Nie troszczcie się

- religia
- Anxious for nothing. Finding calm in a chaotic world.
- 2020-01-01
- 2020-01-01
- Sara Wacławik
Czy ciężar zmartwień Cię przygniata?
Czy droga, po której idziesz, pełna jest gór, które musisz pokonać, przeszkód, które musisz ominąć, i gwałtownych zakrętów, wśród których musisz się odnaleźć?
Czy przydałoby Ci się trochę spokoju?
Jeśli tak, mam dla Ciebie fragment Pisma:
Nie troszczcie się o nic, ale we wszystkim w modlitwie i błaganiach z dziękczynieniem powierzcie prośby wasze Bogu. A pokój Boży, który przewyższa wszelki rozum, strzec będzie serc waszych i myśli waszych w Chrystusie Jezusie.
Powyższe wersety z Listu do Filipian 4,6–7 to najczęściej podkreślany fragment Biblii. Dowiadujemy się z niego, że lęk jest częścią życia, lecz jednocześnie otrzymujemy obietnicę pomocy z nieba. Mając ten werset w pamięci, możesz dzisiejszej nocy lepiej spać, a jutro więcej się uśmiechać. Możesz odsunąć się od przepaści i zacząć postrzegać złe wieści przez pryzmat Bożego miłosierdzia. Możesz odkryć życie pełne spokoju i nauczyć się, jak walczyć z napadami lęku. Zaprośmy Boga do przearanżowania sposobu, w jaki mierzymy się z lękami – wygrajmy wojnę ze zmartwieniem. Dzięki Jego potędze nie będziemy się już zbytnio o nic martwić i doświadczymy pokoju Bożego, który przewyższy wszelki umysł.
Kup Nie troszczcie się w ulubionej księgarni
Oceny książki Nie troszczcie się
18 użytkowników ma tytuł Nie troszczcie się na półkach głównych- Przeczytane 11
- Biblioteczka 1
- Duch 1
- 2024 1
- Chce kupić 1
- Ebook 1
- Religia 1
Tagi i tematy do książki Nie troszczcie się
Cytaty z książki Nie troszczcie się
Inni widzą problemy tego świata i załamują ręce. My widzimy problemy i padamy na kolana.
Zadowolenie zależne od czegoś materialnego zmienia nas w zranionych, zmartwionych ludzi.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nie troszczcie się
Max Lucado – znany amerykański pastor. Podejmuje się tematu stanów lękowych, choć nie tylko, ponieważ w swojej książce skupia się na codziennych stresogennych sytuacjach, które przydarzyć się mogą każdemu. Stara się dokładnie opisać co chrześcijanin, choć znowu nie tylko, co każdy szukający pokoju w życiu człowiek powinien zrobić, by takowy pokój nabyć.
Czytając, od czasu do czasu miałem wrażenie, że autor nie próbuje namówić mnie do modlitwy, tylko do zakupu najnowszego kursu motywacyjnego. Było to tylko wrażenie, wywołane typowo amerykańskim stylem opisywania rzeczywistości i argumentacji, którym epatuje autor. Gdy jednak postanowiłem na chwilę zacisnąć zęby i przeboleć ów styl pisarski, zauważyłem ogromną wartość owej publikacji.
Autor nie wyolbrzymiając, nie zdradzając nam prawdy ukrywanej przez wieki, którą tylko on jeden posiadł. Przeprowadza głęboką i wybitną w swych barwnych i życiowych obrazach, analizę paru wersetów Biblijnych na temat wewnętrznego pokoju. Naprawdę to jak Max Lucado używa prostych, czasami śmiesznych, czasami ujmująco prawdziwych porównań (obrazów, ilustracji tzw.) jest wprost wybitne.
Dziełko jest więc i wartościowe i przystępne i przyjemne w lekturze. Nic dziwnego, że przeczytanie go zajęło mi nie dłużej jak parę godzin. Ku mojemu zaskoczeniu książka zawiera również pytania do refleksji przygotowane przez kogoś innego, szczerze nie chciało mi się nimi zajmować, tak więc nie mam o nich żadnego zdania.
Podsumowując: warto przeczytać, jeśli dotyka cię temat stresu i wewnętrznego niepokoju.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytając, od czasu...