ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać375
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać2
Magiczny wieczór

- Czary codzienności (tom 4)
- 2022-10-05
- 2017-11-10
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. W małym miasteczku, Zmysłowie, trwają gorączkowe przygotowania. Prócz tradycyjnej świątecznej krzątaniny, Daniela, jedna z trzech sióstr Niemirskich, przygotowuje się do ślubu. Czy można sobie wyobrazić piękniejszą scenerię dla tej wyjątkowej chwili? Miasteczko, leżące w bajkowej dolinie, przytulone do strzegących go strzelistych sosen, których gałęzie uginają się pod upadającymi płatkami śniegu? Nadchodzi magiczny wieczór, który przyniesie ukojenie wszystkim targanym wątpliwościami, a w niektóre skołatane serca wleje spokój i pewność, że nigdy nie jest za późno, by zawalczyć o szczęście. Bo wszystko może się zdarzyć, są takie chwile, gdy życie przypomina baśń, a szczęśliwe zakończenie mości się w niej, niczym mruczący kot w przytulnej kuchni… Zapraszamy do zimowego Zmysłowa! Spędźcie magiczny, świąteczny wieczór, sprawcie, by te święta stały się naprawdę wyjątkowe...
Kup Magiczny wieczór w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Magiczny wieczór
Bardzo lubię takie świąteczne opowieści, bo zawsze niosą ze sobą jakieś pozytywne przesłanie i sprawiają że aż chce się je czytać i zagłębiać w tą cudną, niepowtarzalną atmosferę Świąt Bożego Narodzenia. A wszystko dzieje się dale w Zmysłowie, malutkim miasteczku, tym razem zasypanym śniegiem już od początku grudnia. W życiu sióstr dużo się dzieje, chociaż w herbaciarni panuje zastój. Daniela przygotowuje się do ślubu z Jakubem, Tosia jest bardzo nieszczęśliwa, bo zaginął jeden z jej ulubionych kotów a Agata jakoś nie może dogadać się z Piotrem, który planuje opuścić miasteczko i osiedlić się gdzieś w górach. Do miasteczka przybywa również nowa nauczycielka Blanka, która musi zamieszkać w pensjonacie Tomasza Słoneczna Przystań i mimo że biedna i trochę nieporadna jakoś od razu wpada w oko właściciela. Daniela szczęśliwa i zakochana, pragnie aby jej siostra też była szczęśliwa i razem z proboszczem knują intrygę. Prawie wszystko mi się w tej powieści podobało i klimat i fabuła i zakończenie, drażniło mnie tylko to, że autorka strasznie gmatwała sytuację nazywając osobę najpierw po imieniu, za chwilę po nazwisku po czym znowu była to narzeczona lub młodsza siostra co przy dużej liczbie bohaterów trochę utrudniało czytanie. I to jedyny minus do którego mogę się przyczepić. Ta powieść wprowadza nas w magiczny klimat świąt, gdy przy wigilijnym stole spotyka się cała rodzina, gdy milkną spory (jak w kolędzie),gdy spełniają się marzenia a ludzie stają się jakby lepsi i dla siebie i dla innych. To chyba już niestety ostatnie spotkanie z mieszkańcami Zmysłowa, bo wszystkie sprawy zostały zakończone, wątpliwości rozwiązane. A jednak szkoda i żal rozstawać się z tymi sympatycznymi bohaterami. Wielka szkoda. Aż chciałoby się powiedzieć ...prosimy o więcej.
Oceny książki Magiczny wieczór
1667 użytkowników ma tytuł Magiczny wieczór na półkach głównych- Przeczytane 1 060
- 2018 54
- Świąteczne 13
- 2020 12
- Agnieszka Krawczyk 12
- Przeczytane 2018 11
Tagi i tematy do książki Magiczny wieczór

Czytelnicy Magiczny wieczór przeczytali również
Inne materiały dotyczące książki Magiczny wieczór

Cytaty z książki Magiczny wieczór
...przyjaciele są bardzo ważni, to nasza ostoja, ale to z rodziny czerpiemy najwięcej siły, z nią jesteśmy najbardziej związani, czy tego chcemy czy nie. Mam wrażenie, że z chorych relacji rodzinnych biorą się nasze choroby. Uzdrowienie tych problemów oznacza wyzwolenie siebie.
