Powierniczka opowieści

- 2022-09-28
- 2022-03-17
- Robert Kędzierski
...zauważyła, że ludzie
opowiadają jej swoje historie.
Być może zawsze to robili, ale teraz jest inaczej –
teraz te opowieści same do niej przychodzą, a ona je zbiera…
Życie Janice, sumiennej sprzątaczki w sennym Cambridge, jest z pozoru nudne i zwyczajne. I choć niektórzy pracodawcy zdają się jej nie zauważać, coś sprawia, że część z nich decyduje się powierzyć jej swoją historię. Janice ma bowiem rzadką umiejętność – potrafi słuchać. Dzień po dniu powiększa kolekcję opowieści, do których często wraca, kiedy jej samej nie wiedzie się najlepiej.
Gdy pojawia się w domu ekscentrycznej starszej pani B., okazuje się, że tym razem ktoś chce wysłuchać jej własnej historii. Janice jednak stawia sprawę jasno: jest tylko powierniczką opowieści, o sobie nie ma nic ciekawego do powiedzenia.
Pani B. wie jednak dobrze, że pozory mylą. I że Janice – jak każdy z nas – ma swoją opowieść…
Kup Powierniczka opowieści w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Powierniczka opowieści
Urocza pod względem prostoty kreacji, subtelnie tkanych opowieści, a nawet soczyście niecenzuralnych zwrotów. Przyjemnie rozgrzewająca wrażeniem baśniowego klimatu, wyraźnie odczuwalnego przy fragmentarycznie bajanych historiach, posiadających swoje lustrzane odbicie w rzeczywistości, które nadaje im wyjątkowego charakteru. I nieskoczenie mądra, pełna wartości, wdzięcznie afirmująca życie, zjawiskowo zachęcająca do działania i snucia własnego opowiadania w zgodzie z drzemiącymi na dnie duszy pragnieniami. „Powierniczka opowieści” to fabuła obrazująca kalejdoskop, wielobarwnie mieniących się mniejszych i większych historyjek, tworzących nieskazitelnie bogatą w doznania nierozłączną całość. Iluzorycznie od siebie różne, splatają się w przepiękną prawdę, której akcent przypada na świadomość noszenia w sobie kilku opowiastek, które z kolei nierozerwalnie spajają się z możliwością wyboru, która z nich będzie wybrzmiewać nutami zdefiniowania. Tę powieść oddano w formie emocjonalnej kompilacji, tworzącej esencjonalny portret starty, rozumianej na wiele sposób, o odmiennym znaczeniu i rozbieżnej istocie. Mimo tych jaskrawie dostrzegalnych smutków i tęsknot, naszkicowanych pociągnięciami pędzla ze słów, również nadzieja pęczniejąca widocznym na horyzoncie szczęściem, stanowi fundamentalny kolor tego literackiego malowidła. Mieszanina bezpretensjonalnych, znaczących, ale i naznaczonych zabawną ekscentrycznością kreacji, przybliża niewymuszoną, prostą, niewątpliwie autentyczną i bezsprzecznie drogocenną w przesłaniu kompozycję, która skrada serce czytelnika, kawałek po kawałku. Książka delikatna, nakreślona z jawną czułością, finezyjnie muskająca struny wrażliwości odbiorcy niczym motyle skrzydła, ale i dosadnie podkreślająca scenerię ludzkich trosk, obaw i cierpień. To połączenie wizji troskliwości o drugiego człowieka ze zdrowym egoizmem i opieką nad własną radością. Ciepło przeplata się w każdym zdaniu z tajemniczym mrokiem, a prozaiczność egzystencjalnych ścieżek z niebanalnością doświadczanych impresji. „Powierniczka opowieści” to tytuł motywujący do czerpania z życia garściami, do okrycia powłóczystą mgłą dojmującej przyszłości i do otulania własnych słabości zrozumieniem, rozpisany na niezliczoną ilość głosów, które niosą się w świat ustami innych. Dająca do myślenia, angażująca w refleksje, ale w nienarzucającej się odsłonie – kto wie, ile takich historii unosi się obok nas, bardzo blisko… Wystarczy tylko ich uważnie wysłuchać i z powiewem wiatru nieść dalej…
Oceny książki Powierniczka opowieści
1381 użytkowników ma tytuł Powierniczka opowieści na półkach głównych- Przeczytane 750
- 2023 44
- 2022 31
- Legimi 16
- 2025 14
- 2024 12

OPINIE i DYSKUSJE o książce Powierniczka opowieści
Piękna historia, zakończenie również. Dużo śmiechu ale również i wzruszeń.
