ArtykułyNowa powieść Wojciecha Chmielarza - przeczytaj fragment!
LubimyCzytać1
ArtykułyAlfabet pisarza: Adam Przechrzta
LubimyCzytać4
Artykuły„Kosmiczna kuźnia. Bastion Boga”: co kryje niebo?
LubimyCzytać4
ArtykułyWielka sztuka, zakazane miłości i biblioteka pośród ruin. Nowości pod patronatem Lubimyczytać.
LubimyCzytać2
Nie wszyscy pójdziemy do raju

- 2022-06-01
- 2022-06-01
Duchologiczna wyprawa do lat dziewięćdziesiątych i dwutysięcznych, którą podejmuje narratorka tej powieści drogi, okazuje się w istocie przenikliwą analizą klasowo-płciowej tożsamości i próbą opisu homoerotycznego pragnienia: najpierw całkowicie tłumionego przez heteronormę, potem wyrażanego w drobnych gestach i pocałunkach, wreszcie – jawnie wypowiedzianego w samochodowej podróży. Jej geograficznym celem jest Radom, ale egzystencjalnym – transgresja, afirmacja i ekstatyczne doświadczenie wolności.
Kup Nie wszyscy pójdziemy do raju w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Nie wszyscy pójdziemy do raju
IG:ksiazki_wloczykija To opowieść, która w sposób przejmujący i subtelny opisuje podróż trzech dziewczyn przez Polskę powiatową, ale przede wszystkim podróż ku odnalezieniu siebie, tożsamości, i miłości. Ta książka odcina się od konwencjonalnych narracji i otwiera przed czytelnikiem emocjonalne i intymne doświadczenia bohaterek, przeprowadzając jednocześnie przenikliwą analizę klasowo-płciowej tożsamości. Opowieść rozgrywa się w latach dziewięćdziesiątych i dwutysięcznych, tworząc prawdziwy kolaż czasowy, który pozwala czytelnikowi zanurzyć się w tej specyficznej epoce. Autorka ma zdolność przywołania ducha tamtych lat i w sposób zniewalający potrafi opowiedzieć historię dziewcząt, które wyruszają na tę podróż. Trzy różne osobowości, trzy różne doświadczenia, ale jedno silne powiązanie, które wiąże je razem. Bohaterka, która opowiada tę historię, wydaje się być przewodnikiem po wspomnieniach, prowadząc czytelnika przez swój świat. Przez jej narrację autor opisuje pierwszą szkołę, pierwszą przyjaźń, pierwszą miłość. Te wspomnienia są niezwykle osobiste i emocjonalne, a czytelnik zostaje wciągnięty w towarzystwo dziewcząt, rozumiejąc ich nadzieje, marzenia, ale i trudności, z jakimi się borykają. Głównym tematem książki jest homoerotyczne pragnienie, które wydobywa się na powierzchnię w trakcie tej podróży. Jest to temat trudny i często tłumiony przez heteronormatywną kulturę, ale autorka odważnie i subtelnie go eksploruje. Przez opowieść o podróży dziewcząt, ukazuje proces akceptacji i wyrażenia miłości, która jest ważna i realna, bez względu na konwencje społeczeństwa. Historia o poszukiwaniach, wolności i odwadze, ale także o miłości w jej różnych odcieniach. To również opowieść o klasowo-płciowej tożsamości, która jest niezwykle ważna, a jej analiza uwydatnia trudności, z jakimi zmaga się wiele osób. Jest to książka, która nie zamyka w czytelniku, ale otwiera go na różnorodność ludzkich doświadczeń i emocji. Przywodzi na myśl pytania o naszą własną tożsamość i miłość, co sprawia, że pozostaje z nami po zakończeniu lektury. Olga Górska stworzyła opowieść niezwykle oryginalną, pełną emocji, która zostaje z czytelnikiem na dłużej, zachęcając go do refleksji nad samym sobą i otaczającym światem.
Oceny książki Nie wszyscy pójdziemy do raju
1022 użytkowników ma tytuł Nie wszyscy pójdziemy do raju na półkach głównych- Przeczytane 609
- 2023 38
- 2022 31
- 2024 18
- Legimi 14
- 2025 12
- Ebook 9
- Literatura piękna 8
Tagi i tematy do książki Nie wszyscy pójdziemy do raju

