Wild child, czyli naturalny rozwój dziecka

Okładka książki Wild child, czyli naturalny rozwój dziecka autorstwa Eliane Retz
Eliane Retz Wydawnictwo: Wydawnictwo Natuli poradniki dla rodziców
poradniki dla rodziców
e-book
Wild child
2022-12-08
2022-12-08
Magdalena Kaczmarek
Dlaczego relacje i więzi, które współtworzymy z dziećmi, to tak ważny element wychowawczej układanki?

Ta książka nie tylko przynosi odpowiedzi na powyższe pytanie, ale tworzy podwaliny dla rewolucji w innych obszarach naszego życia społecznego. Sprawia, iż przypominamy sobie o tym co w życiu najważniejsze – o więziach, miłości i bliskości z innymi.

Książka wydana przez Natuli – dzieci są ważne.

Kup Wild child, czyli naturalny rozwój dziecka w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Wild child, czyli naturalny rozwój dziecka

778 375

Oceny książki Wild child, czyli naturalny rozwój dziecka

Opinie i dyskusje o książce Wild child, czyli naturalny rozwój dziecka

Dla mnie to książka wyróżniająca się wśród poradników dla rodziców. Przede wszystkim zawiera zestaw praktycznych wskazówek dotyczących wychowania dziecka. Część opinii tutaj krytykuje je twierdząc, że sprowadzają się jedynie do „morza cierpliwości”. Nie zgodzę się - wiele z nich świetnie sprawdza się nam w codziennym życiu i może właśnie ta prostota jest tak pomocna. Dodatkowo pierwsze części książki w bardzo przystępny sposób przedstawiają założenia wychowania zorientowanego na więzi i potrzeby, popierając je najnowszymi wynikami badań. Książka nie jest jednak przeładowana naukowym żargonem - to solidna dawka wiedzy i praktycznych porad. Polecam rodzicom małych dzieci.

Uwielbiam książki z tej serii. Są prosto napisane, a dają naprawdę sporo przykładów i wyjaśniają "działanie" dziecka. Na pewno jeszcze do niej wrócę

Bardzo rozjaśnia spojrzenie na świat małego dziecka. Świetne i pomocne przykłady, a samą książkę czyta się szybko i przyjemnie.

600 użytkowników ma tytuł Wild child, czyli naturalny rozwój dziecka na półkach głównych
97 użytkowników ma tytuł Wild child, czyli naturalny rozwój dziecka na półkach dodatkowych

Eliane Retz
Eliane Retz
Dr. Eliane Retz, 41, Pädagogin, systemische Beraterin (systemische Gesellschaft),Autorin, Mutter von zwei Kindern.  Studiert und promoviert habe ich an der Ludwig-Maximilians-Universität München. In meiner wissenschaftlichen Arbeit hat mich immer interessiert, wie uns frühe Bindungserfahrungen prägen und was Eltern unterstützt, ihren Weg als Familie zu finden.