Piękna historia, zakończenie również. Dużo śmiechu ale również i wzruszeń.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemna, pozytywna, ciepła.
Przyjemna, pozytywna, ciepła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przypadła mi do gustu historia Janice, kobiety koło pięćdziesiątki, sprzątaczki i kolekcjonerki opowieści. Czytałam szybko i z nadzieją na dobre zakończenie. I chociaż było przesłodzone to i tak powieść ma u mnie wiele plusów. Mimo lekkiego klimatu i wielu niedopowiedzeń dotyka trudnego tematu przemocy psychicznej i nieprzepracowanej traumy z dzieciństwa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka Powierniczka opowieści Sally Page naprawdę ma w sobie coś kojącego. Cała historia prowadzona jest w spokojnym rytmie, nawet jeśli opowieści ludzi, których bohaterka spotyka, bywają trudne i dalekie od lekkości. To jedna z tych powieści, które aż proszą się o zimowy wieczór, herbatę i koc.
Część rozdziałów czytało mi się szybko i przyjemnie, ale przy innych łapałam się na tym, że się nudziłam i odkładałam ją częściej niż inne lektury. Dlatego nazwałabym ją po prostu „przyjemną” nic ponad to.
Tematycznie to bardzo życiowa powieść. O tym, jak łatwo stracić czas, jak trudno go odzyskać. O wyborach, o tym co naprawdę ważne, o zatrzymaniu się choć na chwilę i zadaniu sobie pytania, czy nasze życie wygląda tak, jak chcemy...
Zakręciła mi się nawet łzę w oku, gdy główna bohaterka wreszcie wzięła swoje życie w swoje ręce.
To książka idealna, jeśli chcecie oczyścić głowę i trochę się zresetować. Spokojna, ciepła, dobra na uspokojenie myśli. I zdarza się przy niej uśmiechnąć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzęść rozdziałów czytało mi się szybko i przyjemnie, ale przy innych łapałam...
Janice, sprzątaczka i niespełniona żona jest jak dojrzała wersja Amelii – dobra dla innych i pożyteczna, szara i skromna, rozświetlająca dni swoich pracodawców. Tłumi swe uczucia – nawet te przyjemne, związane z kierowcą autobusu – i zaprzecza potrzebom, aż w końcu wybucha w domu swojej najbardziej ekscentrycznej chlebodawczyni.
Ciekawa opowieść o słuchaniu i – tu bez zaskoczeń – gromadzeniu historii (Janice w słabszych momentach lubi sobie przypominać bardziej pogodne opowieści).
A jeszcze bardziej o potrzebie wysłuchania. I o tym, co może się stać, gdy pozostanie niezaspokojona.
Zdecydowanie nie jest to najpiękniejsze, co przeczytałam w tym roku. Na duchu też niespecjalnie mnie podniosło – to przez ten rozwód z mężem. Czy Janice nie mogła powiedzieć mężowi, jaką kawę lubi pić? Tylko cierpieć w milczeniu, że jej nie taką robił (widać, że kawa jest dla niej ważna). I w końcu kropla kawy przelewa czarę goryczy. Miałam cichą nadzieję, że Mike i Janice się zgadają, ale nie.
Poza tym nie podobał mi się zabieg, gdy czytelnik myśli, że to pani B. umarła, a potem okazuje się, że to jednak ktoś inny. Ale klnący pies to rzeczywiście strzał w 10!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa opowieść o słuchaniu i – tu bez...
Krótka informacja z tylnej okładki książki nie zapowiadała tak wspaniałej przygody i historii. Czas spędzony z opowieścią nie był czasem straconym. Cudowna, zaskakująca historia ludzi zwyczajnych, u których można znaleźć to, co niezwykłe.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSympatyczna lektura, podnosząca na duchu - ładnie napisana. Słuchałam audiobooka przed snem i w pociągu, wciągnęłam się w opowieść. Polecam jako lekką lekturę na czas relaksu: trochę wzruszeń, trochę humoru...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążeczka typowa na gorące letnie leżando nad morzem, czy basenem, historyjka nieco ckliwa, ale bardzo przyjemna w odbiorze, uratowała mój tygodniowy kryzys czytelniczy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to46/2025
46/2025
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSprawnie napisana i krzepiąca baśń dla dorosłych z kiepską okładką
Sprawnie napisana i krzepiąca baśń dla dorosłych z kiepską okładką