III Rzesza Niemiecka. Nowoczesność i nienawiść

- historia
- 2022-09-14
- 2022-09-14
Rzesza Niemiecka istniała tylko w okresie 1933–1945, ale bardzo mocno zapisała się w historii. Mocno i wyjątkowo niechlubnie. Gdy się ją wspomina, przychodzą na myśl druty kolczaste, niemieckie obozy zagłady, wojenna pożoga, grabież, ruiny. Do tego dochodzi pogarda dla tych, których zbrodnicza ideologia nazistowska określała jako „podludzi” i których należało likwidować w imię czystości rasy. Ta ideologia ani nie wzięła się znikąd, ani nie zrodziła się wraz z powstaniem III Rzeszy, ani nie zginęła do końca po klęsce wojennej Niemców – wyjaśnia to książka prof. Grzegorza Kucharczyka. Rodowody rasizmu oraz nazizmu są znacznie wcześniejsze niż 1933 r. i obejmują nie tylko niemieckie terytoria. Nigdzie jednak te zbrodnicze koncepcje nie znalazły tak podatnego gruntu do rozwoju jak na gruzach II Rzeszy, czyli Cesarstwa Niemieckiego istniejącego w latach 1871–1918. Co sprzyjało zwycięstwu NSDAP i Hitlera, jakie postawy, jacy ludzie, jaka religia, jakie zachowania społeczne i jakie okoliczności międzynarodowe? To trzeba wiedzieć, jeśli nie chcemy, aby koszmary III Rzeszy odżyły w nowoczesnej formie.
Właśnie – nowoczesność. To jedno z kluczowych pojęć w niemieckiej koncepcji świata, które miało usprawiedliwiać nawet największe zbrodnie. Postęp technologiczny, budowa autostrad, produkcja samochodów, ochrona przyrody czy zakrojone na szeroką skalę badania w zakresie profilaktyki raka piersi lub próchnicy uzasadniały eksperymenty na ludziach, eksterminację i grabież. Przeprowadzano np. analizy, jak spalać ludzi w krematoriach, by jak najmniej… zatruwać środowisko. Wprowadzano z jednej strony surowe ustawodawstwo chroniące zwierzęta, z drugiej zaś całkiem lege artis mordowano miliony ludzi. W III Rzeszy praworządność nie była udawana; prawo święciło tam triumfy jak w żadnym innym państwie. Jakie to prawo było – tym naród nie zaprzątał sobie głowy, od tego był Wódz (Führer) i jego ekipa rządząca. Próbowano także wyzwolić się z „okowów” chrześcijaństwa czy to przez stworzenie jego „ulepszonej” wersji pozbawionej żydowskich elementów, czy to wskrzeszając w opozycji do niego pogańskie, germańskie kulty. Nowoczesność i nienawiść splatały się w narodowosocjalistycznych Niemczech Adolfa Hitlera w złowieszczy konglomerat.
Prof. Grzegorz Kucharczyk, wybitny specjalista z zakresu historii Niemiec i Prus, jak również relacji polsko-niemieckich w XIX i XX wieku, przedstawia mocny i do bólu prawdziwy obraz państwa niemieckiego pierwszej połowy ubiegłego stulecia. Niemcy, jak konkluduje prof. Kucharczyk, powołując się na słowa bł. kard. Stefana Wyszyńskiego, są narodem, który potrzebuje dobrej spowiedzi. A ta nie może się dokonać bez uznania własnych win, szczerego żalu za nie, mocnego postanowienia poprawy i zadośćuczynienia.
Kup III Rzesza Niemiecka. Nowoczesność i nienawiść w ulubionej księgarni
Oceny książki III Rzesza Niemiecka. Nowoczesność i nienawiść
75 użytkowników ma tytuł III Rzesza Niemiecka. Nowoczesność i nienawiść na półkach głównych- Chcę przeczytać 42
- Historia 5
- AAA - TERAZ 1
- Przeczytane w 2023 1
- Z polecenia AW 1
- Historia II WŚ 1
- 2025 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce III Rzesza Niemiecka. Nowoczesność i nienawiść
Książka jest napisana z pozycji katolickiej, co jest jej wadą ale i zaletą. Dlatego raczej nie polecałbym jej na pierwszy ogień, dla czytelnika spragnionego wiedzy o III Rzeszy, czy też raczej nazizmie. Autor usilnie stara się pożenić ekologizm, feminizm i neopogaństwo z nazizmem, ale w w sposób "z tezą". Oczywiście, że te elementy zaistniały w nazizmie, jednak dość nieuczciwe jest tworzenie wrażenia korelacji między tymi ideami współcześnie.
