Apokalipsa św. Jana. Listy do siedmiu Kościołów.

Okładka książki Apokalipsa św. Jana. Listy do siedmiu Kościołów. autora Waldemar Chrostowski, 9788380797673
Okładka książki Apokalipsa św. Jana. Listy do siedmiu Kościołów.
Waldemar Chrostowski Wydawnictwo: Fronda religia
religia
2022-11-28
2022-11-28

Kup Apokalipsa św. Jana. Listy do siedmiu Kościołów. w ulubionej księgarnii

Oceny książki Apokalipsa św. Jana. Listy do siedmiu Kościołów.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Apokalipsa św. Jana. Listy do siedmiu Kościołów.

Jak dla mnie to na 12 gwiazdek. Doskonale skomponowany układ treści. Listy z apokaliptycznego widzenia św. Jana Apostoła są kierowane do siedmiu wspólnot chrześcijańskich w siedmiu położonych stosunkowo niedaleko od siebie miastach Azji Mniejszej, w Anatolii (obecnie Turcja).
Każdy rozdział rozpoczyna się od przedstawienia treści listu. Następnie Autor przedstawia bardzo ciekawą wielowiekową historię miasta zilustrowaną aktualnymi zdjęciami pozostałości ruin po świetnych swego czasu budowlach. Następnie Autor charakteryzuje odrębną sytuację każdej z tych wspólnot chrześcijańskich wskazując, z jakimi problemami się mierzy i zestawiając je z treścią pochwał i napomnień listów. Na plan pierwszy wysuwają się prześladowania zarówno ze strony gminy żydowskiej wykluczającej tych, którzy przyjęli chrzest i uznali w Jezusie oczekiwanego Mesjasza, jak i prześladowania ze strony pogan wobec odmowy uczestniczenia w kulcie imperialnym. Istotnym problemem są także herezje, synkretyzm i odstępstwa na rzecz zwyczajów światowych.
W podsumowaniu Autor wskazuje, jak każdy z ówczesnych problemów pozostaje aktualny do czasów nam współczesnych.
Lektura zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Pomogła w nabraniu dystansu do oceny współczesnego kryzysu Kościoła. Kryzys i odstępstwa towarzyszyły Kościołowi od zarania chrześcijaństwa, jednak Duch Święty czuwa, prowadzi i nie pozwoli zginąć Mistycznemu Ciału Chrystusa.
Polecam szeroką opowieść Autora na temat Listów:

Niezbyt amnbitna lektura. Spodziewałem się głębszej analizy tekstów do siedmiu Kościołów z Apokalipsy. Tło historyczne w porządku, jednak teologiczna analiza jest krótka i mało treściwa.

Czyta się ją bardzo szybko. Każdemu listowi poświęcony jest osobny rozdział składający się z dwóch części. W pierwszej części opisany jest kontekst kulturowo-historyczny danego miasta i wspólnoty. W drugiej interpretacja słów naszego Pana w danym kontekście.

26 użytkowników ma tytuł Apokalipsa św. Jana. Listy do siedmiu Kościołów. na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł Apokalipsa św. Jana. Listy do siedmiu Kościołów. na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Apokalipsa św. Jana. Listy do siedmiu Kościołów.

Okładka książki Rozmowy jerozolimskie. Dlaczego zginął Mesjasz? Waldemar Chrostowski, Paweł Lisicki
Okładka książki Twoje Słowo daje mi życie Raniero Cantalamessa OFMCap, Amedeo Cencini FdCC, Waldemar Chrostowski, Innocenzo Gargano OSBCam, Danuta Piekarz, Gianfranco Ravasi, Grzegorz Ryś, Krzysztof Wons SDS
Okładka książki Polska i Krzyż Adam Bujak, Waldemar Chrostowski, Stanisław Nagy, Andrzej Nowak (historyk), Krzysztof Ożóg
Okładka książki Żydzi i judaizm w nauczaniu Benedykta XVI Waldemar Chrostowski, Benedykt XVI
Żydzi i judaizm w nauczaniu Benedykta XVI Waldemar Chrostowski, Benedykt XVI
Okładka książki Tyrania postępu Paweł Bortkiewicz TChr, Waldemar Chrostowski, Patryk Jaki, Ryszard Kantor, Janusz Królikowski, Jerzy Kruszelnicki, Grzegorz Kucharczyk, Piotr Łuczak, Jakub Maciejewski, Wiesław Mering, Aleksander Nalaskowski, Andrzej Nowak (historyk), Dariusz Oko, Wojciech Polak, Wojciech Roszkowski, Leszek Sosnowski, Zbigniew Stawrowski
Waldemar Chrostowski
Waldemar Chrostowski
Waldemar Chrostowski (ur. 1 lutego 1951 w Chrostowie koło Ostrołęki) – ksiądz katolicki, prof. dr hab. teologii, biblista, konsultor Rady Episkopatu Polski ds. Dialogu Religijnego, profesor zwyczajny Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, przewodniczący Stowarzyszenia Biblistów Polskich, zaangażowany w dialog katolicko-żydowski. Do roku 1998 współprzewodniczący Polskiej Rady Chrześcijan i Żydów. Członek Polskiej Akademii Nauk (Komitet Nauk Teologicznych). Autor publikacji naukowych i popularnonaukowych.

Cytaty z książki Apokalipsa św. Jana. Listy do siedmiu Kościołów.

Dodaj cytat z książki Apokalipsa św. Jana. Listy do siedmiu Kościołów.