Popularne wyszukiwania
O dwóch takich, co podzieliły Polskę

- historia
- 2022-05-31
- 2022-05-31
Minione 30 lat to jeden z najlepszych okresów w dziejach Polski. Mogło być jednak o wiele lepiej. Polscy politycy po 1989 roku nie wykorzystali wielu szans, jakie stworzyła nam skuteczna ucieczka z rosyjskiej strefy wpływów, będąca – obok zbudowania fundamentów zdrowej gospodarki rynkowej – najważniejszym osiągnięciem lat 90.
Głównym, choć nie jedynym, bohaterem tej książki stały się dwie partie, które po 2005 roku zdominowały polską politykę, oraz ich liderzy. Książka odpowiada na pytania, w jaki sposób kształtowała się polska polityka w ostatnich latach oraz jakie mogą być tego konsekwencje dla Polski. Kraju, który zawdzięcza swój sukces w dużej mierze dobrej koniunkturze międzynarodowej, która niestety się kończy, o czym dobitnie przypomniała nam wojna na Ukrainie. Jak polscy politycy podeszli w pierwszych tygodniach wojny do zagrożenia i szans, które że sobą niesie? Prawdziwe wyzwanie dla naszej klasy politycznej właśnie nadeszło.
Kup O dwóch takich, co podzieliły Polskę w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
O dwóch takich, co podzieliły Polskę
Wywiad rzeka z profesorem Antonim Dudkiem, który opowiada o polskiej polityce ostatnich 30 lat. Dlaczego autor uważa, że polscy politycy zaprzepaścili wiele szans, jakie mieli do wykorzystania? Jakie zjawiska w polskim życiu publicznym uważa za najgroźniejsze i najbardziej patologiczne? Jak doszło do zdominowania polskiej polityki przez PiS i PO? Jakie osiągnięcia według prof. Dudka są najważniejsze po 1989 roku? Książka dla wszystkich interesujących się polską polityką. Szkoda tylko, że taka krótka - niektóre tematy można by zdecydowanie rozwinąć. Polecam wszystkim interesującym się polskim życiem publicznym i polityczną historią Polski.
Oceny książki O dwóch takich, co podzieliły Polskę
238 użytkowników ma tytuł O dwóch takich, co podzieliły Polskę na półkach głównych- Chcę przeczytać 153
- Polityka 6
- Historia 3
- 2022 3
- Reportaże 2
Tagi i tematy do książki O dwóch takich, co podzieliły Polskę
Między propagandą sukcesu a krachem gospodarczym. Polska dekady Gierka (1970-1980) w ujęciu regionalnym Jerzy Autuchiewicz, Sebastian Drabik, Antoni Dudek, Adam Dziuba, Anna Maria Jackowska, Dawid Keller, Mateusz Kubicki, Arkadiusz Kutkowski, Marcin Markiewicz, Konrad Rokicki, Krzysztof Sychowicz, Bogusław Tracz
Dekada Jaruzelskiego. Z historii politycznej PRL 1980–1989/90 Witold Bagieński, Sebastian Drabik, Antoni Dudek, Przemysław Gasztold Seń, Jacek Jędrysiak, Marek Kornat, Tomasz Kozłowski, Tomasz Krok, Rafał Łatka, Tomasz Leszkowicz, Sebastian Ligarski, Krzysztof Madej, Grzegorz Majchrzak, Tomasz Pączek, Patryk Pleskot, Michał Przeperski, Tadeusz Ruzikowski, Robert Spałek, Jakub Szumski, Daniel Wicenty, Grzegorz Wołk, Piotr Zwierzchowski

Antoni Dudek
Prof. dr hab. Antoni Kazimierz Dudek – polski politolog, profesor nauk humanistycznych, członek Rady Instytutu Pamięci Narodowej.
Zajmuje się najnowszą historią polityczną Polski oraz jej współczesnym systemem politycznym. Autor i współautor kilkunastu książek oraz kilkuset artykułów poświęconych przede wszystkim historii najnowszej, w latach 2002–2009 był członkiem redakcji półrocznika „Pamięć i Sprawiedliwość”. Publikował m.in. w tygodniku „Wprost” oraz w „Rzeczpospolitej” i „Dzienniku”. Na antenie TVP Historia od maja 2007 do maja 2009 prowadził program publicystyczny Kulisy III RP. Był konsultantem kilku filmów dokumentalnych i seriali telewizyjnych.

