króla. Ale nigdy nie przypuszczał, że to właśnie służka o dziwnych oczach, dziewczyna, o której nie potrafi zapomnieć, wkrótce odmieni losy królestwa — i świata.

Kup Utkane królestwo w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oficjalne recenzje książki Utkane królestwo i

Opinia społeczności książki Utkane królestwoi

Książki 847 Opinie 147

Oceny książki Utkane królestwo

Opinie i dyskusje o książce Utkane królestwo

To moje trzecie podejście do twórczości pani Mafi. I choć dwa pierwsze nie były aż tak udane to postanowiłam powołać się na zasadę ''do 3 razy sztuka''. Tutaj od początku bardzo przyciągał mnie opis. W pierwszym tomie skupiamy się na losie Alizeh, która jest służącą. Podobało mi się, że w przeciwieństwie do większości bohaterek dziewczyna zna swoje dziedzictwo. Mamy napięcie seksualne między nią, a księciem, a ostatnie strony książki wyrywają aż z fotela tyle się dzieje zawirowań. Pojawia się również kolejny książę, co zarysowuje nadchodzący trójkąt miłosny.
Ocena:10/10.
Bardzo się wkręciłam w fabułę na tyle, że książkę pochłonęłam w dwa dni. To bardzo dobrze napisany początek historii z dżinami, ludźmi, a nawet smokami. Ciekawa jestem co pokaże nam drugi tom.

Skusiła mnie wizja świata opartego na perskiej mitologii i obietnica dżinnów. Z Persją związane są tu wyłącznie nazwy potraw, a potencjał dżinna jako bohatera został niewykorzystany. Całość ma więcej wspólnego z baśnią o Kopciuszku. Lubię kameralne historie jednak ta, nawet jak na literaturę młodzieżową, jest zbyt uproszczona i w kilku momentach ma problemy z zachowaniem logiki. Mimo to język jest lekki, książka nie męczy formą.

Odrobinę czułam, że jestem już na nią za stara. Mimo to była przyjemna.

Odrobinę czułam, że jestem już na nią za stara. Mimo to była przyjemna.

1983 użytkowników ma tytuł Utkane królestwo na półkach głównych
279 użytkowników ma tytuł Utkane królestwo na półkach dodatkowych

Tahereh Mafi
Tahereh Mafi
Tahereh Mafi to autorka ponad tuzina powieści, która zajęła pierwsze miejsce na liście bestsellerów New York Timesa, pierwsze miejsce na liście międzynarodowych bestsellerów i została nominowana do National Book Award. Jej najbardziej znaną serią książek jest „Shatter Me”, które sprzedały się w milionach egzemplarzy i zostały przetłumaczone na ponad trzydzieści języków. Jej debiutancka powieść współczesna, „Gdyby ocean nosił Twoje imię”, została uznana przez magazyn Time za jedną z „najlepszych książek młodzieżowych wszech czasów” i jest w trakcie realizacji filmu przez Levantine Films. Tahereh obecnie mieszka w Południowej Kalifornii z mężem - również autorem - Ransomem Riggsem, i córką. Jej najnowsza powieść, druga część nowej serii fantasy „Utkane królestwo” jest już dostępna w sprzedaży.