Rozwiń ZwińW miłości pragniemy dla ukochanej osoby czegoś więcej. Chcemy by była szczęśliwsza od nas, by miała wszystko, co najlepsze.
Piekło, w które się strącamy, jest gorszeniż cokolwiek innego. Dlatego uważam, że jeśli czegoś nie da się już zmienić, trzeba się z tego otrząsnąć, , zamknąć za sobą drzwi i żyć po prostu dalej. Nie popełniając tych samych pomyłek, tych samych zdrad.
Rozwiń Zwiń

Opinie i dyskusje o książce Magiczny wieczór
Wciągnął mnie klimat Zmysłowa jak mało co. Tak żal rozstawać się z tymi bohaterami. Cudowna, klimatyczna książka. Relaks murowany.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytając "Magiczny wieczór", czułam się tak, jakbym przechadzała się po ośnieżonych uliczkach Zmysłowa – z sercem rozgrzanym ludzką życzliwością i wiarą, że szczęście potrafi przyjść w samą porę, nawet jeśli spóźnia się o kilka rozdziałów. To opowieść, w której migoczą światełka nadziei, a każdy bohater udowadnia, że nigdy nie jest za późno, by otworzyć drzwi swojego życia i wpuścić do środka odrobinę magii.
Czytając "Magiczny wieczór", czułam się tak, jakbym przechadzała się po ośnieżonych uliczkach Zmysłowa – z sercem rozgrzanym ludzką życzliwością i wiarą, że szczęście potrafi przyjść w samą porę, nawet jeśli spóźnia się o kilka rozdziałów. To opowieść, w której migoczą światełka nadziei, a każdy bohater udowadnia, że nigdy nie jest za późno, by otworzyć drzwi swojego życia...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOczywiście czyta się pięknie i przyjemnie, ale już tak oderwane od realiów sytuacje, zmiany, które zachodzą w bohaterach, że tak pięknie to nie jest. Tutaj mi już to zaczęło przeszkadzać
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiedługo święta a potem dzień przed Sylwestrem Daniela ma ślub. Są zawirowania z sukienką ale w końcu wszystko jest dobrze. Jeden ślub u sióstr Niemirskich to za mało. Tosia chce więcej. Oj, wszyscy będą pamiętać siostry Niemirskie przed ołtarzem. I ja tam byłam, miód i wino piłam.... chciałoby się powiedzieć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSeria jest idealna dla tych, którzy szukają literatury obyczajowej z nutą magii i cenią sobie opowieści o rodzinie, przyjaźni i tajemnicach małych miasteczek. Choć opisywana rzeczywistość może wydawać się nieco wyidealizowana, daje nadzieję i wiarę w to, że nawet najprostsze chwile mają w sobie coś wyjątkowego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiłe, ciepłe i zaskakujące zakończenie Czary Codzienności.
Miłe, ciepłe i zaskakujące zakończenie Czary Codzienności.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMagiczny wieczór -Agnieszki Krawczyk to powieść, która wciąga czytelnika od pierwszych stron swoją niepowtarzalną atmosferą, pełną emocji i magii, która tkwi w codziennych chwilach. Książka to niezwykła opowieść o miłości, przyjaźni, pragnieniach oraz poszukiwaniach szczęścia. Autorka po raz kolejny udowadnia, że potrafi łączyć elementy obyczajowe z odrobiną magii, tworząc historię pełną ciepła i optymizmu.
