Rental Person Who Does Nothing: A Memoir

- 2024-01-09
- 2024-01-09
- angielski
- Don Knotting
"I'm starting a service... available for any situation in which all you want is a person to be there. Maybe there's a restaurant you want to go to, but you feel awkward going on your own.
Maybe a game you want to play, but you're one person short.
Or perhaps you'd like someone to keep a space in the park for your cherry blossom viewing party…"
Shoji Morimoto was constantly being told by his boss, "It makes no difference whether you’re here or not," and that his presence contributed nothing to the company. Morimoto began to wonder whether a person who "does nothing" could still have actual value and a place in the world. Perhaps he could turn "doing nothing" into a service? With one tweet, Rental Person was born.
Rental Person provides a fascinating service to the lonely and socially anxious. This book details thousands of his true-life adventures:
• Accompanying a divorcee to her favorite restaurant
• Waving goodbye to a client from the train platform
• Sitting in the courtroom during a client’s trial
• Supporting a client during a difficult surgery
Rental Person is dependable, nonjudgmental and committed to remaining a stranger, and the curious encounters he shares are revelatory about both Japanese society and human psychology.
In "Rental Person Who Does Nothing", Morimoto chronicles his extraordinary experiences in his unique line of work and reflects on how we consider relationships, jobs and family in our search for meaningful connection and purpose in life.
Kup Rental Person Who Does Nothing: A Memoir w ulubionej księgarni
Oceny książki Rental Person Who Does Nothing: A Memoir
11 użytkowników ma tytuł Rental Person Who Does Nothing: A Memoir na półkach głównych- Przeczytane 8
- Japonia 2
- Biograficzne 1
- Abstrakcja 1
- Storytel 1
- G: Autobiografia / Biografia / Pamiętnik / Wspomnienia 1
- 2024 1
- Nonfiction 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rental Person Who Does Nothing: A Memoir
Ciekawa i na pewno fajna do dyskusji na temat kondycji ludzkiej i naszej potrzeby bliskości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem jak to . . . Opis nieistniejącego zawodu z regułami i motywacjami. Książka i temat rzadko spotykane ale przyjemne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie znam Shoji-san*, a trafiłam na ten tytuł podczas przeglądania nowości. Znając trochę kulturę Japonii, pomysł do-nothing rental mnie zaskoczył i zaintrygował.
Książka miała tendencję do powtarzania się aż do znudzenia jak i również krążenia wokół pewnych tematów, jakby chcąc na siłę zwiększyć liczbę stron. Do tego stopnia, że czytanie nie wydawało mi się naturalne ani płynne. Wolałabym jeżeli już przeczytać wywiad niż serię odpowiedzi przekształconych w tekst, przynajmniej byłoby wygodniej. Jednak pomimo wad, moja ciekawość została zaspokojona i skłoniła mnie do refleksji.
Przedstawiane prośby, choć na pierwszy rzut oka mogą wydawać się absurdalne, a nawet dziwaczne, w rzeczywistości świadczą o głębokiej samotności.
Uważam, że spostrzeżenia Shoji-san były interesujące na temat japońskich rytuałów w relacjach różnego rodzaju. Nie przypuszczałam, iż mogą być tak skomplikowane i że zamiast jednoczyć ludzi, izolują ich w atmosferze serdeczności i harmonii.
Podsumowując, książka coś mi dała, aczkolwiek nie bez pewnych trudności w dotarciu do końca, wynikających ze sposobu, w jaki została napisana.
*Nie mogę go nazwać autorem, ponieważ to nie on napisał tę książkę. Z tego powodu, żeby być poprawną (myślę, że by mu się to podobało, bo jest bardzo precyzyjny w swoich definicjach),unikam nazywania go w ten sposób. Z szacunku zdecydowałam się użyć jego imienia z japońskim tytułem honorowym, jak to jest w zwyczaju w Japonii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka miała tendencję do powtarzania się aż do znudzenia jak i również krążenia wokół pewnych tematów, jakby chcąc na siłę zwiększyć liczbę stron. Do tego stopnia, że czytanie nie wydawało mi się naturalne ani...