Ognisty medalion

Okładka książki Ognisty medalion autora Carla Montero, 9788381886147
Okładka książki Ognisty medalion
Carla Montero Wydawnictwo: Rebis Cykl: Ana García-Brest (tom 2) literatura piękna
Ana García-Brest (tom 2)
El medallón de fuego
2023-03-07
2023-03-07
Wojciech Charchalis

Kup Ognisty medalion w ulubionej księgarnii

Ognisty medalion

Oceny książki Ognisty medalion

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ognisty medalion

Ognisty medalion jest kontynuacją Szmaragdowej tablicy. Bohaterowie poznani w poprzedniej książce podążają w poszukiwaniu tajemniczego medalionu, który zdobił swego czasu szyję rosyjskiej carycy. Zanim dotrzemy do sedna tajemnicy, podążamy historyczno -przygodowym traktem poznając losy osób, którzy stali się strażnikami tego klejnotu. Ciekawa jest ta historia.

Na początku ciężko było mi "wkręcić się" w fabułę, ponieważ akcja za bardzo przypominała mi poprzednią część "Szmaragdową tablicę". Jednak mniej więcej w połowie akcja się rozkręciła i ciężko było się oderwać od czytania.
Zakończenie zaskakujące, pełne napięcia, nieoczywiste.

Zakończenie zaskakujące, pełne napięcia, nieoczywiste.

Piękna historia miłości i odkrywania swojej rodzinnej tożsamości.

Piękna historia miłości i odkrywania swojej rodzinnej tożsamości.

588 użytkowników ma tytuł Ognisty medalion na półkach głównych
110 użytkowników ma tytuł Ognisty medalion na półkach dodatkowych

Carla Montero
Carla Montero
Hiszpańska pisarka, jest absolwentką prawa i zarządzania w biznesie. Jednak od zawsze uwielbiała pisać. Za swoją pierwszą bestsellerową powieść, "Una dama en juego", otrzymała nagrodę Círcule de Lectores. "Szmaragdowa tablica" jest jej drugą powieścią – prawa do jej wydania kupiło już kilka europejskich oficyn.