Wiele miejsca poświęcono chrześcijaństwo i jego instrumentalnego wykorzystania przez nazistów... przy czym znowu, autor buduje narrację o relacjach protestantyzmu z nazizmem. Były takie, owszem, jednak katolicy również z nimi romansowali. Naziści wykorzystywali wszystko i wszystkich, byleby dojść do władzy. Nie sposób pominąć postaci takich jak Dietrich Bonhoeffer, który krytykowali nazizm z pozycji luteranizmu.
Jednocześnie w autor ma sporo racji, gdy wskazuje, że protestanci chętnie budowali czarną legendę kościoła katolickiego i inkwizycji, przypisując im "miliony" ofiar procesów o czary. To akurat była specjalność protestantów, którzy nawet wyjęli procesy o czary spod jurysdykcji kościelnej i skazywali "czarownice" inkwizycyjnych procesach cywilnych.
Generalnie to bardzo stronnicza książka, usiłująca za wszelka cenę pokazać, że kościół katolicki był ofiarą nazizmu jako jego oponent i krytyk. Bardzo upraszcza a czasem wręcz koloryzuje powstanie ideologii nazistowskiej czy dojście NSDAP do władzy. To nie jest praca badacza, to książka z tezą.
Plus za sporą ilość fotografii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to3/10
3/10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Rzesza Niemiecka istniała tylko w okresie 1933–1945" :D niezły jojcorz :>
W odróżnieniu od przypisywanych nazistom po II wojnie światowej tendencji
Hitler nie skłaniał się ku wierzeniom ezoterycznym, neopogaństwu i okultyzmowi.
Wyśmiał je w “Mein Kampf” (str. 282).
Hitler był wyznawcą Maryi Panny(jak każdy Krzyżak) i katolicki różaniec odmawiał razem z Ewą Braun
także gorliwą i fanatyczną katoliczką maryjną
Adolf Hitler był w czasie swojego życia uważany w Niemczech za Mesjasza, Zbawiciela Narodu Niemieckiego
W gazetach niemieckich od 1933 do 1945 uważany i sławiony był jako Mesjasz i Nowy Chrystus
Wybawiciel Ludzkości
Hitler jest współautorem szowinistycznego i rasistowskiego programu hegemonii niemieckiej
w Europie, znanego powszechnie pod tytułem: “Mein Kampf”.
Napisał ów program razem z ojcem Staempfle .
Biskup Bornewasser z Trewiru, po dojściu Hitlera do władzy, patetycznym tonem, oznajmia:
„Z podniesioną głową i energicznym krokiem wkroczyliśmy do nowej Rzeszy i jesteśmy gotowi służyć jej ze wszystkich sił, ciałem i duszą”. („Ecclesiastica”, rocz.13, str.477)
A biskup-sufragan Burger, nie waha się stwierdzić:
„Cele rządu Rzeszy sa od dawna celami naszego Kościoła katolickiego” (Burger, „Unser Wille zur Tat, Zeit ud Volk”, I,str.181)
"Polakożerca Konrad Adenauer, jeden z czołowych członków Zakonu Krzyżaków (Rycerzy Marii Panny – od marca 1958 roku) – kanclerz Niemiec (1949 – 1963) – Przez dziesiątki lat po II Wojnie Światowej chronił przed sprawiedliwym wyrokiem wysokich rangą zbrodniarzy wojennych – z NSDAP, SS-manów i Gestapowców za cichym przyzwoleniem rządów USA, Francji i Wielkiej Brytanii. Rząd Federalny wskutek powściągliwej reakcji państw sojuszniczych uchwalił dwie amnestie (31 grudnia 1949 i 17 lipca 1954). Ustawy te były korzystne dla byłych członków SS, SA i partii nazistowskiej, na których zapadł wyrok lub którym groziły procesy sądowe. Ustawy te w korzystny sposób dotyczyły także byłych członków Wehrmachtu, którzy dokonali zbrodni wojennych. Proces denazyfikacji w Zachodnich Niemczech nigdy nie został skutecznie przeprowadzony. Od roku 1949 proces denazyfikacji został odwrócony i wielu dawnych nazistowskich urzędników, dygnitarzy, wojskowych zostało ponownie włączonych do życia społecznego i politycznego. Opinia publiczna doprowadziła także do uwolnienia wielu zbrodniarzy wojennych.
"Rzesza Niemiecka istniała tylko w okresie 1933–1945" :D niezły jojcorz :>
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUE jest kontynuacją III Rzeszy,Hitler nie przegrał wojny tylko Polska ją przegrała,2/3 ofiar to Słowianie (głównie wyznania judeo-chrześcijańskiego czyli żydzi),Polacy zwłaszcza,wszystko zgodnie z planem.
W odróżnieniu od przypisywanych nazistom po II wojnie światowej tendencji
Hitler nie skłaniał...