Czytelnicy Utkane królestwo przeczytali również

Baśń o złamanym sercu Stephanie Garber
Baśń o złamanym sercu
Stephanie Garber
[𝑾𝒔𝒑𝒐́ł𝒑𝒓𝒂𝒄𝒂 𝒓𝒆𝒌𝒍𝒂𝒎𝒐𝒘𝒂] Jeśli chodzi o mnie, od zawsze ciągnęło mnie do bohaterów szarych moralnie. Zazwyczaj są nieszablonowi i nieobliczalni, co znacznie urozmaica fabułę. Postać Jacksa już w serii Caraval stała się moją ulubioną z uniwersum Stephanie Garber i nadal podtrzymuję to zdanie. Styl autorki nadal jest świetny - wciąga i intryguje już od pierwszych stron. Jestem pod wrażeniem jej pomysłów na fabułę i tego, jak dobrze wypada ich końcowa realizacja. Postać Evangeliny - lisiczki - wypadła naprawdę bardzo dobrze. Mogę porównać ją do Telli i Scarlett i dochodzę do wniosku, że jest dużo lepiej wykreowana. Polubiłam ją bardziej i myślę, że jest mi bliższa. Nie jest porywcza ani bezmyślna, nawet jeśli działa pod wpływem emocji, jej decyzje pozostają w pewnym stopniu przemyślane. Jacks to po prostu Jacks - bohater, którego uwielbiam. Jego zepsuty charakter, żądza władzy i pewna samolubność zaczynają lekko ustępować, ale czy jest to szczere? Bardzo mnie to intryguje i mam nadzieję, że kolejne tomy pokażą to w naprawdę dobry, emocjonalny sposób. Między trylogią Baśni o złamanym sercu a Caravalem jest jeszcze jedna istotna różnica - kreacja świata. Caraval był magiczny, tajemniczy i nieco nieufny, natomiast świat Baśni, przynajmniej na początku, jest wręcz bajkowy i pełen pastelowych kolorów. Z czasem jednak ten cukierkowy klimat zaczyna pękać, odsłaniając znacznie mroczniejszą i bardziej nieprzewidywalną stronę tego świata, pełną fałszu i zdrad. Jestem naprawdę podekscytowana tą historią i już nie mogę się doczekać, co wydarzy się dalej. Jeśli, tak jak ja, polubiliście Jacksa w serii Caraval, koniecznie sięgnijcie również po Baśń o złamanym sercu! ~ 𝐥𝐚𝐎𝐫𝐚
la0ra_bookstagram - awatar la0ra_bookstagram
ocenił na91 dzień temu
Następca tronu Holly Black
Następca tronu
Holly Black
Powrót do świata stworzonego przez Holly Black to dla mnie zawsze ogromna frajda, ale przy "Następcy tronu" mam dosyć mieszane uczucia, choć ostatecznie bawiłam się dobrze. Co mi "zagrało"? Przede wszystkim postać Dęba. Holly Black idealnie oddała to, kim stał się ten chłopak: czarujący, nieco manipulujący, taki "mini-Cardan", który potrafi owinąć sobie każdego wokół palca. Czytanie o nim to czysta przyjemność i zdecydowanie najmocniejszy punkt tej książki. Suren (Wren): Bardzo miło było do niej wrócić. Pamiętam ją doskonale jako tę małą królową z serii Okrutny książę – już wtedy zapadła mi w pamięć. To ciekawa, niejednoznaczna postać. Sam klimat Elfhame wciąż zachwyca – jest mrocznie, brudno i magicznie zarazem. Czego mi zabrakło? Niestety, muszę zgodzić się z głosami krytycznymi – w tej relacji zabrakło mi namiętności. Między Suren a Dębem niby coś iskrzy, ale w porównaniu do ognia, jaki płonął między Jude a Cardanem, tutaj mamy zaledwie letnią temperaturę. Czekałam na większe napięcie, na ten charakterystyczny dla autorki "pazur" w relacjach, a dostałam dość powolną wędrówkę, która momentami mi się dłużyła. Werdykt Fabuła rozkręca się powoli, ale zakończenie... wow! Ten plot-twist na końcu totalnie ratuje sprawę i sprawia, że mimo braku tej chemii, o którą aż się prosiło, chcę natychmiast sięgnąć po drugi tom.
Karolina Celia - awatar Karolina Celia
oceniła na71 miesiąc temu
Ballada o nieszczęśliwej miłości Stephanie Garber
Ballada o nieszczęśliwej miłości
Stephanie Garber
ZDECYDOWANIE MÓJ ULUBIONY TOM!!! Skończyłam już czytać wszystkie części, i bez dwóch zdań, przy drugiej bawiłam się najlepiej, i stała się moja ulubioną. Mimo wszystko stwierdziłam, że rozdzielę recenzję i każdy tom będzie miał oddzielny post! Ballada, całkowicie spełniła moje oczekiwania, nie byłam w stanie oderwać się od czytania, ponowne wkroczenie do ich Krainy, na nowo wywarło na mnie masę emocji. Nie bez powodu ta część jest moją ulubioną, to przy niej tak cudownie spędziłam czas, dostrzegłam zmiany w zachowaniu bohaterów, oraz jeszcze lepiej mogłam ich poznać i zrozumieć. Uśmiech towarzyszył mi podczas czytania. Emocje były tak wielkie!!! Autorka hipnotyzuje swoim stylem pisania, to jak przedstawia różne wydarzenia, jak prowadzi fabułę za każdym razem jest dla mnie jeszcze bardziej magiczne. A wykreowanie bohaterów jest po prostu fantastyczne! Przez tą historię dosłownie płynęłam, nim się obejrzałam byłam już na ostatniej stronie, i o BOŻE CO TO BYŁO ZA ZAKOŃCZENIE, automatycznie zaczęłam czytać trzecią część bo musiałam dowiedzieć się co dalej. Autorka jest zdecydowanie mistrzynią zwrotów akcji. Moi ukochani bohaterowie, w tej części możemy dostrzec w nich zmiany. Jest wyczuwane ogromne, napięcie między nimi. Jacks to bohater, którego polubiłam od początku, a w tej części jeszcze bardziej zyskał w moich oczach, jest w nim coś tak bardzo magnetyzującego i hipnotyzującego. Natomiast jeśli chodzi o Evangelinę polubiłam ją jeszcze bardziej niż w pierwszej części, ogromnie zyskała w moich oczach. Ich relacja, z każdym kolejnym rozdziałem nabiera tępa! Przez większość czasu miałam uśmiech na twarzy! Uwielbiam całym sercem tę dwójkę razem, i to ile przeszli. Ten tom zdecydowanie będzie miał szczególne miejsce w moim sercu!
Emilia - awatar Emilia
oceniła na101 dzień temu

Cytaty z książki Utkane królestwo

,,Strzeż się złota, korony, człowieka.
Jeden jest król, co od śmierci ucieka.
Przejdź przez ciemnność, pokonaj mur.
Dwojgu przyjacielem, kto dla nich wróg".

,,Strzeż się złota, korony, człowieka.
Jeden jest król, co od śmierci ucieka.
Przejdź przez ciemnność, pokonaj mur.
Dwojgu...

Rozwiń
Tahereh Mafi Utkane królestwo Zobacz więcej

- Ale z Ciebie dziwna dziewczyna - powiedziała cicho. - Patrzysz na różę, a dostrzegasz tylko ciernie, nigdy kwiat.

Tahereh Mafi Utkane królestwo Zobacz więcej

- Nie mam pojęcia, co my teraz robimy - powiedział cicho. - Ale jeśli zamierzasz wziąć mnie w niewolę, wystarczy, że poprosisz. Pójdę z ochotą.

- Nie mam pojęcia, co my teraz robimy - powiedział cicho. - Ale jeśli zamierzasz wziąć mnie w niewolę, wystarczy, że poprosisz. Pójdę z ocho...

Rozwiń