Córka z Włoch Soraya Lane
Córka z Włoch
Soraya Lane
" Nie możemy pozwalać, by ktoś odbierał nam marzenia. Czasami musimy w życiu dokonywać własnych wyborów, nawet kiedy inni chcieliby, żebyśmy decydowali inaczej."(str.207) Jest to pierwsza książka z serii "Utracone córki". To historia o poszukiwaniu prawdy, rodzinnych sekretach i sile kobiet, które muszą się zmierzyć z konsekwencjami podjętych decyzji. Narracja prowadzone jest dwutorowo. Współczesna bohaterka odkrywa ślady przeszłości, które prowadzą ją do Włoch, a równolegle poznajemy dramatyczne losy młodej kobiety, żyjącej przed i w czasie II Wojny Światowej. W roku 1937 śledzimy losy utalentowanej dziewczynki, Estee, która uwielbiała tańczyć. Uczęszczała na lekcje baletu, gdzie dostrzeżono jej talent. Miała odmienić los rodziny. Żyła pod presją surowej i wymagającej matki. Mimo, że jej występy były idealne, zawsze spotykały się z krytyką matki. Jako nastolatka poznała Felixa i ich przyjaźń z czasem przerodziła się w gorące uczucie. Jednak ich rodziny zaplanowały przyszłość obojga nastolatków. Estee dostała się do Akademii Baletowej przy La Scali i tam odnosiła wspaniałe sukcesy. Mimo że z Felixem nie widziała się osiem lat ich nastoletnia miłość przetrwała. Młodzi zakochali mieli plany na wspólne życie, jednak jego rodzina je pokrzyżowała. To spowodowało przyszłe dramatyczne wydarzenia. Oboje byli ofiarami rodzinnych knowań. Współczesną bohaterką jest Lily, która wraca do domu po czterech latach nieobecności. Pracowała w winnicy w Nowej Zelandii. Otrzymała pismo od prawnika do stawienia się w kancelarii. Tam otrzymała pudełko znalezione w Domu dla niezamężnych matek, gdzie urodziła się jej babcia. W środku znalazła dwa kawałki papieru napisane po włosku. Udała się do Włoch, tam miała nagraną pracę w winnicy. Chciała też rozwiązać zagadkę tajemnicy z pudełka i poznać losy prababci. Uwielbiała pracę w winnicy . Tą pasją zaraził ją ojciec i planowali wspólnie stworzenie własnej winnicy. Jednak jego śmierć zweryfikowała plany. Pracowała w słynnej winnicy Martinellich. Tutaj funkcjonowanie winnicy oparte było na tradycyjnych metodach, co nieraz skłócało członków rodziny, kładących nacisk na nowoczesność. Została przyjęta bardzo serdecznie przez rodzinę. Lily była pracoholiczką. Nigdy nie mieszała spraw zawodowych z życiem osobistym i przyjemnościami. Mężczyzn trzymała na dystans. Małymi krokami posuwała się do przodu odkrywając rodzinne tajemnice i odnajdując żyjących członków rodziny. Tam też zrozumiała, że powinna zejść z drogi, którą wytyczyła wspólnie z ojcem i realizować własne marzenia. Kobiety w tej powieści są silne, choć często nie zdają sobie z tego sprawy. Ich historie splatają się w sposób naturalny, a odkrywanie rodzinnych tajemnic daje satysfakcję i wzrusza. To książka o miłości , która musi przetrwać przeciwności. O pasji z wykonywanego zawodu. O odwadze, by zmierzyć się z prawdą. O kobietach, które muszą znaleźć swoje miejsce na ziemi.
Alicja - awatar Alicja
oceniła na64 dni temu
Potem Kristin Harmel
Potem
Kristin Harmel
"Tęsknota jest najdokładniejszym sposobem pomiaru siły miłości." ( P.G.) ⬇️ "Potem" Autor @kristinharmel Wydawnictwo @wydawnictwo_swiatksiazki Sobota dla rodziny Mann jest wyjątkowym dniem. Wyczekiwany poranek przej trójkę rodzeństwa to czas tylko z tatą i śniadanie w restauracji. Mama w tym czasie ma wolne i czas tylko dla siebie. Sielsko prawda? Tej pamiętnej soboty, wszystko idzie nie tak. Pokłócona ze starszym bratem Lacey, specjalnie spowalnia wyjście z domu. Ociąga się,długo poprawia makijaż,a zejście ze schodów zajmuje wieki.Nawet zapięcie pasów idzie opornie. Podróż do knajpki nie trwa długo, ale ta jedna chwila zmienia ich życie na zawsze.Na światłach w ich samochód z impetem wjeżdża inny pojazd.Ostatnim co Lacey pamięta,to krzyk Logana i przytulenie się Tannera.Po przebudzeniu,dowiaduje się o śmierci taty. Powieść ta jest ogromnie poruszająca. Utkana z bólu po stracie bliskiej osoby, pokazuje jak śmierć wstrząsa ludźmi. Żałoba jest silnie związana ze smutkiem,żalem, tęsknotą i bólem psychicznym. Każdy inaczej przeżywa ten okres. Dorośli mogą rzucić się w wir pracy i obowiązków, często zaniedbując przy tym dzieci. To one najbardziej cierpią, nie wiedząc co się dzieje, nie umiejąc nazwać uczyć i ich przepracować. To im