Czytelnicy Wild child, czyli naturalny rozwój dziecka przeczytali również

Uwaga! Złość Ewa Tyralik-Kulpa
Uwaga! Złość
Ewa Tyralik-Kulpa
Dla mnie książka była jak plaster na obolałe serduszko… Każdy z nas się złości i nie uciekniemy od tego, możemy jednak pracować nad sposobami w jaki ją wyrażamy. Autorka rozumie to doskonale i nie ocenia nas, bo sama przeszła terapię pod tym kątem oraz sama jest matką. Towarzyszy nam w tej trudnej drodze i dzieli się swoją wiedzą. Warto podkreślić, że książka zawiera wiele rad uniwersalnych, które sprawdzą się nie tylko w kontekście relacji rodzic-dziecko, ale po prostu w relacji z drugim człowiekiem (partnerem, siostrą czy chociażby nerwowym szefem). Co po przeczytaniu tej książki zabieram dla siebie? (UWAGA! Spoiler alert) - złość pojawia się kiedy walczymy o swoje potrzeby; to ich odnalezienie i zaspokojenie staje się kluczem do rozwiązania nerwowej sytuacji - KAŻDY się złości, niebezpiecznym wyrazem tego mogą być nie tylko zachowania agresywne, ale również pasywno-agresywne czy „blokujące” („złość to nie tylko złoszczenie się”) - aktywujmy korę nową zamiast drażnienia ciała migdałowatego; nazwijmy uczucie, pytajmy o powody, wyraźmy zrozumienie, a dopiero potem przejdźmy do rozwiązania - najpierw uspokajajmy (działajmy kojąco na prawą półkulę),tylko spokój pozwoli na konstruktywną rozmowę - pakiet porad dotyczących tego jak komunikować się w sytuacjach nerwowych (szczególnie zasady Porozumienia bez Przemocy, komunikaty oparte na faktach i „Brudna dwunastka Thomasa Gordona) - zrozumienie etapów złości w trakcie dorastania dziecka oraz podział na złość „z piwnicy” (porywcza, nagła) i „z piętra” (wypracowana strategia) - zasada „stop-klatki” i praca nad swoim samopoczuciem, bo to nasz dobrostan zadecyduje w dużym stopniu o naszej sile do przepracowania tematu złości Kilka drobnych zmian zrobiło dużą różnicę w codziennym życiu mojej rodziny. Książka zostanie na mojej półce i na pewno będę do niej wracać. Szczerze polecam.
polnymak - awatar polnymak
O granicach. Kompetentne relacje z dzieckiem Jesper Juul
O granicach. Kompetentne relacje z dzieckiem
Jesper Juul
Gdy widzę w księgarni czy bibliotece książkę Jespera Juul, wiem, że można brać w ciemno, bo będzie to wartościowa pozycja. Crème de la crème lektur o wychowaniu. Moje najważniejsze, najtrafniejsze książki z pedagogiki, które wszystkim polecam, wyszły spod jego pióra. Ten duński pedagog i terapeuta rodzinny prezentuje zawsze szeroką perspektywę omawianych problemów tj. z punktu widzenia dziecka i matki/ ojca. Analizuje również wzajemne relacje rodziców w kontekście poruszanych zagadnień. Pisze krótko lecz konkretnie, tak, że trafia w samo sedno. Jest doświadczonym praktykiem , choć nie przytłacza zbyt dużą ilością przykładów. Jego książki, niewielkie objętościowo zawierają zwięzłe treści i konkretne porady. " O granicach" , podzielone na kilkanaście rozdziałów, można czytać na wyrywki. Najważniejsze treści zawarte są na szarych polach. Wskazówki zawarte w książce stanowią doskonały wstęp do poprawy jakości komunikacji nie tylko w rodzinie, ale w ogóle. Wracam do nich wielokrotnie. Juul jest twardym zwolennikiem tezy, że za jakość relacji z dziećmi odpowiadają tylko dorośli. Namawia do zachowania równowagi w życiu rodzinnym. Potrzeby dzieci i rodziców stawia na równi. Przekonuje, że dziecko jest "inwestycją długoterminową", a efekty działań wychowawczych nie zawsze widoczne od razu. Czasem dopiero po kilku a nawet kilkunastu latach. Autor stawia na szczerość w relacjach, mówienie co naprawdę czujemy i umiejętność przyznania się do błędu. Uważa, że wybuch spontanicznej złości, gdy dziecko mocno przekroczy granicę rodzica (np. poprzez granie na komputerze ojca bez jego wiedzy) jest jak najbardziej normalną reakcją, do której rodzic ma prawo. Należy skrytykować konkretne zachowanie, ale uważać, by nie wypowiadać krzywdzących, raniących słów pod adresem dziecka. Książka Juula niezwykle zwiększa świadomość mnie jako matki. Uspokaja, że nie ja jedna borykam się z konkretnymi zachowaniami dziecka. Przekonuje, że wychowanie bez stawiania granic jest niemożliwe, nieskuteczne, chaotyczne. Uczy mnie również trudnej sztuki odpuszczania i dawania czasu dzieciom oraz sobie.
Agnieszka2302 - awatar Agnieszka2302

Cytaty z książki Wild child, czyli naturalny rozwój dziecka

Dzieci potrzebują wychowania, jesteśmy co do tego przekonane. Ale nie w sposób polegający na korygowaniu lub przycinaniu ich niczym dekoracyjnej rośliny w barokowym ogrodzie, którą chciałoby się wcisnąć w określoną formę. Dobre, wspierające wychowanie działa raczej jak dająca ochronę pergola, na której młoda roślina może się podeprzeć, dopóki jest jeszcze mała i delikatna - aby bez zakłóceń wyrosnąć na silne drzewo, mogące sprostać wymaganiom stawianym przez życie.

Rozwiń
Eliane Retz Wild child, czyli naturalny rozwój dziecka Zobacz więcej

Dziecięce potrzeby są bardzo ważne i jednocześnie rodzice jasno określają swoje własne - oto najbardziej charakterystyczne znaki rozpoznawcze stylu autorytatywnego. W wyniku tego na co dzień dochodzi oczywiście do konfliktów, gdyż efektem takiej relacji jest pewne siebie, gotowe do dyskusji dziecko. Rodzice wychowujący autorytatywnie potrafią konstruktywnie nawigować tymi konflikatmi, rozumiejąc ich wagę.

Rozwiń
Eliane Retz Wild child, czyli naturalny rozwój dziecka Zobacz więcej