Moc ziół. Zielarki i ich sekretne przepisy

- flora i fauna
- Moc ziół. Zielarki i ich sekretne przepisy
- 2022-06-01
- 2022-06-01
Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o ziołach, ale nie mieliście kogo zapytać. Zioła na zdrowie, dla ciała i na stole. Poznaj współczesne zielarki i ich autorskie przepisy.
Współczesne zielarki łączą akademicką wiedzę z naukowych podręczników z rytuałami i zwyczajami dawnych specjalistek w dziedzinie zielarstwa. Odnajdują siłę w postaciach przodkiń, które wiedziały, jak korzystać z bogactwa otaczających nas roślin. Jeśli macie ochotę razem z nimi przygotowywać zdrowotne napary, nalewki i maści, zanurzyć się w parujące ziołowe kąpiele, destylować krwawnik i kręcić kremy z dzikiej marchwi – ta książka jest dla was.
Zielarstwo to wspaniała przygoda wymagająca jednak uważności i cierpliwości. Czasami droga prowadzi was przez drzwi pobliskiego sklepu zielarskiego, innym razem wiedzie na pola i łąki. Autorkę książki „Zielarki” poprowadziła na dzikie Pogórze Przemyskie, w tajemnicze Góry Sowie, lasy Beskidu Sądeckiego, na polne ścieżki Kaszub i Lubelszczyzny. Przez pracownie, w których u powały suszą się pęki ziół, przez kuchnie zastawione alembikami do destylacji, małe laboratoria w których półki uginają się od słojów z suszem i maceratami. Spotkała na swojej drodze bardzo różne kobiety, które łączy ogromna miłość i szacunek do przyrody oraz niesamowita wiedza na temat roślin i ich wpływu na nasze zdrowie, samopoczucie, kondycję psychiczną i fizyczną.
W książce autorka prezentuje sylwetki współczesnych zielarek oraz zdradza ich autorskie przepisy na napary, mieszanki, maści czy nalewki. Opowieściom o niezwykłych kobietach towarzyszy duża dawka praktycznej wiedzy o roślinach i ich zastosowaniu – w książce znajdziemy m.in. podzielone tematycznie zielniki opisujące działanie i zastosowanie 40 ziół oraz ponad 80 przepisów na ziołowe specyfiki.
Kup Moc ziół. Zielarki i ich sekretne przepisy w ulubionej księgarni
Oceny książki Moc ziół. Zielarki i ich sekretne przepisy
34 użytkowników ma tytuł Moc ziół. Zielarki i ich sekretne przepisy na półkach głównych- Chcę przeczytać 21
- Książki w 2022 1
- Biblioteka 1
- Zwiedzam z plecakiem, palcem po mapie, nosem w książce.. 1
- E-booki 1
- 2025 1
- Zioła, natura 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Moc ziół. Zielarki i ich sekretne przepisy
"Moc ziół. Zielarki i ich sekretne przepisy" autorstwa Sylwii Kawalerowicz to kolejna książka w mojej prywatnej zielarskiej biblioteczce. Co prawda daleko mi jeszcze do prawdziwej zielarki, ale nie od dziś interesują mnie możliwości, jakie oferują nam tak łatwo dostępne w ogrodach, na trawnikach, łąkach czy w lasach zioła.
"Moc ziół. Zielarki i ich sekretne przepisy" — co znajdziecie w środku?
Wspomniana książka zainteresowała mnie szansą na dopełnienie receptur i przepisów, które poznałam i wykorzystywałam nieśmiało do tej pory. Od pewnego czasu pogłębiam wiedzę i zaczynam stosować ją w praktyce, a dzięki dostępowi do rzetelnych informacji w takich poradnikach (internetowi nie zawsze dowierzam),skusiłam się na wypróbowanie przepisów, których jeszcze nie znałam. Poza tym, że autorka przedstawia sylwetki rodzimych zielarek, miłośniczek natury, to zdradza również ich formuły na różne ziołowe cuda. Znajdziecie tu propozycje m.in.: herbatek, syropów, wina, zup, mazideł, a nawet „dzikich kąpieli”. Każdej z podanych receptur towarzyszy dokładny opis nie tylko zioła, które jest głównym bohaterem danego przepisu, ale także objaśnienie, jak działa konkretna roślina, co i jak zrobić, żeby efekt nas satysfakcjonował.
Co tu dużo mówić. Cieszę się, że "Moc ziół. Zielarki i ich sekretne przepisy" trafiła w moje ręce. Książka jest praktyczna, zawiera sprawdzone informacje i przepisy, w dodatku jest przepięknie i solidnie wydana.
Co jeszcze mogę o niej powiedzieć? Podpowiedź znajdziecie tutaj -> https://wrolimamy.pl/ksiazka/moc-ziol-zielarki-i-ich-sekretne-przepisy-sylwia-kawalerowicz/
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Moc ziół. Zielarki i ich sekretne przepisy" — co...