przede wszystkim potrzebne wsparcie, bo bez niego ich zycie traci na wartości. Książka porusza też kwestie poczucia winy i to, co się dzieje w głowie DZIECKA, gdy całą winą za wypadek i śmierć rodzica obarcza siebie. Historia pokazuje jak życie bywa okrutne i niesprawiedliwe, z jakimi emocjami walczą osoby po stracie, w międzyczasie mierząc się z innymi trudnościami czy okresem dojrzewania. Idealna dla ludzi przechodzących żałobę, ale również dla rodziców, by lepiej mogli zrozumieć to,z czym borykają się wtedy dzieci. Książka jest wartościowa i na długo zapada w pamięć. Uświadamiająca,że los jest nieprzewidywalny, a każda decyzja ma wpływ na dalsze życie. meggi.books
meggibooks - awatar meggibooks
Żona nazisty Sylwia Trojanowska
Żona nazisty
Sylwia Trojanowska
Jest to przykład współczesnej polskiej prozy obyczajowo-historycznej, podejmującej problematykę funkcjonowania jednostki w realiach II. wojny światowej. Utwór wpisuje się w popularny nurt narracji koncentrujących się na indywidualnym doświadczeniu wojny, szczególnie z perspektywy kobiecej. Dla mnie centralnym zagadnieniem powieści jest konflikt tożsamościowy jednostki uwikłanej w system nazistowski. Główna bohaterka zostaje zmuszona do funkcjonowania w strukturach społeczeństwa nazistowskiego, co prowadzi do napięcia między jej pochodzeniem a narzuconą rolą społeczną. Narracja prowadzona jest w sposób linearny, z wyraźnym naciskiem na rozwój wątków emocjonalnych. Styl autorki można określić jako realistyczny, z elementami ekspresji charakterystycznymi dla literatury popularnej. Język jest przystępny, co sprzyja szerokiemu odbiorowi, jednak niekiedy prowadzi do uproszczeń w przedstawianiu bardziej złożonych zagadnień historycznych, co wydaje się zabiegiem celowym. Powieść podejmuje istotne kwestie etyczne, takie jak granice kompromisu moralnego, problem odpowiedzialności jednostki oraz możliwość zachowania integralności w warunkach opresji. Narracja sugeruje, że tożsamość nie jest kategorią stałą, lecz podlega nieustannej renegocjacji w zależności od kontekstu społeczno-politycznego. Zdecydowanie jest to powieść warta przeczytania, chociaż można w dużym stopniu przewidzieć niektóre sytuacje.
Paulina Korach - awatar Paulina Korach
ocenił na716 dni temu
Pani England Stacey Halls
Pani England
Stacey Halls
Rok 1904. Ruby May to wykształcona w londyńskim instytucie niania, która zmienia miejsce pracy i wyrusza na północ, by podjąć opiekę nad czwórką dzieci. Z pozoru normalna rodzina skrywa jednak niepokojące sekrety. Sama Ruby również ma swoją tajemnicę, o której wolałaby nie mówić, by nie być ocenianą przez jej pryzmat. Do czego doprowadzi dociekliwość młodej niani? Czy będzie potrafiła unieść ciężar prawdy? Fabuła powieści osadzona jest w czasach edwardiańskich. Jest dobrze skonstruowana, a relacje między bohaterami przedstawione w sposób klarowny i logiczny, dzięki czemu łatwo odnaleźć się w realiach epoki. Od pierwszych stron wyczuwalne jest napięcie panujące w domu Englandów, które skutecznie podtrzymuje zainteresowanie czytelnika. Styl autorki – Stacy Halls – bardzo przypadł mi do gustu. Tempo akcji jest umiarkowane. Momentami odnosiłam wrażenie, że minęło znacznie więcej czasu, podczas gdy z treści wynikało, iż wydarzenia obejmują zaledwie kilka tygodni. Kreacja bohaterów jest przemyślana i pełna – wszystkie wątki dobrze się ze sobą łączą, prowadząc do zaskakującego finału. Podczas lektury nie brakowało emocji. Napięcie budowane jest stopniowo, mimo że jest to powieść obyczajowa, a nie sensacyjna. Polecam tę książkę osobom, które lubią historie o silnych kobiecych bohaterkach funkcjonujących w świecie zdominowanym przez mężczyzn – kobietach, które mimo ograniczeń potrafiły się sprzeciwić i zawalczyć o siebie.
joanna_czyta - awatar joanna_czyta
oceniła na81 miesiąc temu
Wielki krąg Maggie Shipstead
Wielki krąg
Maggie Shipstead