Inne materiały dotyczące książki Nie wszyscy pójdziemy do raju

Nagroda Conrada 2023. Znamy listę nominowanych młodych talentów

„Prawdziwe morderstwo na polskich mitach”: wybrano najlepszy polski debiut 2022 roku

Debiuty roku, czyli nominowani do Nagrody Literackiej im. Witolda Gombrowicza

Nominacje do „Nike” 2023: wielu debiutantów, parytet płci

Bestsellery Empiku 2022: poznaj nominowane tytuły. Masz wśród nich swoich faworytów?

Czytamy w weekend
Cytaty z książki Nie wszyscy pójdziemy do raju
Jestem lesbijką". Kiedy te słowa już padły, zanikły wszystkie inne określenia mojej tożsamości. Przestałam być córką, kujonką, siostrą. Zostałam lesbijką. Lesbą.
Rozwiń ZwińPodobno nikt nie jest dobry w samotności..
Podobno nikt nie jest dobry w samotności..
Kiedy byliśmy dziećmi, byliśmy wolni. Nikt nie narzucał nam zabaw, jakim mieliśmy się oddawać, ani myśli, które pojawiały się w naszych jasnych wtedy głowach. Byliśmy wolni i bezpieczni.
Rozwiń Zwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nie wszyscy pójdziemy do raju
Książkę dobrze i szybko się czyta, ciekawie ukazuje dorastanie w polskiej rzeczywistości, zarysowując prowincjonalne relacje, wpływy kościoła, mentalność w zmieniającej się Polsce. Autorka potrafi uchwycić pewną nostalgię za dzieciństwem, mimo trudności, z którymi może się wiązać. Niestety, poza tym z książki niewiele wynika - zabrakło puenty.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to📚 To książka o szukaniu siebie. O odkrywaniu tożsamości i mierzeniu się z tym, kim naprawdę jesteśmy.
📚 Historia młodej dziewczyny dorastającej na początku XXI wieku - w czasach, gdy o homoseksualizmie mówiło się szeptem, a często wcale. Z czasem uświadamia sobie, że to właśnie kobiety ją fascynują. Jednocześnie budzi to w niej ogromny strach i poczucie wstydu, bo wie, że w tamtych czasach taki temat był tabu.
📚 Co istotne, przez większą część książki nie mamy pewności, czy to, co opowiada główna bohaterka, jest prawdą. Ona sama podkreśla, że lubi kłamać - trudno więc odróżnić rzeczywistość od kłamstwa, co dodaje historii specyficznego charakteru.
📚 Uwielbiam ten nostalgiczny klimat lat 90. i wczesnych dwutysięcznych - świat był wtedy prostszy, a małe rzeczy cieszyły najbardziej. Ta książka przypomina też, jak bardzo zmieniło się podejście do osób homoseksualnych w Polsce przez ostatnie 20 lat.
📚 Podobało mi się, że wątki rodzinne, przyjaźnie, pierwsze miłości i straty zostały pokazane subtelnie. Temat tożsamości nie przytłacza, tylko naturalnie przeplata się z codziennością bohaterki.
📚 Ale…czasem gubiłam się w tej historii. Motyw podróży wydawał mi się zbędny, a przeskoki w czasie wprowadzały chaos. Może taki był zamysł, ale momentami trudno było się połapać.
📚 Mam więc bardzo mieszane uczucia. Nie wiem, czy ta książka mi się podobała, ale wiem, że zostawiła po sobie dziwne i trudne do opisania wrażenie. I to chyba też ma swoją wartość.
Ocena: 5,5/6 ⭐️ Przeciętna/Dobra
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to📚 Historia młodej dziewczyny dorastającej na początku XXI wieku - w czasach, gdy o homoseksualizmie mówiło się szeptem, a często wcale. Z czasem uświadamia sobie, że to właśnie kobiety ją fascynują. Jednocześnie budzi to w niej ogromny strach i poczucie wstydu, bo wie, że...
