Dzieci cienia

Kinga Dańko Wydawnictwo: Novae Res literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
2023-02-17
2023-02-17

Kup Dzieci cienia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dzieci cienia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dzieci cienia

"Dzieci cienia" to poruszająca, pełna bólu historia o dwóch braciach dorastających w domu, w którym to alkohol odgrywał najważniejszą rolę. Opowieść przedstawiona jest z perspektywy trzech osób: matki, syna i dziewczyny, z którą w przyszłości zwiąże się właśnie Paweł. Mamy również przedstawione dwie czasoprzestrzenie, co pozwala nam na wnikliwą obserwację tego jak zmieniło się życie chłopców i jakie piętno odcisnęło na nich druzgocące środowisko w jakim przyszło im dorastać. Początek książki jest nieco trudny do zrozumienia, ale jeśli już wciągniecie się w tą historię to gwarantuję Wam, że pochłoniecie ją jednym tchem! I choć tematy tutaj poruszone nie należą do najłatwiejszych to skłaniają do wielu przemyśleń. Ja sama, będąc naocznym świadkiem tego co z bliskimi może zrobić alkohol, mimo wszystko byłam ogromnie zszokowana tym, jak duże wywarła na mnie wrażenie ta lektura. Być może to właśnie moje życiowe doświadczenie i wiele trafnych spostrzeżeń autorki do tego się przyczyniło, a może wysunięta przeze mnie refleksja na koniec o tym jakże przerażająca musi być wizja samotności, która sprowadza nas na takie, a nie inne tory... Polecam! Naprawdę mocna lektura!

„Dzieci cienia” to książka, która porusza temat alkoholizmu. Niestety w Polsce w dalszym ciągu alkohol stanowi poważny problem, a ten tytuł pokazuje nam różne oblicza tego nałogu.

Historię opowiedzianą w tej książce poznajemy z trzech perspektyw. Pierwsza z nich to historia matki, która porzucona przez męża została sama z dwójką synów i swoją samotność zaczęła topić w alkoholu. Druga to perspektywa jej młodszego syna – Pawła, który wychowany przez alkoholiczkę próbuje wyjść na prostą i prowadzić normalne życie. Ostatnia należy do dziewczyny Pawła, która poznaje prawdę o przeszłości swojego chłopaka i jego matki od jego babci.

To historia niezwykle złożona, która pokazuje, jak zaniedbania na przestrzeni pokoleń odbijają się na ludziach. Jednocześnie widzimy, jak trudna i nierówna jest walka z nałogiem. Zostały pokazane różne postawy i zachowania ludzi w stosunku do nadużywania alkoholu oraz jego konsekwencji – od niezrozumienia i nienawiści po żal i bezsilność. Autorka pokazała również, co dzieje się nie tylko z otoczeniem osoby w nałogu, ale także z tym, z czym zmaga się sama osoba dotknięta uzależnieniem. Ta historia nie przedstawia nikogo jako dobrego czy złego, a raczej ukazuje ludzką naturę i jej różne oblicza. Książka otwiera oczy i uświadamia czytelnika o problemie, który często jest bagatelizowany. Sięgając po ten tytuł, można boleśnie się przekonać, ile zła wyrządza alkohol.

Poza tym autorka wykreowała ciekawą fabułę i zawarła w niej tajemnicę, którą odkrywamy wraz z bohaterami, dzięki czemu książkę czyta się z zaangażowaniem i ciekawością.

„Dzieci cienia” to debiut, który zasługuje na dużo większy rozgłos i który każdy powinien przeczytać. Nie jest to łatwa i przyjemna lektura, ale zdecydowanie warta poznania.

Polecam!

O tej pozycji powinno być bardzo głośno, bo temat wciąż niestety na czasie, ale zachwyciło mnie przede wszystkim to, że autorka doskonale pisze. Trudno uwierzyć, że to jej debiut, język jakim operuje, styl pisania i sposób narracji powodują, że całość robi ogromne wrażenie. Trudno odciąć się od emocji bohaterów: strachu, bezradności, rozczarowań, niespełnionych obietnic, bólu i nadziei, która tli się ostatkiem sił.
Ale do rzeczy. Dzieci cienia to pozycja, która dotyczy uzależnienia od alkoholu. Historię poznajemy z trzech perspektyw: matki alkoholiczki, jej syna Pawła i jego dziewczyny, która z opowieści babci chłopaka dowiaduje się jak wyglądało jego życie. Codzienność dziecka żebrzącego o miłość i o to, aby być ważniejszym niż alkohol. Te fragmenty powodują ból nie do opisania, wywołują złość i ogromny smutek.
Jestem pod wielkim wrażeniem tego jak prawdziwie Kinga pokazała perspektywę każdego z bohaterów, mechanizmy jakie nimi rządzą, ich punkt widzenia, często tak absurdalny, że trudno nam uwierzyć, ale przecież tak właśnie wygląda myślenie osób uzależnionych i ich bliskiego otoczenia. Jak doskonale potrafiła wczuć się w każdego z nich, pokazać ich cierpienie i walkę o lepsze życie.
Bolesna, trudna, mocna, niezwykle wartościowa i przerażająco prawdziwa – czytajcie, polecajcie innym bo naprawdę warto. Może komuś, kto tego potrzebuje otworzy oczy.

127 użytkowników ma tytuł Dzieci cienia na półkach głównych
32 użytkowników ma tytuł Dzieci cienia na półkach dodatkowych