„Czasami musimy być jak trzcina, która ugina się na wietrze, ale nigdy się nie złamie”. Marian Graves jest pełna pasji, determinacji i ciekawości świata. Poznajemy ją w 1914 roku, jest wychowywana z bratem bliźniakiem u swojego wuja, gdy tracą rodziców w katastrofalnych okolicznościach, a my wraz z nią dorastamy i poznajemy świat na przestrzeni lat. Dziewczyna dąży do tego by zostać pilotką samolotu, jest nacechowana wytrwałością, hartem ducha i niezwykłą odwagą w dążeniu do celu mimo przeciwności na tamte czasy norm społecznych i otaczających ją ludzi. W 1950 roku przy próbie okrążenia ziemi ślad o niej ginie, a my na kolejnych stronach bardzo obszernej powieści wdajemy się w szczegóły tamtego lotu. Drugą bohaterką jest Hadley, aktorka, która po wielu latach ma odegrać pierwszoplanową postać w filmie, właśnie o Marian. Jest to dla niej olbrzymia szansa na wybicie się, zwłaszcza przy historii niskobudżetowych produkcji i niepowodzeń w życiu. Żeby przygotować się do roli czyta pamiętniki pilotki, pomaga jej to odkryć inspirację, drogę do osiągnięcia celu i bardzo istotnych sekretów. Rozłożona prawie na 800 stron historia dwóch silnych kobiet, które stawiają na siebie mimo przeciwności. Maggie Shipstead przeprowadza nas geograficznie przez świat i zmian jakie na nim następują, tragicznych wydarzenia ( II wojna światowa) oraz wewnętrzne rozterki i współczesne problemy. I mimo swojej obszerności nie potrafiłam się z tą powieścią rozstać, nie chciałam pożegnać tak doprecyzowanych bohaterów i każdego szczegółu. Jest to książka, której każdym rozdziałem trzeba się częstować i smakować powoli, która uczy nas pasji pozwalającej żyć na całego, a kręgi zawarte w tytule są bardzo symboliczne. Warto poświęcić na nią każdą chwilę, jest pełna emocji i zostaje z nami na bardzo długo. Serdecznie polecam. Książkę czytałyśmy w lipcu’2023 w @klubczulejczytelniczki
goszcze_w_slowach Aleksandra - awatar goszcze_w_slowach Aleksandra
oceniła na98 miesięcy temu
Amerykanka Wojciech Dutka
Amerykanka
Wojciech Dutka
Dla mnie powieść ta jest doskonałym połączeniem historii oraz doświadczeń granicznych jednostki, jej sprawczości oraz wolności wyboru. Ukazuje szeroki kontekst historyczny, obejmujący wydarzenia z okresu II. wojny światowej, na tle emocjonalnym, ale i filozoficznym, wprowadzając do powieści postać jednego z najbardziej znanych filozofów - Martina Heideggera i rozważania nad kondycją człowieka. W konstrukcji fabularnej oraz kontekście historycznym z mojej strony jako czytelniczki, najbardziej istotne jest łączenie faktów historycznych przez autora powieści z jednoczesnym ukazaniem ich na tle wojennego życia i walki o przetrwanie głównej bohaterki, gdzie nie brak namiętności, miłości, lecz jednocześnie uczucia te przeplata ból oraz cierpienie. Kolejnym atutem powieści jest szeroka panorama geograficzna, bowiem autor zabiera nas w podróż po USA, Niemczech, Francji, a także innych zakątkach Europy. Podkreślić warto też styl i dbałość o kontekst językowy, gdyż w powieści zawarta jest rozbudowana narracja opisowa. Co także istotne w „Amerykance” dostrzegłam sporą dbałość o szczegóły oraz przypisy, to zdecydowanie poszerza wiedzę czytelnika w odniesieniu do wielu aspektów – z włączeniem dzieł klasycznych. W odbiorze jest to powieść bardzo interesująca ale jednocześnie wymagająca od czytelnika skupienia i analizowania faktów – co dla mnie stanowi jej kolejny walor. Wymaga również od odbiorcy wysokich umiejętności interpretacyjnych, a przedstawione w powieści zdarzenia skłaniają do zastanowienia się nad konsekwencjami podejmowanych decyzji. Polecam miłośnikom historii, poszukującym ambitnej literatury.
Paulina Korach - awatar Paulina Korach
ocenił na1017 dni temu
Niebo nad Paryżem Małgorzata Niemtur
Niebo nad Paryżem
Małgorzata Niemtur
„Matnia uczuć, kłamstw i ambicji, gdzie każdy jest zmuszony walczyć o swoją wizję szczęścia i zdecydować, czy to, czego pragnie, jest warte swojej ceny.” „Niebo nad Paryżem” autorstwa @mniemtur_autorka przenosi nas w samo serce Wielkiej Rewolucji Francuskiej. 🇫🇷 Sięgnęłam po tę książkę głównie z uwagi na tematykę: burzliwe nastroje panujące w Paryżu podczas rewolucji wydały mi się bardzo interesujące. Byłam ciekawa, w jaki sposób Autorka wykorzystała tak barwne tło. Nie zawiodłam się. 