- językoznawstwo, nauka o literaturze
- 2007-01-01
- 2007-01-01
- 9788324206063
Dziedzictwo Odyseusza. Podróż, obcość i tożsamość, identyfikacja, przestrzeń - opis produktu:
Tom, który oddajemy w ręce Czytelnika, stanowi owoc konferencji naukowej, zorganizowanej przez Katedrę Komparatystyki Literackiej Wydziału Polonistyki UJ przy współpracy Fundacji Dynamis i pod honorowym patronatem Ryszarda Kapuścińskiego. W obradach, które toczyły się w dniach 23-26 listopada 2005 roku, wzięli udział uczeni z różnych ośrodków akademickich i badawczych w Polsce i za granicą. Temat Dziedzictwo Odyseusza. Podróż, obcość i tożsamość, identyfikacja, przestrzeń stał się punktem wyjścia do wielokierunkowych, interdyscyplinarnych poszukiwań, zainspirowanych ideą literackiej i kulturowej podróży, czego świadectwem jest bogactwo proponowanych reinterpretacji mitu wędrówki i problemu identyfikacji, sposobów analizowania pojęcia tożsamości oraz rozważań na temat obcości.
Dziedzictwo Odyseusza. Podróż, obcość i tożsamość, identyfikacja, przestrzeń - o czym jest książka?
Przed Tobą kolejna pozycja książkowa warta uwagi- Dziedzictwo Odyseusza. Podróż, obcość i tożsamość, identyfikacja, przestrzeń, od Olga Płaszczewska, Maria Cieśla-Korytowska. Dziedzictwo Odyseusza. Podróż, obcość i tożsamość, identyfikacja, przestrzeń spełnia wszystkie cechy swojego gatunku, przypadnie więc do gustu nawet tym najbardziej wymagającym czytelnikom. Jeśli zainteresowała Cię ta pozycja, sięgnij po inne tytuły autora- Olga Płaszczewska, Maria Cieśla-Korytowska. Nie będziesz żałował! Dziedzictwo Odyseusza. Podróż, obcość i tożsamość, identyfikacja
Kup Dziedzictwo Odyseusza. Podróż, obcość i tożsamość, identyfikacja, przestrzeń Gandalf.com.pl w ulubionej księgarni
Oceny książki Dziedzictwo Odyseusza. Podróż, obcość i tożsamość, identyfikacja, przestrzeń Gandalf.com.pl
6 użytkowników ma tytuł Dziedzictwo Odyseusza. Podróż, obcość i tożsamość, identyfikacja, przestrzeń Gandalf.com.pl na półkach głównych- Chcę przeczytać 4
- Mythology 1
- (K) Posiadam 1
Tagi i tematy do książki Dziedzictwo Odyseusza. Podróż, obcość i tożsamość, identyfikacja, przestrzeń Gandalf.com.pl
Cytaty z książki Dziedzictwo Odyseusza. Podróż, obcość i tożsamość, identyfikacja, przestrzeń Gandalf.com.pl
Człowiek obdarzony zmysłem dziejów nie może poznawać stojąc”. (s. 45.)
S. Symotiuk, Przechadzka jako czynność filozoficzna [w:] idem, Filozofia i genius loci, s.112.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dziedzictwo Odyseusza. Podróż, obcość i tożsamość, identyfikacja, przestrzeń Gandalf.com.pl
Ryszard Kapuściński Słowo wstępne
„(…)
Od czasu neolitu natura człowieka jest naturą sedentarną. Przywiązanie do Heimatu, do własnego miejsca urodzenia, poczucie dumy z konkretnego miejsca, skąd się pochodzi, jest właściwe tą pryncypialną cechą identyfikującą człowieka i jego tożsamość.
Ludzie podróżują głównie z dwóch przyczyn. Po pierwsze, z przymusu; migracje w dawnych czasach wynikały głównie z tego, że trzeba było szukać pożywienia- ono nie było w zasięgu ręki - wobec tego trzeba było podróżować.(…)
Jeszcze inni podróżowali, ponieważ zostawali wypędzeni z miejsc swojego urodzenia- albo z powodu wojny, głodu, jakiejś zarazy, chorób, z braku wody, albo poszukując pracy czy lepszego bytu ekonomicznego. (…)
Jest jeszcze inna (…) To jest turystyka, czyli właściwie podróż pozorna, bo w podróży turystycznej człowiek szuka momentu, żeby sobie odpocząć. Nie wolno go za to potępiać…
(…) jaki będzie ten świat w XXI wieku. On może przetrwać tylko jako świat wielokulturowy, a napięcia w tej dziedzinie są ogromne i wcale nie mają tendencji do zanikania, lecz raczej do nasilania się”.(s.11-13)
Dziedzictwo Odyseusza. Podróż, obcość i tożsamość, identyfikacja, przestrzeń. Red. M. Cieśla – Korytowska, O. Płaszczewska, Universitas, Kraków 2007.
Słowo wstępne Ryszarda Kapuścińskiego
otwiera dyskusję na temat literatury i podróży,
będącej pokłosiem konferencji naukowej
zorganizowanej
przez Katedrę Komparatystyki Literackiej
Wydziału Polonistyki UJ (2005)
pod honorowym patronem autora
Podróży z Herodotem.
W Dziedzictwie ...
odnajdziemy istotne teksty z ideą literackiej
i kulturowej podróży, którym patronuje sam Odyseusz,
by wymienić tylko kilka:
• Homer, Odyseja,
• J. Słowacki, Podróż do Ziemi Świętej z Neapolu,
• O. Paz, Labirynt samotności,
• R. Kapuściński Podróże z Herodotem.
W jednym tomie
pod red. M. Cieśli – Korytowskiej i O. Płaszczewskiej
zgromadzono głosy prezentujące istotę
mitu o wędrówce,
czyli o świecie bez tajemnic,
ale i człowieku – jego tożsamości i obcości.
Rzecz rzadka i znakomita!!!
Warto zostawić potencjalnego Czytelnika ze słowami:
„Człowiek obdarzony zmysłem dziejów nie może poznawać stojąc”. (s. 45.)
10/10
Ryszard Kapuściński Słowo wstępne
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„(…)