Świt X. X-Men Tom 1

Okładka książki Świt X. X-Men Tom 1 autora Russell Dauterman, Jonathan Hickman, Leinil Francis Yu, 9788328157637
Okładka książki Świt X. X-Men Tom 1
Jonathan HickmanLeinil Francis Yu Wydawnictwo: Egmont Polska Cykl: Świt X. X-Men (tom 1) Seria: MARVEL FRESH komiksy
komiksy
Marek Starosta

Kup Świt X. X-Men Tom 1 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Świt X. X-Men Tom 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Świt X. X-Men Tom 1

Hickman jest jednym z najlepszych autorów komiksowych, ale ten tom był lekkim rozczarowaniem. Rozwija świat X-men i dodaje nowe historie po House of X/Powers of X, ale nie ma w tym wszystkim motywu przewodniego, wszystko wydaje się trochę chaotyczne. Mam nadzieję, że zaprocentuje to w przyszłości. Swoją drogą rysunki są niesamowite.

Mam radę dla wszystkich zainteresowanych X-Men Hickmana, którzy dali się złapać na hype: darujcie dobie. To kompletny bełkot, komiks wydumany i pretensjonalny na maxa. Gość tworzy jakieś wielkie koncepty i rzeczywistości, a nie umie napisać normalnego dialogu ani wciągającej intrygi. Postaci to jakiś żart. To nie są X-Meni tylko jakieś cyborgi deklamujące denną ekspozycję . I co najlepsze - z tego wielkiego budowania świata X-Men wyszło jedno wielkie nic, bo Hickman przerwał pisanie serii w połowie bez absolutnie żadnej konkluzji - był jakiś konflikt z Marvelem i scenarzysta porzucił mutantów. Omijać szerokim łukiem.

PopKulturowy Kociołek:

Każdy szuka mitycznego raju, w którym będzie mógł się czuć bezpiecznie w otoczeniu podobnych sobie osób. Nie inaczej jest w przypadku mutantów, którzy swoje wycierpieli i nie zawsze ich los należał do najłatwiejszych i najprzyjemniejszych. Teraz jednak w niezależnym państwie na wyspie Krakoa mogą oni cieszyć się beztroską, radością i spokojem. Wszystko ma jednak swój kres, szczególnie kiedy ich kraj zaczyna odgrywać znaczącą rolę na arenie międzynarodowej. Zazdrość i zawiść innych zaczynają się piętrzyć i wszystko wskazuje na to, że obdarzeni ponadnaturalnymi talentami bohaterowie kolejny raz będą musieli stanąć do walki.

Według pewnej starej legendy fani superbohaterskiego komiksu kiedyś doczekają się epokowego i mocno rewolucyjnego dzieła, które postawi fundamenty pod nowe oblicze gatunku. Jonathan Hickman i jego prace pozwalają sądzić, że przepowiednia ta jest na dobrej drodze do swojej realizacji. Amerykański scenarzysta z każdym kolejnym wydanym dziełem pokazuje bowiem, że potrafi wycisnąć z potencjalnie maksymalnie wyeksploatowanego popkulturowe złoża, zupełnie nowe bogate pokłady komiksowej rozrywki. To, że w mutantach ciągle drzemie masa niesamowitości, mogliśmy się przekonać już czytając album Ród X/Potęgi X. Świat X utwierdza nas tylko w przekonaniu, że superbohaterska widowiskowość i powielanie pewnych schematów może iść w parze z głębią i złożonością historii.

W recenzowanym albumie czeka na nas osiem zeszytów, każdy z nich skupiający się na zupełnie innym wątku i bohaterze. Poszczególne historie nie są ze sobą jakoś mocno fabularnie powiązane (przynajmniej nie na pierwszy i drugi rzut oka). W każdej z nich drzemie jednak „coś” co sprawia, że kolejne strony komiksu pochłania się z niekłamaną przyjemnością. Hickman serwuje tu odbiorcy doskonale przemyślaną dawkę widowiskowości i fabularnej głębi, gdzie odpowiednia ilość miejsca przeznaczona jest również na należytą ekspozycję postaci i ich emocji/problemów (wszystko to na dość ograniczonej ilości stron).

