Żony Konstancina

Okładka książki Żony Konstancina autora Ewelina Ślotała, 9788382951677
Okładka książki Żony Konstancina
Ewelina Ślotała Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Cykl: Tajemnice Konstancina (tom 1) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Tajemnice Konstancina (tom 1)
2022-09-06
2022-09-06

Kup Żony Konstancina w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Żony Konstancinai

Życie w złotej klatce nie jest bajką z happy endem

5793 691 480

Oceny książki Żony Konstancina

OPINIE i DYSKUSJE o książce Żony Konstancina

Jakimś cudem udało mi się skończyć to dziadostwo... Główna bohaterka (autorka) przez cały początek próbuje nas przekonać, że jest inna niż wszystkie i nie jest materialistką a tylko kobietą pragnącą miłości. Miłości jest wiele, ale do pieniędzy. Gdy została żoną nagle rzuciła studia prawnicze, które były dla niej najważniejsze - tak to opisywała na początku. A później? Mąż nie miał czasu? Ok, za Weekend w Paryżu i torebkę od Hermes'a można wybaczyć. Kolejny mąż ją katuje i zdradza, a na dodatek zaczyna się pastwić nad dzieciątkiem? Za zegarek i dwie bransoletki łacznie warte milion to można zacisnąć zęby.

Sposób pisania jest tragiczny, nie wciągający, toporny. Zazwyczaj takiej długości książki wciągam w jedno popołudnie. Tu zajęło mi pełne 2 dni. Nie dało się wciągnąć, nie dało się współczuć, a jedyna odczuwalna emocja to frustracja.
Jeśli ktoś jest ciekaw świata, w którym bogacze są tak samo ograniczeni jak i Ci z pustką w portfelu to można przeczytać, jednakże no nie będzie to przyjemna lektura. Przykro mi, o zmarłych się źle nie mówi, ale tu są to moje realne odczucia.

Nie zainteresowała mnie.

Nie zainteresowała mnie.

W zaledwie pięć dni pochłonęłam wszystkie pięć tomów „Żon Konstancina” Eweliny Ślotały – i to tempo samo w sobie jest najlepszą rekomendacją. To książki, które czyta się jednym tchem. Lekkie w formie, dynamiczne, napisane przystępnym językiem, a jednocześnie na tyle wciągające, że trudno się od nich oderwać.

Nie jest to literatura aspirująca do miana „wysokiej” czy szczególnie ambitnej pod względem stylistycznym. I dobrze. Autorka nie próbuje udowadniać niczego na siłę – zamiast tego oferuje czytelnikowi czystą, intensywną rozrywkę. To opowieść o świecie luksusu, pozorów, wpływów i pieniędzy, za którymi kryją się intrygi, zdrady, ambicje i skrzętnie pielęgnowane tajemnice. Ślotała z dużą swobodą i wyczuciem buduje atmosferę napięcia, stopniowo odsłaniając kulisy życia bohaterów funkcjonujących w zamkniętym, hermetycznym środowisku.

Na szczególne uznanie zasługuje fakt, że każdy kolejny tom wydaje się lepszy od poprzedniego. Fabuła nabiera tempa, wątki stają się bardziej złożone, a emocje – intensywniejsze. Autorka coraz śmielej prowadzi narrację, pozwalając czytelnikowi zaglądać głębiej w psychikę postaci i mechanizmy rządzące światem, który opisuje. To sprawia, że seria nie traci świeżości, lecz wręcz przeciwnie – zyskuje z każdą kolejną częścią.

„Żony Konstancina” mają w sobie coś, co trudno jednoznacznie nazwać – mieszankę ciekawości, podglądactwa i niedowierzania, która sprawia, że chce się wiedzieć więcej. To literatura, która nie udaje czegoś, czym nie jest. Jeśli nie nastawiamy się na wysublimowane metafory czy filozoficzne rozważania, a szukamy angażującej historii pełnej emocji i zwrotów akcji, ta seria będzie doskonałym wyborem.

Dla mnie była to świetna czytelnicza przygoda – wciągająca, momentami szokująca, momentami wręcz niewiarygodna, ale właśnie przez to tak absorbująca. Idealna propozycja na kilka intensywnych wieczorów z książką, która zapewnia rozrywkę na najwyższym poziomie w swojej kategorii.

Nie jest to literatura aspirująca do miana „wysokiej” czy...

1092 użytkowników ma tytuł Żony Konstancina na półkach głównych
176 użytkowników ma tytuł Żony Konstancina na półkach dodatkowych