Notatki komiwojażera

Okładka książki Notatki komiwojażera autora Szolem Alejchem, 9788366716865
Okładka książki Notatki komiwojażera
Szolem Alejchem Wydawnictwo: Astrum Seria: Exclusive - judaica literatura piękna
Exclusive - judaica
Ksowim fun a komiwojażer. Ajznban geszichtes
2021-01-01
1958-01-01
Jakub Appenszlak

Kup Notatki komiwojażera w ulubionej księgarnii

Notatki komiwojażera

Oceny książki Notatki komiwojażera

OPINIE i DYSKUSJE o książce Notatki komiwojażera

[...]
Jako komiwojażerowi zdarzają mi się w drodze całe dnie, gdy nic nie robię. Siedzę i myślę. Ot, choćby tłuc łbem o ścianę! Przyszedł mi więc dobry pomysł do głowy. Kupiłem kajet i ołówek. Wszystko, co tylko po drodze słyszę lub widzę, notuję w moim kajecie.

𝐙 𝐂𝐘𝐊𝐋𝐔 "𝐎𝐂𝐀𝐋𝐈Ć 𝐎𝐃 𝐙𝐀𝐏𝐎𝐌𝐍𝐈𝐄𝐍𝐈𝐀" !
Zajmujące i niezwykle barwne opowieści żydowskiego komiwojażera z przełomu XIX i XX wieku.
Słuchowisko Teatru Polskiego Radia w reżyserii Waldemara Modestowicza
Data premiery12 kwietnia 1997
Emisja: 2000-08-26, 2010-05-29
Czas trwania - 1:16:31

𝐎𝐁𝐒𝐀𝐃𝐀 :
Adam Ferency, Stanisława Celińska, Jacek Jarosz, Witold Pyrkosz, Krzysztof Chamiec, Włodzimierz Press, Jan Matyjaszkiewicz, Jan Prochyra, Jerzy Bończak, Lech Ordon, Damian Damięcki, Janusz Kłosiński
𝐂𝐙𝐘𝐓𝐀𝐉𝐂𝐈𝐄 - 𝐒Ł𝐔𝐂𝐇𝐀𝐉𝐂𝐈𝐄 - 𝐖𝐀𝐑𝐓𝐎 !

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
𝐃𝐋𝐀 𝐂𝐈𝐄𝐊𝐀𝐖𝐒𝐊𝐈𝐂𝐇 :
Szolem Alejchem, właściwie Szolem Rabinowicz (1859–1916),żydowski pisarz tworzący w języku jidysz, a także w hebrajskim i rosyjskim; autor powieści i opowiadań społeczno-obyczajowych i psychologicznych, niekiedy tragikomicznych, ukazujących życie codzienne Żydów we wschodniej Europie na przełomie XIX i XX w. (m.in. Dzieje Tewji mleczarza – musical Skrzypek na dachu, 1964, ekranizacja 1971 – Motel, syn kantora, trylogia Muzykant, Josele Solowiej, Blondzende sztern, opowiadania Notatki komiwojażera, Zaczarowany krawiec, autobiografia Wracając z jarmarku).

[...]

𝐙 𝐂𝐘𝐊𝐋𝐔 "𝐎𝐂𝐀𝐋𝐈Ć 𝐎𝐃 𝐙𝐀𝐏𝐎𝐌𝐍𝐈𝐄𝐍𝐈𝐀" !

Alejchem ma niezwykłą umiejętność tworzenia realistycznych i żywych opisów codziennego życia żydowskich społeczności. Jego proza jest pełna detali, które ożywiają opisane miejsca i dają czytelnikowi wgląd w kulturę, tradycje i wartości żydowskiego społeczeństwa. Powieść porusza wiele tematów, takich jak miłość, rodzina, religia, handel i zmiany społeczne, co czyni ją nie tylko interesującą narracją, ale także ważnym dokumentem historycznym.
Język użyty przez Alejchema jest bogaty, pełen metafor i obrazów, co sprawia, że czytanie tej książki jest prawdziwą przyjemnością. Autor z łatwością przenosi czytelnika w odległe miejsca i czasy, tworząc atmosferę, która jest zarówno autentyczna, jak i magiczna.

Opowiadania bardzo "przewiewne", czyta się szybko i lekko, często można się uśmiechnąć, mimo że same opowieści zwykle nie należą do wesołych. Wątkiem spinającym jest podróż trzecią klasą, gdzie nie występuje zjawisko połknięcia kija i ludzie rozmawiają zupełnie swobodnie, a jeśli zbierze się dużo Żydów, to muszą się w dodatku przekrzykiwać.