Książka opisuje wybrane aspekty ideologii i działalności III Rzeszy. Mimo że omawia punktowe zagadnienia to całość składa się w jednolity obraz hitlerowskich Niemiec.
Książka jest krótka i czyta się szybko ale niech to czytelnika nie zwiedzie. Nad poruszanymi zagadnieniami trzeba się zwyczajnie zatrzymać by się nad nimi zastanowić bo pewne elementy ideologiczne występują nadal we współczesnym świecie.
Jak wiemy, III Rzesza była nowoczesna, postępowa, wysoko ceniła ekologię i wegetarianizm. Czy tych elementów nie spotykamy również dziś patrząc na rzeczywistość?
Europa pogrąża się w socjalizmie (ale nie narodowym a unijnym, który w przyszłości ma stać się korpo-socjalizmem),jest forsowany postęp (który tak naprawdę jest regresem),króluje ekologia (przeliczanie wszystkiego na ilość zużytego CO2) oraz wegetarianizm jako najwyższa forma troski o zwierzęta. Do tego eutanazja, która wdziera się do Europy, chyba już nawet nie tylko tylnymi drzwiami.
A my nadal oszukujemy się, że w Europie panuje wolność dziękując Bogu, że epokę totalitaryzmów mamy za sobą. Powstaje pytanie: kto odpowiada za to, że tak myślimy?
Czy "budowniczy" współczesnego świata, którzy tak skrzętnie zakamuflowali ideologię w naszej rzeczywistości, że nie potrafimy jej rozpoznać? Czy może my sami oddaliliśmy się od rozumowego poznawania rzeczywistości tak bardzo, że nie potrafimy już połączyć kropek wyciągając lekcji z historii?
Myślę, że jedno i drugie. A książkę polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest krótka i czyta się szybko ale niech to czytelnika nie zwiedzie. Nad poruszanymi zagadnieniami trzeba się zwyczajnie zatrzymać by się nad nimi zastanowić bo pewne elementy ideologiczne występują...
Książka bogato ilustrowana i ciekawie napisana. Czyta się lekko i szybko. Warto poznać spojrzenie autora na pewne aspekty nowoczesności III Rzeszy. Opracowanie opiera się w dużej mierze na niemieckich materiałach (prasa, opracowanie). Dużym walorem pracy jest widoczna znajomość tematyki przez autora. Widać, że tematyką zajmuję się od dawna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMógłbym o tej książce napisać bardzo dużo, ale będzie krótko czyli współcześnie.
1. Wiecie kto wypowiedział następujące słowa 29 października 1941 roku? 'Jak można odczuwać przyjemność, Panie Kersten, ze strzelania z ukrycia do biednych istot pasących się na skraju lasu, bezbronnych i niczego niespodziewających się?Jak się nad tym dobrze zastanowić, jest to zwykłe morderstwo?"
2. Wiecie w którym kraju zakazno wiwisekcji na zwierzętach w 1933 ale w tym samym kraju etycznym problemem w latach 40-tych XX wieku nie były zbrodnicze eksperymenty medyczne na ludziach?
3. Denerwuje was to , że ktoś wam zagląda do talerza, macie dość pieprzenia o zdrowym odżywianiu (które wcale nie jest takie zdrowe jak niektórzy próbują was przekonać) i boicie się, że jedzenie mięsa będzie albo drogie albo zakazane? Chcecie jeść po prostu to na co macie ochotę
4. Nie możecie już słuchać o ekorolnictwie i macie dość ekowariactwa przez które wasze portfele są coraz chudsze?
6. Boicie się, że w imię walki z otyłością i innymi chorobami akcyza na alkohol tak wzrośnie, że kupno butelki piwa stanie się wydatkiem, który naprawdę trzeba będzie uwzględniać w domowym budżecie.
7. Nie zgadzacie się na to by człowiek definiował na czym polega wartościowe ludzkie życie.
8. Nie chcecie być szczepieni na co się tylko da. Nie chcecie by o najbardziej prywatnych aspektach waszego życia decydowali medyczni eksperci z tytułami Profesorów, ale jednocześnie chcecie znać ideowe korzenie tego obłędu, który was otacza?
To jest książka dla was. Przeczytajcie ją, a zrozumiecie, że pewne niemieckie pomysły realizują się na waszych oczach, choć nawet o tym nie wiecie.
P.S. Autorem słów zawartych w punkcie 1 był Reichsfuhrer SS Heinrich Himmler.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to1. Wiecie kto wypowiedział następujące słowa 29 października 1941 roku? 'Jak można odczuwać przyjemność, Panie Kersten, ze strzelania z ukrycia do biednych istot pasących się na skraju lasu, bezbronnych i niczego niespodziewających się?Jak się nad tym dobrze zastanowić, jest to zwykłe...