OPINIE i DYSKUSJE o książce O dwóch takich, co podzieliły Polskę
Dobra książka w formie wywiadu-rzeki, przede wszystkim dla osób zainteresowanych najnowszą historią Polski.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toInteresujący wywiad rzeka, poruszający wiele kwestii polityki, zarówno o tytułowych bohaterach DT i JK, jak i o najnowszych wydarzeniach dotyczących chociażby wojny na Ukrainie. Profesor Dudek jest ekspertem w swoim fachu, natomiast słuchając często jego programów, można odnieść wrażenie, że poznaje się te same opinie już któryś raz.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka może nie jest specjalnie odkrywcza, ale na pewno porządkuje wydarzenie ostatnich 30 lat. Diagnozy stawiane przez prof. Dudka są powszechnie znane a ta książka tylko je potwierdza. Na plus lekka forma i przystępny język.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie warto się zapoznać, zresztą tak jak z każdym wykładem, wywiadem, książką i wypowiedzią. Tę warto wyróżnić ze względu na niezłe poukładanie treści i zachowanie pewnego porządku w poruszanych wątkach. Jest to dobra diagnoza polskiej polityki prowadzona przez profesora, który łączy perspektywę politologa oraz historyka. Zarzuty o symetryzm są w tym przypadku najlepszą rekomendacją i pokazują, że Dudek jest komentatorem niewygodnym dla obu stron idiotycznego POPiSowskiego sporu.
Zdecydowanie warto się zapoznać, zresztą tak jak z każdym wykładem, wywiadem, książką i wypowiedzią. Tę warto wyróżnić ze względu na niezłe poukładanie treści i zachowanie pewnego porządku w poruszanych wątkach. Jest to dobra diagnoza polskiej polityki prowadzona przez profesora, który łączy perspektywę politologa oraz historyka. Zarzuty o symetryzm są w tym przypadku...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra, skondensowana ksiazka o najnowszej historii Polski. Jest dosc krotka ale wydaje sie to byc plusem, nie jest przegadana. Dobrze obala kilka mitow i raczej neutralnie (co obecnie rzadkie ale bardzo wazne) podchodzi do wielu spraw i meandrow polskiej polityki. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW przystępnej formie (wywiadu-rzeki) przedstawienie ostatnich 30 lat polskiej polityki okiem profesora Antoniego Dudka. Szczególnie zwrócono uwagę na okres, który doprowadził do ugruntowania się w systemie partyjnym PIS-u i PO.
Dzień lub góra dwa i książkę można przeczytać. Osoby nie za bardzo interesujące się współczesną historią Polski, mogą się dowiedzieć kilka nieznanych faktów polityczno-historycznych oraz kilka zasadniczych opinii i predykcji Pan Profesora, co do przyszłości Polski i jej polityki. Ta pozycja będzie świetnym startem, aby później zgłębić inne lektury z twórczości Pana Profesora (np. ,,Historia Polityczna Polski 1989-2015'', czy też ,,Od Mazowieckiego do Suchockiej'', jak również ,,Reglamentowana Rewolucja''),a także książek od innych autorów, którzy przedstawiają współczesną historię III Rzeczpospolitej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDzień lub góra dwa i książkę można przeczytać. Osoby nie za bardzo interesujące się współczesną historią Polski, mogą się dowiedzieć kilka...
Bardzo rzeczowe podsumowanie polityki ostatnich lat.
Pomimo moim zdaniem niefortunnego wyboru formatu wywiadu-rzeki oraz niedużej ilości stron książka zawiera zaskakująco dużo treści. Definitywnie pozwala bardzo dobrze zrozumieć rzeczywistość polityczną.
Wielką zaletą autora jest obiektywizm, który najlepiej skwitować jego spostrzeżenia (Obrazującego skądinąd kilka problemów polskiej polityki),że według czytelników i słuchaczy jest stale uważany za stronnika PiSu lub PO, bo krytykuje obie strony, i każdej stronie przyznaje rację, gdy na nią zasłuży. Moim zdaniem pod kątem polskiego duopolu jest to książka apolityczna, co jest nie lada osiągnięciem.
Bardzo rzeczowe podsumowanie polityki ostatnich lat.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpora część książki poświęcona jest kulturze politycznej, której należy uczyć się od autora i sposobu, w jaki opisuje on historię i odnosi się do osób oraz wydarzeń.
Lekkie, przyjemne, przypomina o pewnych faktach i ciągach przyczynowo-skutkowych ostatnich 40 lat polskiej polityki. A warto przypominać, bo my, wyborcy pamięć, to mamy krótką.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRzetelne i luźne podsumowanie, przystępne dla każdego.
Rzetelne i luźne podsumowanie, przystępne dla każdego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowinna to być lektura obowiązkowa dla każdej osoby, która kończy 18 lat i chce uzyskać czynne prawo wyborcze :)