Nie wszystko w albumie jest jednak perfekcyjne. Po pierwsze na pewno nie jest to album, po który może sięgnąć każdy. Do zrozumienia wydarzeń dziejących się w zaprezentowanej tutaj linii czasowej konieczna jest znajomość wymienionego już wcześniej tytułu Ród X/Potęgi X. Po drugie nie jest to pozycja, po którą sięga się, aby oddać się prostej, niezobowiązującej przyjemnej Marvelowej rozrywce. Hickman ma bowiem tendencję do prezentowania pozornie prostej fabuły w dość skomplikowanej i złożonej formie. Duża część treści jest ukazana w formie szczątkowych/niepełnych informacji, które czytelnik sam musi analizować i lepić z nich większy obraz całości. Jednych to oczywiście zachwyci, innych zaś momentalnie odrzuci....

PopKulturowy Kociołek:

71 użytkowników ma tytuł Świt X. X-Men Tom 1 na półkach głównych
47 użytkowników ma tytuł Świt X. X-Men Tom 1 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Świt X. X-Men Tom 1

Okładka książki Projekty Manhattan. Tom 2. Pseudonauka Ryan Browne, Jonathan Hickman, Nick Pitarra
Okładka książki Aliens vs Avengers #4 Jonathan Hickman, Esad Ribić
Aliens vs Avengers #4 Jonathan Hickman, Esad Ribić
Okładka książki Fantastic Four: Solve Everything Dale Eaglesham, Neil Edwards, Jonathan Hickman
Fantastic Four: Solve Everything Dale Eaglesham, Neil Edwards, Jonathan Hickman
Okładka książki Inferno i Wolverine - X żywotów/X śmierci – pakiet Stefano Caselli, Joshua Cassara, Jonathan Hickman, Benjamin Percy, Valerio Schiti, Federico Vicentini
Okładka książki Inferno Stefano Caselli, Jonathan Hickman, Valerio Schiti
Inferno Stefano Caselli, Jonathan Hickman, Valerio Schiti
Okładka książki Projekty Manhattan. Tom 1. Niedobra nauka Ryan Browne, Jonathan Hickman, Nick Pitarra
Okładka książki Aliens vs Avengers #3 Jonathan Hickman, Esad Ribić
Aliens vs Avengers #3 Jonathan Hickman, Esad Ribić

Okładka książki Marvel Zombies. Tom 1 Mitch Breitweiser, Regiland Hudlin, Robert Kirkman, Greg Land, Mark Millar, Sean Phillips, Francis Portela
Okładka książki Star Wars: Szkarłatne rządy Steven Cummings, Charles Soule
Star Wars: Szkarłatne rządy Steven Cummings, Charles Soule
Okładka książki Venom. Tom 2 Danilo Beyruth, Cullen Bunn, Donny Cates, Iban Coello
Venom. Tom 2 Danilo Beyruth, Cullen Bunn, Donny Cates, Iban Coello
Okładka książki Batman: Epidemia Alan Grant, Kelley Jones, Doug Moench
Batman: Epidemia Alan Grant, Kelley Jones, Doug Moench
Okładka książki Blade Runner 2029 (TOM 2) Michael Green, Andres Guinaldo, Mike Johnson
Blade Runner 2029 (TOM 2) Michael Green, Andres Guinaldo, Mike Johnson
Okładka książki Świt X. X-Men Tom 2 Russell Dauterman, Alan Davis, Jonathan Hickman, Ramón Pérez, Rod Reis, Leinil Francis Yu

Cytaty z książki Świt X. X-Men Tom 1

Dodaj cytat z książki Świt X. X-Men Tom 1