151 użytkowników ma tytuł Notatki komiwojażera na półkach głównych
33 użytkowników ma tytuł Notatki komiwojażera na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Notatki komiwojażera

Szolem Alejchem
Szolem Alejchem
Szolej Alejchem urodził się w 1859 w Perejasławiu na Ukrainie. Otrzymał wychowanie w duchu religijnym. Po pogromie Żydów w Kijowie w 1905 wyjechał do Ameryki. W 1907 wrócił do Rosji, potem był w Szwajcarii, Anglii, Włoszech, Niemczech. Umarł w 1916 w Nowym Jorku. Twórczość literacką uważał za swoje posłannictwo życiowe. Jako pseudonim wybrał sobie słowa powitania "Pokój wam" - Szolem Alejchem (właściwe jego nazwisko brzmi - Salomon Rabianowicz). Pisał dla szerokich mas, uważał się za pisarza ludowego, nazywał siebie skromnie "kronikarzem rzeczywistości żydowskiej". Pisał w języku żydowskim, pogardzanym wówczas "żargonie", którego stał się wielkim propagatorem i obrońcą. Pozostawił bogatą spuściznę literacką, około 40 tomów opowiadań, humoresek, monologów, powieści i sztuk teatralnych. Najbardziej znane zbiorki opowiadań to "Nowa Kasrylówka" i "Notatki komiwojażera"; powieści "Stempeniu", "Josele Słowik", "Motel, syn kantora", "Błądzące gwiazdy", "Listy Menachem Mendla", "Tewje mleczarz", nie skończona powieść autobiograficzna "Powrót z jarmarku", komedie: "Wielka wygrana", "Poszukiwacze złota", "Trudno być Żydem", oraz przeróbki sceniczne powieści, np. "Tewje mleczarz", które należą do stałego repertuaru scen żydowskich. Tłumaczony na wiele języków świata, Szolem Alejchem uznany jest powszechnie za największego klasyka literatury żydowskiej.