Książka, która myślę, że rezonuje z każdą dziewczyną, która skreśla z bingo przynajmniej 2 słowa: oaza/lesbijka/małe miasteczko/wakacje dzieciństwa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTło czasowe jest świetnym powrotem do młodości dla urodzonych w latach 80. Ogólnie wzrusza i porusza tematy ważne i na czasie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobrze napisana książka. Duszna i przeciekająca emocjami. Lata 90 i kolejne już w polskiej prozie rozliczenie z tym okresem, choć z rzadziej przyjmowanej, queerowej perspektywy. Czytało mi się dobrze, ale raczej nie zostanie ze mną na długo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli zastanawiacie się, czemu nagle w tym roku czytam znacząco więcej i czemu 25 skończyłam 3 [!] książki, to odpowiedź jest taka, że dostałam bana na SM i nie mam co robić w pracy, innego niż czytanie legimi (kody z biblioteki są też dłużej niż w zeszłym roku).
To jest książka losowo wybrana na tym legimi, kodem "o, LGBT i autorka ma na imię jak ja". Bywają gorsze sposoby na wybranie książki.
Podoba mi się forma tej książki. Podoba mi się klamra narracyjna, podoba mi się, że każdy rozdział jest Stacją Pierwszą. Jest to raczej książka do doświadczenia niż do zrozumienia, do poczucia vib'eu niż wyniesienia z niej fabuły. Nie wiem, jaka jest fabuła, nie wiem, jaki jest cel, ale choć nie identyfikuję się z bohaterką, to poniekąd ją rozumiem.
Także nie rozumiem, ale czuję.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo jest książka losowo wybrana na tym legimi, kodem "o, LGBT i autorka ma na imię jak ja". Bywają gorsze sposoby...
Powieść Górskiej nie jest zła, ale niestety niewiele z niej wynika. Temat dorastania młodej lesbijki w małym polskim mieście w czasie transformacji to niewątpliwie kwestia ciekawa i z bogatym potencjałem, który "Nie wszyscy pójdziemy do raju" niestety nie eksploatuje wystarczająco. Górska czasem dociera w ciekawe miejsca, pokazuje mrok i beznadzieję czasu który opisuje, mimo to jednak jest to pisanie dość płaskie i, w negatywnym tego słowa znaczeniu, pamiętnikarskie i przenostalgizowane. Powieść ma zdecydowanie warte uwagi momenty, ale chwilami niestety jest również zupełnie niestrawna. Koniec końców pozostawia z poczuciem nijakości - rzemieślniczej, emocjonalnej, intelektualnej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNarratorka, jej przyjaciółka i dziewczyna marzeń podróżują starym autem, które mocno niedomaga. Są przez to zmuszone do nieplanowanego przystanku, a czas oczekiwania na pomoc w szczerym polu zajmuje im przejmująca, wielopoziomowa i wieloczasowa opowieść głównej bohaterki o swoim życiu pełnym niedopasowania, straty i prób bycia sobą.
Bardzo, bardzo dobra jest ta książka. Dawno nie czytałam czegoś, co wywarłoby na mnie tak duże wrażenie.
Książka ma swoją specyficzną konstrukcję, która jest pofragmentowana. Kilka okresów przeszłości miesza się z teraźniejszością, przez co wciąż zastanawiamy się, co wydarzyło się po czym. Mimo że jestem osobą z ogromną potrzebą uporządkowania, to doceniam taki zabieg - myślę, że ma on swoje funkcje. Dzięki niemu czujemy się, jakbyśmy rzeczywiście słuchali urywków wspomnień, które często przychodzą do głowy w losowej kolejności.