Główną bohaterką książki jest młoda kobieta, która w życiu boryka się z różnorodnymi trudnościami i zmaga się z własnymi marzeniami oraz wątpliwościami. Po trudnym okresie życia, pełnym zawodów i zranionych serc, postanawia podjąć odważną decyzję i wyjść z cienia. Krawczyk świetnie ukazuje proces przemiany bohaterki, jej zmagania z przeszłością i dążenie do znalezienia własnej drogi do szczęścia.
W książce nie brakuje również ważnych postaci pobocznych, które wnoszą do historii świeży powiew i nowe perspektywy. Przyjaźnie, które się rozwijają, a także miłość, która pojawia się nieoczekiwanie, stają się katalizatorem zmian w życiu bohaterki. Siła więzi międzyludzkich i wsparcie bliskich osób to motywy, które przewijają się przez całą książkę.Agnieszka Krawczyk w swoim stylu pisania potrafi połączyć subtelną magię codzienności z prawdziwymi, ludzkimi emocjami. Książka to piękna opowieść o tym, że każda chwila jest wyjątkowa, a często to drobne gesty, spojrzenia i słowa potrafią zmienić nasze życie na zawsze. Krawczyk umiejętnie operuje słowem, sprawiając, że jej książki są ciepłe, pełne optymizmu, ale także pełne głębi i refleksji nad życiem.
Magiczny wieczór- to historia, która na pewno skradnie serca czytelników poszukujących powieści o miłości, przyjaźni oraz odkrywaniu siebie na nowo. Książka jest pełna pozytywnych emocji, ale nie brakuje w niej także momentów refleksji, które pokazują, jak ważne jest podejmowanie trudnych decyzji i odważne patrzenie w przyszłość.
Ocena: 10/10 – Magiczny wieczór- to książka, która przypomina, że magia tkwi w drobnych chwilach, w codziennych wyborach i w relacjach, które potrafią odmienić życie. To ciepła, pełna emocji powieść, która daje nadzieję i inspirację, by nigdy nie rezygnować z poszukiwań własnego szczęścia.
Magiczny wieczór -Agnieszki Krawczyk to powieść, która wciąga czytelnika od pierwszych stron swoją niepowtarzalną atmosferą, pełną emocji i magii, która tkwi w codziennych chwilach. Książka to niezwykła opowieść o miłości, przyjaźni, pragnieniach oraz poszukiwaniach szczęścia. Autorka po raz kolejny udowadnia, że potrafi łączyć elementy obyczajowe z odrobiną magii, tworząc...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to,,Magiczny wieczór' autorki Agnieszki Krawczyk
Niestety dopiero po przeczytaniu dowiedziałam się że to czwarta część. Mogłam zacząć od pierwszej.
Cała książka przypadła mi do gustu bo bardzo wciąga. Ciepła i dużą dawka emocji. Do tego bohaterowie bardzo się zmieniają. Fabuła ciekawa i taka bardzo słodka. Świąteczny klimat też się pojawia.
Bardzo polecam
,,Magiczny wieczór' autorki Agnieszki Krawczyk
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW Zmysłowicach zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Jedna siostra Niemieckich stanie na ślubnym kobiercu. Za to Agnieszka i Piotrek mają malay kryzys. Tomasz zostaje prawowitym właścicielem Słonecznej Przystani.
Cała książka...
Kolejna część sagi tym razem dzieje się w zimie, przed samymi świętami Bożego Narodzenia. Szkoda, że nie trafiłam z tą częścią w grudniu. Wprawiłaby mnie już w cudowny świąteczny nastrój :)
Polecam jak najbardziej dalsze losy 3 sióstr.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam jak najbardziej dalsze losy 3 sióstr.
Myślę, że tom 4 idealnie skleił wydarzenia z poprzednich części. Wszystko pięknie się poukładało,ale chyba nikt nie sądził, że będzie inaczej. Bardzo polubiłam bohaterów i chciałabym mieć sama takich sąsiadów.