Dżamila Czingiz Ajtmatow
Dżamila
Czingiz Ajtmatow
Lubię akcje czytelnicze za to, że zachęcają mnie do sięgnięcia do literatury z rejonów, na które inaczej pewnie nie zwróciłabym uwagi. Tym razem w literacką podróż udałam się do Kirgistanu. "Dżamila" to nowelka rozgrywająca się na stepach na granicy Kirgisko-Kazchskiej, wśród pracujących w kołchozie potomkach nomadów. Wydarzenia poznajemy przy pomocy pierwszoosobowej relacji artysty. Punktem wyjścia opowieści jest namalowany przez niego obraz, przedstawiający widok z dzieciństwa. Nowelka ma mocno nostalgiczny klimat. Mężczyzna wspomina bowiem dzieciństwo, a konkretnie jednej krótki okres związany ze swoją bratową — tytułową Dżamilą. Nie chcę zdradzać fabuły, bo utwór jest krótki. Powiem więc jedynie, że opowieść kręci się wokół wspomnianej kobiety i mężczyzny, który przybywa do wioski. Trzeba przyznać, że jest to książka mocno retro. Fragmenty o pracy w kołchozie, gdzie każdy pracuje z zapałem, z dzisiejszej perspektywy są trochę koślawe. "Dżamila" broni się jednak ciekawym przedstawieniem dziecięcej psychiki. Opisy życia na stepie mają sporo uroku i uczą o tym, jak wygląda(ło) życie w aule. Sam wątek uczuciowy mnie nie porwał, ale chyba nie ma w tym nic dziwnego. Rzecz w końcu ma około 90 stron i wszystko dzieje się bardzo szybko. Nie jest to literatura wybitna, ale z powodzeniem przybliża nieznany większości z nas świat. https://www.instagram.com/kiczcock/
PaniKiczcock - awatar PaniKiczcock
Baby Anton Czechow
Baby
Anton Czechow
Czechow mógłby być ojcem duchowym naszego Boya-Żeleńskiego. Obaj studiowali medycynę a utrzymywali się z pisarstwa. Obaj zakochiwali się często i namiętnie. I obaj tworzyli rzeczy o mocnym wydźwięku społecznym. Jak te siedem opowiadań : „Baby”, z których prawie każda bardzo lubi się zabawiać. Księżna bawi się dobroczynnością tak radośnie, że aż obiekty jej łaski uciekają od niej jak najdalej. Trzpiotka zabawia się uprawianiem sztuki i flirtów pozamałżeńskich do tego stopnia, że dosłownie zamęcza na śmierć uwielbiającego ją męża – wybitnego lekarza i naukowca. Agafia - młoda mężatka upatrzyła sobie uroczego notorycznego lenia, który odwdzięcza się kochającym i rozpieszczającym go kobietom „w naturze” i figluje z nim w najlepsze w rytm wychylanych szklanic z wódką. W tytułowych „Babach” jest sobie pewna Maszeńka, która zabawiać się nie chciała, za to pokochała zbyt mocno i nie tego co powinna. A od tej miłości tylko nieszczęście i sromota niemal na całą wieś. No i niejedna nieszczęśnica skusiłaby się zrobić to, co Masza, byle tylko pohulać, pożyć troszeczkę! Modystka Poleńka to kolejna miłośnica, która źle ulokowała uczucia w chłopcu spoza swojej sfery. Ale równocześnie trzyma w odwodzie jako plan awaryjny zakochanego w niej subiekta. I nawet przez myśl jej nie przejdzie, że igra cudzymi uczuciami. Chórzystka jest raczej sama zabawką w rękach kapryśnego adoratora, osobiście zaś bawi się średnio. Nie dość, że pożytków z kochanka nie ma zbyt wiele, to do tego braku uciech dołączają złość i pogarda. Tomik kończy się intrygującym tytułem: „Anna na szyi”. Niby chodzi o order Świętej Anny, a w istocie o młodziutką dziewczynę, świeżo poślubioną starszemu, średnio atrakcyjnemu i dość nadętemu urzędnikowi. Małżeństwo miało ją wydobyć z biedy a okazało się obrzydliwą niewolą. Ale tylko do czasu aż młoda Ania obudzi w sobie demona nieposkromionej kobiecości. Może i Czechow nie przepada za swoimi bohaterkami, może odmalowuje je w niezbyt korzystnym świetle. Jednak czuć, że je rozumie i stara się ukazać ich wiele twarzy, czystą prawdę o życiu i trudne uwarunkowania społeczne, w jakich przyszło „babom” żyć. Ja polubiłam je prawie wszystkie. Dla zaspokojenia mojego męczącego dla co poniektórych symetryzmu, chętnie przeczytałabym zbiór opowiadań „Chłopy”. Czy też daliby się lubić?
Katarzyna Anna - awatar Katarzyna Anna
oceniła na79 miesięcy temu
Hiob Joseph Roth
Hiob
Joseph Roth
Którzy z przyjaciół biblijnego Hioba mają rację? W książce śledzimy losy sześcioosobowej rodziny z Galicji. Jednego syna, którego serce rwie się do przygód, drugiego — do interesów, córki, która nie może oprzeć się namiętności, i niepełnosprawnego syna Menuchima. Rodzina kręci się wokół własnej osi — nie ma przyjaciół, oszczędności ani nadrzędnego celu. Na swój sposób rutyna dnia daje im pewną formę szczęścia. „O chorego syna nikt go nigdy nie pytał, za to wszyscy dowiadywali się o losy zdrowych”. Za rogiem czeka długa droga w dół. Momentem cezury jest porzucenie niepełnosprawnego syna. Oczywiście pierwszy odruch zdrowego człowieka to: jak tak można? Ojciec Mendel przez wiele dekad cierpi, wspomina, śni na jawie, wyrywa włosy, zaniedbuje się i złorzeczy Bogu. „Menuchim, syn Mendla, wyzdrowieje. Takich jak on nie będzie wielu w Izraelu. Bóg go uczyni mądrym, brzydotę dobrotliwą, gorycz łagodną, a chorobę mocną.” Jedna z tych nielicznych książek, w których losy bohatera splatają się z moimi losami. Chociaż nie wierzę, że celem życia jest szczęście, to chciałbym zdrowia i pomyślności dla moich dzieci, dla mojego syna. „Za co zostałem tak ukarany?” — myślał Mendel i przetrząsał mózg w poszukiwaniu jakiegoś grzechu, lecz nic ciężkiego nie znalazł. Podczas tej lektury udało mi się pojąć, że w życiu cierpieć — w tym cierpieć długotrwale — oznacza, że człowiek napełnia się życiem po same brzegi i jest gotów. Na ten moment, mimo ogromnego pragnienia serca, nie wierzę, że na końcu przychodzi taki cud, jak na łamach tej książki.
TytkaNaKsiazki - awatar TytkaNaKsiazki
ocenił na61 miesiąc temu

Cytaty z książki Notatki komiwojażera

Dodaj cytat z książki Notatki komiwojażera