😊 Claire de Chauvel opuszcza dom rodzinny w przeddzień własnego ślubu i udaje się do Paryża, by spełnić swoje marzenia dotyczące uczestnictwa w rewolucji. Na prośbę rodziny dziewczyny podąża za nią Lisette Pelletier, guwernantka, kryjąca ze sobą kilka sekretów. Kolejno poznajemy także Ettore Bilottiego, syna włoskich imigrantów i Xaviera Viteta, zaufanego członka Republiki. Z biegiem powieści ich losy zaczynają się ze sobą splatać, a pomiędzy Lisette i Xavierem rodzi się uczucie. Bohaterowie „Nieba nad Paryżem” są naturalni i autentyczni. Nie mamy tu zapierających dech w piersiach dam i wygładzonych fircyków... Mimo tego każdy z nich jest charakterystyczny, a profil postaci dobrze rozpisany i umotywowany. Jestem pod wrażeniem wiedzy Autorki. Wątki polityczne i społeczne zostały przygotowane z dbałością o szczegóły. Podobnie słownictwo – piękne, pasujące do epoki. Oprócz samej problematyki Wielkiej Rewolucji Francuskiej, książka porusza takie tematy jak: grzechy przeszłości, problemy rodzinne, prawa kobiet, miłość, przyjaźń i kłamstwa. Jest to pozycja obowiązkowa dla miłośników książek z historią w tle. Spodoba się także osobom, które preferują literaturą obyczajową lub po prostu lubią czytać dobre i wartościowe książki. 😊
mw_jasinska - awatar mw_jasinska
oceniła na81 rok temu
W godzinie próby Kate Hewitt
W godzinie próby
Kate Hewitt
Powieść Kate Hewitt, W godzinie próby, to epicka, a zarazem niezwykle intymna kronika ludzkiej wytrwałości, którą oceniam na mocne 8/10. Autorka z rzadką precyzją kreśli portrety psychologiczne bohaterów, rzucając ich w wir wydarzeń, które testują granice ich moralności i siły ducha. To książka o wyborach, których nikt nie powinien dokonywać, oraz o miłości, która staje się jedyną kotwicą w świecie ogarniętym chaosem. Bohaterowie i ich dramatyczne losy Centralnymi postaciami opowieści są Lydia i Stefan, których losy splatają się w jednym z najmroczniejszych okresów historii Europy. Lydia to kobieta o niezwykłej wewnętrznej godności, która początkowo próbuje jedynie przetrwać, chroniąc to, co dla niej najdroższe. Jej ewolucja – od osoby wycofanej i ostrożnej do kogoś, kto decyduje się na heroiczne akty oporu – jest nakreślona z ogromnym wyczuciem. Hewitt nie czyni z niej posągowej bohaterki; Lydia boi się, popełnia błędy i targa nią niepewność, co czyni jej losy tak przejmująco autentycznymi. Z kolei Stefan uosabia tragizm człowieka uwikłanego w system, któremu nienawidzi służyć. Jego losy to bolesne studium rozdarcia między obowiązkiem a sumieniem. Obserwowanie, jak Stefan próbuje zachować resztki człowieczeństwa w mundurze, który symbolizuje opresję, jest jednym z najbardziej poruszających elementów powieści. Relacja między tą dwójką nie jest oczywistym romansem – to raczej desperackie szukanie światła w całkowitej ciemności, więź budowana na wspólnym poczuciu zagrożenia i nadziei, że mimo wszystko istnieje „jutro”. Największą siłą Kate Hewitt jest jej zdolność do budowania napięcia nie tylko poprzez sceny akcji, ale przede wszystkim poprzez dynamikę wewnętrzną postaci. Autorka mistrzowsko operuje kontrastami: domowe ciepło, które znika w mgnieniu oka, zostaje zastąpione przez chłód wojennej rzeczywistości. Losy drugoplanowych bohaterów są równie starannie dopracowane, tworząc gęstą sieć zależności, w której jeden fałszywy krok może oznaczać śmierć wielu osób. Styl Hewitt jest klarowny, a jednocześnie nasycony emocjami. Autorka nie musi uciekać się do taniej drastyczności, by wstrząsnąć czytelnikiem. Wystarczy jej opis pustego krzesła przy stole czy spojrzenia wymienionego w tłumie, by oddać ogrom straty i strachu. To literatura, która stawia pytania o to, jak my zachowalibyśmy się „w godzinie próby” – czy wygrałby w nas instynkt samozachowawczy, czy może zdolność do najwyższego poświęcenia? Dlaczego 8/10? Ocena osiem odzwierciedla dojrzałość tej prozy. Kate Hewitt unika uproszczeń, pokazując, że wojna to nie tylko walka dobra ze złem, ale przede wszystkim tysiące odcieni szarości, w których muszą poruszać się zwykli ludzie. Jedynym drobnym mankamentem, który powstrzymuje mnie przed wystawieniem najwyższej noty, jest momentami zbyt wolne tempo w środkowej części książki, gdzie niektóre refleksje bohaterów bywają powtarzalne. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to pozycja wybitna w swoim gatunku. W godzinie próby to bolesna, ale i piękna opowieść o tym, że nawet w najgorszych czasach człowiek jest zdolny do rzeczy wielkich. Kate Hewitt stworzyła historię, która zostaje pod powiekami długo po zakończeniu lektury. To hołd dla bezimiennych bohaterów codzienności, których losy, choć fikcyjne, niosą w sobie ziarno uniwersalnej prawdy o ludzkiej naturze.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na81 miesiąc temu