Na opisanie wszystkich elementów, które robią ogromny efekt, nie starczyłoby mi miejsca. Naprawdę, w tej książce jest ich wiele. Klimat sakralny miesza się z profanum, a genialny język autorki sprawia, że niemal co kilka stron musiałam ją odkładać, żeby coś przemyśleć. Język i styl sprawiają, że niemal widzimy opisywane obrazy rzeczywistoci. Są bardzo wizualne, przez co naprawdę przenoszą w lata młodości bohaterki.
"Nie wszyscy..." to niesamowite przedstawienie realiów kobiety, która nie wpasowuje się w normy polskiego i katolickiego wszechświata. Opis przeżyć, przez które przechodzi lesbijka w Polsce, jest bardzo dobry i poruszający, a do tego dochodzi tło religijności, zmian systemowych i dorastania. Ilość refleksji i godzin, które spędziłam na rozmawianiu o tej książce, wychodzi poza skalę, a uważam, że jest to jeden ze wskaźników bardzo dobrej lektury.
Ta książka przeszła moje wyobrażenia i pozostanie na długo w mojej głowie. Autorce bardzo dziękuję za tworzenie reprezentacji na polskich półkach, które mają jej tak niewiele. W szczególności tak pięknych, prawdziwych i poruszających.
~ recenzja oryginalnie opublikowana na Instagramie
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo, bardzo dobra jest ta książka....
Książka o dorastaniu dziewczyny, która odkrywa swoją seksualność i queerowość, będąc częścią wspólnoty katolickiej i wierzącej rodziny. W wersji „do słuchania” towarzyszyła mi na długich spacerach z psem i za każdym razem wprawiała mnie w nostalgiczno-melancholijny nastrój.
Mam mieszane uczucia, bo to książka ważna – po polsku, o nastolatce lesbijce, jej poczuciu winy, zinternalizowanej homofobii i walce ze sobą. Można się z nią utożsamić i poczuć, że nie jest się jedyną lesbijką na świecie, nawet jeśli jest się jedyną lesbijką w swojej wsi (choć w Oazie lub harcerstwie można poznać inne, z tego co zrozumiałam 😉).
Ale… mam wrażenie, że autorka nie mogła się zdecydować, dla kogo ją pisała. Dla nastolatków może być zbyt przemądrzała i trudna, dla dorosłych – zbyt chaotyczna i powierzchowna. Może to błąd, a może celowy zabieg, oddający ten niepewny, płynny stan dorastania?
Z zaciekawieniem jej słuchałam i nie mogłam pozbyć się wrażenia, że czytam wyrywkowe fragmenty czyjegoś nastoletniego dziennika. Czułam wzruszenie i gorycz, współczułam bohaterce, ale jednocześnie trudno było mi ją naprawdę zobaczyć i się do niej zbliżyć.
To książka pełna paradoksów: chaotyczna, ale uczuciowa, głęboka i powierzchowna, emocjonalna i osobista, zabawna i mroczna jednocześnie. Bardziej rozmowa niż klasyczna powieść.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam mieszane uczucia, bo to książka ważna – po polsku, o nastolatce lesbijce, jej poczuciu winy,...
Takie wyzwania, zmagania wspomnienia z dorastania i w dziewczynach się zakochiwania. Momentami chaotyczna, nie chronologiczna, ale ma momenty które trafiają prosto w sedno. Klimat pielgrzymek i Abba ojcze miesza się po kryjomu z figlami, zatajonymi marzeniami. Droga odkrywania tożsamości lesbijskiej w Polsce jakies 20lat temu. Poszerzanie horyzontów, możliwości swojej osobowości. Wyzbycie się poczucia winy i wstydu. Wszystko w porządku! Granice mojego języka są granicami mojego świata