Dragon Ball: Son Goku i jego przyjaciele powracają

Okładka książki Dragon Ball: Son Goku i jego przyjaciele powracają autora Naho Ooishi, Akira Toriyama,
Okładka książki Dragon Ball: Son Goku i jego przyjaciele powracają
japoński

Kup Dragon Ball: Son Goku i jego przyjaciele powracają w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dragon Ball: Son Goku i jego przyjaciele powracają

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dragon Ball: Son Goku i jego przyjaciele powracają

4 użytkowników ma tytuł Dragon Ball: Son Goku i jego przyjaciele powracają na półkach głównych

Akira Toriyama
Akira Toriyama
Akira Toriyama urodził się 5 kwietnia 1955 roku w Kiyosu (prefektura Aichi, Japonia). Jest jednym z najpopularniejszych twórców mangi na świecie. Swoją karierę rozpoczął dzięki filmowi Walta Disneya „101 dalmatyńczyków” . Młody wówczas Toriyama był wręcz zafascynowany kreską i wkrótce potem sam zaczął rysować. Nie myślał jednak, iż stanie się tak popularnym rysownikiem. Rozpoczął naukę w Wyższej Szkole Przemysłowej, po czym podjął pracę w reklamie. Ta jednak nie pozwalała mu na realizację marzeń i w krótkim czasie porzucił ją dla rysowania. Swoje pierwsze dzieło „Wander Island” opublikował w japońskim magazynie „Shūkan Shōnen Janpu”. Sukces odniósł jednak dopiero publikując w 1980 roku mangę Dr. Slump, a wkrótce potem rozpoczął prace nad serią Dragon Ball, której pierwszy tom ukazał się w grudniu 1984 r, a serial na jej podstawie niecałe dwa lata później. Był to wręcz niesamowity sukces. Akira zawarł w nim wszystko to, co charakteryzowało jego dzieła, czyli dynamiczną akcję, zróżnicowanych bohaterów i całą masę humoru. Była to też pierwsza z jego mang, na której wpływ mieli fani, bowiem jak przyznał sam mistrz, niektóre wątki zmieniał, bądź też pisał na nowo właśnie ze względu na listy od fanów, czego przykładem jest Vegeta. (Początkowo miał się pojawić tylko jako czarny charakter, dzięki fanom pozostał jednak w serii).

Cytaty z książki Dragon Ball: Son Goku i jego przyjaciele powracają

Dodaj cytat z książki Dragon Ball: Son Goku i jego przyjaciele powracają